Brintellix ja lopetusoireet

Anonyymi

Lopetin neljä viikkoa sitten Brintellix-nimisen masennuslääkkeen noin kuukauden annosvähentämisen jälkeen. Olin aloittanut lääkkeen käytön yhteensä neljä ja puoli vuotta aiemmin. Silloin se kirjoitettiin keskivaikeaan masennukseen, joka parani muutamassa kuukaudessa, mutta psykiatri tapansa mukaan alkoi hokea ensi tapaamisella, että olen koko loppuelämäni kroonikko, koska masennus on parantumaton tauti. Jatkoin siis tyhmänä käyttöä, kunnes tänä keväänä päätin, että nyt saa riittää tämä lääkepelleily, kun masennus on parantunut jo vuosia sitten.

Lopetus meni muuten mallikkaasti, mutta viikko sitten alkoi helvetillinen unettomuus, johon eivät auta unilääkkeet. Olen kokeillut mirtatsapiinia 7,5 milligrammaa ja ketipinoria 25 milligrammaa. Kummallakaan ei ole vaikutusta, nukahdan aamuyöllä jos silloinkaan, ja nukun enimmillään muutaman tunnin. Pelkään, että tämä n pitkäaikaiskäytöstä aiheutunut pysyvä häiriötila. Minkäänlaisia masennusoireita minulla ei ole. Mielialani on hyvä, ainoastaan kyvyttömyys nukahtaa vaivaa. Terve elämä häämötti niin lähellä, raivostuttaa, että lopetusoireiden täytyy olla näin pahoja.

Onko täällä muita, jotka ovat vieroittautuneet Brintellixistä? Voitteko kertoa kokemuksistanne? Oliko teillä unettomuutta tai muita lopetusoireita käytön jälkeen? Kauanko ne kestivät?

En koske enää ikinä mihinkään serotoniinimömmöihin, saakoon psykiatri vaikka mitä provikkaa lääkeyhtiöiltä hyvänsä.

18

14553

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Kerkesin syömään Brintellixiä 10 mg annoksella noin kuukauden. Sillä ei ollut minuun mitään vaikutusta itsetuhoisia ajatuksia lukuunottamatta. Minulla on jo muutenkin niin huonot kokemukset SSRI-lääkkeistä, että lopetin tämän seinään (ei suositeltavaa, mutta ei kiinnosta enää tässä vaiheessa). Vieroitusoireita ei Brintellixisistä tullut varmaan siksi, koska käyttöaika oli niin lyhyt.

      • Anonyymi

        Niin ja lääkärin valvontaa en lääkkeen poisjättämiseen edes pyytänyt. Edelliskerralla pyysin, se kerta oli ensimmäinen ja viimeinen. Kokemukseni ovat sellaisia, että lääkärin neuvoista ja ohjeistuksista masennuslääkevierotukseen ei tule juuri hullua hurskaammaksi. Esim. Surviving Antidepressantsissa ja lääkevieroituksiin keskittyvissä FB-ryhmissä saa todennäköisemmin parempia neuvoja.


    • Anonyymi

      Lopetusoireet ovat lääketeollisuuden markkinointitermi. Kyse on vieroitusoireista, sillä masennuslääkkeet aiheuttavat riippuvuutta. Toki eri tavalla kuin esim. tupakka ja alkoholi.

      • Anonyymi

        Lopetusoireet tai vieroitusoireet... Terminologiasta voi kiistellä loputtomiin, mutta se ei oireita lievitä. Ja viestistäni voi päätellä, että nimenomaan olen lääketeollisuuskriittinen. Toivoisin kommentteja itse ongelmastani.

        Ap


    • Anonyymi

      Moi

      Brintellix on minusta todella hyvä lääke, ei pahempia sivuoireita, ei lihota ym.
      Käytän sitä ocd:n takia, välttämättä ei aivan optimaalinen lääke tähän sairauteen mutta minulla toimii hyvin. Nyt kun kesäloma alkoi niin lopetan lääkkeen loman ajaksi, olen tehnyt aikaisemminkin niin. Kyllähän se latistaa tunteita, saan myös tällä kesä tauolla nollattua toleranssin. Olen käyttänyt 20 mg päivässä ja ylikin.

      Lopetin lääkkeen kerralla eikä siitä mitään sivuoireita tullut minulle. Aloitus oireita tulee, ahdistus kestää pitkään mutta tiedän että se johtuu lääkkeestä niin empä välitä.

