omenapuu

Omeneito

Oletteko koskaan kasvattaneet omenan siemenestä puuta? Miten lähtee kasvamaan?

21

12589

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • mutta

      valitse mahdollsimman isokokoisia omenoita siemenlähteeksi-jälkeläiset tulevat suunnilleen samanlaisiksi.
      Voit kokeilla myös ulkomaisia lajeja-itävyys heikompi mutta mahdollisuus on olemassa.
      Kylvä siemenet syksyllä maahan, jolloin ne saavat kylmäkäsittelyn talven aikana. Ei pidä kylvää sisälle.
      Tällä tavoin kasvatettuna saa omalle alueelle sopivia lajikkeita.
      Voit kokeilla samaa päärynästä, kirsikasta ja luumusta.

      • voit

        saada aikaan uuden kauppalajikkeen jos onnistut.


    • taas ei

      Laitoin pari vuotta sitten jouluna turpeeseen omenan siemeniä. Siinä sitten kasvoivat ikkunalaudalla kevääseen asti. En muista omenalajiketta enään. Nyt ne kasvavat pihassa.

      Mutta kun yritin samaa temppua uudelleen siemenet eivät itäneet. Riippuneeko sitten omena lajikkeesta tai jostain muusta.

      Kannattaa varmaankin vaan ostaa eri omenalajikkeita ja kokeilla tuleeko siemenistä mitään.

      • Omeneito

        Kiitos vastauksistanne.
        Taidanpa sitten syödä tuon omenan ja laittaa siemenet kasvamaan. Kaupassa mainostivat hollantilaisiksi jonagold-lajikkeen omeniksi. Ei se ota jos ei annakkaan.
        Raportoin tänne jos lähtee kasvamaan:)


      • osa
        Omeneito kirjoitti:

        Kiitos vastauksistanne.
        Taidanpa sitten syödä tuon omenan ja laittaa siemenet kasvamaan. Kaupassa mainostivat hollantilaisiksi jonagold-lajikkeen omeniksi. Ei se ota jos ei annakkaan.
        Raportoin tänne jos lähtee kasvamaan:)

        niistä itää, mutta aina kannatttaa kokeilla.


      • Reiska

        Hei. Omenan siemenet vaativat kylmäkäsittelyn ennen kuin suostuvat itämään. Ainakin 3 kk alle 5 asteessa (maakellari), sitten yli 1 kk 20 astetta ja sitten! - Joskus siemen voi itää ulos kylvettynä vasta toisena keväänä kylvöstä.

        Huomaa, ettei siemenestä tule samanlaista omenaa tekevää puuta kuin emonsa, koska siemen syntyy kahden eri perimän omaavan lajikkeen ristisiitoksesta. - Sinäkin voit kyllä muistuttaa äitiäsi, muttet ole klooni!

        Lisää tietoa omenista www.kotitaimi.fi


    • hannele

      meidän omenapuu kasvoi siinä reilut 2vuodessa ihan hyvä siitä tuli mutta se piti kaataa koska se...tai en kerro...

    • Omenapuun voi kasvattaa siemenestä, mutta käytännössä kannattaa kasvattaa esim. Antonovkan siemenistä perusrunkoja, joista parissa talvessa karsiutuu heikot pois ja sitten varttaa niihin eri omenalajikkeita. Jos haluat saada siemenkylvöstä kestävän omenapuun, jossa on syötävät omenat tai jopa hyvänmakuiset omenat, niin kasvata muutama sata omenapuuta ja odota 10-15 vuotta ja maista omenoita. Poista sitten huonot joukosta. Helppoa, eikä totta?
      Odotellessasi voit kasvattaa vihanneksia. Ohjeita ja vinkkejä: http://www.cedunet.com/~rte47

      • nyt sain itämään

        Laitoin tammikuuulla talviomenien siemeniä kukkaruukkuun, kastelin, laitoin muovipussin päälle ja vein autotalliin. Tallin lämpötila vaihtelee säiden mukaan 4 - 13C. Nyt reilu kaksikuukautta tästä kävin katsomassa ja ruukuissa oli lukuisia hentoja taimia. Toin ne sisälle valoon.


    • Järki käteen

      Aivan turhaa hommaa kasvattaa jostakin Hollantilaisesta. Vaikka saat itämään, niin eivät kestä suomen talvea, kuten ei moni muukaan siemenestä kasvatettu viritys. Hanki talvenkestävä perusrunki ja mielellään vielä hillittykasvuinen ettei tarvitse leikata jatkuvasti ja saat muutenkin paremman sadon jne. Siihen perusrunkoon voi tehdä vaikka useampilajikkeisen perheomenapuun. Käy maistelemassa tuttujen ja sukulaisten syksyisiä omenoita ja varaa heiltä haluamisasi oksia varttamiseen jne.

      • fiili

        Mistäs sinä tiedät kuinka talvenkestävä siitä tulee? Sehän on todennäköisesti risteytys.


      • suomalaista

        Ikivanhaa suomalaista talviomenaa on siemen. n.30 kpl tainta on nyt tossa lähdössä. Tämä on harrastusta.


    • v

      mitä se varttaminen oikein tarkoittaa?

