Onko ÄÖ:si sama kuin kengännumerosi? Hae töihin Hesarin tiedetoimitukseen

Anonyymi

Tiesitkö että dopamiini supersensitiivisyyttä eläinkokeiden mukaan aiheuttavat lääkkeet hoitavat dopamiinin ylituotantoon oletusarvoisesti liittyviä harhoja? Jos et vielä tiennyt, niin kannattaa lukea Jari Tiihosen näkemyksiä tämän päivän Helsingin Sanomista. Ne myös tämän hedelmällisesti lääkeyhtiöiden kanssa verkostoituneen asiantuntijan mielestä hoitavat myös kaiken lisäksi nykyään nimeltä mainitsemattomia poikkeamia skitsofreenikoiden rasva- ja sokeriaineenvaihdunnassa. Ilmeisesti näyttö on vielä hivenen keskeneräistä, koska vaikutusmekanismia ei kamalan spesifisti käsitellä. Erityisesti neuroleptien kuolleisuutta vähentävää tutkimusnäyttöä käsitellään kattavasti. Sitä mahdollisuutta, että joissakin rekisteritutkimuksissa löydettyjen kuolleisuutta käsittelevien tutkimustulosten taustalla löytyisi puutteet taustamuuttujien ja muiden vaikuttavien tekijöiden kontrolloinnissa, mittausmenetelmissä ja tutkimusasetelmissa, ei käsitellä lainkaan, vaikka ne ovat paljon loogisempia ja uskottavampia selittäviä tekijöitä sellaisten epäuskottavien löytöjen taustalla, että pitkäaikainen neuroleptilääkitys oikeasti vähentäisi kuolleisuutta. Hesarin tiedetoimitus olisi voinut laittaa Jari Tiihosen kirjoittamaan ihan itse mielipidekirjoituksensa, kun ei ole viitsinyt edes perehtyä käsittelemäänsä tutkimusnäyttöön siihen liittyvään Robert Whitakerin esittämään kritiikkiin.

https://www.madinamerica.com/2020/05/do-antipsychotics-protect-against-early-death-a-review-of-the-evidence/

Seuraavan päivän Hesarista varmaan luemme, että arsenikki lisää potilaiden elinikää ja taustalla on professori Tiihosen ja muiden lääkeyhtiöiden hedelmällisissä verkostoissa pyörivien kattavat rekisteripohjaiset tutkimukset. Vain Helsingin Sanomien laadukkaassa journalismissa voidaan viitata tutkimuksiin, jotka kontrolloivat psykoosin ennusteeseen vaikuttavat taustamuuttujat ja väittää, että erot joissakin pitkäaikaistutkimuksissa lääkkeettömien ja ei-lääkittyjen potilaiden välillä johtuu näistä juuri kontrolloiduista taustamuuttujista. Väitelause voidaan esittää: naissukupuoli ja lievempi taudinkuva selittää sitä, miksi jotkut potilaat selviävät ilman lääkitystä ja viitata samassa artikkelissa tutkimukseen, jossa kahdella samaa sukupuolta ja yhtä vaikeaa sairaudenkuvaa omaavalla potilaalla on kuusinkertainen ero toipumisessa lääkkeettömän potilaan hyväksi. En tiedä onko Hesarin toimittajien rekrytoinnin yhtenä kriteerinä täydellinen lähdekritiikin ja johdonmukaisuuden puute, mutta jos tällaisia taipumuksia sattuu omaamaan, niin kannattaa kokeilla jos pääsisi toimitukseen kirjoittamaan tutkimuksista joita ei lue ja kirjoittamaan argumentteja, joita ei itse ymmärrä. Edes lyhyellä aikavälillä neuroleptit eivät ole erityisen tehokkaita suhteessa plaseboon: niiden teho on kliinisesti merkityksetön meta-analyysien mukaan, minkä lisäksi tutkimuksia vaivaa niin lukuisat puutteet, että niiden ulkoinen validiteetti on erittäin heikko. Ne eivät korjaa mitään tunnettua kemiallista epätasapainoa skitsofreenikoiden aivoissa, vaan kuten Hesarin artikkelissa hyvin tuodaan esille, aiheuttavat sitä.
https://www.hs.fi/tiede/art-2000008203196.html

13

220

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi

   Ymmärrän sen, että psykoosin ollessa voimakas, niin akuutissa vaiheessa voi joku lyhytaikainen lääkitys olla paikallaan.
   Sitä taas en ymmärrä, että psykoosin jälkeenkin yritetään syöttää lääkkeitä vuosikausia.