    • Anonyymi

      Lopetus kuukaudessa vuosien käytön jälkeen on hyvin nopea saatika sitten seinään. Jos kiinnostaa löytää hyvä materiaali masennuslääkevieroituksesta, suosittelen RCPsychin Stopping Antidepressants - materiaalia minkä löytää googlaamalla. Siellä suositellaan vähennystä missä annosvähennykset pienenee loppua kohden koska vähennykset loppupuolella pienissä annoksissa omaavat suhteessa suuremmat vaikutukset aivoihin ja hermostoon. Kyseinen materiaali on asiantuntijoiden tekemä ja paljon parempi mitä Suomessa on saatavilla jossa tuntuu että on keskitytty enemmän asiantuntijoiden toimesta masennuslääkkeiden hehkutukseen mediassa läpi vuosien ja vuosikymmenienkin, siitäkin huolimatta että joidenkin elämä ottaa vieroitusoireista negatiivisen käänteen. Ylipositiivinen liikaakin turvallisuutta hehkuttava kuva masennuslääkkeistä jossa on korostettu sitä että riippuvuutta ei synny ja lääkkeet voi lopettaa milloin vain, on voinut vaarantaa potilaiden hyvinvointia koska potilaat (ja lääkärit!) eivät välttämättä osaa ottaa vieroitusta riittävällä vakavuudella mitä se pitäisi ottaa koska pahimmillaan äkkinopea vieroitus voi olla potilaalle hyvinvointia vaarantava. Moni potilas on ollut autuaan tietämätön vieroitusoireiden olemassaolosta alkaessaan napsia pillereitä kun lääkäri on vain hehkuttanut että lääke ei aiheuta riippuvuutta. Tosiasia on että eräänlaista "riippuvuuttahan" masennuslääkkeet aiheuttaa, mutta sitä kuvaa paremmin englannin sana dependence kuin addiction. Yleensä ollaan keskitytty termiin addiction ja ollaan hehkutettu kuinka riippuvuutta(addiction) ei synny, mutta pitäisi ymmärtää että keho kyllä vuosien saatossa mukautuu lääkeaineisiin,(dependence), miksi lääke voi olla hankala ajaa alas vieroitusoireiden vuoksi ja vuosikausien käyttö voi tehdä muutoksia aivojen ja hermoston toiminnassa miksi olo voi lääkeaineen poistamisen jälkeen olla ikävämpi määrittelemättömän ajanjakson ajan jolloin keho yrittää löytää uutta homeostaasia.

      Ongelmatapauksissa RCPsychin materiaalissa suositellaan 10 prosenttia kuukaudessa vähennyksiä mitä suosittelee myös Surviving Antidepressants-foorumi missä tuo tapa on todettu tehokkaaksi. Suosittelen tuota foorumia. Siellä on esim.paljon ideoita kanssavieroittautujilta miten pärjätä eri vieroitusoireiden kanssa, joista uniongelmat on aika tyypillinen. Masennuslääkevieroituksen puhkaisema unettomuus kyllä tasoittuu jossain vaiheessa ja uni hiljalleen palautuu, mutta se voi ottaa aikaa. Kannattaa olla varovainen uusien pillereiden kanssa koska ne pahimmillaan monimutkaistavat tilannetta entisestään (esim jää niihin koukkuun, tulee haittoja ja niistä tulee vieroitusoireita. Hermosto voi olla myös herkempi uusien lääkkeiden haitoille vieroitusvaiheessa, tätä on kuvattu esim vieroitusfoorumin ihmisten kokemuksissa). Esim Surviving Antidepressant palstalla suositellaan pitämään vieroitusvaihe mahdollisimman simppelinä eli ei niin että aletaan esim hoitaa lääkkeiden puhkaisemia oireita uusilla lääkkeillä vaan keskitytään hitaaseen hallittuun alasajoon jossa pysytään tasapainossa lisäämättä uutta pilleriä päälle. Jossain tapauksissa palsta suosittelee alkuperäiselle lääkkeelle paluuta tosi pienellä annoksella jos tilanne on muuttunut vieroituksen jälkeen epästabiiliksi, se voi helpottaa vieroitusoireita, mutta jossain tapauksissa siinä voi käydä myös päinvastoin eli jonkinlaiset riskinsä siinä on. Vieroituksen vaikutuksia hermostoon ei voi välttämättä "nollata" palauttamalla lääke takaisin.

