Kysymys koiranpennun ruokamääristä

Anonyymi

Pyydän, EI RAAKARUOKAVAAHTOAMISTA tai tuo-nappula-on-ihan-paskaa -keskustelua tähän ketjuun!
Kysymys keskikokoisiksi kasvavien noin 3kk vanhojen melko paljon liikkuvien pentujen omistajille: kuinka paljon ja mitä syötätte koirallenne?

Pohdin pitäisikö ruokamäärää lisätä vai ei. Alamme olla niillä rajoilla, että voisi olla aiheellista.

Meillä siis 3kk vanha siperianhusky, jonka päivästä noin 5h on hyvin aktiivista aikaa. Se on timmissä kunnossa nyt, mutta mietin lähtisinkö jo lisäämään lihan määrää. Vertailun vuoksi haluaisin kuulla, miten muiden koirat saavat energiaa.

Meillä syödään kolmesti päivässä koulutukseen käytetyt herkut. Jokainen ruoka-annos sisältää
- 1dl ohrasta, kaurasta ja riisistä tehtyä puuroa (päivässä 3dl)
- kaksi kourallista Perfect fit junior penturaksuja (päivässä 6 kourallista)
- vajaa 1dl lihaa, kanaa tai kalaa (päivässä noin 3dl)
- tilkan AB piimää.
Lisäksi kouluttamisessa käytetään lihaa (esim. kypsennettyjä kanasuikaleita tai jauhelihaa) ja kolmesti viikossa se saa raa'an rustoluun (sellaisen, jonka voi lähes kokonaan syödä), mutta silloin yhtä ruoka-annosta vähän pienennetään.

Pennun vatsa toimii hyvin ja energia riittää päivän touhuihin, mutta pentu kasvaa hurjaa vauhtia. Tahdon, että ravinnonsaanti pysyy kasvun mukana.

11

66

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Pennulla on hyvä olla hieman ylimääräistä kasvupyrähdyksiin. Suojaa pennun kehoa. Katiska on hyvä lähde hakea tietoa pennun ruokinnasta.

    • Anonyymi

      Miksi helkkarissa täytät PENNUN mahaa puurolla, jolla se ei tee mitään? Siitä ei ihan oikeasti ole muuta kuin mahan täytteeksi, jotta koiran olo tuntuu kylläisemmältä ja paskan määrän lisääjäksi, jotta sinä saat kerätä enemmän paskaa. Siinä kaikki. Pentu ei saa siitä kasvuun mitään, mikä nyt tällä hetkellä olisi aika helkutin olennaista. Etkö tämän vertaa itse tajua, ettei pentua ruokita puurolla, kun se taatusti saa tarpeeksi kuituja nappulasta? Eri asia olisi, jos se söisi pelkkää raahaa, jolloin vaikkapa pellavarouhetta voisi lisätä kuiduksi, mutta silloinkin maksimissaan 2 ruokalusikallista. Mahaa EI TÄYTETÄ jollain, millä koira ei muuta tee, varsinkaan pennulta!!

      Joten kyllä, ruoan määrää täytyy ehdottomasti lisätä jollain, mistä pentu saa ravintoaineita. Tällä hetkellä kaikki suojaravintoaineet tulevat sellaisesta määrästä nappulaa, että se riittäisi ehkä aikuisena 10-kiloiselle koiralle, ei todellakaan sinun pennulle. Uskomatonta, millaisilla tiedoilla (tai sen puutteella) aletaan kasvavaa pentua ruokkimaan. Toivottavasti joutuu monttuun mitä pikimmiten.

      • Anonyymi

        Tämä. Puuro on koirille kuitulisä, ei ruokaa, mutta kuivamuonaa syövä koira ei sitä edes kuitulisänä todellakaan tarvitse. Eipä silti, aniharva raakaruokittukaan koira tarvitsee.

