Katse tulevaisuuteen

Poliittiset suhdanteet vaihtuvat nykyisin hyvinkin nopeasti. Olemme eläneet poliittisen murroksen aikakautta. Uskoakseni tämä muutos liittyy mitä suurimmassa määrin globalisaatioon ja sen tuomiin muutoksiin sekä koettuihin/kuviteltuihin uhkiin. On yhä enemmän alettu kokea voimattomuuden tunnetta. Hallinta oman maan ja elämän kohtalosta on siirtynyt muualle, lähinnä markkinavoimille ja globaaleille suurille toimijoille. Tämän muutoksen vastavoimaksi on noussut nationalismi ja protektionismi. Se näkyy koko Euroopassa ja USAssa.

Ennen tätä uutta tilannetta poliittiset voimat olivat oikeisto ja vasemmisto. Niin myös pääosin Suomessa, vaikka meillä oli tämän lisäksi kummajainen nimeltä Maalaisliitto/Kepu. Nykyisin päävirtaukset ovat markkinaehtoinen liberalismi ja sen vastavoimana protektionistinen nationalismi. Erityisen selvästi tämä on näkynyt USAssa ja Britanniassa, mutta myös monessa muussa maassa. Pisimmällä demokratioista on tavallaan Unkari, joka on siirtynyt pitkälti jo pois demokratiasta nationalistipuolueen yksinvaltaan.

Mielenkiintoisin koekenttä on USAn ohella Britannia, joka kovan brexitin kautta siirtyi monta piirua lähemmäs protektonistista nationalismia. Huomattavaa tässä on se, että brexit toteutui briteissä työväestön vankalla tuella. Työväenpuolue elää kurimuksessa kuten vähän monessa muussakin länsimaassa. Briteissä konservatiivit ovat siirtyneet väkevästi nationalismin suuntaan. Aivan kuten USAssakin.

Brexit tuo briteille taloudellista kurjuutta. Se lienee jo kiistatonta. Protektionismi johtanee kilpailukykyongelmiin, joka ratkaistaan ulkoisella ja sisäisellä devalvoinnilla. Brexitin myötä briteille ujutettiin samassa paketissa erilaista työväestön suojaksi tarkoitettua sääntelyn purkua yms. Se tarkoittaa brittien työväestölle laskevaa elintasoa. Ja sitten tuleekin se yllätys. Laskeva elintaso ja politiikan keskittyminen maan sisäisiin asioihin nostaa oikeisto-vasemmistoakselin renesanssiin. Kurjistumisen kautta työväenliike voi siten lähteä uuteen nousuun. Näin tapahtunee nimenomaan Britannian kaltaisella vahvassa demokratiassa. Unkarin tapaisissa heikoissa demokratioissa on helpompi siirtyä totalitarismiin ja demokratian kuoppaamiseen. Demokratian vahvuus on äärioikeistolaisten puolueiden pahin vihollinen.

Kun britit saavuttavat kuvitellun itsenäistymisensä ja sen muakanaan tuoman taloudellisen kurjistumisen, maan työväestö herää todellisuuteen. Nationalistit tuskin kykenevät ratkaisemaan taloudellisia ongelmia kovin lyhyessä ajassa ja tavalliset jokapäiväisestä leivästä taistelevat ihmiset eivät jaksa odotella vuosikymmeniä. Juuri tässä on vasemmiston uuden nousun ydin. Sama voi koskea kaikkia muitakin länsimaita, myös Suomea, jos pääsemme "nauttimaan" persujen politiikan helmistä oikeasti.

4

58

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Terävää analyysia ja pohdintaa, kiitoksia avalle. Täysin samaa mieltä, että poliittiset suhdanteet on muuttumassa ja tähän vielä lisätään ilmasto ja ympäristö, tulevat muuttamaan meidän käsityksiä todella paljon. Suurin riski on kuitenkin nationalismin nousu ja naurettava kuvitelma, että "raja-kiinni" saavutettaisiin mitään.

      • Kukahan täällä rajoja on kiinni panemassa? Valvontaa pitää edelleen olla.


      • Anonyymi

        Tuleeko jää takaisin 2 km paksuisena `vai jokin muu malli.
        Ilmasto on uskontoa, kun uskontoja maailmassa on lukematon sekin eräs niistä.
        Jopa eräsuskonto ajoi aiemmin maailman loppua, siitä saarnasi jatkuvasti, jota nyt uskonnon nuorempi polvi kiistää ettei he ole sellaista kertoneet.