      Vähennysaikataulu kannattaa pitää sellaisena että hitaasti tunnustelee kehon ja hermoston reaktioita pieniin annosvähennyksiin sen sijaan että vetää annoksen nopeaa alas ja oireet iskee vyörymällä päälle. Eli jos puhkeaa uniongelmia, voi ottaa vaikka aikalisän vähennyksessä ja stopata vähennyksen siksi ajaksi että oireisto tasapainottuu. Vähennysaikataulu on hyvin yksilöllinen, jollekin sopii vain hyvin hidas vieroitus. Valitettavasti moni lääkäri ei juuri ymmällä vieroituksen päälle ja esim itse parhaimmat tiedot kaivoin juuri vieroitusfoorumilta ja tutkimuksesta aiheen tiimoilta.

      Kirjoitin nämä asiat siksi jos joku on vasta tekemässä vieroitusta että näitä ongelmia voisi minimoida

      Se on ihan sattumankauppaa ketkä selviää vieroituksesta vähemmillä oireilla ja kuka ei. Ei ole mitään takeita että jos aikaisemmin on pystynyt lopettamaan seinään vähin oirein etteikö seuraavalla kerralla vieroitus voisikin laukaista pulmia ja hermosto reagoikin eri tavalla lopetukseen. Itse sain pitkäaikais masennuslääkkeen käytöstä ja sen vieroituksesta pahoja oireita mistä yksi oli vaikea unettomuus josta sitten seurasi ketjureaktiona lisää oireita. Päädyin uusiin lääkkeisiin mikä heikensi vointiani lisää. Hoitotaho ei ymmärtänyt oireideni liittyvän vieroitusoireisiin. Niitä seurauksia uusista lääkkeistä saikin sitten paikkailla pitkään

      • Anonyymi

        "Hoitotaho ei ymmärtänyt oireideni liittyvän vieroitusoireisiin."

        Ei ne mitään ymmärrä. Tämä sama asia on tullut itsellänikin koettua. Turha toivo.


      • Anonyymi

        Ja mitä tulee vieroitusunettomuuteen niin omalla kohdalla parhaimmaksi hoitokeinoiksi koin unettomuuden lääkkeettömät hoitokeinot, unihygienia-keinot ja erilaiset stressinhallintakeinot. Ei siis mitään sen kummempaa. Kofeiinin lopetin täysin. Ennen masennuslääkevieroitusta joka sotki uneni täysin olin ollut hyvä nukkuja, jonka ei juuri ollut tarvinnut miettiä miten omaa unta tarvitsee tukea. Se tuli luonnostaan. Yhtäkkiä olinkin siinä tilanteessa että uni ei vain tullut mikä vaikutti oloon ja toimintakykyyn. Uni oli katkonaista, liian lyhyttä ja ei palauttavaa. Sitä ei edesauttanut lääkkeet mitä määrättiin vieroituksen jälkeen jotka sotki tilannetta vain pahemmaksi ja pahensi unettomuutta ja sotki kroppaa ja välittäjäaineiden toimintaa lisää. En meinannut päästä uneen ja heräilin tunnin välein. Pää oli sumussa.

        Tasapainoinen terveellinen syöminen on ollut tosi tärkeä osa itselle lääkkeistä palautumisessa ja unettomuuden hoidossa. Terveellinen ruokavalio vaikuttaa niin moneen asiaan, ihan siis unesta alkaen. Suoliston hyvinvointi vaikuttaa niin moneen asiaan ja välittäjäaineet syntyy suolistossa. Suolistobakteerit voi vaikuttaa myös aivojen hyvinvointiin.

        Yksi asia mikä on tärkeää, on havaita se, että asiat mitkä on toimineet ennen vieroitusta eivät välttämättä toimikaan vieroitusaikana. Keho voi kestää huonommin stressiä ja rasitusta käydessään läpi vieroituksen aiheuttamaa myllerrystä. Esim. vieroitusunettomana kun lähti raskaammalle lenkille siitä ei tullut kuin huono olo, ja tajusin että pitää ottaa iisimmin. Raskas liikunta voi etenkin väsyneenä vaikuttaa kehoa stressaten ja ylikierroksille laittaen. Kehoa kannattaa kuunnella, se on avain hyvinvointiin. Vieroitusunettomuudesta kärsivänä kannattaa enemmänkin lisätä rauhoittavia asioita ja välttää viemästä kehoa äärirajoille. Tämä voi myös tukea unta.