        Nyt tuo puuro on kuitenkin oikeasti olennainen osa pennun päivittäin saamasta ruoasta, mikä ei todellakaan ole OK. Ei olisi edes aikuiselle koiralle tarkoituksenmukaista, ja pennulle vielä vähemmän. Pentu tarvitsee ravitsevaa ruokaa, mitä puuro ei todellakaan ole. Koira ei saa siitä mitään järkevää kuivamuonan kyljessä annettuna, joten aloittajalla olisi korkea aika opiskella koiranpennun ruokinnasta ja kysellä apuja vaikka katiskan fb-ryhmässä. Täysijärkiset ihmiset toki opiskelevat nämä asiat ennen pennun tuloa, mutta nyt se on viimeistään tehtävä. Surettaa ja vihastuttaa tällaiset aloitukset. 😡


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tämä. Puuro on koirille kuitulisä, ei ruokaa, mutta kuivamuonaa syövä koira ei sitä edes kuitulisänä todellakaan tarvitse. Eipä silti, aniharva raakaruokittukaan koira tarvitsee.

        Nyt tuo puuro on kuitenkin oikeasti olennainen osa pennun päivittäin saamasta ruoasta, mikä ei todellakaan ole OK. Ei olisi edes aikuiselle koiralle tarkoituksenmukaista, ja pennulle vielä vähemmän. Pentu tarvitsee ravitsevaa ruokaa, mitä puuro ei todellakaan ole. Koira ei saa siitä mitään järkevää kuivamuonan kyljessä annettuna, joten aloittajalla olisi korkea aika opiskella koiranpennun ruokinnasta ja kysellä apuja vaikka katiskan fb-ryhmässä. Täysijärkiset ihmiset toki opiskelevat nämä asiat ennen pennun tuloa, mutta nyt se on viimeistään tehtävä. Surettaa ja vihastuttaa tällaiset aloitukset. 😡

        Puurolla köyhät koiransa ruokkii


    • Anonyymi

      Tässä aloituksessa on kaikki niin pielessä, että melkein toivon olevan trolli. Nappulasäkin kyljessä kerrotaan ohjeellinen ruokintataulukko ja se on määrä, jonka valmistaja on laskenut riittävän ravintoaineiden saantiin. Jos oletetaan että se olisi n. 350g, niin sehän tekisi vähintään 7dl! 7dl pitäisi saada, mutta saakin vain 6 kourallista... Säälittää penturaukka kun pitäisi kasvaa tohottaa tuolla määrällä ruokaa. Jos tuosta tarvittavasta nappulasta haluaa osan korvata raakalihalla, niin sitten pitää antaa 50/50 mallin vaatimat ravintolisät. Puuro on niin käsittämätön aivopieru nappulan korvikkeena, etten halua edes lisätä enää mitään aikaisempiin kauhisteluihin. Ihan järkyttävää.

    • Anonyymi

      Mittasin kaiken syöttämäni, koska en mitenkään niele tuon syövän liian vähän. Se ei ole lihava, mutta ei laihakaan ja energiataso tosi hyvä. Vasta 3kk täyttänyt pentu syö vuorokaudessa kolmessa erässä:

      6dl penturaksuja (perfect fit)
      4dl lihaa/kalaa/kanaa (koulutuksessa käytetyt herkut mukaan laskettuna)
      3dl puuroa (josta en todellakaan luovu! Pelasti meidät ripuliin hukkumiselta!)
      0,5dl AB piimää.
      Ja luupäivinä raaka rustoluu.

      Kun pentu tuli taloon, syötin sille vain pussin ohjeen mukaan raksuja. Sillä meni maha niin sekaisin, että pahimpina öinä siivosin viidet ripulipaskat lattialta. Merkin vaihtaminen ei auttanut.

      Meille ehdotettiin lihan ja pellavarouheen lisäämistä. Raaka liha veti vatsan ihan vesiriukulille jo pienissä määrin, kypsennettynä ei mitään apua. Ei myöskään rouheesta.

      Sitten ehdotettiin piimää. Ei mitään hyötyä.

      Lopulta kuulin, että koiralle voi tarjota puuroa vatsavaivoihin. Ja tadaa! Jo ensimmäisenä päivänä ripulointi loppui kuin taikaiskusta. Sen jälkeen on nukuttu yöt hyvin ja sisäsiisteysoppi hyppäsi aimo harppauksen eteenpäin. Eli minusta tuli puurouskovainen kertaheitosta. Paljon en sitä syötä, mutta sen verran, että kakka pysyy kiinteänä.

