Viattomat ja syntiset hedelmät

Suomen kuvalehdessä oli mielenkiintoinen artikkeli mitä tapahtuu lähtömaassa kun puraiset ulkomaalaista hedelmää.
https://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/kulttiherkku-avokadosta-tuli-eettinen-ongelma-onko-viatonta-hedelmaa-olemassakaan/?shared=1028919-fb6a13c1-999&utm_medium=Social&utm_source=Facebook&fbclid=IwAR34aTXlXVIRzADHqy6W-RBgVRul-NNsn4Xq8JcldXGZ5iUlHfiH9Vh44zQ#Echobox=1623244272
Onko paras vaihtoehto sekä itselle, tuottajamaille ja planeetallemme järsiä vain kotoista porkkanaa? Kotimaiset marjat, hedelmät ja juurekset ovat hyvänmakuisia ja saastuttavat vähiten luontoa, mutta eivät tarjoa samanlaisia makuelämyksiä, vaihtelua ja vitamiinipitoisuutta, kuin monet tuotetut hedelmät.
Avokadotoastista en luovu enkä papaijasta aamiaispöydässä, kun satun saamaan kaupasta laadukkaita papaijoja. Yhtä vähän kun oman metsän puolukoista ja mustikoista, soittemme lakoista, viinimarjoista omista pensaista, omenoita ja luumuja omasta puutarhasta.
Alan kuitenkin nyt valitsemaan huolellisemmin tuontihedelmieni alkuperän ja karttamaan chileläisiä avokadoja ja muita tuotteita viiden syntisimmän listalta.

49

641

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Sallitko metsänomistajana muiden poimivan mustikoita ja puolukoita omasta metsästäsi? Suot tuntuvat olevan yhteisomistuksessa. Nytkö vasta luit miten kauheaa luonnonvarojen ryöstöä ja mafiatouhua on avokadojen kasvatus?mutta olloot muut ilman, kunhan sinun brunssilla tosstit avokadolla ja laadukkaalla papaijalla ei puutu. Pitäähän sitä olla vaihtelua ja valinnan varaa. Tylsäksi käy toastilla pelkät juustot makkarat kinkut pekonit tomaatit kurkut ja paprikat. Ja kuka nyt aina jaksaa mustikoita ja mansikoita pannukakkujen kanssa, vaikka olisi siirapit mukana? Jotain eksoottista kansainvälistä fiilistä on brunssiin saatava, kun on sellaiseen tottunut ulkomailla asuessaan. Suomijunttihan kyllä tyytyy kaurapuuroon ja mustikkaan, lanttuun ja perunaan kun ei paremmasta tiedä.

      • Anonyymi

        Taitaa eräiden sossurahat pienentyneet, kun noin katkerana toisia kadehtii.


    • Anonyymi

      Joku miettii mistä saisi makuelämyksiä toastinsa päälle, kun iso osa maapallon väestöstä näkee nälkää, Eri mantereilta rahdataan hedelmiä laivoilla ja lentokoneilla, kasvatetaan hiilikuormaa. Suomalaisia ei saa metsiin ilmaisia marjoja poimimaan, ilmastonmuutosta vastustetaan istumalla kadulla syöden banaaneja ja avokaadoja tai tuontisoijatuotteita.

    • Anonyymi

      Olisin kyllä tuon kuvan vaihtanut. On vähän tosikkomainen

    • Anonyymi

      Metsämarjat saa ostamalla, jonkun ne on kerättävä.
      Nuorempana keräsin metsämarjat jos oli löydettävissä, ei ollut mitään järkeä käyttää pitkiä automatkoja marjan etsimiseen.
      Kaupasta jos ei tuttua kerääjää.

      Mieltyny nykyään salaattii eri tavoin.

    • Anonyymi
    • Anonyymi

      Lantun jälttäminen oli lapsena herkkua , sekä uudet maasta nyhdetyt porkkanat ja niiden rouskuttaminen.
      Pois etelän hedelmät , kotimaasta löytyy monenmoista marjaa.

    • Esikoiseni kävi eilen ruokaostoksilla tuoden ison kassillisen erikoistuotteita. Valmistaa tänään vegepäivällisen itämaiseen tapaan. Huomiseksi tulossa jotain muuta erikoisempaa ruokaa.

      En lukenut linkkiä, mutta avokadoista en tykkää ja miksikö, koska ne muuttuvat avattuna pian pilkulliseksi kuin matojen syömäksi. Maku on hyvä, mutta ulkonäkö ei. En ole ostanut täällä kotimaassa erikoishedelmiä. Karibialla ja Kauko-Idän reissuilla kävin läpi about kaikki erikoishedelmät.

      Keräsin punaviinimarjat jo pakkaseen, mustaherukat seuraavaksi. Mansikoita olen jo hamstrannut ja eilen hain lähituottajalta vadelmia. Puolukkas menee vuodesss eniten, joten sitä ostan pari kolme sankollista sekä mustikoita sankon. Lakkaa voin ostaa maistiaiseksi, mutta se ei ole makuuni.

      Eilen keitin aamiaiselle kaurapuuroa, lisuina punaherukoita, kauraleipää, voita, juustoa, kylmäsavulohta sekä villirucolaa, kurkkua ja tomaatteja. Sellainen vakio aamiainen.

      Juttelimme pojan kanssa ravintola ruokien annosten ulkonäöstä, ne kun usein ovat pelkistettyjä. Itse suosin tarjottavien lisukkeiden runsautta, makujen vastakohtia.