        Nykyään ymmärrän unen niin, että se on hyvin kokonaisvaltainen asia. Siihen vaikuttaa niin monet asiat kuten valo joka tahdittaa vuorokausirytmiä, se miten syö, se millaiset stressitasot on, se miten liikkuu, se miten osaa kuunnella kehoaan ja niin edelleen. Unta tukee parhaiten kun tukee kehon ihan luonnollisia tarpeita. Untansa voi sabotoida eri tavoin ja tuntuu että nykyelämänmeno helposti sotkee unet (keinotekoinen valo myöhään illalla mikä haittaa unta, stressi, jatkuva tietotulva mikä kuormittaa aivoja, epäterveellinen prosessoitu ravintoköyhä ruoka jne). Jos kiinnostaa lukea mielenkiintoinen kirja uneen liittyen, suosittelen Matthew Walkerin "miksi nukumme - unen voima".

        Vieroitusunettomuudesta selviäminen vaatii kärsivällisyyttä ja valitettavasti saattaa joutua myös kokemaan unettomia öitä. Mutta kannattaa muistaa, että uni palautuu ja sen tukemiseksi kannattaa tehdä asioita.

        Koettuani masennuslääkkeiden negatiiviset vaikutukset nukkumiseen ja sitä kautta huonontuneen olon olen päättänyt etten aio enää koskea mihinkään psykiatrian tarjoamiin kemikaaleihin. Enkä oikeastaan koekaan enää tarvetta kun olen löytänyt kokonaisvaltaisen tavan pitää itsestä huolta. Psykiatrian aineet ei ole mitään muuta kuin keinotekoinen laastari ongelmiin joka sotkee enemmän kuin korjaa loppupeleissä eikä ne tukeneet terveyttä. Toki ymmärrän että jotkut niistä hyötyvät. Itse vuosia elin illuusiossa että tarvitsen niitä ja että ne korjaavat jotain. Nykyään en voisi olla enemmän eri mieltä. Itseasiassa masennuslääkkeet myös lisäsivät turtunutta passiivista oloa, ja vieroitus aiheutti pahoja ongelmia, aivan kohtuuttoman isoja ongelmia. Olen vieläkin hiukan katkera ettei lääkäri maininnut mitään vieroitusoireista määrätessään lääkkeet.

        Käsittääkseni lääkärit eivät saa mitään provikkaa lääkkeiden määräämisestä. Heitä ohjaa hoitosuositukset, jotka Suomessa ovat aika lääkekeskeiset masennuksen hoidossa eikä juuri muita hoitovaihtoehtoja nähdä samalla tavoin. Ajatellaan vain että lääkkeet on tehokkaita. Toki lääkeyhtiöt voivat monin tavoin vaikuttaa lääkäreiden mielipiteisiin lääkkeistä järjestämällä esim tilaisuuksia ja mainostamalla suoraan lääkäreille. Joillakin vaikutusvaltaisessa asemassa olevilla lääkäreillä on sidoksia lääkeyhtiöihin ja heillä voi olla sieltä suunnasta saatuja taloudellisia korvauksia. Lääkeyhtiöt varmasti haluavat saada voideltua juuri eniten "mielipidejohtajapsykiatreja", joilla on vaikutusvaltaa.. Lääkeyhtiöt voivat myös tukea tutkimustoimintaa ja vaikuttaa täten mielipiteenmuodostukseen kun nähdään että lääkkeet ovat muka se tehokkain keino hoitaa. Valitettavasti niin lääkevalvonta kuin lääkeyhtiötkään eivät ole niin kiinnostuneita tutkimaan aineiden pitkäaikaisvaikutuksia tai vieroitusta samassa määrin kuin tuomaan "tehokkaita" hoitoja markkinoille. Ne voidaan sitten tutkia käytännön " ihmiskokeessa" ja tuumata vuosia myöhemmin että hupsis vaan tällaisiakin haittoja näistä voi seurata. Nykyajan medikalisaation aikana kannattaa olla varovainen ettei tule satutetuksi nykyhoidolla.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ja mitä tulee vieroitusunettomuuteen niin omalla kohdalla parhaimmaksi hoitokeinoiksi koin unettomuuden lääkkeettömät hoitokeinot, unihygienia-keinot ja erilaiset stressinhallintakeinot. Ei siis mitään sen kummempaa. Kofeiinin lopetin täysin. Ennen masennuslääkevieroitusta joka sotki uneni täysin olin ollut hyvä nukkuja, jonka ei juuri ollut tarvinnut miettiä miten omaa unta tarvitsee tukea. Se tuli luonnostaan. Yhtäkkiä olinkin siinä tilanteessa että uni ei vain tullut mikä vaikutti oloon ja toimintakykyyn. Uni oli katkonaista, liian lyhyttä ja ei palauttavaa. Sitä ei edesauttanut lääkkeet mitä määrättiin vieroituksen jälkeen jotka sotki tilannetta vain pahemmaksi ja pahensi unettomuutta ja sotki kroppaa ja välittäjäaineiden toimintaa lisää. En meinannut päästä uneen ja heräilin tunnin välein. Pää oli sumussa.

