karttakieli???

kieli kartassa

Mikä on karttakieli? Onko se kipeä? Onko siihen hoitomuotoja?

7

6524

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Myös epätietoinen

      Mulle ihotautilääkäri antoi noin 3 viikkoa sitten diagnoosiksi karttakielen. Olen yrittänyt netistä etsiä tietoa, mutta huonosti löytyy etenkään suomeksi.

      Mulla niitä läiskiä on nyt 3, alkoin noin puoli vuotta sitten yhdestä läiskästä. Läiskät ovat yleisväriltään vaaleita tai harmaita. Niissä ei tunnu kipua eikä arkuutta koskettaessa tai muutenkaan. Ainoastaan jos käännän kieltä kohti kitalakea tai laitan kielen oikein suipoksi niiden länttien kohdalla tuntuu "kiristystä" tai "poltetta". Mulle lääkäri sanoi, että karttakieli ei yleensä ole kipeä, mutta siinä voi tuntua arkuutta tai polttavaa tunnetta varsinkin jos jokin ärsyttää kieltä esim. mausteet, kuuma ruoka.

    • liisa

      karttakieli on ollut jo 10 vuotta. Välillä parempana, välillä huonompana. Joskus kirvelee kaikki, yleensä voimakkaat mausteet, sitrukset yms. Varsinkin kielenpää on herkkä. Hoitokeinoja siihen ei ole. Syykin on tuntematon. Mitkään sinkit tai muut luontaistuotteetkaan eivät auta, kaikki on kokeiltu. Eräällä lääkärinpalstalla sanotaan: Karttakieli on ilmiö (ei sairaus), jota ei tule hoitaa. Joten eletään vain kielemme kanssa sovussa ja vältetään ärsyttämästä sitä:) Karttakielihän on vaaraton ilmiö.

      • xxx

        Itse olen diagnosoinut oman kieleni karttakieleksi. Vaaleareunaisia isompia ja pienempiä laiskiä on sattumanvaraisesti ympäri kieltä, useimmiten about sentin kokoisina ja kielen reunamilla. Itseäni vaiva ei haittaa lainkaan, muut vaan joskus huomauttelevat että mitäs sun kielessä on, kun näkevät vaikka kieltä näyttäessä :) Siskokin patistanut lääkärille, mutta koska vaiva ei tosiaan vakava ole niin mitä sitä turhia. Kipeä ei kieleni ole, paitsi jotkut hedelmät (banaani, ananas, tomaattikin) saavat kielen välittömästi kirveltämään. Ei ole paha vaiva, vaikka lähes päivittäin ilmeneekin.


      • Läikkis

        Minulla niinsanottu karttakieli.Olen huomannut et jotkut ruoka-aineet kirvelevät kielellä ja aiheuttavat oireita eli läikkiä.Voiko tämä olla jotain ruoka aine allergiaa??Tympeä vaiva mut paranee kuitenkin aika nopeasti.


    • Karttakielen uhri!

      Moi, kyllä karttakieli on aika kipeä jos se oikein pahaksi päätyy. Mutta siihen saa kyllä puudutus aineita jotka puuduttaa kielen. Hammastahnat joissa ei ole väri eikä makuaineita ovat hyviä karttakielipotilaalle. Niitä saa apteekista. itsellänikin on karttakieli. Ja kun olin kaverini kanssa Silja Linen risteilyllä Helsinki-Tukholma-Tukholma-Helsinki. Kieleni oli aivan hirveä en pystynyt syömään kunnolla enkä juomaan enkä puhumaan. Laivareissuni oli täysin perseestä. Kävimme laivan lääkärillä ja saimme häneltä puudutusrasvaa joka auttoi ensiksi kyllä hieman mutta loppujenlopuksi se ei auttanut ollenkaan. Mutta karttakielen kanssa pitää vain oppia elämään. Itselläni oli juuri pari viikkoa sitten karttakieli ja se kesti viikon, jonka jälkeen se parani. Mutta nyt se yrittää taas tulla. Mutta karttakieli on sellainen jossa solut eivät uusiudu tasaisesti. Vaan muodostavat kielelle ns. karttakuvion. Karttakieli voi olla geneettistä.