      Koska pentu liikkuu paljon, olen kuitenkin päättänyt lisätä vähän ruoan määrää. Täällä palstalla ei näköjään tiedetä asioista paskaakaan. Jos jonkun omalla koiralla toimii pelkkä raksupöperö tai raakaruoka, sen on toimittava muillakin. Raakaruokaa kokeilen kyllä pennun kasvettua uudestaan ja luut ovat aina raakaluita, mutta tämän palstan 'asiantuntemus' on kyllä tasoa ameba. Minulla on ollut koiria parikymmentä vuotta, mutta pentua ei vuosikymmeneen. Yhtäkään niistä ei ole ruokittu puurolla. Tässä tapauksessa puuro osoittautui kuitenkin oikeaksi ratkaisuksi.

      Tästä lähtien luotan vain omaan asiantuntemukseeni. Tämä on ihan höpöhöpöpalsta.

      • Anonyymi

        Sulle taisi nyt tulla paha mieli.


      • Anonyymi

        Puuro ei kiinteytä yhdenkään koiran vatsaa. Ei vain kiinteytä, vaikka kuinka vinkuisit. Voit väittää tätä missä vain, ja vastaus on aivan sama.

        Jollet edes sen vertaa tiennyt, että ruoka vaihdetaan aina asteittain, niin säälin koiraasi ja huutonauran "asiantuntemuksesi" tasolle. On aivan perustietoa, että koiran kuin koiran maha vetäisee kuralle kaikesta, johon se ei ole tottunut. Voi luoja, miten perustavanlaatuinen urpo olet.


    • Aloittajalle: Tuohon määrään on vaikea sanoa, koska on hyvin yksilöllistä. Riippuu kulutuksesta, imeytyvyydestä ym.ym. Kaksi saman määrän syövääkin voi näyttää ihan erilaiselta. Eli se sopiva määrä vaan pitää itse katsoa. Vanha hyvä määre on, että kylkiluut ei saa näkyä, mutta pitää tuntua. Eli pieni "määrä" päällä. Raajat kasvaisi suorana, vatsa hyvä ja tarmoa piisaa :) Pennun on hyväkin kasvaa hoikkana, kaikki ylimääräinen altistaa nivel/luustovioille, varsinkin JOS perimässä sitä on.

      Ihan mielenkiinnosta, mitähän koirat on syöneet ennen raakaa, ennen kuivamuonaa...
      Ihan kotiruokaa, tähteet ja isoille koirille jatkettiin puurolla, perunalla. Itse asiassa lihaa esim.sai melko vähän. Maataloissa sai sentäs enemmän, rämmäleitä ja luitakin jostain sattui saamaan.
      Ei lihaa ollut tuhlattavaksi koiriin pahemmin .Myöhemmin sitten jo jotkut saivat sitäkin jossain määrin enemmän, meilläkin (vanhempien luona) jopa ostettiin lihakaupasta. Lihat myös kypsennettin sen ajan ajatusmallin mukaan.
      Tänä päivänäkin jossain maissa ihan työkoiratkin syövät paikallisia "puuroja". Mitä sitten ovatkin. Mm.isot laumanvartijat vuoristoissa. Tuosta tuli kerran dokkarikin.

      Minulla on ollut jokunen vuosikymmen koiria. Isoja molosseja ja aktiivisia pikkukoiria. Koirat on ruokittu pelkällä kotiruualla, myös jokunen pentue, jotka sitten uusilla omistajilla jatkaneet samoin. On ollut harrastuskoiria, työkoira näytelmissäkin menestyneitä.
      Koirat on saaneet siis reilusti puuroja. Ja en kutsuisi sitä pelkäksi mahan täytteeksi. Jos näin olisi, isot molossit ei sillä olisi kasvaneet terveeksi ja ja vielä pitkäikäiseksi...Toki mukana protskut, kasvikset, lisäravinteet ym.

      Nämä viimiset koirat on syöneet puolet kuivamuonaa, puolet kotiruokaa (jossa kaikki saman kaavan mukaan, kuin pelkässäkin kotiruuassa olisi viikon juoksulla ). Johtuen siitä, että olemme paljon reissaneet ja kuivamuonaan on totutettu siksi.
      Nämä on käyneet lekurilla vain rokotuksilla, terveet ja näyttelyssäkin palkittu. Ikääkin jo jossain määrin...Tiedän myös jokusen samoin ruokitun ja ihan hyvällä menestyksellä.

