Lähipiiri muistelee Eppuja

Anonyymi

Safka Pekkonen:
"Eppujen kanssa työskentely oli muihin bändeihin verrattuna aika erilaista. Pantse on melkoinen perfektionisti ja voin sanoa, että kahvia ja tupakkaa kului. Rantalaan oli hankittu jo 1980 -luvun lopussa silloin vielä harvinainen vedenkeitin, sillä keitettiin vettä ja joukkoon lisättiin murukahvia. Niistä sessioista on oikein hyviä muistoja. Persoonallisten taiteilijaperheen kasvattien, Syrjän veljesten kanssa oli hienoa työskennellä - muistan miten Pantsea paremmin ulkoilmassa viihtyvä Martti astui usein studion ovesta sisään haalarit päällä kuin olisi ollut suoraan metsäreissulta tulossa. Siihen miten omat juttuni soitan sain vaikuttaa hyvinkin paljon, Pantsea kiinnosti enemmän soundipuoli."

Taina Holm:
"Poko Rekordsille saapui keskimäärin 800 demoa vuodessa. Se tarkoitti 15 demoa viikossa eli 3 c-kasettia tai itse poltettua cd-levyä päivässä. Niitä seuloivat läpi tuotantopuolen kaverit Juha Torvinen ja indiemusadiggari Jouni Tamminen...Torvisen ja minut erotti toimistossa sermi. Hän oli selvästi ottanut vaikutteita Epestä. Työpöydällä oli samanlaisia kasoja papereita, levyjä ja erilaisia nauhoja. Juhasta tulikin paras työhön perehdyttäjä koko työurani aikana. Hän aloitti ihan A:sta. "Tämä on cd-levy ja se on pyöreä." Hänen ja Tamin virallinen titteli oli A&R eli "artist and repertoire". Vapaasti levy-yhtiökielelle käännettynä "artisti ja rahat".

Mika Sundqvist:
"Pantse sanoi: "Pitäisi saada ambienssia, kuin huonekaikua rumpuihin, että tulee sellaista kajahdusta. Kävin sun olohuoneessa koittelemassa virvelirummun kanssa, siellä kajahtaa aika mukavasti."

Eija Sundqvist:
"Tulin perjantaina (kotiin) ja ihmettelin, minkä takia kaikki kaihtimet olivat alhaalla, oli pimeää. Kävelin olohuoneeseen, jossa oli Pantse tai Martti ja kuului huuto: "Tänne tuli joku ihminen." Tupakantumppeja oli lattialla ja olin juuri edellisviikonloppuna siivonnut siellä. Menin ulos ja kirosin, että voi jumalauta mitä touhua tämä on. Rummut oli kasattu olohuoneeseen. Ei tarvinnut viettää aikaa sinä viikonloppuna Lempäälän asunnossa."

Mika Sundqvist:
"Sanoin rouvalle, että älä nyt hermostu...Kun nämä kymmenen kappaletta on saatu soitettua, niin rummut puretaan pois...Totuus oli kuitenkin se, että Eppu Normaalin työtahti oli tuohon aikaan hidastunut aika paljon, niin kyllä niitä rumpuja soitettiin viikon jokaisena päivänä. Toivoin että niitä olisi soitettu vain sinä aikana kun rouva oli töissä, mutta kyllä niitä mätkittiin myöhään yöhön monen monta kertaa."

JATKUU ....

10

2125

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Mika Sundqvist:
      "Oltiin oltu studiossa kolme päivää ja Epe soitti mulle puoliksi iloisena: "No, joko alkaa olla pari-kolme pohjaa purkissa?" Sanoin että istutko sä Epe? "Miten niin?" hän kysyi. No, kun tässä on sellainen tilanne, että meillä alkaa olla bassarisoundi vasta kohdallaan ja nyt haetaan virvelisoundia. Epe kysyi: "Ei jumalauta, eikö siellä ole tehty vielä mitään?" Sanoin että kyllä tässä pientä alkukankeutta on havaittavissa. Epe sanoi: "Kuule Mika, tehdään sillä tavoin, että taitaa olla parempi, etten tule käymään siellä."

      Lopulta jopa Epekin oli mukana miksaamassa "Kitara, taivas ja tähdet" -singleä, koska "sitä sinkkua ei meinannut saada irti edes hohtimilla." Ja kun Epe tuli studiolle, niin Pantsella oli olemassa neljä-viisi erilaista versiota kyseisestä kappaleesta."