        Tasapainoinen terveellinen syöminen on ollut tosi tärkeä osa itselle lääkkeistä palautumisessa ja unettomuuden hoidossa. Terveellinen ruokavalio vaikuttaa niin moneen asiaan, ihan siis unesta alkaen. Suoliston hyvinvointi vaikuttaa niin moneen asiaan ja välittäjäaineet syntyy suolistossa. Suolistobakteerit voi vaikuttaa myös aivojen hyvinvointiin.

        Yksi asia mikä on tärkeää, on havaita se, että asiat mitkä on toimineet ennen vieroitusta eivät välttämättä toimikaan vieroitusaikana. Keho voi kestää huonommin stressiä ja rasitusta käydessään läpi vieroituksen aiheuttamaa myllerrystä. Esim. vieroitusunettomana kun lähti raskaammalle lenkille siitä ei tullut kuin huono olo, ja tajusin että pitää ottaa iisimmin. Raskas liikunta voi etenkin väsyneenä vaikuttaa kehoa stressaten ja ylikierroksille laittaen. Kehoa kannattaa kuunnella, se on avain hyvinvointiin. Vieroitusunettomuudesta kärsivänä kannattaa enemmänkin lisätä rauhoittavia asioita ja välttää viemästä kehoa äärirajoille. Tämä voi myös tukea unta.

        Nykyään ymmärrän unen niin, että se on hyvin kokonaisvaltainen asia. Siihen vaikuttaa niin monet asiat kuten valo joka tahdittaa vuorokausirytmiä, se miten syö, se millaiset stressitasot on, se miten liikkuu, se miten osaa kuunnella kehoaan ja niin edelleen. Unta tukee parhaiten kun tukee kehon ihan luonnollisia tarpeita. Untansa voi sabotoida eri tavoin ja tuntuu että nykyelämänmeno helposti sotkee unet (keinotekoinen valo myöhään illalla mikä haittaa unta, stressi, jatkuva tietotulva mikä kuormittaa aivoja, epäterveellinen prosessoitu ravintoköyhä ruoka jne). Jos kiinnostaa lukea mielenkiintoinen kirja uneen liittyen, suosittelen Matthew Walkerin "miksi nukumme - unen voima".

        Vieroitusunettomuudesta selviäminen vaatii kärsivällisyyttä ja valitettavasti saattaa joutua myös kokemaan unettomia öitä. Mutta kannattaa muistaa, että uni palautuu ja sen tukemiseksi kannattaa tehdä asioita.

        Koettuani masennuslääkkeiden negatiiviset vaikutukset nukkumiseen ja sitä kautta huonontuneen olon olen päättänyt etten aio enää koskea mihinkään psykiatrian tarjoamiin kemikaaleihin. Enkä oikeastaan koekaan enää tarvetta kun olen löytänyt kokonaisvaltaisen tavan pitää itsestä huolta. Psykiatrian aineet ei ole mitään muuta kuin keinotekoinen laastari ongelmiin joka sotkee enemmän kuin korjaa loppupeleissä eikä ne tukeneet terveyttä. Toki ymmärrän että jotkut niistä hyötyvät. Itse vuosia elin illuusiossa että tarvitsen niitä ja että ne korjaavat jotain. Nykyään en voisi olla enemmän eri mieltä. Itseasiassa masennuslääkkeet myös lisäsivät turtunutta passiivista oloa, ja vieroitus aiheutti pahoja ongelmia, aivan kohtuuttoman isoja ongelmia. Olen vieläkin hiukan katkera ettei lääkäri maininnut mitään vieroitusoireista määrätessään lääkkeet.