      Ja sen lisäksi olen tehnyt muille (lähinnä tutut kasvattien lisäksi, kuin myös tutuille kasvattajille heidän kasvateilleen, kun kuivamuonan kanssa on ollut ongelmia) jo muutama vuosikymmen kotiruoka-ohjeita. Ja kyllä, suurin ongelma on ollut suolisto/allergia/yliherkkyys. Ja kaikille on muuten apu löytynyt ;)

      Noh, tämä nyt lähti vähän sivuraiteille tai sitten ei :D, mutta ihan vaan pistin tähän kokemusta näistä asioista. Mutta toiset toki uskoo ihan muuhun kuin kokemuksiin ja ihan omaan mutuun ym. luottavat. Ei siinä mitään, jokainen omalla tyylillään... :)
      Mutta ihan kiva olisi myös kuulla mihin kunkin mielipiteet perustuu. Varsinkin ruokinta-asioissa..

      Nii ja kun tuolla mainittiin jotain varallisuuteen liittyen ruokintatavasta, niin en, en ole köyhä. Se miksi olen omalla tavallani ruokkinut, ja ykkönen on kotiruoka mistä kirjoitin, niin johtuu vaan siitä, että se on pitkällä kokemuksella hyväksi todettu ja myöskin vanhoilta koiraihmisiltä aikoinaan jotain hyvää oppia sovellettu. Ja nimenomaan kokemuksesta ja näytöstä... Millä niitä terveitä koiria oli ...

      • Anonyymi

        "Koirat on saaneet siis reilusti puuroja. Ja en kutsuisi sitä pelkäksi mahan täytteeksi. Jos näin olisi, isot molossit ei sillä olisi kasvaneet terveeksi ja ja vielä pitkäikäiseksi...Toki mukana protskut, kasvikset, lisäravinteet ym."

        Et voi olla noin jumalattoman tyhmä. Ensin suunnilleen sanot, että elukat kasvoi puurolla hyvin. Samaan hengenvetoon sitten kuitenkin myönnät, että tietysti saivat muutakin. Vastaapa seuraaviin kysymyksiin (ihan vain itsellesi):
        Millä ne elukat todellisuudessa kasvoi hyvin?
        Jos olisit jättänyt puurot pois ja syöttänyt vain protskut, kasvikset ja lisäravinteet, niin olisiko silti kasvanut hyvin?
        Niinpä niin! Tässä on klassinen esimerkki siitä, miten kaupan hyllystä poimittu c-vitamiinipore "paransi" flunssan kahdessa viikossa. Tyhmä näkee mitä haluaa, mutta viisas tietää paremmin.

        Kukaan ei ole sanonut, etteikö pentu voi kasvaa ihan hyvin _siitä huolimatta_ että se saa puuroa. Sillä se ei kuitenkaan kasva eikä edes pärjää, vaan sille annetulla kuivamuonalla ja eläinperäisellä ravinnolla. Puuro on tuossa aivan turhaa mahantäytettä eikä se nyt saatana vieköön mitään ripulia paranna sen enempää kuin ne c-poreet parantavat flunssaa.


      • Anonyymi kirjoitti:

        "Koirat on saaneet siis reilusti puuroja. Ja en kutsuisi sitä pelkäksi mahan täytteeksi. Jos näin olisi, isot molossit ei sillä olisi kasvaneet terveeksi ja ja vielä pitkäikäiseksi...Toki mukana protskut, kasvikset, lisäravinteet ym."

        Et voi olla noin jumalattoman tyhmä. Ensin suunnilleen sanot, että elukat kasvoi puurolla hyvin. Samaan hengenvetoon sitten kuitenkin myönnät, että tietysti saivat muutakin. Vastaapa seuraaviin kysymyksiin (ihan vain itsellesi):
        Millä ne elukat todellisuudessa kasvoi hyvin?
        Jos olisit jättänyt puurot pois ja syöttänyt vain protskut, kasvikset ja lisäravinteet, niin olisiko silti kasvanut hyvin?
        Niinpä niin! Tässä on klassinen esimerkki siitä, miten kaupan hyllystä poimittu c-vitamiinipore "paransi" flunssan kahdessa viikossa. Tyhmä näkee mitä haluaa, mutta viisas tietää paremmin.

