Sote Sote Sote ! ! !

Anonyymi

KUN KIPU ERISTÄÄ
Kuka tahansa meistä voi sairastua tai loukkaantua siten, että lopputulemana on krooninen, vaikea kipuoireisto. Joskus kyseessä on yksinkertaisesti huono onni, joskus geneettinen alttius laukeaa. Ani harvoin krooninen kipu on elintapasairaudesta johtuvaa.
Krooninen kipu synnyttää helposti monia liitännäisongelmia, kuten ahdistuneisuutta, unettomuutta ja masennusta. Ne liittyvät tiiviisti kipukokemukseen ja siksi niiden hoitaminen on osa kivunhoitoa. Esimerkiksi ahdistuminen ja unettomuus voimistavat kipukokemusta, ja kipu puolestaan aiheuttaa ahdistusta ja unettomuutta. On siis oleellista hoitaa sekä kipua että liitännäisongelmia, jos niitä ilmenee.
Kipukroonikot, joilla on vaikea kipuoireisto, tarvitsevat pitkäaikaisia hoitosuhteita moneen terveydenhuollon ammattilaiseen. Ei yksin riitä, että on osaava lääkäri – tukena pitäisi olla moniammatillinen tiimi, joka koostuu tilanteesta riippuen erikoislääkäristä, fysioterapeutista, sairaanhoitajasta, psykologista, sosiaalityöntekijästä, ravitsemusterapeutista tai apuvälineasiantuntijasta. Tässä suhteessa tasa-arvo ei toteudu: osa potilaista saa laadukasta ja monipuolista hoitoa, mutta osa potilaista jää kokonaan ilman riittävää tukea.
Kipukroonikko joutuu usein tinkimään monista asioista, kun tulot ovat epäsäännölliset tai vajaakuntoisuuden takia olennaisesti pienentyneet. Monilla on suuria vaikeuksia selviytyä työssään ja myös vapaa-ajalla. Kipukroonikko ei ole ihanteellinen työkaveri, puoliso tai ystäväkään, kun kipu sanelee työnteon tahtia ja vuorovaikutuksen tasoa. Tuottamaton ja vastavuoroisuuteen kykenemätön koetaan helposti rasitteeksi, ja silloin kipukroonikko jää vaikeassa elämäntilanteessaan yksin.
Moni kipukroonikko on vaarassa ajautua hyvinvointiyhteiskunnan sivuraiteelle. Ongelmia on järjestelmissä, joissa ei ole sijaa vajaakuntoiselle kipukroonikolle. Jos kipukroonikko on käyttänyt sairauspäivärahakiintiönsä ja menettänyt työnsä, mutta ei kuitenkaan saa työkyvyttömyyseläkettä, hänellä ei ole muuta kanavaa toimeentuloon kuin työttömyyskorvaus.
Kivunhoidoksi ei mitenkään riitä esite lääkkeettömistä kivunhoitomenetelmistä. Eikä kipupotilas tule autetuksi, jos ilmoitetaan, ettei lääkityksiä lähdetä kokeilemaan ennen kuin liitännäisongelmat on saatu hallintaan. Monet hoidotta jääneet potilaat kertovat jo julkisesti, etteivät tiedä, kauanko jaksavat enää elää jatkuvien kipujen ja muiden vaikeuksiensa kanssa. Kuka heitä kuulee?
Vaikeasti oireilevan kipupotilaan hyväksi voidaan tehdä paljon hänen tilannettaan helpottavia toimenpiteitä. Lähtökohta niille on kuunteleva, ymmärtävä ja oivaltava terveydenhuollon ammattilainen, joka ottaa asiakseen huolehtia juuri tästä kipupotilaasta.
Sirpa Tahko
Kirjoittaja on psykologi, työnohjaaja ja kipukroonikko.
Juttu on julkaistu Potilaan Lääkärilehdessä.
Jakamalla tietoa voidaan muuttaa asenteita kipupotilaita kohtaan; kiitos, jos autat

0

<50

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000

   Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

   Luetuimmat keskustelut

   1. Huh! Kohujulkkis Sofia Belorf rajussa somerumbassa: "Pelleviihdettä" "White trash meininkiä"...

    Huh huh! Nyt käy tunteet kuumina - jopa hellelukemissa! https://www.suomi24.fi/viihde/huh-kohujulkkis-sofia-bel-rf-rajussa-somerumbassa-pelleviihdett
    Kotimaiset julkkisjuorut
    34
    9119
   2. En malta odottaa että nähdään

    Vihdoinkin, vähän rennommissa merkeissä. Toivottavasti osaan olla jotenkin järkevästi ja innostumatta liikaa, etten paljasta tunteitani. En halua sä
    Ihastuminen
    50
    846
   3. Ehdokkaana kiusaaja

    Tunnen niin syvää katkeruutta tätä pankkipimua kohtaan, joka on mm. minun lapselleni aiheuttanut mielenterveysongelmia ja traumoja, joita lapseni käsi
    Kankaanpää
    42
    806
   4. Yllätyin Sofian ohjelmasta

    Ihan yllätin itseni , kun katsoin Sofian salaisuuksia , oli ihan viihdyttävä ja kyllä noiden kahden elämä on näin ruudun toiselta puolen katsoen aikam
    Kotimaiset julkkisjuorut
    80
    804
   5. Koita rakas jaksaa

    Sitten kun oot mun, tehdään jotain muuta..
    Ikävä
    60
    691
   Aihe