   Joissain neurolepteissä on sivuvaikutusten listalla, että saattaa vaikuttaa sokeriaineenvaihduntaan, siis altistaa diabeteksen puhkeamiselle.
   Aloittajan kirjoittaman tekstin perusteella, tutkimuksen mukaan on ilmeisesti yritetty kertoa juuri päinvastaista, että muka hoitaisi sokeriaineenvaihduntaa.
   Mitenköhän tuokin asia kääntyisi yhtäkkiä aivan päinvastaiseksi verrattuna aiempiin tutkimuksiin haitoista?

   Olen joskus lukenut, että dopamiini- ja serotoniinitasoja ei edes olisi hyväksi muunnella minkäänlaisilla lääkkeillä tms.

   No, senhän tietää, että tutkimustuloksia on yhtä paljon kuin on tutkijoitakin, ja tulokset poikkeavat toisistaan, jotkut enemmän ja jotkut vähemmän.

   • Anonyymi

    Tuo omituinen heitto liityen neuroleptien kykyyn korjata jotain mystisiä skitsofreniaan yhteydessä olevia rasva- ja sokeriaineenvaihdunnan häiriöitä jäi kyllä hämäräksi, todennäköisesti kyse on tyypillisestä korruptoituneen tutkijan esittämästä kaukaa haetusta hypoteesista, jolle ei syvällisemmällä analyysilla löydy minkäänlaista näyttöä. Ja miksi löytyisikään, koska vaikka psykiatrit onanoivat säännöllisesti fantaisoissaan olevansa sisätautien erikoislääkäreitä, heiltä puuttuu ja tulee puuttumaan kaikki skitsofrenian määrittelyyn ja diagnosointiin käytettävissä olevat objektiiviset biomarkkerit. Vahvaa näyttöä on ainoastaan siitä, että ne aiheuttavat vaikeita rasva- ja sokeriaineenvaihdunnan häiriöitä ja kuten Hesarin artikkelissa osuvasti todettiin, tällöin on toki tärkeää kyetä sitoutumaan myös statiini ja diabeteslääkitykseen. Ainoa tunnettu mekanismi neuroleptien oletetun vasteen taustalla on juuri tuo niiden kyky salvata d2-reseptoreja, joka heikentää ahdistavian tunteiden ja kokemusten nousemista tietoisuuteen. Kun Tiihonenkin nyt tiedostaa niiden pitkällä aikavälillä aiheuttavan dopaminenergisen järjestelmän yliherkkyyttä eli ylireagoivuutta, niin hänen tutkimuksensa pitkäaikaisen lääkityksen yhteydestä vähäisempään sairaalahoidon tarpeeseen herättää toki kiehtovia kysymyksiä, että mikä mekanismi sitten on taustalla, jos tällainen yhteys on kerran tullut ueamminkin löydettyä.

    Robert Whitaker ja lukuisat tutkijat jotka ovat löytäneet päin vastaisia korrelaatioita kuin Tiihonen kumppaneineen uskovat, että tällaiset korrelaatiot selittyvät muulla kuin mystisellä vielä hieman hämäräksi jääneellä rasva- ja sokeriaineenvaihdunnan häiriöllä, kuten sillä että käytetään lääkittyä ryhmää suosivia mittausmenetelmiä eikä kontrolloida muita ennusteeseen vaikuttavia muuttujia. Kun tekee väitteen, että kognitiivista suorituskykyä laskevat, aivoja surkastuttavat, rasva- ja sokeriaineenvaihduntaa merkittävästi häiritsevät, massiivista ylipainoa aiheuttavat lääkkeet suojaavat ennenaikaiselta kuolemalta, niin vastuu on usein lukijalla. Jos lukijan ÄÖ on sama kuin Hesarin keskivertotoimittajalla eli suurin piirtein hänen oman kengänkokonsa numero, niin voi toki olla että lukijalle menee läpi mikä tahansa uskomaton sonta. Uutinen on sama jos kerrottaisiin, että hermomyrkky alkoholi vähentää maksasairauksista johtuvia kuolemia ja edistää kognitiivista suorituskykyä erityisesti vaikeisti alkoholisoituneilla ihmisillä. Esimerkiksi avoimen dialogin mallilla ollaan saatu skitsofreeikoiden työkyvyttömyys puolittamaan puolittamalla käytetty neuroleptilääkitys ja tulkitsemalla heidän ongelmiaan toisin, eikä kuolleisuus ole tuolla hoitomallilla räjähtänyt käsiin vaikka näitä elämän eliksiireiksikin ilmeisesti kutsuttavia lääkkeitä on vähennetty rajusti. Lyhyellä aikavälillä mikä tahansa rauhoittava voi toimia jos ihminen on kovin ahdistunut, mutta ei se mitään taustasairautta eikä kroonista kemiallista epätasapainoa silloinkaan hoida. Ei skitsofreenikoilla ole todettu mitään sellaista neurobiologista ongelmaa, joka voitaisiin tunnistaa ennen kuin he ovat käyttäneet lääkkeitä vuosikausia. Tämän jälkeen on löydetty paljon neurobiologisia poikkeavuuksia ja suurin osa tutkimusnäytöstä dopamiinihypoteesin takanakin perustuu siihen, että ollaan sotkettu lääkityksen aiheuttama neuroadaptaatio sairauteen itsessään.