      Tällaista tupsahti mieleeni aloituksesta, ruoka mikä ihana tekosyy 😁

    • Luin tuon vanhan aloitukseni "Mitä on voileipäsi päällä", joka sivuaa osittain samoja asioita, mutta käsittelee teemaa laajemmalti, kuin tämä Suomen kuvalehden artikkeli joka valottaa tuontihedelmien kasvatusta ja miljööhaittoja lähtömaassa. Avokado ei ole kuitenkaan kymmenen epäillyn "pahiksen" listalla. Hedelmät eivät muutenkaan ole pahimpia pohjaveden riistäjiä, vaan ihan tavalliset vehnä, maissi, sokeriruoko, jne. maataloustuotteet verottavat maaperän uudistuvia vesivaroja enemmän kuin hedelmäviljelmät.
      Olin aivan varma että asiallisen keskustelun ohessa tulen saamaan satikutia tuontihedelmien ostamisesta. Olen kuitenkin sitä mieltä että ostamatta jättämisen hyödyt ja haitat tasapainottavat toisensa. Tiedän että kehitysmaissa hedelmien viljely ja vienti antaa toimeentulon ja elannon monelle. Fair Trade-etikettejä kannattaa katsella ja jos onnistuu löytämään jonkun pienyrittäjän joka tuo suoraan kehitysmaasta hedelmiä, joka tuoreena tai kuivattuina ja joka ostaa paikallisilta koperatiiveilta tai yksityisiltä hedelmänviljelijöiltä aina parempi.

      • Anonyymi

        Riisi on pahimpia veden tuhlaajia.
        Teit taas aloituksen jossa pääset kaverisi kanssa kehumaan ruuilla. Luuletteko ettei muut syö korkealaatuista terveellistä hyvänmakuista ruokaa jatkuvasti tekemättä aina uudestaan siitä isoa numeroa. Ja ruokaseuraa on muillakin, vieraskutsuja ja oman väen ruokahetkiä, pääsee valmiiseen pöytään ja välillä ravintolaan . Mitä järkeä on sotkea kaikki puolukat ja lohet joka aterialle? Se on kuin sian solkkusanko, kaikki tähteet sekaisin.


      • Anonyymi

        Miksi sitten kerrot aloituksessa, että et enää osta chileläisiä avokadoja, jos katsot, että ostamatta jättämisen hyödyt ja haitat tasapainottavat toisensa.

        Eihän avokadot vettä tarvitse, senhän jo kerroit tuossa vanhassa ketjussa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Riisi on pahimpia veden tuhlaajia.
        Teit taas aloituksen jossa pääset kaverisi kanssa kehumaan ruuilla. Luuletteko ettei muut syö korkealaatuista terveellistä hyvänmakuista ruokaa jatkuvasti tekemättä aina uudestaan siitä isoa numeroa. Ja ruokaseuraa on muillakin, vieraskutsuja ja oman väen ruokahetkiä, pääsee valmiiseen pöytään ja välillä ravintolaan . Mitä järkeä on sotkea kaikki puolukat ja lohet joka aterialle? Se on kuin sian solkkusanko, kaikki tähteet sekaisin.

        Villirucolaa kaurapuuron kyytipoikana punaherukoitten mukana kasattuna aamun apetta. Oliko lohi edes villiä , vaan kassituotettua.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Riisi on pahimpia veden tuhlaajia.
        Teit taas aloituksen jossa pääset kaverisi kanssa kehumaan ruuilla. Luuletteko ettei muut syö korkealaatuista terveellistä hyvänmakuista ruokaa jatkuvasti tekemättä aina uudestaan siitä isoa numeroa. Ja ruokaseuraa on muillakin, vieraskutsuja ja oman väen ruokahetkiä, pääsee valmiiseen pöytään ja välillä ravintolaan . Mitä järkeä on sotkea kaikki puolukat ja lohet joka aterialle? Se on kuin sian solkkusanko, kaikki tähteet sekaisin.

        Omituisena koen kirjoitukseni olevan kehumista. Jos syön mitä kirjoitan, sehän on ruuasta keskustelua ja kuten kirjoitin...ruoka mikä ihana tekosyy.....sillä sanonnalla voidaan kuitata monta asiaa.

        Tiedän, että muutkin syövät ja käyvät ravintolassa ja kestittävät vieraita. 🤤

        Puolukka sopii monen ruuan lisuksi.

        Massumme on solokkusankko, jonne päivän ruuat kulkeutuvat. Siellä voi olla kylki kyljin aamupalan kaurapuuroa marjoilla, päiväkahvin hedelmäleivos, päivällisen lohipaistos ja iltapalan näkkäri juustolla.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Miksi sitten kerrot aloituksessa, että et enää osta chileläisiä avokadoja, jos katsot, että ostamatta jättämisen hyödyt ja haitat tasapainottavat toisensa.

        Eihän avokadot vettä tarvitse, senhän jo kerroit tuossa vanhassa ketjussa.