        Käsittääkseni lääkärit eivät saa mitään provikkaa lääkkeiden määräämisestä. Heitä ohjaa hoitosuositukset, jotka Suomessa ovat aika lääkekeskeiset masennuksen hoidossa eikä juuri muita hoitovaihtoehtoja nähdä samalla tavoin. Ajatellaan vain että lääkkeet on tehokkaita. Toki lääkeyhtiöt voivat monin tavoin vaikuttaa lääkäreiden mielipiteisiin lääkkeistä järjestämällä esim tilaisuuksia ja mainostamalla suoraan lääkäreille. Joillakin vaikutusvaltaisessa asemassa olevilla lääkäreillä on sidoksia lääkeyhtiöihin ja heillä voi olla sieltä suunnasta saatuja taloudellisia korvauksia. Lääkeyhtiöt varmasti haluavat saada voideltua juuri eniten "mielipidejohtajapsykiatreja", joilla on vaikutusvaltaa.. Lääkeyhtiöt voivat myös tukea tutkimustoimintaa ja vaikuttaa täten mielipiteenmuodostukseen kun nähdään että lääkkeet ovat muka se tehokkain keino hoitaa. Valitettavasti niin lääkevalvonta kuin lääkeyhtiötkään eivät ole niin kiinnostuneita tutkimaan aineiden pitkäaikaisvaikutuksia tai vieroitusta samassa määrin kuin tuomaan "tehokkaita" hoitoja markkinoille. Ne voidaan sitten tutkia käytännön " ihmiskokeessa" ja tuumata vuosia myöhemmin että hupsis vaan tällaisiakin haittoja näistä voi seurata. Nykyajan medikalisaation aikana kannattaa olla varovainen ettei tule satutetuksi nykyhoidolla.

        "Nykyajan medikalisaation aikana kannattaa olla varovainen ettei tule satutetuksi nykyhoidolla."

        Käypähoitolääkärit uusivat "ylläpitohoidossa" olevan heille täysin tuntemattoman potilaan masennuslääkereseptejä jopa vuosikausia etänä, kerta toisensa jälkeen, tapaamatta potilasta kertaakaan. Potilas on lääkkeistä riippuvainen, vieroittautuminen on mahdotonta. Vieroitukseen ei käypähoitolääkäreiltä asiantuntevaa apua saa.

        Lääkehaittoja ei tunnusta yksikään käypähoitolääkäri. Psyykenlääkehaitat väännetään aina potilaan syyksi. Vieroitusoireet toimivat jo itsessään "todisteena" siitä, että potilaalla on 'mielenterveysongelmia' ja hänen on jatkettava lääkkeen käyttöä. Lyödään uudet diagnoosileimat potilaalle ja lääkereseptit Kantaan, tottakai. Tällaista paskaa on terveydenhuolto Suomessa vuonna 2021.


    • Anonyymi

      Niin ja vielä lisäys tähän kohtaan

      "Esim Surviving Antidepressant palstalla suositellaan pitämään vieroitusvaihe mahdollisimman simppelinä eli ei niin että aletaan esim hoitaa lääkkeiden puhkaisemia oireita uusilla lääkkeillä vaan keskitytään hitaaseen hallittuun alasajoon jossa pysytään tasapainossa lisäämättä uutta pilleriä päälle."

      Tässä linkki aiheesta: https://www.survivingantidepressants.org/topic/6632-the-rule-of-3kis-keep-it-simple-keep-it-slow-keep-it-stable/

      Jossain tapauksissa palsta suosittelee alkuperäiselle lääkkeelle paluuta tosi pienellä annoksella jos tilanne on muuttunut vieroituksen jälkeen epästabiiliksi, se voi helpottaa vieroitusoireita, mutta jossain tapauksissa siinä voi käydä myös päinvastoin eli jonkinlaiset riskinsä siinä on. Vieroituksen vaikutuksia hermostoon ei voi välttämättä "nollata" palauttamalla lääke takaisin."