    • Ei kokeillut

      Eräs puutarha-asiantuntija neuvoi miten saakestävän omenapuun: Otetaan oikei vanhasta omenapuusta oksia ja laitetaan juurtumaan se talveksi kellariin kosteaan multaan. Keväällä istutetaan oksat, joihon toivon mukaan on on tullut juuria, maahan. Nähin runkoihin vartetaan halutun omenapuun oksia.
      En ole tätä konstia kokeillut. Vaikeinta ehkä on saada juuria muodostumaan oksiin.
      Isäni kasvatti siemenestä omenapuun rungot. ja kyllä nekin kestivat kymmeniä vuosia. Valkeasta kuulaasta luultavasti, koska se oli meidän ensimmäinen omenapuu.

    • yritteliäs

      Tosi mielenkiintoista. Minun mökillä on n. 100 vuotta vanha omenapuu ja siinä on oikein hyvän makuisia omenoita vielä. Se on Valkea kuula. Täytyypä kokeilla kasvattaa sen oksista juuria.

    • Omena76478

      No huhhu :) Mä söin omenoita sit keräsin joku 6 siementä sitten niitä vaa ruukkuun ja multaan sit joku 1,5 viikkoa ja sieltä jo tulikin ulos ensinmmäinen lehti , ja ihan kotona siis normi lämpö . Ei tarvi mitään kuukausia odottaa niinku kaikki kertoo.

      • Kokeilija

        Laitoin viime syksynä kasvimaahan omenamehun puristuksesta syntynyttä mskiä, jossa oli paljon siemeniä. Mäskiä tuli monta jätesäkin pohjallista. Tiedän, että omena tarvitsee kylmäkäsittelyn. Ajattelin että jos eivät idä ompahan maanparannuksena. Keväällä jännäsin miten käy. Kas kummaa. Koko kasvimaan takaosa mattona pieniä omenapuun taimia.
        Istutin niistä 400 kappaletta penkkeihin. Hitaasti kasvavat, ovat nyt noin 10 cm taimia. Lajikkeista ei ole tietoa koska puristukseen tuli eri henkilöiltä omenia eri lajikkeista. Kiinnostavaa kokeilua, mutta hidaskasvoinenhan omena on.


      • Anonyymi
        Kokeilija kirjoitti:

        Laitoin viime syksynä kasvimaahan omenamehun puristuksesta syntynyttä mskiä, jossa oli paljon siemeniä. Mäskiä tuli monta jätesäkin pohjallista. Tiedän, että omena tarvitsee kylmäkäsittelyn. Ajattelin että jos eivät idä ompahan maanparannuksena. Keväällä jännäsin miten käy. Kas kummaa. Koko kasvimaan takaosa mattona pieniä omenapuun taimia.
        Istutin niistä 400 kappaletta penkkeihin. Hitaasti kasvavat, ovat nyt noin 10 cm taimia. Lajikkeista ei ole tietoa koska puristukseen tuli eri henkilöiltä omenia eri lajikkeista. Kiinnostavaa kokeilua, mutta hidaskasvoinenhan omena on.

        Näin kymmenen vuoden kuluttua olisi mielenkiintoista kuulla miten tämä kokeilu onnistui ja mikä on tilanne tällä hetkellä?


    • 17+10

      mä laitoin kakarana joskun 50-luvun lopulla valkeakuulaan siemeniä talveksi laudan alle... pappa sanoi että niin menetellään, kas, keväällä oli kuin olikin pikku taimet alullaan... hyvät 2 puuta tuli erityisen isoja kuulia kantoi puu ainakin niin kauan kun siellä asuin... ehkä kasvaa vieläkin, en tiedä kun en ole nähnyt 30vuoteen, on vieraat asukkaat paikalla.

    • varttaminen onnistuu

      Onnistuuko itse juurruttamaan omenapuun oksan?

    • vastoinvaltavirtaa

      Itselläni on hyvin vanha omenapuu, joka oli kuolemassa. Toinen puoli on kulottunut haara ja rungon kuoriosa puoliksi rusakoiden syömää. Vanha puu, joten ajattelin kokeilla jotain. Kuolleessa haaran tyvessä oli hento oksa, jonka ympärille solmin pitkäksi kasvaneen juuriverson. Nyt viiden vuoden jälkeen nämä ovat kasvaneet yhteen ja oksistoa on muodostunut hyvin - tuottaa jopa hedelmiä. Tästä oksistosta yksi haara halusi kasvaa alaspäin, jonka taivutin kiven avulla multaan. Nyt muutaman vuoden jälkeen multaan taivutetttu oksa näyttää juurtuneen - en tosin ole kaivanut sen ympäriltä nähdäkseni juuria, mutta varovaisesti vetäen se tuntuu kiinnittyneeltä. Jänikset tosin syövät sitä aina talvisin, mutta joka kevät se alkaa kasvaa ja tuottaa lehtiä - tänäkin vuonna se on kasvanut pituutta noin 50 senttiä. Tämä tietysti vastoin kaikkia taiteen sääntöjä - kirjoista löytyy oikeaoppisimpiakin tapoja - mutta onnistuu se juurruttaminenkin, täytyy vain kokeilla.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. KUPSinpelaaja vangittu törkeästä rikoksesta

      Tänään tuli uutinen että Kupsin sopimuspelaajs vangittu törkeästä rikoksesta epäiltynä. Kuka pelaaja kysressä ja mikä ri
      Kuopio
      14
      1402
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      28
      1275
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      63
      1182
    4. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      11
      1062
    5. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      65
      1026
    6. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      27
      1015
    7. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      9
      1003
    8. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      30
      989
    9. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      6
      981
    10. Kaupungin valtuuston yleisötilaisuus

      YouTubessa katsojia 76 Buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha
      Varkaus
      1
      980
    Aihe