        Olikohan se nyt vähän epäselvästi sanottu? Tarkoitin vain sitä että on omassa harkinnassa kummat syyt painavat enemmän. Ostan noin 10 kpl avokadoja viikottain, mutta alkuperäismaata en useinkaan voi valita. Olenostanut perulaisia, kolumbialaisia, chileläisiä, meksikkolaisia avokadoja ja kaikki Hass-lajia elikkä sitä kovakuorsta tummanvihreää rypyläistä joka kestää kuljetusta. Paras avokado on suuri, vaalenvihreä, ohutkuorinen, mutta se ei oikein tahdo kestää laivakuljetuksia.
        Sinäkö luit edellisessä ketjussani etteikö avokado tarvitsisi vettä?
        Lueppas uudelleen.
        Luonnonvarainen avokadopuu on suuri ja siinä on syvät juuret jotka imevät vettä syvältä ja ainoastaan intensiivisessä kaupallisessa viljelyssä käytetään keinokastelua juurrruttamisvaiheen jälkeen ja jos maaperä on liian kuivaa tai ei ole riittävästi sateita.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Riisi on pahimpia veden tuhlaajia.
        Teit taas aloituksen jossa pääset kaverisi kanssa kehumaan ruuilla. Luuletteko ettei muut syö korkealaatuista terveellistä hyvänmakuista ruokaa jatkuvasti tekemättä aina uudestaan siitä isoa numeroa. Ja ruokaseuraa on muillakin, vieraskutsuja ja oman väen ruokahetkiä, pääsee valmiiseen pöytään ja välillä ravintolaan . Mitä järkeä on sotkea kaikki puolukat ja lohet joka aterialle? Se on kuin sian solkkusanko, kaikki tähteet sekaisin.

        "Teit taas aloituksen jossa pääset kaverisi kanssa kehumaan ruuilla.

        Aloitukseni on globaalista vastuustamme ruokataloudessa,

        Jos sen mielsit joksikin muuksi, niin vika on sinussa, ei aloittajan aikomuksessa.


      • Anonyymi
        korpikirjailija kirjoitti:

        Omituisena koen kirjoitukseni olevan kehumista. Jos syön mitä kirjoitan, sehän on ruuasta keskustelua ja kuten kirjoitin...ruoka mikä ihana tekosyy.....sillä sanonnalla voidaan kuitata monta asiaa.

        Tiedän, että muutkin syövät ja käyvät ravintolassa ja kestittävät vieraita. 🤤

        Puolukka sopii monen ruuan lisuksi.

        Massumme on solokkusankko, jonne päivän ruuat kulkeutuvat. Siellä voi olla kylki kyljin aamupalan kaurapuuroa marjoilla, päiväkahvin hedelmäleivos, päivällisen lohipaistos ja iltapalan näkkäri juustolla.

        Yhdestä ateriasta oli kyse, ei koko päivän syömisistä, ei mahalaukun eikä peräsuolen sisällöstä. Kyllä perunat, liha tai kala ja yksi salaatti tai raaste riittää. Jos on monia lajeja, niitä jää ja laitetaan monta kertaa pöytään lämpenemään ja välillä jääkaappiin . Nehän nuhjaantuu ja pilaantuu siinä.Minusta olisi ällöttävää syödä lähes joka päivä niin vahvan makuista ja rasvaista tuotetta kuin kylmäsavulohta aamuleivällä ja tehdä siitä vielä pääaterialle ruokaa. Graavattu Norjan lohi etoo myös, rasva tihkuu ja kun tietää missä olosuhteissa kasvatetaan, tuettuna myyvät ulkomaille halvalla ei kelpaa norjalaisille. Ehkä se puolukka auttaa peittämään sitä pahaa makua ja onhan ne puolukat nättejä siellä huussin keossa, tulevat sulamattomina ulos.
        Marjoja on aina Suomessa syöty, varsinkin kun on pakastimet, ei tarvii sokeroida hilloksi ja mehuksi. Jos on omia puskia, tietää mitä syö . Viljelijä käyttää lannotteita ja kasvimyrkkyjä enkä luota tuntemattomien keräämiin metsämarjoohinkaan.Itse en metsään pääse, sukulaismies tuo keräämiään samalla hinnalla kuin torilta saisi.


      • Anonyymi
        Paloma01 kirjoitti:

        Olikohan se nyt vähän epäselvästi sanottu? Tarkoitin vain sitä että on omassa harkinnassa kummat syyt painavat enemmän. Ostan noin 10 kpl avokadoja viikottain, mutta alkuperäismaata en useinkaan voi valita. Olenostanut perulaisia, kolumbialaisia, chileläisiä, meksikkolaisia avokadoja ja kaikki Hass-lajia elikkä sitä kovakuorsta tummanvihreää rypyläistä joka kestää kuljetusta. Paras avokado on suuri, vaalenvihreä, ohutkuorinen, mutta se ei oikein tahdo kestää laivakuljetuksia.
        Sinäkö luit edellisessä ketjussani etteikö avokado tarvitsisi vettä?
        Lueppas uudelleen.
        Luonnonvarainen avokadopuu on suuri ja siinä on syvät juuret jotka imevät vettä syvältä ja ainoastaan intensiivisessä kaupallisessa viljelyssä käytetään keinokastelua juurrruttamisvaiheen jälkeen ja jos maaperä on liian kuivaa tai ei ole riittävästi sateita.

        Niinhän ne espanjalaisetkin haluaisivat avokadojen tuotantoa kasvattaa ja tehostaa, mutta vesipula vaivaa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Riisi on pahimpia veden tuhlaajia.
        Teit taas aloituksen jossa pääset kaverisi kanssa kehumaan ruuilla. Luuletteko ettei muut syö korkealaatuista terveellistä hyvänmakuista ruokaa jatkuvasti tekemättä aina uudestaan siitä isoa numeroa. Ja ruokaseuraa on muillakin, vieraskutsuja ja oman väen ruokahetkiä, pääsee valmiiseen pöytään ja välillä ravintolaan . Mitä järkeä on sotkea kaikki puolukat ja lohet joka aterialle? Se on kuin sian solkkusanko, kaikki tähteet sekaisin.

        "Mitä järkeä on sotkea kaikki"

        Samaa mietin, että on puuro marjoilla ja leipä, milloin mitäkin kaura- tai peräti patonkia ja päällä ne "lisut" runsailla salaateilla ja tietenkin lohella, ehkä myös juustot ja makkarat.