      Tuo mitä tarkoitin tuolla, että vieroituksen vaikutuksia hermostoon ei voi nollata tarkoittaa sitä että vieroitus jättää jälkensä elimistöön. Ei vaan voi palauttaa lääkettä ja odottaa että olo on sen jälkeen täysin samanlainen kuin lääkkeellä olo ennen purkua. Jotkut eivät siedä palautusta, itselleni esimerkiksi se ei toiminut vaan se voikin pahentaa oloa. Toisaalta itselläni oli lopetuksesta jo niin pitkä aika kun yritin palautusta. Tämän takia en tiedä suosittelenko tuota loppupeleissä kuitenkaan vai onko ajan kuluminen kuitenkin parempi vaihtoehto, etenkin jos vieroituksen lopettamisesta on jo aikaa.

      Tuon jälkeen kun lääkkeestä on palautettu pieni annos sitten lääke lasketaan hitaasti alas. Tuo pieni annos voi joillain helpottaa vieroitusoireita. Aiheessa kannattaa ottaa monia asioita huomioon, esim. se kauanko vieroituksesta on siinä vaiheessa kun lääkettä alkaa palauttamaan ja millä annoksella lääke kannattaa palauttaa (ei siis välttämättä samalla mitä aikanaan käytti vaan paljon pienemmällä): https://www.survivingantidepressants.org/topic/7562-about-reinstating-and-stabilizing-to-reduce-withdrawal-symptoms/

      Samaa lääkkeen palautusta suosittelee ongelmatapauksissa eräs SSRI lääkepakkauskin: "Jos saat Escitalopram Orion -lääkehoidon päättyessä vaikeita lopettamisoireita, ota yhteys lääkäriin. Hän voi kehottaa aloittamaan lääkityksen uudelleen ja lopettamaan sen entistä hitaammin."

      Itse en tosin tiedä mikä määrä luottoa minulla on lääkäreiden asiantuntemukseen enää kokemukseni jälkeen tässä asiassa.

      Parasta kuitenkin aina on hallittu hidasajo, kuin se, että hankkiutuu liian nopeassa vieroituksessa ongelmiin ja sitten niitä yrittää paikkailla niitä millään uusilla hoitokeinoilla tai lääkkeen takaisinpalautuksella.

    • Anonyymi

      Kiitos vastauksista!

      Linkkaamanne materiaalit ovat itselleni jo jokseenkin epärelevantteja, sillä lopetus on jo tehty enkä voi enää hidastaa sitä. Tiedän, että reilun kuukauden annosvähennys on nopeahko aikataulu, mutta inho lääkkeitä kohtaan kasvoi liian suureksi ja elämäntilanteeni esimerkiksi perheenperustamisen suhteen on sellainen, etten voi enää kuluttaa montaa vuotta lääkevähennykseen.

      Unettomuus jatkuu edelleen epätoivoisena. Työterveyslääkäri määräsi Ketipinoria, jolla nukuin pari yötä, mutta en aio vaihtaa masennuslääkkeestä psykoosilääkkeeseen (sehän se pohjimmiltaan on, ja haitat pienilläkin annoksilla on tunnistettu). Mieliala on muuten hyvä ja masentumaton, mutta unettomuuden kesto ja siitä aiheutuva työkyvyttömyys ahdistavat.

      Mitä provikkakommenttiini tulee, Brintellixin alun perin määrännyt psykiatri oli minut ensi kertaa tavatessaan mukana kyseisen lääkkeen tutkimusprojektissa, johon hän yritti haalia minua koekaniiniksi. Lääkkeen määräämisessä ei siis kuunneltu minua (lievä masennukseni ei olisi välttämättä edes tarvinnut lääkitystä) vaan psykiatrin omia urallisia tai rahallisia tavoitteita. Kieltäydyin suonensisäisen Brintellixin piikittämisestä sairaalassa, mutta tyhmyyttäni otin minulle pakotetut pillerit ja tässä sitä nyt ollaan lähes aivovammapotilaana.

      Kauanko tämä unettomuus voi kestää?

      Ap

      • Anonyymi

        Miksi lievään masennukseen pakotettaisiin masennuslääkkeitä?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Miksi lievään masennukseen pakotettaisiin masennuslääkkeitä?

        No miksi niin... Olin tyhmä ja tilanne oli uusi, joten suostuin psykiatrin painostukseen. Enää en suostuisi. Ap


    • Anonyymi

      Ei tullut muuta kuin olon paranemista.

