Uskaltaisko oikein avomerelle!?

Anonyymi

Vetouisteluhommeleihin tekis kovasti mieli mut millainen vene olis sit hommattava ettei heti tulis äitiä ikävä? Asustellaan länsirannikolla ja saarten suojassa on kovin matalaa ja kivikkoista. Eikä ole ketään tuttuja kalamiehiä/-naisia että pääsis jonkun asiantuntijan mukana edes kokeilemaan. Suvussa olis joutilaana viis metriä pitkä ja kaks metriä leveä lasikuituinen ja liukuvarunkoinen pulpettivene viiskyppisellä kakstahtikoneella. Vene on jostain 80-l loppupuolelta. Aika korkeat laidat siinä kyllä on. Uskaltaisko tollasella lähteä vetämään uistinta sen verta kauas, että ranta juuri häämöttää....? Siis mahdollisimman tyynellähän olis tarkoitus mennä ja päästellä sit tietenkin keliä karkuun kun nopeastihan nuo tuolla tietenkin muuttuu....

19

806

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi

   Eihän kukaan voi tietää uskallatko sinä mennä. Kokeile ensin puoliväliin ja sitten pidemmälle jos ei pelota.
   Pienihän tuo vene on avomerelle mutta soutuveneelläkin jotkut käy avomerellä.

  • Anonyymi

   Katsot, että ennen retkeä ei ole ollut kovia tuulia, kun mainiki jää löllymään päiviksi ja tietysti päivän sää ennuste tuulta mielusti alle 6m/s. Et näe noin matalasta veneestä rantoja noin 10 mailin päästä joten helposti pääset pois jos aalto alkaa nousta.

   Aalto voi nousta myös syystä, että rannikko ei annakaan suojaa mainigin tai tuulen suunnalta esim. Ahvenanmaa suojaa kaikilta pohjoisen tuulilta osan aikaa, mutta matkan edetessä saaren suoja loppuu ja aalto nousee reippaasti.

  • Anonyymi

   Kiitoksia heti asiallisista kommenteista. Täytyy yrittää vielä päästä jonku vanhan paikallisen merikarhun pakeille kyselemään tyhmiä, niin josko vois sit alkaa haaveilemaan harrastekalastajan urasta...

  • Anonyymi

   Maakravut pysykööt maalla.

   • Anonyymi

    Joo, laji nousee välillä tosiaan maalle, niin, kuin meri mieskin.


  • Anonyymi

   Kyllä tuollaisella veneella ajaa jo aika kovassa kelissä. Huollata kone kuntoon ja tarkasta ohjaus sekä kaasu/vaidevaijerit sekä laita kunnon bensafiltteri bensaletkuun. KMukaan kunnon köydet tavallinen ankkuri sekä ajoankkuri ja kunnon pilssipumppu/tyhjennysväline. Itse olen monasti ajanut vastaavalla Helsingistä Tallinnaan sileällä kelillä. Tuollaisella matkanopeus on sen verran suuri, että kelin muuttuessa ehtii hyvin saarten suojaan.

   • Anonyymi

    Juu kyllähän tästä lähdetään siipiä kokeilemaan vaikka maakraapuja ollaankin. Vehkeet täytyy kyllä laittaa tuohon malliin. Kiitoksia kommentista.


  • Anonyymi

   Pelottavintahan tuossa on se kalastusvaihe. Jos jokin tarttuu koukkuun pitää osata ja uskaltaa irrottaa.

   • Anonyymi

    Kirves mukaan jos nousee oikein iso gedda, niin ei koukkua uskalla ohtaa poes, jos peto hengissä, suu saattaapi otta koko käen sissään olkaa myöen, varo geddaa....


   • Anonyymi

    Hamara puolella klopauttaa geddaa kalloon, ennen ylös nostamista, pitkä varsi turvallisempi. Aina on riski kuolla, kun merelle lähtee...


  • Anonyymi

   Mekin kokeiltiin tota. Just samanlainen vene ja katottiin vaan huolella säätiedotukset ja sitten menoksi.