        No, syököön kuka mitä hyvänsä, minä syön myös mitä haluan.


    • Joka tietoa lisää, se tuskaa lisää, taitaa päteä tässäkin.

      Silti vastuullinen kuluttaminen pitäisi kai lukea kansalaisvelvollisuuksiin tänä päivänä, globaalissa maailmassa kun elämme. Valistuksen ansiosta tiedämme, miten kauaskantoisia omat valintamme ovat, miten kaikki vaikuttaa kaikkeen.

      Tuossa linkitetyssä artikkelissa muistutettiin myös, että elinympäristömme kannalta ruokavalinnoillamme on lopulta aika vähäinen merkitys verrattuna vaikka lihantuotannon, lentämisen ja yksityisautoilun aiheuttamiin haittoihin.

      Ravinnon laatua sopii tietysti tarkastella ja nimetä hyvikset ja pahikset, mutta yhtä tärkeätä kai pitäisi myös olla määrän tarkastelu. Vaikka ruokahävikkiä on yritetty hillitä, me taidamme edelleenkin sitä kartuttaa ja me myös syömme liikaa - ylipaino on hyvinvointivaltioissa merkittävä terveydellinen ongelma.

      Taisin nyt eksyä aiheesta, mutta eivätkö yksittäiset puut ole metsää nekin ? ..))

      Hyvä ja ajankohtainen keskustelunaihehan tämä on ja tuo linkitetty edellinen keskustelu aiheesta oli mielenkiintoinen. Taisi mennä minulta ohi sllloin.

    • Intoileva maailmankatsomus osoittautuu usein katteettomaksi hölötykseksi, kuten nyt tämä vegaani-ilmiö. Tulisieluiset kasvissyöjät uskovat, että maailma pelastuu, jos siirrymme kokonaan kasvisruokailuun. Kasvisruokiin erikoistuneiden ihmisten täytyy tietää ravitsemuksesta, vitamiineista ja hivenaineista paljon enemmän, kuin meidän sekasyöjien, joille kelpaa kaikki! Aikuiselle ihmiselle siitä ei ehkä niin paljon haittaa ole kuin lapsille, joille ei anneta mitään eläinperäistä maidosta alkaen, ja heidän elimistönsä jää vaille niitä rakennusaineita, jotka antavat pitkän ja terveen elämän. Se pitäisi laissa kieltää.
      Tämä artikkeli ei yllättänyt. Onhan jo vuosia kuultu metsien tuhoamisesta palmuöljyn tuottamisen nimissä. Surutta kaadetaan ja tuhotaan luontoa, jotta yhä kasvava ihmiskunta voisi elää terveellisesti. Palmuöljyä on vaikea välttää. Sitä on lähes kaikkialla.
      Onneksi minä en ole syyllinen maailman tuhoamiseen ainakaan avokaadon vuoksi, sillä en ole oikein koskaan oppinut pitämään sen mausta. Siitä puuttuu hedelmän raikkaus ja keveys. Sitä kuuluisaa avokaadopastaakaan en ole sattunut popsimaan. Usein kauppani avokaadot ovat raakoja ja kalliita. Kotona ne kypsyvät tietysti keittiön pöydällä, mutta vaikea on tunnistaa kypsää yksilöä.

      Onkohan mikään ääri-ilmiö koskaan järkevä? Moni höyrähtää uskomaan johonkin asiaan ja kieltäytyy näkemästä siitä muuta kuin ne hyväksi uskomansa puolet.

      Sen huomaa ihmeellisestä hopeavedestäkin, jonka kaikkivoipaisuuteen uskovat ovat kuin lahkolaisia. Puhumattakaan rokotevastaisuudesta tai muista yhden aatteen ajajista.
      Me haluamme uskoa johonkin niin kiihkeästi, että kokonaisuus hämärtyy.

      • Anonyymi

        Minunkin mielestä vegaanit on typeriä hihhuleita! Tekevät ruokaa vaikka sikojen rehuksi tarkoitetusta soijasta, siihen vaan paljon mausteita ettei maistu paska raaka-aine.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Minunkin mielestä vegaanit on typeriä hihhuleita! Tekevät ruokaa vaikka sikojen rehuksi tarkoitetusta soijasta, siihen vaan paljon mausteita ettei maistu paska raaka-aine.

        No, jos haluan syödä teurassijoille rehuksi kasvatettua soijapihviä enkä soijalla syötettyä sikaa lukeudun typeryksiin. En näet syö sikaa missään muodossa.


      • korppis kirjoitti:

        No, jos haluan syödä teurassijoille rehuksi kasvatettua soijapihviä enkä soijalla syötettyä sikaa lukeudun typeryksiin. En näet syö sikaa missään muodossa.

        Minäkin olen vähentänyt lihan syömistä, mutta en luopunut kokonaan. Soijaan en koske, koska maku ei ole mieleen. Ei mistään aatteellisesta syystä :) Noinhan me sanottiin maissistakin enen vanhaan Suomessa, että se oli eläinten ruokaa. Nyt (geenimanipuleerattuja) makeita, esikeitettyjä maissintähkiä myydään kaikissa marketeissa kasapäin. Vanhat uskomukset istuvat tiukasti.


      • Paloma01 kirjoitti:

        Minäkin olen vähentänyt lihan syömistä, mutta en luopunut kokonaan. Soijaan en koske, koska maku ei ole mieleen. Ei mistään aatteellisesta syystä :) Noinhan me sanottiin maissistakin enen vanhaan Suomessa, että se oli eläinten ruokaa. Nyt (geenimanipuleerattuja) makeita, esikeitettyjä maissintähkiä myydään kaikissa marketeissa kasapäin. Vanhat uskomukset istuvat tiukasti.