  • Anonyymi

   Ikävien tunteidenkin on hyvä päästä nousemaan pintaan.
   Ei tee hyvää, jos ei niitä koskaan opi tuntemaan ja käsittelemään, saati myös ymmärtämään.

   Mitä vähemmän tunteista tajuaa, sen vaikeampaa on, ja paha olla.
   Ei ole sitten ihme, että ahdistus ja masennus saattaa " jäädä päälle " lääkityksistä huolimatta.

   Se tuntuu muuten upealta, kun saa tunteet takaisin, vaikka alkuun vähän oudonkin tuntuista. Mutta hienoa joka tapauksessa.

  • Anonyymi

   Tiihonen kumppaneineenkin voisikin seuraavaksi tehdä tutkimuksen, ehkäiseekö alkoholi maksakirroosikuolemia. Aina kun potilas lopettaa alkoholin käytön saadessaan terminaalivaiheen maksakirroosidiagnoosin, hän on yleensä määritelmällisesti hyvinkin raitis ihan siksikin, koska on liian sairas vetämään viinaa. Käytetään mittausmentelmää, jossa lasketaan maksakirroosipotilaiden elinvuodet yhteen ja verrataan sitä muihin alkoholisteihin. Havaitaan, että maksakirroosipotilailla eli keskimäärin raittiimalla ja henkilövuosiltaan vähäisemmllä sakilla on rajusti enemmän kuolemia henkilövuosia kohti kuin päihdeongelmaisilla keskimäärin ja tehdään tulkinta, että alkoholi ehkäisee maksakirroosikuolemia. Laitetaan käypä hoito -suositukseen, että alkoholi on tehokas maksakirroosikuolemien ehkäisymenetelmä. Julkaistaan se vielä Hesarin tiedeosiossa ja saadaan aikaan korkealentoista pohdintaa, että kyllä kannattaa alkoholistien vetää viinaa niin pitkään kuin sielu sietää, koska maksakirroosipotilaiden kuolleisuus suhteessa henkilövuosiin on niin rajusti suurempi kuin muiden alkoholisiten. Tämän tasoisille tutkimuksille skitsofrenian käypä hoito -suositukset pohjautuvat, joten miksi ei voisi alkoholismiakin suositella maksakirroosikuolemien ehkäisyyn.

   • Anonyymi

    Tiihonen voisi tutkimuksensa loppukaneetiksi heittää vaikka sellaisen korkealentoisen hypoteesin vielä ilmaan, että vaikeasta alkoholismista diagnoosin saaneet potilaat omaavat vielä hieman tuntemattomaksi jääneen entsyymin, joka muuntaa etanolin elämän eliksiiriksi. Tämän vuoksi alkoholi suojaa alkoholistien maksaa tehokkaasti toisin kuin valtaväestössä, koska heidän maksan toimintansa poikkeaa mysteerisen ihmeellisellä tavalla muusta väestöstä. Ja näin vasemman jalan saapas, jota kutsutaan usein myös Hesarin toimittajaksi, kirjaa tämän artikkeliinsa sanasta sanaan vaatimatta minkäänlaista näyttöä väitteen tueksi. Älyllisesti ameban tasolle jääneet lukijat lukevat silmät ymmyrkäisinä tämän tutkijatohtorin väitteitä aamukahvipöydässään ja ajatelevat, että niin se varmaan menee jos kerran professori, jolla on kilometrin pituinen lääkeyhtiösidonnaisuuslista takataskussaan, näin sanoo. Ihminen joka on tehnyt yhteistyötä ihan jokaisen maailmasta löytyvän neurolepteja myyvän lääkeyhtiön kanssa voisi kirjoittaa artikkelin jos toisenkin omista sidonnaisuuksistaan, mutta onneksi Hesarin artikkeleissa ei koskaan kiinnitetä huomiota sivuseikkoihin.


