Eroon koronasta -teksti selkosuomeksi?

Anonyymi

Luin tekstiä Eroon koronasta -ryhmän mielipidekirjoituksesta. Ilmaisu sekavaa, varsinkin Markku Paritsen osalta ("– Me on kaivamalla kaivettu kaikki tutkimukset, mitä on tehty. Selvityksessä on mukana laboratoriossa tehtyjä tutkimuksia, eri yhteiskunnissa, missä on eri tavat ja kulttuuri. Monet tutkimukset ovat olleet heikkotasoisia. Siitä on hyvin vaikea vetää tieteellisesti päteviä johtopäätöksiä"). Ei ole selitetty, mikä on protokolla tai Grade-järjestelmä.

Voisiko joku laatia selkokielisen version tästä tekstistä (https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/maskikohun-aiheuttaneen-eroon-koronasta-ryhman-selvitys-on-lahinna-mielipidekirjoitus-tyrmaa-asiantuntija-ryhma-myontaa-yllattaen-puutteet/8126390#gs.2sn0nh)

"MTV Uutiset arvioitutti Eroon koronasta -ryhmän korjatun selvityksen, joka ei asiantuntijan mukaan täytä korkealaatuisen systemaattisen kirjallisuuskatsauksen kriteereitä vaan on vieläkin lähinnä mielipidekirjoitus.

MTV Uutiset pyysi arvion ryhmän uusimmasta versiosta asiantuntijalta, joka on viisitoista vuotta tehnyt tällaisia kansainvälisessä Cochrane-verkostossa.

– Tähän mennessä tiedeyhteisö ei siis ole hyväksynyt heidän tuotostaan julkaistavaksi, eli se on ollut koko ajan saatavilla ainoastaan niin sanotusta preprint -palvelusta, jollaisessa kuka tahansa voi julkaista lähes mitä tahansa, muistuttaa tutkija Jani Ruotsalainen Fimeasta.

Ruotsalainen korostaa, että hän kommentoi tapausta tutkijana, ei Fimean työntekijänä.

Uusimmassa huhtikuussa korjatussa versiossa tutkimuksia on vajaat parikymmentä, mutta sitä ei siis ole vertaisarvioitu eikä hyväksytty julkaistavaksi kansainvälisesti arvostetussa tiedelehdessä.

– Jos saisin tämän vertaisarvioitavaksi en tätä hyväksyisi merkittävien puutteiden vuoksi. He laittavat omaan synteesiinsä kaiken mahdollisen ja ne johtopäätökset tupsahtavat tyhjästä. Tulokset ovat keskenään ristiriitaisia ja epämääräisiä eikä niistä voi sanoa yhtään mitään maskien vaikuttavuudesta.

Kyse on mielipidekirjoituksesta

Ruotsalaisen mukaan ryhmän katsaus tai meta-analyysi, kuten he itse sitä kutsuvat, on oikeastaan mielipidekirjoitus.

– Kyseessä on monimutkainen mielipidekirjoitus. Ymmärrän, että ryhmän tarkoitus on hyvä, mutta tarkoitus ei pyhitä keinoja. Jos pyrkimys on osoittaa, että maskit toimivat yksinään tai yhdessä muiden koronaohjeiden kanssa, mutta koska tässä on kuitenkin yhdistetty sitä sun tätä, niin tällä katsauksella ei mitenkään pysty pääsemään mihinkään tuloksiin, sillä tässä on tehty merkittävää laatua olevia virheitä, luettelee Ruotsalainen.

Tutkimus ei siis Ruotsalaisen mukaan täytä korkealaatuisen systemaattisen kirjallisuuskatsauksen kriteereitä eikä siinä ole käytetty myöskään hyväksyttyjä tieteellisiä menetelmiä:

Protokolla tehty hutaisten eikä se tue katsausta
Hakustrategia amatöörimäinen
Johtopäätökset vedetty ilman GRADE-järjestelmää

Ruotsalainen käyttää ryhmän katsausta huonona esimerkkinä opettaessaan opiskelijoille systemaattisen kirjallisuuskatsauksen ja meta-analyysin tekemistä.