      Epe Helenius:
      "Ja sinä aikana mitä mä olin studiolla, niin se perhana teki vielä kaksi lisää enkä oikeasti erottanut kauhean merkittäviä eroja. Biisi kuulosti hyvältä ja kaikki kuulosti hyvältä...ja sitten kun tuli versio, josta Pantse oli itsekin taipuvainen ajattelemaan, että tämä voisi olla pikkuisen parempi noihin muihin verrattuna, niin sen jälkeen mä aloin äärimmäisen vahvasti komppaamaan sitä versiota. Se oli ainoa tapa saada joku versio hyväksyttyä."

      Reijo Hammar:
      "Meillä on Eppu Normaalin kanssa ollut viis linja-autoa ja niillä on ajettu 1 500 000 kilometriä. Kaikilla Tuuliajo-kiertueilla olin ja järjestin käytännössä sen tekniikan. Kun popparit hyppäs laivaan me hypättiin bussiin ja vedettiin tavaroita ylös ja alas. Se oli oma hommansa mutta siitä on niin kauan ettei muista mitään...ne jotka oli laivassa muistaa vielä vähemmän.

      Tää on melko yksinäistä hommaa varsinkin miksaajana vaikka neuvojia riittää. "Lisää kuminaa bassoon! Vittu kun kitara ei kuulu! Laulusta ei saa mitään selvää! Mä yleensä hätistelen ihmisiä pois jotta voin tehdä hommani. Joskus on joutunu toisella kädellä tappeleen ja toisella miksaamaan.

      Iso mies tuli Pellossa ja heitti mut seinään mikseriltä. Kasailin itteni sieltä ja sanoin että älä koske siihen tiskiin. Vastaus oli "On mullakin tällaset kotiurut."

      Mitään ei siellä lautakopissa ollut tarjolla. Suojas jonkin verran hyttysiltä muttei aivan. Tietysti tuli nälkä mutta ei me roudarit päästy hakeen ruokaa kun jouduttiin vartioimaan kamoja. Popparin oli taas melkein mahdoton mennä pihalle keikan jälkeen kun siellä oli hirveesti villejä pikkutyttöjä. Kun ne oli hävinnyt niin Torvinen lähti metsästään makkaraa. Kerto olevansa niinku talonväkee, töissä kun oli. Kysyi että saiskö nälkänen makkaraa. Grillinpitäjä huikkas taakseen: "Irma! Joko koira on syönyt?"

      Eput on harvinaisen sopuisa bändi. Kriisitilanteissa saatettiin vaieta joksikin aikaa, jolloin jäi aikaa juttujen pureskelemiseen ja asiat sovittiin aika lailla hiljaisissa merkeissä. Se oli kriisi jos joku ratkes ryyppäämään mutta olisi omituista jos sellaista ei sattuis."

      LÄHTEET
      Rantanen, Ilpo, Vuonna 85 : Manserockin lyhyt oppimäärä. Siltala Kustannus 2012.
      Holm, Taija, Loppuunmyyty : Musiikkibisneksen muutoksen virrassa. Docendo 2021.
      Kontiainen, Vesa, Mika Sundqvist : Suomirockin sekatyömies. Bazar 2018.
      Laamanen, Lamppu, Roudarit : Vastuun ja kamojen kantoa. Johnny Kniga 2018.

    • Anonyymi

      Eikös tuo Reijo Hammar ole kolmois murhaaja?

      • Anonyymi

        Tuskin sentään, koska on yksi Akun Tehtaan omistajista.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tuskin sentään, koska on yksi Akun Tehtaan omistajista.

        Joku hammar kuitenkin oli.


      • Anonyymi

        Montako perustajaa on enää jäljellä?


    • Anonyymi

      Siis mä en diggaa vanhasta musiikista tx ola virta... yök... å jag tykkää kumminkin jostain vanhasta(kin)... kuten kuten kuten no esim marjatta leppänen on hyvä ja kauko käyhkö ja kipparikvartetti... hyvää musaa iästä riippumatta... ite olen vanha rokkarityttö... tykkään rock- musasta...moron...

      • Anonyymi

        Menetkö kuunteleen eppuja Nokija - areenan avajaisiin 15 pv ?


    • Anonyymi

      Eput ovat Suomen eniten Venäjän myönteinen bändi. Laittakaapa kuunnellen poikien vanhoja piisejä. Jenkkejä ja Suomea vastaan, mutta NL ja Venäjän puolesta.

      • Anonyymi

        Siellä on vanhemmissa pitkä liuta kommunistejä. Ei omena kauas putoa....


    • Anonyymi

      Pelkkää paskaa se on Eppujen musa. Pakko se on myöntää.

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      38
      1590
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1341
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      9
      1279
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1275
    5. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      41
      1258
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      4
      1253
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1234
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1200
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1170
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      1
      1146
    Aihe