        Kukaan ei ole sanonut, etteikö pentu voi kasvaa ihan hyvin _siitä huolimatta_ että se saa puuroa. Sillä se ei kuitenkaan kasva eikä edes pärjää, vaan sille annetulla kuivamuonalla ja eläinperäisellä ravinnolla. Puuro on tuossa aivan turhaa mahantäytettä eikä se nyt saatana vieköön mitään ripulia paranna sen enempää kuin ne c-poreet parantavat flunssaa.

        "Et voi olla noin jumalattoman tyhmä. Ensin suunnilleen sanot, että elukat kasvoi puurolla hyvin. Samaan hengenvetoon sitten kuitenkin myönnät, että tietysti saivat muutakin. Vastaapa seuraaviin kysymyksiin (ihan vain itsellesi):"

        Jos lukisit ihan rauhassa viestejä ja jättäisit vähemmälle heti negatiivisellä tavalla kommentoimisen ;)
        Sehän tarkoitti, että JOS puurolla ei olisi muuta merkitystä, kuin mahantäyte, niin tuskin olisi hyvin kasvanut ym. Ehkä kirjoitin epäselvästi, tai en tajunnut, että täytyy laittaa tooosi tarkkaan, koska muuten joku mielellään heti katsoo vaan viestejä niin, että pääsee vaan mahdollisemman negatiivisesti puuttumaan ;)
        Ja vielä selkeä vastaus. Ei, ei todellakaan olisi kasvanut VAAN sen lihamäärän(proteiinimäärän, kasvisten, lisäravinteiden) määrällä)riittävästi. Jo energiansaantikin olisi jäänyt vajaaksi... Eli hiilarit (puurot/riisi ym.) oli tarpeellinen.
        Toivottavasti nyt ymmärsit .

        "Kukaan ei ole sanonut, etteikö pentu voi kasvaa ihan hyvin _siitä huolimatta_ että se saa puuroa. Sillä se ei kuitenkaan kasva eikä edes pärjää"
        Ei aloittajakaan noin sanonut, enkä minäkään. Lues nyt tarkemmin.
        Vaan siitä on kyse, ONKO puuro pelkästään VAAN vatsantäytettä vai ei...

        "Puuro on tuossa aivan turhaa mahantäytettä eikä se nyt saatana vieköön mitään ripulia paranna sen enempää kuin ne c-poreet parantavat flunssaa."
        Ja mikä oli pointti tuossa minulle? En tietääkseni missään kohtiin sanonut, että puuro olisi parantanut aloittajan ripulin tai itsessään ylipäätään.
        Mutta mielipiteensä kullakin, perustuu sitten kokemukseen tai mihin kelläkin perustuukin...


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tykkään sinusta tosi tosi paljon

      Siksi en pysty sisäistämään sitä, että se ei ole molemminpuolista. Sattuu liikaa. En osaa käsitellä sitä tunnetta, koska
      Ikävä
      51
      3467
    2. Mikä sai sut ihastumaan

      Mitä tapahtui?
      Ikävä
      156
      2089
    3. Kaupan kassalla kannataa olla kylmä käytös

      https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000010488540.html "19-vuotias Minja ja 59-vuotias Anne työskentelevät sillä todelli
      Sinkut
      201
      1773
    4. Mitä tehdä asialle?

      Jos laitan deitti-ilmon "40-vuotias nainen etsii seuraa" niin ketään ei kiinnosta (korkeintaan paria runkkaripenaa joill
      Sinkut
      134
      1685
    5. 80
      1155
    6. Hyvää heinäkuuta

      Hyvää huomenta ihanaa. 🦗🌾☔🤗🌻❤️
      Ikävä
      234
      1104
    7. Mitä helvettiä pakolaisille pitäisi tehdä RAJALLA?

      Jos Venäjä työntää rajalle pakolaisia ja tekee Suomelle selväksi että heidän puolelleen ei ole pakolaisilla asiaa - mitä
      Maailman menoa
      272
      1034
    8. Ethän syytä itseäsi

      siitä miten asia menivät. Mä en antanut sulle tilaisuutta.
      Ikävä
      126
      984
    9. Olen pahoillani mies

      Olen surullinen puolestasi, ettet saanut kaipaamaasi naista. Yrititkö lopulta edes? Teistä olisi tullut hyvä pari
      Ikävä
      52
      929
    10. Olet mies varmasti peto

      Makkarin puolella. 🤤
      Ikävä
      72
      885
    Aihe