Tästä syystä koronarajoituksia yhä tarvitaan:

Anonyymi

ILTALEHTI.FI
Nyt puhuvat virologi ja Husin apulaisylilääkäri: tästä syystä koronarajoituksia yhä tarvitaan

Koulujen lähiopetus on yksi arvovalinta, joka syksyllä tulee tehdä.
Husin Eeva Ruotsalainen on huolissaan tämänhetkisestä tautitilanteesta, jossa nykyinen rokotekattavuus ei millään riitä suojaamaan kansalaisia virustaudilta.


Koronarajoitustoimet ovat virologian professorin Olli Vapalahden ja Husin apulaisylilääkärin Eeva Ruotsalaisen mukaan välttämättömiä, sillä Suomen rokotekattavuutta ei ole vielä saatu riittävälle tasolle. Myös long covid eli pitkäkestoinen koronavirustauti antaa aihetta huoleen.
Koulut alkavat elokuussa. Lasten koulunkäynti tulisi turvata erilaisilla toimenpiteillä molempien asiantuntijoiden mukaan. Yksi rokote ei suojaa deltamuunnokselta yhtä hyvin kuin aiempia versioita vastaan, joten tehosterokotusten eteneminen kaikissa ikäryhmissä olisi tärkeää.
Kokoontumisrajoitukset ja ravintoloiden aukiolorajoitukset ovat rajoitustoimia, joita tulisi Vapalahden mukaan jatkaa. Ruotsalaisen mukaan yhteiskunnassa on palattu liian nopeasti takaisin normaaliin.
Helsingin yliopiston virologian professori Olli Vapalahden mukaan vielä ei ole järkevää luopua kaikista rajoituksista, vaikka esimerkiksi riskiryhmät ovat hyvin pitkälti rokotettuja.

– Se aika varmasti tulee, mutta meillä on nyt rokotettu kahdesti reilu 30 prosenttia väestöstä ja jos kaikista rajoituksista luovutaan, virus lehahtaa turhan nopeasti. Suuret tartuntamäärät voivat nostaa vakavia infektioita, vaikkakin prosentuaalisesti vähemmän, ja mikä on vielä vähän puutteellisesti ymmärretty, eli long covidia. Tässä kilpajuoksussa on tärkeää rajoittaa tartuntojen määrää ja lisätä rokotusten saaneiden määrää, Vapalahti pohjustaa.

Samaa mieltä on Husin apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen. Hänen mielestään yhteiskunnassa palattiin liian nopeasti normaaliin.

– Ei ole riittävää, että yksilöllä on vastuu huolehtia koronapandemiasta ja sen leviämisestä, Ruotsalainen sanoo.

Tällä hetkellä kaksi asiaa tekevät tautitilanteesta huolestuttavan: vielä liian alhainen rokotekattavuus molemmissa rokoteannoksissa sekä rokottamattomien osuus, joita on noin kaksi miljoonaa ja suurin osa heistä on lapsia.

– Koronan kausivaihtelu voidaan unohtaa. Viime kesänä tautimassa pysyi pienenä, koska rajoitukset olivat voimassa. Nyt kun rajoituksia purettiin, tartunta leviää kesälläkin.

– Virusta on niin paljon, että on riskinä, että myös kahdesti rokotetut ja riskiryhmät tai ikääntyneet sairastuvat rokotteen läpi. Tiedetään, että ikääntyneillä ja riskiryhmillä rokotevaste ei ole yhtä hyvä kuin perusterveillä työikäisillä, Ruotsalainen kertoo.

Rajoitukset ovat hänestä tarpeellisia niin kauan kuin rokotekattavuus ei ole riittävä. Ruotsalaisen mukaan koronastrategiaa tulee uudistaa, mikä onkin suunnitteilla.

– Haluamme estää uusien virusmuunnosten kehittymistä ja myös nuoria sairastumasta, koska uutta tietoa pitkäkestoisesta koronataudista tulee jatkuvasti lisää. Huolestuttava piirre erityisesti nuorilla tuntuu olevan mahdollisuus sairastua lieväoireisena tai oireettomana pitkäaikaiseen koronaan. He eivät mahdollisesti voisi käydä koulua tai meillä olisi nuoria työkyvyttömiä aikuisia. Tämän pitäisi olla mielestäni uudessa koronastrategiassa yksi terveydenhuollon tärkeä mittari.

Lasten koulunkäynti tulee turvata
– Uskon, että siihen on konsensus, että koulujen toiminta on niin tärkeää, että se pitäisi turvata kaikkien keinojen kautta, virologian professori Olli Vapalahti sanoo.– Uskon, että siihen on konsensus, että koulujen toiminta on niin tärkeää, että se pitäisi turvata kaikkien keinojen kautta, virologian professori Olli Vapalahti sanoo.
– Uskon, että siihen on konsensus, että koulujen toiminta on niin tärkeää, että se pitäisi turvata kaikkien keinojen kautta, virologian professori Olli Vapalahti sanoo.
INKA SOVERI

1

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Osuvatko entiseen reikäänkään.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      110
      8116
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      35
      2492
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      121
      2223
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      18
      1876
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      14
      1634
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      11
      1469
    7. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      15
      1435
    8. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      14
      1379
    9. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      15
      1262
    10. Kristityt "pyhät"

      Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
      Kristinusko
      12
      1143
    Aihe