Lähipiiri muistelee Eppuja

Anonyymi

Safka Pekkonen:
"Eppujen kanssa työskentely oli muihin bändeihin verrattuna aika erilaista. Pantse on melkoinen perfektionisti ja voin sanoa, että kahvia ja tupakkaa kului. Rantalaan oli hankittu jo 1980 -luvun lopussa silloin vielä harvinainen vedenkeitin, sillä keitettiin vettä ja joukkoon lisättiin murukahvia. Niistä sessioista on oikein hyviä muistoja. Persoonallisten taiteilijaperheen kasvattien, Syrjän veljesten kanssa oli hienoa työskennellä - muistan miten Pantsea paremmin ulkoilmassa viihtyvä Martti astui usein studion ovesta sisään haalarit päällä kuin olisi ollut suoraan metsäreissulta tulossa. Siihen miten omat juttuni soitan sain vaikuttaa hyvinkin paljon, Pantsea kiinnosti enemmän soundipuoli."

Taina Holm:
"Poko Rekordsille saapui keskimäärin 800 demoa vuodessa. Se tarkoitti 15 demoa viikossa eli 3 c-kasettia tai itse poltettua cd-levyä päivässä. Niitä seuloivat läpi tuotantopuolen kaverit Juha Torvinen ja indiemusadiggari Jouni Tamminen...Torvisen ja minut erotti toimistossa sermi. Hän oli selvästi ottanut vaikutteita Epestä. Työpöydällä oli samanlaisia kasoja papereita, levyjä ja erilaisia nauhoja. Juhasta tulikin paras työhön perehdyttäjä koko työurani aikana. Hän aloitti ihan A:sta. "Tämä on cd-levy ja se on pyöreä." Hänen ja Tamin virallinen titteli oli A&R eli "artist and repertoire". Vapaasti levy-yhtiökielelle käännettynä "artisti ja rahat".

Mika Sundqvist:
"Pantse sanoi: "Pitäisi saada ambienssia, kuin huonekaikua rumpuihin, että tulee sellaista kajahdusta. Kävin sun olohuoneessa koittelemassa virvelirummun kanssa, siellä kajahtaa aika mukavasti."

Eija Sundqvist:
"Tulin perjantaina (kotiin) ja ihmettelin, minkä takia kaikki kaihtimet olivat alhaalla, oli pimeää. Kävelin olohuoneeseen, jossa oli Pantse tai Martti ja kuului huuto: "Tänne tuli joku ihminen." Tupakantumppeja oli lattialla ja olin juuri edellisviikonloppuna siivonnut siellä. Menin ulos ja kirosin, että voi jumalauta mitä touhua tämä on. Rummut oli kasattu olohuoneeseen. Ei tarvinnut viettää aikaa sinä viikonloppuna Lempäälän asunnossa."

Mika Sundqvist:
"Sanoin rouvalle, että älä nyt hermostu...Kun nämä kymmenen kappaletta on saatu soitettua, niin rummut puretaan pois...Totuus oli kuitenkin se, että Eppu Normaalin työtahti oli tuohon aikaan hidastunut aika paljon, niin kyllä niitä rumpuja soitettiin viikon jokaisena päivänä. Toivoin että niitä olisi soitettu vain sinä aikana kun rouva oli töissä, mutta kyllä niitä mätkittiin myöhään yöhön monen monta kertaa."

JATKUU ....

1

94

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi

   Mika Sundqvist:
   "Oltiin oltu studiossa kolme päivää ja Epe soitti mulle puoliksi iloisena: "No, joko alkaa olla pari-kolme pohjaa purkissa?" Sanoin että istutko sä Epe? "Miten niin?" hän kysyi. No, kun tässä on sellainen tilanne, että meillä alkaa olla bassarisoundi vasta kohdallaan ja nyt haetaan virvelisoundia. Epe kysyi: "Ei jumalauta, eikö siellä ole tehty vielä mitään?" Sanoin että kyllä tässä pientä alkukankeutta on havaittavissa. Epe sanoi: "Kuule Mika, tehdään sillä tavoin, että taitaa olla parempi, etten tule käymään siellä."

   Lopulta jopa Epekin oli mukana miksaamassa "Kitara, taivas ja tähdet" -singleä, koska "sitä sinkkua ei meinannut saada irti edes hohtimilla." Ja kun Epe tuli studiolle, niin Pantsella oli olemassa neljä-viisi erilaista versiota kyseisestä kappaleesta."

   Epe Helenius:
   "Ja sinä aikana mitä mä olin studiolla, niin se perhana teki vielä kaksi lisää enkä oikeasti erottanut kauhean merkittäviä eroja. Biisi kuulosti hyvältä ja kaikki kuulosti hyvältä...ja sitten kun tuli versio, josta Pantse oli itsekin taipuvainen ajattelemaan, että tämä voisi olla pikkuisen parempi noihin muihin verrattuna, niin sen jälkeen mä aloin äärimmäisen vahvasti komppaamaan sitä versiota. Se oli ainoa tapa saada joku versio hyväksyttyä."