        Soija korvaa suolan ruuanlaitossani. Odottelen poikaa golfkentältä, lupasi hemmotella minua carrysella vegeruualla. Soikapihvejä olen joskus tehnyt, mutta kasvispihvit ovat korvanneet ne.


      • Anonyymi
        Paloma01 kirjoitti:

        Minäkin olen vähentänyt lihan syömistä, mutta en luopunut kokonaan. Soijaan en koske, koska maku ei ole mieleen. Ei mistään aatteellisesta syystä :) Noinhan me sanottiin maissistakin enen vanhaan Suomessa, että se oli eläinten ruokaa. Nyt (geenimanipuleerattuja) makeita, esikeitettyjä maissintähkiä myydään kaikissa marketeissa kasapäin. Vanhat uskomukset istuvat tiukasti.

        Ovatko maissintähkät geenimanipuloituja?
        Mistä olen saanut sen käsityksen, ettei Suomeen saa tuoda geenimanipuoloituja elintarvikkeita?
        Onko se joku vanha tieto? Jos saa tuoda, tiedättekö mitkä elintarvikkeet on luvan saaneet?
        Minä kyllä syön kaikkea lihatiskin tarjontaa, mutta olen kyllä siirtynyt broilerinlihaan. Markettien tarjonta on niin onnetonta. Luulisi, että teuraseläimistä ei saa irti kuin silppua. Sitä on joka sorttia, ja ainoana kokolihana on fileet. Ei edes kunnon paistinpaloja nykyisin kaupoista tahdo löytää. Irtolihatiskit ovat näistä asumislähiöistä kadonneet.
        Kun lomakeikalla kävin kaupassa, missä oli iso lihatiski, itse jauhettua jauhelihaa, fileitä, paisteja, lapaa ym. niin vaivuin hurmoksiin. Potutti, kun en oikein tarvinnut mitään, yksin omissa ruuissani kesämökillä!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ovatko maissintähkät geenimanipuloituja?
        Mistä olen saanut sen käsityksen, ettei Suomeen saa tuoda geenimanipuoloituja elintarvikkeita?
        Onko se joku vanha tieto? Jos saa tuoda, tiedättekö mitkä elintarvikkeet on luvan saaneet?
        Minä kyllä syön kaikkea lihatiskin tarjontaa, mutta olen kyllä siirtynyt broilerinlihaan. Markettien tarjonta on niin onnetonta. Luulisi, että teuraseläimistä ei saa irti kuin silppua. Sitä on joka sorttia, ja ainoana kokolihana on fileet. Ei edes kunnon paistinpaloja nykyisin kaupoista tahdo löytää. Irtolihatiskit ovat näistä asumislähiöistä kadonneet.
        Kun lomakeikalla kävin kaupassa, missä oli iso lihatiski, itse jauhettua jauhelihaa, fileitä, paisteja, lapaa ym. niin vaivuin hurmoksiin. Potutti, kun en oikein tarvinnut mitään, yksin omissa ruuissani kesämökillä!

        Hajamielinen Makriina lihatiskin ääreltä.


      • Anonyymi
        korppis kirjoitti:

        Soija korvaa suolan ruuanlaitossani. Odottelen poikaa golfkentältä, lupasi hemmotella minua carrysella vegeruualla. Soikapihvejä olen joskus tehnyt, mutta kasvispihvit ovat korvanneet ne.

        Eikö keski ikäsellä miehellä parempaa tekemistä kuin vanhaa äitimuoria rehuruuilla kiusata?


      • Anonyymi
        korppis kirjoitti:

        Soija korvaa suolan ruuanlaitossani. Odottelen poikaa golfkentältä, lupasi hemmotella minua carrysella vegeruualla. Soikapihvejä olen joskus tehnyt, mutta kasvispihvit ovat korvanneet ne.

        Minä odottelen poikaa kotiin vankilasta. Lupasi paistaa minulle luomu veripalttua .


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Minä odottelen poikaa kotiin vankilasta. Lupasi paistaa minulle luomu veripalttua .

        Onko poika petos vai enempi kähveltäjäpuolen taitajia tai peräti killeri?


      • Anonyymi kirjoitti:

        Ovatko maissintähkät geenimanipuloituja?
        Mistä olen saanut sen käsityksen, ettei Suomeen saa tuoda geenimanipuoloituja elintarvikkeita?
        Onko se joku vanha tieto? Jos saa tuoda, tiedättekö mitkä elintarvikkeet on luvan saaneet?
        Minä kyllä syön kaikkea lihatiskin tarjontaa, mutta olen kyllä siirtynyt broilerinlihaan. Markettien tarjonta on niin onnetonta. Luulisi, että teuraseläimistä ei saa irti kuin silppua. Sitä on joka sorttia, ja ainoana kokolihana on fileet. Ei edes kunnon paistinpaloja nykyisin kaupoista tahdo löytää. Irtolihatiskit ovat näistä asumislähiöistä kadonneet.
        Kun lomakeikalla kävin kaupassa, missä oli iso lihatiski, itse jauhettua jauhelihaa, fileitä, paisteja, lapaa ym. niin vaivuin hurmoksiin. Potutti, kun en oikein tarvinnut mitään, yksin omissa ruuissani kesämökillä!