      • Bobo

        Moi,

        En väitä että tämä vastaus olisi patenttivastaus kaikkiin karttakielen oireisiin, syitä on varmasti monia mutta seuraava ohjeistus on auttanut ainakin 3 vuotiasta poikaani sekä itseäni. Karttakieli on käytännössä oireeton / poistunut sillä yksinkertaisella ratkaisulla että emme käytä perheessämme enää pesuainetta astianpesukoneessa.

        Astiat esipestään / liotetaan normaalissa Fairyssa tms ja sen jälkeen pestään / huuhdellaan astianpesukoneessa ILMAN konepesuainetta.

        Meidän perheessä oireet ovat johtuneet konepesuaineen jäämistä astioissa. Tuplahuuhtelu / toinen pesu ilman ainetta on auttanut mutta ei ole poistanut vaivaa. Samoin on yritetty pestä vain puolikkaalla koneainetabletilla. Oireet ovat vähentyneet vaan eivät poistuneet. Lopulta on ollut pakko todeta (3 vuoden ihmettelyn jälkeen) ei konepesuainetta, ei karttakieltä.

        Tuskin edelleen patenttivastaus kaikille mutta toimii meillä.


    • Tottunutnuori

      Itselläni ollut syntymästä asti, kartoille menee viikoittain mutta herkkänä melken kokoajan. Omistan tähän puudutusrasvaa ja sitä pahimmissa tilanteissa levitän muuten koitan välteitä aineita jotka kipeyttävät kielen.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Maksetaanko Vornaselle palkkaa 2 viikon sairaslomasta

      Eli torstain kännistä 2 viikon palkallinen sairasloma? Saako muut duunarit myös rännätä 2 viikkoa työnantajan laskuun?
      Perussuomalaiset
      261
      2403
    2. Miksi tunnet vetoa..

      Miksi tunnet vetoa juuri häntä kohtaan? Mikä sen saa aikaan?
      Ikävä
      84
      1921
    3. Mitä te palstan ihanat naiset

      Ajattelette hyvin viisaista miehistä, jotka ovat koko ajan jotenkin oudosti väärässä? Vaikka älykkyysosamääräsi olisi 21
      Sinkut
      77
      1586
    4. Tapaus Vornanen

      Se oli torstai-ilta ja kansanedustaja Vornanen oli juhlimassa seurueensa kanssa pitkän edustusviikon jälkeen. Baarissa o
      Maailman menoa
      141
      1371
    5. Nainen, kohtelin sua kuin paskaa

      Ja silti odotin että annat kaiken anteeksi. Yllätyin kun niin ei käynytkään. Olethan kaikin puolin alle mun tason ja sun
      Ikävä
      65
      1224
    6. Nainen, seuraan sun uutta elämää

      Hieman naurattaa tuo sun uusi rooli 🤭. Kun et sovi siihen mitenkään. Mutta pakkohan sulla jokin paikka olla missä hämme
      Ikävä
      53
      1165
    7. Olet kaikki mitä ikinä tahdonkaan

      Voi sinä ihana Jarno olet just se ihminen keneen menin täysin ihastumaan. Kuin salama kirkkaalta taivaalta meidän koht
      Suhteet
      19
      1066
    8. Voi hitto Rinsessa säikähdin

      Että olitkin silloin joku huijari. Huh, sano ettet ole.
      Ikävä
      11
      1064
    9. Ilona Siekkinen

      Onko Ilona Siekkinen todellinen henkilö vai tekoälyllä luotu henkilö? Koostettu monesta eri kuvasta ja liitetty yhteen m
      Yhteiskunta
      1
      1000
    10. AVARN Security ja julkisen toimeksiannon laiton henkilörekisteri

      Kyseessä ei ole VR:än ylläpitämä, vaan Avarnin laiton henkilörekisteri. https://www.is.fi/kotimaa/art-2000000482739.htm
      Turvallisuuspalvelut
      13
      901
    Aihe