Raymarine DSM 250 kaikumodulin ongelma

Anonyymi

Veneessä on tehtaalla asennettu ja toimivat Incastec Supermaxi digitaalinen kaikuluotain ja saman valmistajan nopeusnäyttö. Molemmilla omat anturit. Halusin kuitenkin saada kaikuluotaimen tuottaman näkymän myös C120 plotterin näytölle. Tästä syystä asensin keväällä veneseen Raymarine DSM 250 kaikumodulin, johon kytkin Airmar P79 anturin (pohjan sisäpuolinen anturi).. Modulin kytkin omalla datakaapelilla Raymarine C120 Classic monitoiminäyttöön. Airmar anturi on uusi, mutta kaikumoduli käytettynä hankittu. Dsm kaapeli modulilta plotterille on uusi. Modulin virtakaapeli kytketty suoraan akkuun. Ongelma on se, että kaikuluotain ei näytä plotterissa syvyyslukemaa, Modulin led valo vilkuu hitaasti vihreänä kuten kuuluukin, kun plotteri ei ole päällä. Kun kytken plotteriin virran, modulin led vilkkuu edelleen vihreänä, mutta tiheästi noin sekunnin välein. Kuuntelin kaikuanturia ja se ”naksuttaa” normaalisti. Onko kenellekään palstan lukijoille sattunut vastaavaa? Olen kokeillut korjata vikaa Raymarinen nettisivujen ja yleisten Raymarine ongelmien netti forumien ohjeiden mukaan eli tehty jo nyt mm. Dsm:n tehdasasetusten palautus, modulin softan päivitys Dsm manuaalin ohjeiden mukaan, sekä tarkistanut liitännät.
Plotterissa ei ole uusin softa (4.30) versio. Päivitin plotteriin pari kesää sitten uusimman softan (5.16), mutta siinä päivityksessä katosi kartan ja tutkakuvan päällekkäisnäyttö. Asiasta oli tieto Raymarinen päivitystiedoissa. Palautin plotterin tehdasasetuksiin ja asensin 4.30 version takaisin. Hyvin on toiminut ja kartta ja tutka toimivat hyvin. En usko, että tuo vanhempi plotterin softan versio olisi syynä, mutta tiedäpä häntä. Haluaisin kuitenkin pitää sen tuon tutka/kartta päälekkäisnäytön takia.
Pitkä selitysteksti tästä tuli, mutta lyhyesti en osannut kertoa mikä on tilanne ja mitä jo nyt tehty. Olisin pienistäkin vihjeistä kiitollinen.

6

270

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Aika mystinen ongelma etenkin kun led vilkuu vihreää. Nuo Raymarine kaikumodulit ovat aika tarkkoja virran suhteen. Riittävän paksut virtakaapelit min. 2x1.5 mm. Kannattaisi päivittää kuitenkin uusin softa plotteriin. Uutta kaikuanturia ja modulia tuskin saa kokeiltavaksi mistään.

    • Anonyymi

      P79 anturi lähettää dataa NMEA0183 protokollalla.
      Raymarinen data ei ole NMEA0183, vaatii muuntimen väliin.

    • Anonyymi

      Enpä ole kuullutkaan tuosta. Kun talvella suunnittelin hommaa, kyselin Marnelasta mikä anturi sopisi DSM 250 kaikumodulin kanssa. Sieltä kerrottiin, että P79 on juuri oikea kaikuanturi liitettäväksi DSM250 moduliin. Tilasin heiltä sen. Siinä oleva pyöreä liitin sopii suoraan kaikumodulin. Raymarinen C120 Classic näytön ja DSM 250 modulin asennusohjeista en ole huomannut ko. muuntimen tarvetta. Täytyypä selvitellä asiaa.

      • Anonyymi

        P79 ei ole anturi vaan täydellinen kaikuluotain. Minulla on tuollainen vanhempi malli. Näyttönä on toisen merkin mittari , joka osaa vastaanottaa NMEA0183 syvyys tietoa.

        Ominaisuuksia

        Yksikerrosrakenteisiin lasikuituveneisiin
        Liitäntä "NMEA 0183" -datalla yhteensopiviin näyttöihin
        Anturikaapeli 10 metriä vapailla johdonpäillä
        Käyttöjännite 12 V


    • Anonyymi

      Laitoin tähän vähän lisätietoa, mutta katosi ilmeisesti ”bittien taivaaseen”

    • Anonyymi

      Tässä kadonnut tekstin pätkä.
      Lähetin Raymarinelle selvityksen ongelmasta ja pyysin ohjeita asian selvittämiseksi. Ovat ilmeisesti ”lomilla”, kun ei ole kuulunut mitään. Voi olla myös, etteivät vaivaudu vastaamaan, koska laitteistoni on yli 10 vuotta vanha. Hyvään asiakaspalveluun kuuluu mielestäni ottaa kantaa vähän vanhempienkin laitteiden ongelmiin. Laadukkaiden navigointilaitteiden elinkaari on kuitenkin lähes 20 vuotta.
      Olin nuoruudessa autokaupan palveluksessa. Liikkeen johtaja ohjeisti meitä myyjiä. Asiakkaan ostaessa meiltä kaupan tekee automyyjä, mutta seuraavan auton myy hyvin toiminut huoltopalvelu. Sama pätee mielestäni myös mm. navigointilaitteiden valmistajien/ myyjien kohdalla.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Yritin nainen

      Kaikkeni ettei meidän välille syntyisi mitään. Tiesin jo hyvin alussa että sinä olet minun heikko kohta. Lopulta kuitenk
      Ikävä
      90
      1748
    2. Miksi et voi

      Soittaa tai laittaa viestiä
      Ikävä
      118
      1472
    3. Käärijä jättäytyy pois illan viisufinaalista

      https://www.is.fi/viihde/art-2000010420075.html Voi voi sentään! Kuka nyt Suomen pisteet jakaa. Tosi pölvästiä käytöstä
      Maailman menoa
      110
      985
    4. Iso ikävä sinua nainen

      Aina vain, ei helpota millään. Ainoa varma helpotus olisi se et oltais yhdessä. Mutta se ei sinulle sovi.
      Ikävä
      31
      966
    5. Mistä tykkäät

      Erityisesti kaivattusi olemuksessa
      Ikävä
      45
      822
    6. Kaikkien Vuosien Äitien Äiti

      Huomenna aamulla MTV:ssä vaihteeksi taas linssiluteet Martina ja isällään asuva tytär Vicotria ylistämässä toisiaan . Ai
      Kotimaiset julkkisjuorut
      150
      718
    7. Nainen, joskus päivällä kun tulet mieleen

      Olen puuhailemassa jotakin, yhtäkkiä ajattelen sinua, että olisit minun ja pääsisin iloitsemaan läsnäolostani, silloin k
      Ikävä
      30
      691
    8. Nainen, monta kertaa epäilin sinua

      ja koit sen syytöksinä ja ehkä jonkinlaisena vihan tai antipatian osoituksena, etten esim. sietänyt sinua tai oletin sin
      Ikävä
      51
      691
    9. Tunnustan nyt

      Tykkään katsella sua😍
      Ikävä
      32
      666
    10. Hyvää yötä

      Naiselle, joka ikävöi. 🩷
      Ikävä
      25
      623
    Aihe