   Tärkeintä pitää koko ajan riittävästi vauhtia päällä 20 knots. Ettei vauhti hyydy ja pysähtyä ei pidä.

   Takaisin päästyä otettiin kunnon napanderit.

   • Anonyymi

    Niin, että keli pääs kuitenkin yllättämään?


  • Anonyymi

   Kyllä hyvällä säällä voi mennä kauemmaksikin. Mutta ei silloinkaan ilman varusteita. Liivit ja lämmitä vattetta äyskäri, ankkuri köysineen sekä juomakelpoista vettä on oltava aina venessä lyhyilläkin matkoilla. Jollakin tavalla on voitava viestittää mahdollisista viivästyksistä tai ongelmasta kotiväelle. Kannattaa myös olla varasuunnitelma (airot ja varapolttoainetta), miten toimii, jos tulee konevika tai loppuu polttoaine tai tulee äkillisesti sumurintama, joka estää kaiken näkyvyyden. Konevian sattuessa tuuli ei välttämättä vie takaisin kotia kohti.

   Minut on sumu yllättänyt joskus matkoillani. Sumurintaman tultua ei nähnyt kuin 50m. Ilman kopassia eksyy suunnasta tutullakin seudulla ellei näe eteensä. Minulla oli silloin GPS, johon oli valmiiksi syötetty matkan reittipisteet. Muuten olisi pitänyt suunnistaa kompassin mukaan. Kartasta ei ollut muuta hyötyä, kuin edellinen tunnettu sijaintitieto. Sen perusteella olisi voinut määrittää uuden kompassisuunnan määränpäähän ja arvioida kuljettu matka edellisestä paikasta seuraavaan lokin mukaan. Ei nähnyt mitään muuta kuin harmaata. Näkymätöntä maisemaa oli turhaa verrata karttaan.

   Kartta alueen vesistöstä ja komapssi pitää olla mukana pienemmässäkin veneessä. Sinuna laittaisin kaikuluotaimen tuohon veneeseen. Siitä näke ajoissa, kun alkaa pohja kohota. Syvällä ei kivet tunnetusti haittaa. Kalapaikatkin sen avulla voi selvittää. Yhdistelmälaittessa on tietysti plotterikin valmiina mutta hintaa tulee reilusti lisää, kun sen ajantasaisine karttoineen hankkii.

   • Anonyymi

    Hyviä ohjeita. Semmoinen kommentti vaan, että syvyyksien ennakointi kaikuluotaimen perusteella riippuu varmaan vähän siitä, missä liikkuu. Esimerkiksi saaristomerellä Nauvon seutuvilla on isoja syvyyseroja ihan hetkessä. Vaikka kaiku näyttäisi nyt 10 metriä, hetken kuluttua voi olla vain pari metriä. Pohjan mahdollisia muotoja pystyy jossakin määrin arvioimaan myös maanpinnan muotojen perusteella. Nauvossa näkee korkeita jyrkkäreunaisia saaria, ja saman tyyppinen maasto jatkuu todennäköisesti myös veden alla. Syvyyserot ovat isoja. Sen sijaan matala rantaniitty voi kertoa, että korkeuserot myöskään veden alla eivät ole kovin suuria.


   • Anonyymi

    Kännykkään tai tablettiin joku offline-karttaohjelmisto, kuten Sailmate tai Navionics. Siis sellainen, missä kartat on kännykän muistissa eikä hae niitä verkosta, avomerellä se verkko ei välttämättä toimi.


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Hyviä ohjeita. Semmoinen kommentti vaan, että syvyyksien ennakointi kaikuluotaimen perusteella riippuu varmaan vähän siitä, missä liikkuu. Esimerkiksi saaristomerellä Nauvon seutuvilla on isoja syvyyseroja ihan hetkessä. Vaikka kaiku näyttäisi nyt 10 metriä, hetken kuluttua voi olla vain pari metriä. Pohjan mahdollisia muotoja pystyy jossakin määrin arvioimaan myös maanpinnan muotojen perusteella. Nauvossa näkee korkeita jyrkkäreunaisia saaria, ja saman tyyppinen maasto jatkuu todennäköisesti myös veden alla. Syvyyserot ovat isoja. Sen sijaan matala rantaniitty voi kertoa, että korkeuserot myöskään veden alla eivät ole kovin suuria.