    • Anonyymi

      Moi! Miten sulla nyt menee? Toivottavasti olet päässyt uniongelmasta eroon.

    • Anonyymi

      Ite oon syöny pitkään brintellix 20mg. Nyt sit kokeilin ihan huvikseen, että mit oireita tulee kun on ilman(lääkärin mukaan ei mitään). Mulla iski armoton väsymys. Saatoin nukkua 2 päikkärit, silti laittaa yöunille 11 aikaan ja saatoin nukkua puolille päivin ja väsytti silti. Nyt sit aloitin brintellixin uudestaan, niin saa nähä meneekö väsymys ohi

    • Anonyymi

      Itse syönyt 3 v brintellixiä ja vai 5 mg, sillä 10 mg stä tulee zombimainen olo. Toimii omalla kohdalla ahdistukseen ja paniikin ennalta ehkäisyyn, sekä jännitykseenhalöitsemattomaan jännitykseen. 3 vuoden jälkeen lääkkeen teho on alkanut hiipua, joten olen ajatellut lopettaa lääkkeen syönnin. Olen syönyt 4 muut lääkettä, jotka olivat ssri pohjaisia ja todettava on, että brintellixin aloitus oireet eivät ole mitään verrattuna citalopramin tai vastaaviin myrkkyihin. Nämä vaikuttavat täysin eri tavalla, joten lopetus oireet ovat luultavasti hyvin mietoja.

    • Anonyymi

      Itsellä mennyt brintellixip 10mg> 15mg> 20mg ja sitten siitä jälleen alaspäin 10mg, koska aiemmat annokset tuntui olevan liikaa. 10mg meni n.7kk ja sen jälkee olo alkoi olla parempi ja lääkkeitä jäi ottamatta nyt sitten lopetin lääkkeen kokonaan ja monta päivää vain nukkunut ei mitään mielenkiintoa mihinkään ja väsymys äärimmäistä. Olisi varmaan pitänyt laskea ensin 5mg ja sitten katsoa ja lopettaa sen jälkeen, mutta hankala olla uskomatta, että sen voi lopettaa kerralla kun tuoteselosteessa niin sanotaan, mutta virheistä oppii nyt on sitten aika kurja olo! Älkää lopettako kerrralla isoa annosta vaan just pienentämällä… olisi pitänyt ennakkoon lukea muiden kokemuksia!

      Zemppiä kaikille sitä tarvitseville!

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miksi jollain jää "talvi päälle"

      Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
      Maailman menoa
      325
      3203
    2. Mitä et hyväksy miehessä/naisessa josta olet kiinnostunut?

      Itse en halua, että miehellä olisi lapsia!
      Ikävä
      223
      1994
    3. Se katse silloin

      Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
      Ikävä
      59
      1612
    4. Tiesitkö? Farmi Suomi Kirsikka Simberg on tämän julkkisnaisen tytär - Katso tyrmäävät mallikuvat!

      Oho, aikamoinen ylläri. Tiesitkö?! Kirsikka Simberg on yksi tämän kauden Farmi Suomi -kisaajista. Hänellä ei ole tuttu t
      Suomalaiset julkkikset
      5
      1427
    5. Kaipaaville

      Kerro sun tunteesi ja ajatukset tähän jos et uskalla irl!
      Ikävä
      82
      1309
    6. Tuhdit oluet kauppoihin. Miksi vastustaa?

      8% oluet kauppoihin mutta mikä siinä on että osa politikoista vstustaa ? Kauppa kuitenkin hinnoittelee vahvan oluen ni
      Maailman menoa
      284
      1243
    7. Miten haluaisit

      Että reagoisin jos näkisin sinut nyt?
      Ikävä
      81
      1074
    8. Sinua tulen kyllä ikävöimään pitkään nainen

      mutta oli pakko tehdä päätös oman mielenrauhan vuoksi. Toivottavasti saat elämältä kaiken mitä haluat.
      Ikävä
      52
      1061
    9. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      80
      1001
    10. Asiallinen lähestyminen

      Mitä on asiallinen lähestyminen?? Tietääkö tai tajuaako kukaan, varsinkaan miehet??? Eilen NELJÄNNEN kerran jouduin isk
      Sinkut
      146
      878
    Aihe