        Maissi on tietääkseni ainoa elintarvike joka on saanut luvan EU:ssa. Voi olla että on vanhaa tietoa. En ole nähnyt asiasta keskustelua viime aikoina. GMO-maissi joka kehitettiin USA:ssa on suurijyväistä ja makeaa ja vähemmän altis sairauksille. Se myös vei konkurssiin maissinviljelijät Meksikossa kun vapaakauppasopimus astui voimaan. Vuosituhantinen maissin kansa syö nyt amerikkalaista,Monsanton siemenestä yksinoikeudella kasvatettua.
        :::
        Euroopassa tätä monsterimaissia kasvatetaan Espanjassa ja myydään Ruotsissakin esikeitettynä. Ei mitään todistettua haittaa terveydelle.


    • Anonyymi

      Maalainen minussa pitää ruokanikin kotimaisissa antimissa. Hyvin maistuvat porkkanat, lantut, retiisit, herneet ym. kotipellosta saadut vihannekset. Puutarhamarjat oman maatalon pensaista, mukavakin niitä nauttia suoraan puskistakin jamyös keitellä mehuiksi ja hilloiksi.
      Tämä viikko kuluukin puskissa, metsämarjoja en en enää jaksa kerätä, sillä naapurin isäntä nuorempana jaksaa vielä metsiä koluta.
      Tottakai olen maistellut noita ulkomaan tuotteita, joita kaupat ovat pullollaan, mutta kotimaisuus kunniaan ja oman tilan tuotteet ovat olleet käytössä jo vuosikymmenet.

      Nuoripari maalla pitää pytinkiä pystyssä ja mies hoitaa palstat, joissa viljellään.
      Minä mummo olen jo luopunut kaikesta, mutta usein vierailen tilalla ja nautin siitä kun nuoret jatkavat tilan hoitoa. terveisin fiinufammu.

      • Anonyymi

        Ompas sinulla fiinufammu mukavat olot siellä ja niin paljon ihanaa sukuakin. Melkein katteeksi käy, mutta nauti vaan täysin rinnoin onnellisesta olostasi. Kyllä minullakin risukasalla joskus päivänpaiste pilkahtaa.


    • Anonyymi

      3 vuotta vanha artikkeli.
      Toki en ollut tuota ennen lukenut, mutta monia muita jo vuosia sitten.

      • Anonyymi

        Eikö se muistanut, että asiaa oli käsitelty täällä palstallakin . Taitaa olla unohtamisia tosi usein.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Eikö se muistanut, että asiaa oli käsitelty täällä palstallakin . Taitaa olla unohtamisia tosi usein.

        Jos on käsitelty, niin unohtunut on. Hajamielisyys on sallittu tälläkin palstalla, ja on sen puoliin mahdotontakin muistaa, mitä kaikkea palstalla on kirjoiteltu. Olisi oikeastaan turhaakin rasittaa muistiaan palstalaisten rupattelulla.
        Olen jonkun kerran ostanut maissipakkauksen, jossa on muovikääreessä kaksi esikitettyä maissintähkää määrämittaan leikattuna. Luulisin, että lapset pitäisivät sellaisen mutustelusta, mutta kun perheessä ei enää pientä jälkikasvua ole, ei maissia tule ostaneeksi.

        Samaa mieltä olen ed. kirjoittajien kanssa, että olet hyvissä asemissa, fiinumummu, kun metsän ja puutarhapensaiden antimet ovat niin helposti käden ulottuvilla.

        Soijasta sen verran mainitsen, että ainoa soija jota käytän, on Kikkoman-pullossa tai vastaavassa, ja se suolaa hyvin pataruuat. Keliaakikolle tiedoksi, että kannattaa lukea tuoteseloste. Muistaakseni Pirkan soija on gluteenitonta.


    • Anonyymi

      Kyllähän avokado tarvitsee paljon vettä, joskin ei ole se pahin vesisyöppö.

      Kirjoitat: "Luonnonvarainen avokadopuu on suuri ja siinä on syvät juuret jotka imevät vettä syvältä ja ainoastaan intensiivisessä kaupallisessa viljelyssä käytetään keinokastelua juurrruttamisvaiheen jälkeen ja jos maaperä on liian kuivaa tai ei ole riittävästi sateita."

      Totuus on kuitenkin se, että se syvältäkin imetty vesi on vettä ja ei ole olemassa mitään keinotekoista vettä.

      • Avokado on trooppinen puu joka kasvaa mielellään alueilla joissa on runsaasti sateita ja pohjavesi lähellä. Vesi on uudistuva luonnonvara, joten pienimuotoinen avokadon kasvattaminen ei vahingoita luontoa, jos maaperä ja ilmasto ovat sille ominaisia. Intensiivinen, teollinen avokadon viljely kuivilla alueilla joissa väestö tarvitsee sen veden mitä luonto antaa oman ruokansa viljelyyn on se joka aiheuttaa probleemia.


      • Paloma01 kirjoitti:

        Avokado on trooppinen puu joka kasvaa mielellään alueilla joissa on runsaasti sateita ja pohjavesi lähellä. Vesi on uudistuva luonnonvara, joten pienimuotoinen avokadon kasvattaminen ei vahingoita luontoa, jos maaperä ja ilmasto ovat sille ominaisia. Intensiivinen, teollinen avokadon viljely kuivilla alueilla joissa väestö tarvitsee sen veden mitä luonto antaa oman ruokansa viljelyyn on se joka aiheuttaa probleemia.

        Vesi on ikuisessa kiertokulussa. Alkupamahduksesta alkaen se on kiertänyt vesistöinä, imeytynyt maaperään, kasveihin, puihin ja kaikkialle muualle elollisiin olentoihin, luonut elämän edellytykset kuiville alueille, haihtunut ilmaan, tiivistynyt sumuksi, kerääntynyt pilviin taivaalle, satanut lumena ja vetenä ikiroudan alueelle, lakeuksille ja niskaamme, ja aina vain sen haihtuu ja tiivistyy taas pilvissä. Se on huikaiseva kiertokulku, kun sitä oikein ajattelee!