– Minulla itselläni ei ole mielipidettä maskeista eikä minulla ole mitään Eroon koronasta -ryhmää vastaan, vaan MTV Uutisille ja Twitterissä julkaisemallani arvioinnillani olen halunnut neuvoa ryhmää katsauksen tekemisessä, sanoo Ruotsalainen.
Ryhmä myöntää yllättäen puutteet katsauksessaan

MTV Uutisille osoitetaan Eroon koronasta -ryhmän edustajana Markku Partinen, joka haastattelussa myöntää puutteet katsauksessa.

Ryhmään kuuluu iso joukko erilaisia asiantuntijoita ja tutkijoita.

– Me on kaivamalla kaivettu kaikki tutkimukset, mitä on tehty. Selvityksessä on mukana laboratoriossa tehtyjä tutkimuksia, eri yhteiskunnissa, missä on eri tavat ja kulttuuri. Monet tutkimukset ovat olleet heikkotasoisia. Siitä on hyvin vaikea vetää tieteellisesti päteviä johtopäätöksiä.

Partinen nostaa esiin, että STM:n maskiselvitys totesi myös, että maskitutkimukset ovat heikkotasoisia. Esimerkiksi kaikissa maskitutkimuksissa ei käy selville, millaista maskia on käytetty tai maskittomuuden vaikutustutkimuksessa iso joukko on käyttänytkin maskeja.

– Meidän avoimessa versiossa on ollut pieniä epätarkkuuksia ja muuta lukuvirhekin, mutta ne on nyt korjattu. Meidän tulos on nyt se, että maskien käyttö tuo pientä lisää kuin jos ei käytettäisi maskia ollenkaan, kun puhutaan väestötasosta. Se on lähetetty vertaisarvioitavaksi, mutta se on kestänyt tavattoman kauan. Lähetämme sen toiseen lehteen, jos tämä lehti ei hyväksy sitä.

Partinen ei suostu kuitenkaan sanomaan, mihin lehteen kirjoitus on lähetetty.
Kaikki alkoi Mekasta

Maskikohu sai alkunsa viime keväänä viidestä hyvin erilaisesta tutkimuksesta, joista kolme koski Mekan pyhiinvaeltajien jakaksi amerikkalaisen yliopiston kampuksen opiskelijoiden maskin käyttöä.

Eroon koronasta -ryhmän maskikatsauksen mukaan tutkimukset osoittavat maskien ehkäisevän koronariskiä ja hyöty on tilastollisesti merkittävä.

Partisen mukaan kaikki tutkimukset eivät ole kuitenkaan vertailukelpoisia suomalaiseen yhteiskuntaan ja kulttuuri

0

<50

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000

   Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

   Luetuimmat keskustelut

   1. Huh! Kohujulkkis Sofia Belorf rajussa somerumbassa: "Pelleviihdettä" "White trash meininkiä"...

    Huh huh! Nyt käy tunteet kuumina - jopa hellelukemissa! https://www.suomi24.fi/viihde/huh-kohujulkkis-sofia-bel-rf-rajussa-somerumbassa-pelleviihdett
    Kotimaiset julkkisjuorut
    75
    12012
   2. Ehdokkaana kiusaaja

    Tunnen niin syvää katkeruutta tätä pankkipimua kohtaan, joka on mm. minun lapselleni aiheuttanut mielenterveysongelmia ja traumoja, joita lapseni käsi
    Kankaanpää
    79
    1980
   3. Yllätyin Sofian ohjelmasta

    Ihan yllätin itseni , kun katsoin Sofian salaisuuksia , oli ihan viihdyttävä ja kyllä noiden kahden elämä on näin ruudun toiselta puolen katsoen aikam
    Kotimaiset julkkisjuorut
    100
    1366
   4. Koita rakas jaksaa

    Sitten kun oot mun, tehdään jotain muuta..
    Ikävä
    65
    1081
   5. En malta odottaa että nähdään

    Vihdoinkin, vähän rennommissa merkeissä. Toivottavasti osaan olla jotenkin järkevästi ja innostumatta liikaa, etten paljasta tunteitani. En halua sä
    Ihastuminen
    52
    1035
   Aihe