        Maapallo ja avuruus ympärillä niin ihmeellisiä, josta ei tiedetä mitä tulisi tietää, silloin käytetään uskonnon varjolla jotain osaa siitä, kuten nyt ilmasto-uskovaiset. Ilmasto-uskovaiset politikoi asialla kovasti. Ihmisiä on aina hisstorian aikana harhautettu omiin tarkoituksiin, mitä esim olisi Saksakin ilman Natseja, olisi maailman johtavia valtioita, ilman tuollaista uskontoa heilläkin joka levisi kulovalkean tavoin. Nyt monissa maissa kommunismin ja solsialismin jäänetillävielä hallitaan, joissa ihmisarvolla ei ole mitään merklitystä, kunhan diktaattorit saa valtansa pitää. esim meidän vasemmiston kovasti kiittämä maa Nigaragua, presidentti Ortega laittaa kilpaiilijansa linnaan Valko-venäjän, Venäjän ym tapaan.
        Nicaraguassa pidätettiin jo viides mahdollinen opposition presidenttiehdokas

        Istuva presidentti Daniel Ortega on luonut Nicaraguaan terrorijärjestelmän, joka estää ihmisiä osoittamasta mieltään, eikä hyväksy minkäänlaista opposition kampanjaa, vaimonsa valinnut vara-presidentiksi.
        https://yle.fi/uutiset/3-11992750

        Kehitysapu mennut Ortegalle ja lähipiirilleen, jota nytkin kehitysapu tekee muissa vastaavissa maissa.
        https://dynamic.hs.fi/2013/nicaragua/


        http://www.tyovaenliike.fi/tyovaenliikkeen-vaiheita/alasivu-7/solidaarisuutta-chilen-kansalle/
        Nyt ei meidän vasemmisto laula omilleen mm Ortega ym diktaattorit.

        SOSIALISIMI ON RIKOS YHTEISKUNTAA KOHTAAN !


      • Anonyymi
        TehokasSOTILAS kirjoitti:

        Kukahan täällä rajoja on kiinni panemassa? Valvontaa pitää edelleen olla.

        Itäraja ainakin...


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Merikarvian nuoriso

      taitaa olla persukasvatuksen tuotosta kun jopa kirkkoherralla palaa käämit näihin paskahousuihin :D
      Yleistä Satakunnasta
      19
      3334
    2. Pimahdan kohta ihan kunnolla

      Entä, jos otan sitten yhteyttä sinuun? 🫨🫥🥴
      Ikävä
      69
      3109
    3. Naiselle, rakkaalle!

      Pitäiskö nyt vähän jutella, on se sitten mitä tahansa. Mä oon sun puolella, hiljaisuutes aion rikkoa. Tulen vaikka karmi
      Tunteet
      41
      2557
    4. Antaisitko mies minulle jonkun vinkin

      Että tietäisin, että minun kannattaa uskoa vielä meihin. Nyt just heikko hetki ja usko meinaa loppua. Pelkään, että tila
      Ikävä
      85
      2438
    5. Toivottavasti vielä kohdataan mies

      Ja aloitetaan juttelu. Nyt olisin valmis.
      Ikävä
      150
      1965
    6. Morning has broken

      Simmut aukaistaan. Ja noustaan päivään valkeaan. Hyvää huomenta. 😊☀️🍳☕❤️
      Ikävä
      149
      1520
    7. Nainen, minkä kappaleen laittaisit nyt miehelle

      kuunneltavaksi tietäen, että hän ikävöi sinua ja kipuilee päästäkseen yhteyteen kanssasi. Jotain, joka kertoo...
      Ikävä
      133
      1518
    8. Tästä tiedämme että raamattu ON muutettu

      https://rivalnations.org/censored-bible/ Raamattusi on sensuroitu Raamattu, joka sinulla on kotonasi tai taskussasi, on
      Hindulaisuus
      550
      1475
    9. Aitolais-kirkkoherran rippileirille tyly loppu

      Merikarvian rippileiriä vetänyt kirkkoherra Tom Broberg ajautui törmäyskurssille rippileiriläisten kanssa ja ylempi taho
      Luterilaisuus
      74
      1474
    10. Jos et kaipaakaan minua täällä

      Niin miksi sinua ehkä häiritsee se, että minä kaipaan sinua? Miehelle.
      Ikävä
      18
      1264
    Aihe