      • Anonyymi
        Makriina kirjoitti:

        Vesi on ikuisessa kiertokulussa. Alkupamahduksesta alkaen se on kiertänyt vesistöinä, imeytynyt maaperään, kasveihin, puihin ja kaikkialle muualle elollisiin olentoihin, luonut elämän edellytykset kuiville alueille, haihtunut ilmaan, tiivistynyt sumuksi, kerääntynyt pilviin taivaalle, satanut lumena ja vetenä ikiroudan alueelle, lakeuksille ja niskaamme, ja aina vain sen haihtuu ja tiivistyy taas pilvissä. Se on huikaiseva kiertokulku, kun sitä oikein ajattelee!

        mutta näinkin voi käydä, kuten wiki kertoo (joka ei tietenkään ole täysin luotettava tietolähde)

        "Uusiutuvista luonnonvaroista voi kuitenkin tulla uusiutumattomia, jos niiden varastoja kulutetaan nopeammin kuin ne uusiutuvat. Esimerkiksi pohjavettä voidaan kuluttaa pohjavesivarastosta eli akviferista nopeammin kuin se täyttyy uudelleen. Silloin varasto vähitellen tyhjenee"


      • Anonyymi kirjoitti:

        mutta näinkin voi käydä, kuten wiki kertoo (joka ei tietenkään ole täysin luotettava tietolähde)

        "Uusiutuvista luonnonvaroista voi kuitenkin tulla uusiutumattomia, jos niiden varastoja kulutetaan nopeammin kuin ne uusiutuvat. Esimerkiksi pohjavettä voidaan kuluttaa pohjavesivarastosta eli akviferista nopeammin kuin se täyttyy uudelleen. Silloin varasto vähitellen tyhjenee"

        Totta.
        Siksi onkin järkevää viljellä ja kasvattaa ilmastoon ja maaperään sopivia lajeja. Vesi on yksi maapallomme tärkeimmistä luonnonvaroista, ellei sitten kaikkein tärkein. Puhdas juomavesi on kortilla monilla alueilla ja toiset hukkuvat tulviin ja saastuneisiin vesiin.
        (Ja koska olen nyt taas vauhdissa Kolumbia-propagandani kanssa laitanpa linkin Calin liepeillä sijaitsevaan kansainväliseen tutkimuskeskukseen jonka ensisijaisena objektiivina on kehottää ilmastoon ja maaperään sopivia maataloustuotteita etenkin kehitysmaihin ja alueille jos nälänhätää esiintyy. CIAT, Kansainvälinen trooppisen maanviljelyksen keskus, toimii avustuksille maatalousyliopistoilta ympäri maailmaa. Calin keskus on osa suurempaa verkostoa jonka pääkonttori on Roomassa.
        https://ciat.cgiar.org/
        Tutustuin tähän instituuttiin ja tutkimuskeskukseen joskus seitsemänkymmentäluvulla kun opetin englantia heidän paikalliselle henkilökunnalleen.


      • Anonyymi kirjoitti:

        mutta näinkin voi käydä, kuten wiki kertoo (joka ei tietenkään ole täysin luotettava tietolähde)

        "Uusiutuvista luonnonvaroista voi kuitenkin tulla uusiutumattomia, jos niiden varastoja kulutetaan nopeammin kuin ne uusiutuvat. Esimerkiksi pohjavettä voidaan kuluttaa pohjavesivarastosta eli akviferista nopeammin kuin se täyttyy uudelleen. Silloin varasto vähitellen tyhjenee"

        Jos varasto tyhjenee, minne vesi joutuu? Se imeytyy jonnekin, mutta haihtuu, kun se JOKU ei sitä enää käytä. Vesi muuttaa olomuotoaan ja tiivistyy sitten uudelleen aikanaan ja sataa maahan. Vesi vain kiertää.


      • Anonyymi
        Makriina kirjoitti:

        Jos varasto tyhjenee, minne vesi joutuu? Se imeytyy jonnekin, mutta haihtuu, kun se JOKU ei sitä enää käytä. Vesi muuttaa olomuotoaan ja tiivistyy sitten uudelleen aikanaan ja sataa maahan. Vesi vain kiertää.

        Huonompi homma käyttää sitä vettä, jos kaivo on kuiva, kuten meilläkin on monelle käynyt niinä kesinä, kun ei ole vettä satanut ja sitten on toivottu lumista talvea pohjavesien takia.


      • Anonyymi
        Paloma01 kirjoitti:

        Totta.
        Siksi onkin järkevää viljellä ja kasvattaa ilmastoon ja maaperään sopivia lajeja. Vesi on yksi maapallomme tärkeimmistä luonnonvaroista, ellei sitten kaikkein tärkein. Puhdas juomavesi on kortilla monilla alueilla ja toiset hukkuvat tulviin ja saastuneisiin vesiin.
        (Ja koska olen nyt taas vauhdissa Kolumbia-propagandani kanssa laitanpa linkin Calin liepeillä sijaitsevaan kansainväliseen tutkimuskeskukseen jonka ensisijaisena objektiivina on kehottää ilmastoon ja maaperään sopivia maataloustuotteita etenkin kehitysmaihin ja alueille jos nälänhätää esiintyy. CIAT, Kansainvälinen trooppisen maanviljelyksen keskus, toimii avustuksille maatalousyliopistoilta ympäri maailmaa. Calin keskus on osa suurempaa verkostoa jonka pääkonttori on Roomassa.
        https://ciat.cgiar.org/
        Tutustuin tähän instituuttiin ja tutkimuskeskukseen joskus seitsemänkymmentäluvulla kun opetin englantia heidän paikalliselle henkilökunnalleen.