   Reijo Hammar:
   "Meillä on Eppu Normaalin kanssa ollut viis linja-autoa ja niillä on ajettu 1 500 000 kilometriä. Kaikilla Tuuliajo-kiertueilla olin ja järjestin käytännössä sen tekniikan. Kun popparit hyppäs laivaan me hypättiin bussiin ja vedettiin tavaroita ylös ja alas. Se oli oma hommansa mutta siitä on niin kauan ettei muista mitään...ne jotka oli laivassa muistaa vielä vähemmän.

   Tää on melko yksinäistä hommaa varsinkin miksaajana vaikka neuvojia riittää. "Lisää kuminaa bassoon! Vittu kun kitara ei kuulu! Laulusta ei saa mitään selvää! Mä yleensä hätistelen ihmisiä pois jotta voin tehdä hommani. Joskus on joutunu toisella kädellä tappeleen ja toisella miksaamaan.

   Iso mies tuli Pellossa ja heitti mut seinään mikseriltä. Kasailin itteni sieltä ja sanoin että älä koske siihen tiskiin. Vastaus oli "On mullakin tällaset kotiurut."

   Mitään ei siellä lautakopissa ollut tarjolla. Suojas jonkin verran hyttysiltä muttei aivan. Tietysti tuli nälkä mutta ei me roudarit päästy hakeen ruokaa kun jouduttiin vartioimaan kamoja. Popparin oli taas melkein mahdoton mennä pihalle keikan jälkeen kun siellä oli hirveesti villejä pikkutyttöjä. Kun ne oli hävinnyt niin Torvinen lähti metsästään makkaraa. Kerto olevansa niinku talonväkee, töissä kun oli. Kysyi että saiskö nälkänen makkaraa. Grillinpitäjä huikkas taakseen: "Irma! Joko koira on syönyt?"

   Eput on harvinaisen sopuisa bändi. Kriisitilanteissa saatettiin vaieta joksikin aikaa, jolloin jäi aikaa juttujen pureskelemiseen ja asiat sovittiin aika lailla hiljaisissa merkeissä. Se oli kriisi jos joku ratkes ryyppäämään mutta olisi omituista jos sellaista ei sattuis."

   LÄHTEET
   Rantanen, Ilpo, Vuonna 85 : Manserockin lyhyt oppimäärä. Siltala Kustannus 2012.
   Holm, Taija, Loppuunmyyty : Musiikkibisneksen muutoksen virrassa. Docendo 2021.
   Kontiainen, Vesa, Mika Sundqvist : Suomirockin sekatyömies. Bazar 2018.
   Laamanen, Lamppu, Roudarit : Vastuun ja kamojen kantoa. Johnny Kniga 2018.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Torstaina tulee ulos uutispommi

   Ihan uskomatonta on luvassa.
   Kotimaiset julkkisjuorut
   132
   5980
  2. Jussi Halla-aho ei jatka puolueen puheenjohtajana

   Jussi Halla-aho ei asetu ehdolle Perussuomalaisen puolueen puheenjohtajaksi.
   Maailman menoa
   418
   4192
  3. Ilmaöämpöpumpun tehonkulutus jäähdytyksessä?

   Paljonko kuluttaa, kun jatkuvasti käy täysillä? Mikä on jäähdytyksen COP ?
   73
   3988
  4. No nyt! Vappu Pimiä ja Teemu-rakas harvinaisessa yhteiskuvassa: "Suostuu, kun ei tiedä aluksi..."

   Vappu ja harvoin nähty "mysteerimies" eli aviomies Teemu poseeraavat Instassa kesäisissä tunnelmissa: https://www.suomi24.fi/viihde/no-nyt-vappu-pimia
   Kotimaiset julkkisjuorut
   13
   3137
  5. syy siepin happamuuteen selvisi!

   Voiko paljoa happamampaa ilmestystä olla kuin Sara Sieppi Kaunissaaren rannalla ? ressukka kuvitteli iskeneensä kultasuoneen ja pääsevänsä tämän uu
   Kotimaiset julkkisjuorut
   61
   2306
  6. Sofia ja velipoika.

   Sofia on tuonut velipoikansa mukaan psykologin vastaanotolle. Taitaa velikin olla yhtä hömelö kun lähtee ratsastamaan tuon lokin mukaan. Sofialla m
   Kotimaiset julkkisjuorut
   37
   1097
  7. Oikeasti olisin sut halunnut mies

   omaksi, kullaksi, rakkaaksi, kumppaniksi, ystäväksi, olkapääksi, hellittäväksi, arkeen ja juhlaan, eteiseen ja peräkammariin, sohvalle ja sänkyyn, rii
   Ikävä
   103
   1045
  8. Maisa torpa selittää hyymylehdessä

   Syötä hakusana… UUTISET 20.6.2021 Maisa Torppa selittelee miksi lomakuvissa on alkoholia ja hänkin juo drinksulasista Maisa Torppa on lähtenyt
   Kotimaiset julkkisjuorut
   36
   1004
  9. Me kuulumme yhteen.

   Mies, minä olen sinulle oikea ja sinä oikea minulle.Me kuulumme toisillemme. Me kuulumme yhteen. Se on näin.
   Ikävä
   51
   873
  10. Katariina Anttila oli saanut väkevää palautetta tänään 21.6. toimituksessa!

   Toimitukseen marssi hyvin harmistunut haapavetinen rouva henkilö. Oli antanut Katariinalle kunnolla palautetta Ilkka Revon jatkuvasta maalittamisesta.
   Haapavesi
   33
   858
  Aihe