Onko laillista toimintaa?

Anonyymi

Isoisälläni on ison ajotien varrella vanha talo jossa on viimeks 70luvul toiminu kauppa ja sen jälkeen hän on aina välillä korjaillut sielä jotain ja pitänyt talolla kerran pientä pihakirpputoria. Nyt pari vuotta hän on korjannut sielä kulkuneuvoja. Hän siis korjaa pyöriä ja muita kulkuneuvoja kellarin autotallissa ja alakerran isossa entisessä kaupan tilassa rahasta ja tätä toimintaa mainostaa hänen kaverinsa ja jotkut sukulaisensa muille. Hän myös itse ostaa kasoittain esim romu pyöriä ja laittaa ne kuntoon ja myy pois. Hän ei joudu maksamaan mitään veroa ja hän tienaa tällä toiminnalla hyvin, koska ilmeisesti joku mainostaa tätä fasessakin. Hän pyysi mua avukseen sinne ihan ok palkkaa vastaan, koska mä osaan aika hyvin korjata pyöriä, mutta en tiedä miten käy jos sinne tulee jokut poliisit ja mä oon silloin töissä. Saanko mä jonkin syytteen myös? Oon kyl alaikäinen, mutta jo 15v täyttänyt eli oon jo sit vastuussa jos jotain laitonta teen. Onko toi laitonta? Oon varmaan todella tyhmä, kun en tiedä, mutta vastatkaa vaikka tuntuisikin tyhmältä kysymykseltä. Tiedän isoisän harjoittaneen sen talon yläkerran asunnossa myös pienten sähkölaitteiden korjausta, mutta yhden aika pahan mokan jälkeen hän ainakin mun tietääkseni lopetti sen.

5

623

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Eikös oo hyvä et vanhuksetkin keksii tekemistä eikö homehdu sohvalla

    • Anonyymi

      Saakohan hän eläkettäkin?

    • Onhan tuo liiketoiminnan harjoittamista ilman ilmoituksia sen enempää verottajalle kuin yritysrekisteriin tai edes vakuutusyhtiöön saati sitten eläkeyhtiöihin.

      Todennäköisesti et itse joudu lailliseen edesvastuuseen, vaikka tuonne menisitkin töihin, mutta jäät vaille lakisääteisiä vakuutuksia, työeläkkeet eivät kerry, et saa laittomasta toiminnasta mitään työhistoriaasi ja kiinni jäädessänne joudut maksamaan myös verot tuloistasi.

      En suosittele. Kuka korvaa jos jotain sattuu?

    • Anonyymi

      Mitä isoisäsi mokas sähkölaitteiden kanssa?

    • Miksi kysyminen asiasta olisi tyhmää, varsinkin kun ilmoituksesi mukaan vasta 15 vuotias?

      Tietenkään polkupyörien korjaaminen ei ole lainvastaista, mutta jos siitä saa tuloa, on siitä tehtävä tiliä verottajalle. On tietenkin selvää, että jos korjaa työkseen polkupyöriä, ei voi samalla nauttia työttömyysturvaa taikka eläkettä rajoituksemattomasti, mutta ilmeisesti tässä ei ole kyse sellaisesta.

      Aloittaja on oman ilmoituksensa mukaan 15 vuotta täyttänyt, eli hänellä on oikeus solmia työsopimus. On kuitenkin huomattava, että työsopimus ja toisen auttaminen polkupyörien korjaamisessa eivät ole sama asia.

      Jokaisella on oikeus korjata toisten polkupyöriä veloituksetta, mutta mikäli kyseinen henkilö samalla nauttii samalla vaikkapa työttömyysetuutta, hänen oikeutensa kyseisen edun saamiseen saattaa olla riidanalainen, mikäli kyseinen korjaustoiminta on täyspäiväistä työtä.

      Mitä tulee avustamiseen yllämainitussa toiminnassa, ei siinä ole mitään sanktiota sellaiselle henkilölle joka ei nauti työttömyysetuisuuksista.

      Jos lähdetään siitä, ettei mainittu yrittäjä nauti mitään etuuksia, mutta hän jättää kaikki verot ja muut maksut yhteiskunnalle maksamatta, ei työntekijä ole niistä vastuussa. On kuitenkin epäselvää, että missä vaiheessa kumppani on pelkkä työntekijä/auttaja, ellei asiasta ole kirjallista sopimusta heidän välillään.

      Mikäli kyseessä on pyörien korjaajan toimesta yritystoiminta, jossa hän jättää maksamatta veronsa, saattaa olla mahdollista, että ilman työsopimusta myös korjaustoimintaan osallistunut voidaan tulkita yritystoimintaan osalliseksi, joskin hänen saamansa hyöty tulisi kaiketi voida toteennäyttää jollakin tavalla. Ainakin jos hän on alaikäinen.

      Toisin sanoen, en olisi kovin huolissani, mutta mikäli verstaalla auttelisin, pyytäisin jonkinlaisen työsopimuksen allekirjoitettavaksi, vaikka ilman mainintaa palkasta.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Milloin ajattelit

      Nähdä minut? Onko jotain odotuksia?
      Ikävä
      141
      1805
    2. Yksi mies ajatteli hyvin pitkään

      ja hänen kaipauksensa menetti kiinnostuksensa häneen…
      Ikävä
      113
      1405
    3. Ihastuin sun kaksoisolentoon

      Kaipaan sitä nyt tästä eteenpäin. Joskus käy näin. 👋🏻
      Ikävä
      169
      1242
    4. Maailmanlaajuinen tietokone ongelma?

      Kuinka systeemit voidaan rakentaa niin että yksi tietokone ongelma vaikuttaa miljardin ihmisen elämään jopa viikkokausia
      Maailman menoa
      88
      1227
    5. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

      tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
      Ikävä
      86
      1072
    6. Minä vaan masennun yksinäni

      Viettäkää mukava perjantai ilta ja kiva viikonloppu. 🌃🌞🐺💤
      Ikävä
      194
      1007
    7. Hyvää yötä naiselle.

      Olitko sä taas lihonut? Hyh Hyh mieheltä jonka tunnet
      Ikävä
      97
      943
    8. Ketä kaivattusi mielestäsi muistuttaa

      ulkonäöllisesti?
      Ikävä
      39
      849
    9. Nainen voi rakastaa

      Ujoakin miestä, mutta jos miestä pelottaa näkeminenkin, niin aika vaikeaa on. Semmoista ei varmaan voi rakastaa. Miehelt
      Ikävä
      76
      818
    10. Venäjä lähettää 480 tuhannen sotilaan armeijan Suomen rajalle

      Miten Suomessa vastataan Venäjän uhkaan sotilaallisesti
      Maailman menoa
      192
      802
    Aihe