        Ei ole ketjua jossa palma ei olisi kaikkia tekemisiään mainostamassa. Tarhatäti enkkua aikuisille asiantuntijoille opettamassa, hehheh.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Ei ole ketjua jossa palma ei olisi kaikkia tekemisiään mainostamassa. Tarhatäti enkkua aikuisille asiantuntijoille opettamassa, hehheh.

        En tainnut olla vielä valmis "tarhatätikään" vielä silloin. Vain saparopää pikkuinen suomalaistyttö suuressa maailmassa. Ei oppilaani siellä tainneet olla tutkijoita tai agronomeja, vaan administratiivista ja toimistohenkilökuntaa.

        ("Mitä sinä sitten voisit tehdä siellä Kolumbiassa", kysyi veljeni, kun halusin lähteä mukaan.
        "Voisin opettaa niille englantia".
        "Mutta ajattele, oppilaasi ovat insinöörejä, tohtoreita, ekonomeja, juristeja?"
        "Mutta ne ei osaa englantia, minä taas osaan")
        Hehehehe. Lisää voit lukea Lempeissä tuulissa Tyyneltämereltä.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Ei ole ketjua jossa palma ei olisi kaikkia tekemisiään mainostamassa. Tarhatäti enkkua aikuisille asiantuntijoille opettamassa, hehheh.

        Tuttavapiiriini kuuluva lähihoitaja opettaa enkkua aikuisille eri alojen ammattilaisille heh..heh ; )


      • Anonyymi
        korppis kirjoitti:

        Tuttavapiiriini kuuluva lähihoitaja opettaa enkkua aikuisille eri alojen ammattilaisille heh..heh ; )

        Onks hänkin parikymppinen risat, heheh


      • Anonyymi
        Paloma01 kirjoitti:

        En tainnut olla vielä valmis "tarhatätikään" vielä silloin. Vain saparopää pikkuinen suomalaistyttö suuressa maailmassa. Ei oppilaani siellä tainneet olla tutkijoita tai agronomeja, vaan administratiivista ja toimistohenkilökuntaa.

        ("Mitä sinä sitten voisit tehdä siellä Kolumbiassa", kysyi veljeni, kun halusin lähteä mukaan.
        "Voisin opettaa niille englantia".
        "Mutta ajattele, oppilaasi ovat insinöörejä, tohtoreita, ekonomeja, juristeja?"
        "Mutta ne ei osaa englantia, minä taas osaan")
        Hehehehe. Lisää voit lukea Lempeissä tuulissa Tyyneltämereltä.

        "Vain saparopää pikkuinen suomalaistyttö suuressa maailmassa."

        Voi jiemura kun haiskahtaa taas.
        Jos aikaisemmin antamasi vuosiluvut pitävät paikkansa, niin olet ollut hyvästi kolmannellakymmenellä oleva nainen. Tosin sukulaistesi hinattava ja holhottava vielä siinä iässä.


      • Anonyymi
        korppis kirjoitti:

        Tuttavapiiriini kuuluva lähihoitaja opettaa enkkua aikuisille eri alojen ammattilaisille heh..heh ; )

        Voihan sitä opettaa ”lähihoidossa” vaikka afrikan pakolais miehille enkun sanoja.


    • Anonyymi

      Viiskulmaisilla laseilla tulee viisaaksi.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornosta

      https://www.kymensanomat.fi/paikalliset/8081054 Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornon hallussapi
      Kotka
      127
      3148
    2. Vanhalle ukon rähjälle

      Satutit mua niin paljon kun erottiin. Oletko todella niin itsekäs että kuvittelet että huolisin sut kaiken tapahtuneen
      Ikävä
      38
      2513
    3. Olen tosi outo....

      Päättelen palstajuttujen perusteella mitä mieltä minun kaipauksen kohde minusta on. Joskus kuvittelen tänne selkeitä tap
      Ikävä
      30
      2435
    4. Maisa on SALAKUVATTU huumepoliisinsa kanssa!

      https://www.seiska.fi/vain-seiskassa/ensimmainen-yhteiskuva-maisa-torpan-ja-poliisikullan-lahiorakkaus-roihuaa/1525663
      Kotimaiset julkkisjuorut
      113
      2178
    5. Oletko sä luovuttanut

      Mun suhteeni
      Ikävä
      114
      1700
    6. Nurmossa kuoli 2 Lasta..

      Autokolarissa. Näin kertovat iltapäivälehdet juuri nyt. 22.11. Ja aina ennen Joulua näitä tulee. . .
      Seinäjoki
      26
      1415
    7. Hommaatko kinkkua jouluksi?

      Itse tein pakastimeen n. 3Kg:n murekkeen sienillä ja juustokuorrutuksella. Voihan se olla, että jonkun pienen, valmiin k
      Sinkut
      173
      1410
    8. Mikko Koivu yrittää pestä mustan valkoiseksi

      Ilmeisesti huomannut, että Helenan tukijoukot kasvaa kasvamistaan. Riistakamera paljasti hiljattain kylmän totuuden Mi
      Kotimaiset julkkisjuorut
      283
      1257
    9. Aatteleppa ite!

      Jos ei oltaisikaan nyt NATOssa, olisimme puolueettomana sivustakatsojia ja elelisimme tyytyväisenä rauhassa maassamme.
      Maailman menoa
      292
      1248
    10. Onko se ikä

      Alkanut haitata?
      Ikävä
      63
      1090
    Aihe