Eroon koronasta -teksti selkosuomeksi?

Anonyymi

Luin tekstiä Eroon koronasta -ryhmän mielipidekirjoituksesta. Ilmaisu sekavaa, varsinkin Markku Paritsen osalta ("– Me on kaivamalla kaivettu kaikki tutkimukset, mitä on tehty. Selvityksessä on mukana laboratoriossa tehtyjä tutkimuksia, eri yhteiskunnissa, missä on eri tavat ja kulttuuri. Monet tutkimukset ovat olleet heikkotasoisia. Siitä on hyvin vaikea vetää tieteellisesti päteviä johtopäätöksiä"). Ei ole selitetty, mikä on protokolla tai Grade-järjestelmä.

Voisiko joku laatia selkokielisen version tästä tekstistä (https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/maskikohun-aiheuttaneen-eroon-koronasta-ryhman-selvitys-on-lahinna-mielipidekirjoitus-tyrmaa-asiantuntija-ryhma-myontaa-yllattaen-puutteet/8126390#gs.2sn0nh)

"MTV Uutiset arvioitutti Eroon koronasta -ryhmän korjatun selvityksen, joka ei asiantuntijan mukaan täytä korkealaatuisen systemaattisen kirjallisuuskatsauksen kriteereitä vaan on vieläkin lähinnä mielipidekirjoitus.

MTV Uutiset pyysi arvion ryhmän uusimmasta versiosta asiantuntijalta, joka on viisitoista vuotta tehnyt tällaisia kansainvälisessä Cochrane-verkostossa.

– Tähän mennessä tiedeyhteisö ei siis ole hyväksynyt heidän tuotostaan julkaistavaksi, eli se on ollut koko ajan saatavilla ainoastaan niin sanotusta preprint -palvelusta, jollaisessa kuka tahansa voi julkaista lähes mitä tahansa, muistuttaa tutkija Jani Ruotsalainen Fimeasta.

Ruotsalainen korostaa, että hän kommentoi tapausta tutkijana, ei Fimean työntekijänä.

Uusimmassa huhtikuussa korjatussa versiossa tutkimuksia on vajaat parikymmentä, mutta sitä ei siis ole vertaisarvioitu eikä hyväksytty julkaistavaksi kansainvälisesti arvostetussa tiedelehdessä.

– Jos saisin tämän vertaisarvioitavaksi en tätä hyväksyisi merkittävien puutteiden vuoksi. He laittavat omaan synteesiinsä kaiken mahdollisen ja ne johtopäätökset tupsahtavat tyhjästä. Tulokset ovat keskenään ristiriitaisia ja epämääräisiä eikä niistä voi sanoa yhtään mitään maskien vaikuttavuudesta.

Kyse on mielipidekirjoituksesta

Ruotsalaisen mukaan ryhmän katsaus tai meta-analyysi, kuten he itse sitä kutsuvat, on oikeastaan mielipidekirjoitus.

– Kyseessä on monimutkainen mielipidekirjoitus. Ymmärrän, että ryhmän tarkoitus on hyvä, mutta tarkoitus ei pyhitä keinoja. Jos pyrkimys on osoittaa, että maskit toimivat yksinään tai yhdessä muiden koronaohjeiden kanssa, mutta koska tässä on kuitenkin yhdistetty sitä sun tätä, niin tällä katsauksella ei mitenkään pysty pääsemään mihinkään tuloksiin, sillä tässä on tehty merkittävää laatua olevia virheitä, luettelee Ruotsalainen.

Tutkimus ei siis Ruotsalaisen mukaan täytä korkealaatuisen systemaattisen kirjallisuuskatsauksen kriteereitä eikä siinä ole käytetty myöskään hyväksyttyjä tieteellisiä menetelmiä:

Protokolla tehty hutaisten eikä se tue katsausta
Hakustrategia amatöörimäinen
Johtopäätökset vedetty ilman GRADE-järjestelmää

Ruotsalainen käyttää ryhmän katsausta huonona esimerkkinä opettaessaan opiskelijoille systemaattisen kirjallisuuskatsauksen ja meta-analyysin tekemistä.

– Minulla itselläni ei ole mielipidettä maskeista eikä minulla ole mitään Eroon koronasta -ryhmää vastaan, vaan MTV Uutisille ja Twitterissä julkaisemallani arvioinnillani olen halunnut neuvoa ryhmää katsauksen tekemisessä, sanoo Ruotsalainen.
Ryhmä myöntää yllättäen puutteet katsauksessaan

MTV Uutisille osoitetaan Eroon koronasta -ryhmän edustajana Markku Partinen, joka haastattelussa myöntää puutteet katsauksessa.

