Mitä ikävä on? Aivokemiaa vai mitä.

Anonyymi

Paljon miettinyt mistä ikävän tunne syntyy? Onko se jokin aivojen kemiallinen säätelyjärjestelmä, joka itkee jonkun ihmisen luo. Ei tajua.

Parasta on kun on tyytyväinen yksin. Ei ole mitään ongelmia silloin. Mutta heti kun ihastuu tai rakastuu tai vain pitää, alkaa ihminen haikailemaan kaikkea mitä ei ole tai toivoo olevan.

Sitten kun suhde tulee niin hetki mennään euforiassa ennenkuin alkaa tutut nahistelut arjen asioista . Ja siitä se riippuvuus pahenee. Siihen voi onneksi mennä jokunen vuosi. Mutta täydellistä riidatonta onnea tuskin on

Ollut parisuhteessa. Se oli kivaa. Mutta yksin on silti parasta aikaa. Saa tehdä mitä vaan. Eikä ole riippuvuuksia minnekään.

Nyt vaan per..hana satuin ihastumaan ja kärvistelen juuri tuossa ikävän suossa. Toiv olisi kuitenkin ohimenevää. Silti oon ihan auttamattoman lätkässä. Ja ikävöin täysin järjenvastaisesti jostain mitä ei sitten oikeasti olekaan.

Mutta aivokemia meitä heiluttaa. Ei se ole juuri muuta. Mutta mikä sen laukaisee , ihmettelen.

4

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      En tiedä mitä se on. Veikkaisin aivoissa tapahtuvaa reaktiota. Näkee jotain miellyttävää ja alkaa tuntemaan toista kohtaan jotain. Hormonit hyrrää kehossa? Minullakin aina yksi ihastuksen kohde ollut kerrallaan.

    • Anonyymi

      Tunteet ovat osa neurobiologiaa. Tunteiden säätelystä vastaa mm. limbinen järjestelmä, joka koostuu isojen aivojen vanhimmista osista, talamuksesta, hypotalamuksesta, hippokampuksesta ja amygdalasta. Limbinen järjestelmä säätelee tunneaktivaatiota, saa aikaan mielihyvän ja mielipahan vaikutuksia ja säätelee tilanteen mukaista käyttäytymistä. Hypotalamus toimii välittäjänä kognitiivisten toimintojen (hahmotuksen, tarkkaavaisuuden, ongelmanratkaisun, muistin, ajattelun) ja autonomisen (ei-tahdonalaisen) hermoston välillä. Amygdalassa (mantelitumake) tulkitaan aistien kautta tulevia vaikutteita tunteiden näkökulmasta. Amygdala analysoi tunteita ja säilyttää tunnemuistoja. Sinne varastoituvat myös eri tilanteiden käyttäytymismallit. Amygdala vastaa mm. pelkoreagoinnista ja taistele–pakene-reaktioista.

      Ihminen kokee myös elimistön muutokset tunteina. Tunnekokemukset ovat seurausta autonomisen hermoston ja hormonien toiminnasta. Kun ihminen on kiihtynyt, se tuntuu joka paikassa. Pulssi kiihtyy, hengitys nopeutuu, hikoilu lisääntyy, kädet vapisevat. Pelko ja muut vahvat tunteet aktivoivat sisäelinten toimintaa kuten sydämen, vatsan ja hengityksen ja jännittävät lihakset. Tällöin vaikuttaa autonominen hermosto, sympaattinen järjestelmä. Tunteilla ja aivokemialla on yhteys. Aivojen kemiaa muuttamalla voidaan vaikuttaa tunteisiin. Esimerkiksi oksitosiinihormonilla tiedetään olevan merkittävä vaikutus mm. rakastamiseen ja siihen liittyvään käyttäytymiseen.

      Talamusteorian mukaan tunne syntyy, kun jokin vaikute aktivoi tunteita sääteleviä aivoalueita – tunne ei ilmesty tyhjästä. Vaikutteena voivat olla ajatukset, tilanne, jännittyneisyys ja monet muut tekijät. Stressaantuneena keho on valmiiksi kiihtyneessä tilassa, eikä voimakkaiden tunteiden ja tunteenpurkausten laukaisemiseen silloin tarvita paljoakaan vaikutteita. Tunne nousee siitä, mitä havaitsemme ja miten tulkitsemme asioita ja tapahtumia. Joskus on vaikea tunnistaa, mikä aiheutti reaktion. Vaikute saattaakin olla tiedostamaton. Esimerkiksi lapsuuden tunnekokemukset vaikuttavat aivojen tunneratojen muotoutumiseen ja toimintaan. Emotionaaliset kokemukset jättävät jäljet tunneaivojen alueelle.


      https://www.oph.fi/fi/oppimateriaali/tunteesta-tunteeseen-ohjaajan-opas/1-tunteet-mita-ne-ovat

    • Jaa-a, se on jotain älytöntä vetovoimaa mikä tekee ihmisestä pöljän.

    • Anonyymi

      Mä olen tieteen kannalla, mutta oman kokemuksen perusteella tuntuisi siltä, että ihan kaikkea ei olla vielä kartoitettu.

      Jotain käsityskyvyn ylittävää on tässä tunteessa häntä kohtaan. Vuodet vain vierivät, mutta se tunne on ja pysyy. Ei väliä, nähdäänkö vai ei, se tunne ei hälvene.

      Mä luulen, että mun elimistö tietää hänen olevan täydellisen yhteensopiva mulla ja siksi se ei anna periksi.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1575
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1214
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      88
      1137
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      1056
    5. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      1
      997
    6. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      580
      995
    7. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      902
    8. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      20
      890
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      9
      744
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      8
      680
    Aihe