    Jos haluaa kaiun turvallisuuden takia eli kivien ja matalikkojen väistelyyn niin sitten vaikkapa Garminin eteenpäin näyttävä kaiku, eikä pohjaa päin näyttävä. Näyttää jopa 90 metriä eteenpäin, toki todellisuudeessa esim 3-4 metrin syvyydessä n. 20 metriä eteenpäin. Mutta se riittää jos ajelee hissukseen, kuten pitääkin tuntemattomilla matalilla vesillä.


  • Anonyymi

   Ei se nyt täysin ole veneestä kiinni, pikkuveneitä on kaikki 10 metriset. Enemmin pitää selviytyä siellä merellä ja päästä poiskin tavalla tai toisella, näitä kannattaa tutkia. Kännykkä on hyvin epävarma toimimaan enää kauempana!

   • Anonyymi

    Alle siis10, tää kännykällä naputtelu o kyllä tuskasta


  • Anonyymi

   Scantic 580R veneellä haettu lohta pitkin rannikkoa ja ahvenanmaan edustaltakin. Sopivan kokonen lohi hommiin ja menee merellä kivasti.

  Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Persu jakoi tekoälyn tekemiä deepfakekuvia mustamaalatakseen SPR:ää

   Ei näe asiassa ongelmaa https://www.iltalehti.fi/digiuutiset/a/224e6737-010d-42ce-9ac0-cd08a8309f06
   Maailman menoa
   268
   1872
  2. Mistä et pidä kaivattusi ulkonäössä

   Tai luonteessa ?
   Ikävä
   106
   1840
  3. Onko tämä yksipuolista?

   Haluaisin laittaa sulle viestiä, kysyä kuulumisia. Haluaisin tietää miten voit, onko kaikki hyvin. Kaipaan sua, en tiedä
   Ikävä
   63
   1398
  4. Kaverini kaipaa

   Sun kosketusta, kovasti...! :D
   Ikävä
   149
   1354
  5. Amnesty nillittää rajojen sulusta

   Amnesty väittää, että missään ei ole näytetty toteen sitä, että noista itärajalta tulleista turvapaikanhakijoista olisi
   Maailman menoa
   200
   1322
  6. Martina Aitolehti poseeraa rakkaansa kanssa - Somessa kuitti:"Oletko lainannut Haaviston Antoniota?"

   Hmmm, onhan noissa miehissä yhdennäköisyyttä täytyy myöntää… Vai mitä mieltä sinä olet? Lue lisää ja katso kuvat: http
   Kotimaiset julkkisjuorut
   68
   855
  7. Sinulle On Postia

   Niin elikkäs kuten otsikko sanoo jollekin olisi postia. Pelokkaana mietin tuleeko vastausta laisinkaan. Ja jos tulee
   Ikävä
   36
   658
  8. No joko susta on nainen tullut johtaja

   Kun sä olet opiskellut niin paljon, ja olet niin terävä?
   Ikävä
   61
   634
  9. Ulkomaillakin jo irvaillaan ja naureskellaan Saksalaislehti retostelee Sanna Marinin bikinikuvalla p

   Saksalaislehti retostelee Sanna Marinin bikinikuvalla peppuvitsein Saksalaislehti Bild uutisoi Sanna Marinin bikinikuvas
   Tampere
   91
   633
  10. Miksi itsenäisyyspäivää vietetään...

   ...kun itsenäisyys menetettiin 4.4.2023 kun meidät liitettiin NATOon? Päätäntävaltamme siittettiin UsaNatolle tuona suru
   Maailman menoa
   261
   633
  Aihe