Ryhmään kuuluu iso joukko erilaisia asiantuntijoita ja tutkijoita.

– Me on kaivamalla kaivettu kaikki tutkimukset, mitä on tehty. Selvityksessä on mukana laboratoriossa tehtyjä tutkimuksia, eri yhteiskunnissa, missä on eri tavat ja kulttuuri. Monet tutkimukset ovat olleet heikkotasoisia. Siitä on hyvin vaikea vetää tieteellisesti päteviä johtopäätöksiä.

Partinen nostaa esiin, että STM:n maskiselvitys totesi myös, että maskitutkimukset ovat heikkotasoisia. Esimerkiksi kaikissa maskitutkimuksissa ei käy selville, millaista maskia on käytetty tai maskittomuuden vaikutustutkimuksessa iso joukko on käyttänytkin maskeja.

– Meidän avoimessa versiossa on ollut pieniä epätarkkuuksia ja muuta lukuvirhekin, mutta ne on nyt korjattu. Meidän tulos on nyt se, että maskien käyttö tuo pientä lisää kuin jos ei käytettäisi maskia ollenkaan, kun puhutaan väestötasosta. Se on lähetetty vertaisarvioitavaksi, mutta se on kestänyt tavattoman kauan. Lähetämme sen toiseen lehteen, jos tämä lehti ei hyväksy sitä.

Partinen ei suostu kuitenkaan sanomaan, mihin lehteen kirjoitus on lähetetty.
Kaikki alkoi Mekasta

Maskikohu sai alkunsa viime keväänä viidestä hyvin erilaisesta tutkimuksesta, joista kolme koski Mekan pyhiinvaeltajien jakaksi amerikkalaisen yliopiston kampuksen opiskelijoiden maskin käyttöä.

Eroon koronasta -ryhmän maskikatsauksen mukaan tutkimukset osoittavat maskien ehkäisevän koronariskiä ja hyöty on tilastollisesti merkittävä.

Partisen mukaan kaikki tutkimukset eivät ole kuitenkaan vertailukelpoisia suomalaiseen yhteiskuntaan ja kulttuuri

1

84

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Mistä kaupungeista ikävöijät olette ?

   Mistä kaupungista olet?
   Ikävä
   110
   1935
  2. Tunnut niin oikealta kuin osa minua

   Olenko oikeassa? Eihän tässä puutu kuin samat tuntemukset sinulta. Nainen, mitä tämä on? Jotain todella outoa tässä on,
   Ikävä
   89
   1659
  3. Kohunäyttelijä Aku Hirviniemi täyttää tänään pyöreät 40 vuotta. Onnea kaikesta huolimatta!

   Näyttelijä, juontaja Hirviniemi on ollut otsikoissa ja hänen keikkojaan sekä tuotantojaan on peruttu julkisuuteen nousse
   Kotimaiset julkkisjuorut
   40
   1348
  4. Nainen, täällä minä vain sinua ikävöin

   Joka päivä riudun ja ajatus sinusta viiltää syvälle, se, miten ihanaa olisi kokea sinut lähelläni. Mieleni askartelee si
   Ikävä
   59
   1128
  5. Miten sinä juhlistat Suomen itsenäisyyttä 6.12. - Onko millaisia perinteitä?

   Itsenäisyyspäivä on näinä aikoina entistä tärkeämpi osa suomalaisuutta ja merkittävä juhlan aihe meistä monelle. Miten s
   Maailman menoa
   275
   1069
  6. Vaatii kaupungilta kuusinumeroista summaa

   Onko ahneudella ja kieroudella rajaa? Itse tekee väärin, saa oikeutetusti potkut ja on nyt etukäteen suunnitellusti käsi
   Haapavesi
   72
   977
  7. En mä vaan ymmärrä miten noin kaunis voi olla sinkku

   Sähän olet uskomattoman upea nainen kaikinpuolin.
   Ikävä
   59
   898
  8. Ikävä sinua, voimmeko tavata?

   Anteeksi se minun viestini aikoinaan. Perun (jos se on vielä mahdollista) viestini sisällön ja olen pahoillani, jos se l
   Ikävä
   44
   867
  9. Jos joskus pääsen halaamaan sinua

   niin voi olla, että en päästä enää ollenkaan irti. Sitten on hankala mm. käydä töissä, mutta eipä voi mitään.
   Ikävä
   58
   819
  10. Voitko ystävällisesti

   Vastata siihen mitä kirjoitin Oletko valmis kasvotusten puhumaan vai kidutatko lopunelämäsi minua
   Ikävä
   67
   770
  Aihe