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Tiihonen voisi tutkimuksensa loppukaneetiksi heittää vaikka sellaisen korkealentoisen hypoteesin vielä ilmaan, että vaikeasta alkoholismista diagnoosin saaneet potilaat omaavat vielä hieman tuntemattomaksi jääneen entsyymin, joka muuntaa etanolin elämän eliksiiriksi. Tämän vuoksi alkoholi suojaa alkoholistien maksaa tehokkaasti toisin kuin valtaväestössä, koska heidän maksan toimintansa poikkeaa mysteerisen ihmeellisellä tavalla muusta väestöstä. Ja näin vasemman jalan saapas, jota kutsutaan usein myös Hesarin toimittajaksi, kirjaa tämän artikkeliinsa sanasta sanaan vaatimatta minkäänlaista näyttöä väitteen tueksi. Älyllisesti ameban tasolle jääneet lukijat lukevat silmät ymmyrkäisinä tämän tutkijatohtorin väitteitä aamukahvipöydässään ja ajatelevat, että niin se varmaan menee jos kerran professori, jolla on kilometrin pituinen lääkeyhtiösidonnaisuuslista takataskussaan, näin sanoo. Ihminen joka on tehnyt yhteistyötä ihan jokaisen maailmasta löytyvän neurolepteja myyvän lääkeyhtiön kanssa voisi kirjoittaa artikkelin jos toisenkin omista sidonnaisuuksistaan, mutta onneksi Hesarin artikkeleissa ei koskaan kiinnitetä huomiota sivuseikkoihin.

    Suomessa käytetään kuulemma maailman eniten psykoosilääkkeitä per asukas. Tämän psykoosi-lääkkeiden määräys-vimman takana on käypä-hoito suositukset , joiden laatimisesta psykiatrian saralta on vastannut joko Jari Tiihonen itse , tai sitten muut lääkefirmojen korruptoimat Tiihosen hyvä-veli-kerhon jäsenet.

    Miten kukaan Suomessa ei ole valvonut koskaan sitä minkälaisia ohjeistuksia käypä-hoitoon kirjataan psykiatrian osalta. Se että Suomessa psykoosilääkkeitä määrätään maailman eniten , pitäisi saada joidenkin lääke-asiantuntijoiden kellot herättämään.

    Onko niin että Suomen käytäntö on maailman paras? Eli mitä enemmän kansalaisille syötetään psykoosi-lääkkeitä , sitä parempi Suomen kansanterveyden kannalta? Vai olisiko kuitenkin totuus se , että Suomen viranomaiset ovat tässä tehneet suuria virheitä ja huomattavasti vähäisempi psykoosi-lääkkeiden käyttö olisikin järkevämpää.

    Voiko psykoosilääkkeiden syöttö psykiatristen potilaiden lisäksi hyvin monille vanhuksille ja jopa lapsille olla ollut väärä valinta josta koko Suomen kansanterveys on rajusti kärsinyt.

    Varmasti Tiihonen ja kumppanit ovat suuret rahat saaneet palveluksistaan näiltä lääke-firmoilta.

    Mutta voivatko Tiihonen ja kumppanit nukkua yönsä hyvin vailla oman tunnon tuskia?

    Koska en usko pätkääkään , että Tiihonen ja kumppanit itsekään todella uskovat siihen höpö-höpö-tarinointiinsa psykoosi-lääkkeiden suurista hyödyistä. Vaan valehtelevat naama peruslukemilla , koska se on heille rahallisesti niin kannattavaa.


  • Anonyymi

   Kyllä joskus ihmetyttää noi KäypäHoito-suositukset muutenkin.
   Kai se on lääkäristä kiinni, mikä hoito kenenkin lääkärin mielestä käy.

   Ja joskus käy jopa niin, että vaikka asiakkaat kuinka käy, niin hoitoa ei saa.
   Tuollainen käytäntö alkaa olla nykyisin aika yleistä, mitä ihmisten kokemuksia kuuntelee.

   Käymässähän täällä tietysti me ihmisetkin vain ollaan.....

  • Anonyymi

   Sulla on älykkyys ihan ÖÖssä.

  • Anonyymi

   Suurimmalla osalla täällä ÄO on pohjalukemassa. Itseäni en tietenkään tarkoita.
   Hankalaa seurata välillä keskusteluita kun saa ihan järkyttyä kuinka idiootteja jotkut ihmiset ovat.

   • Anonyymi

    Itse asiassa, se ei ole läheskään niin yksinkertaista. Kun hulluuden ja nerouden välinen ero on niin häilyvä.

    Kyse on enemmänkin siitä, että mikä saa niin älykkäät, tai lahjakkaat ihmiset käyttäytymään niin "järjenvastaisesti."


   • Anonyymi

    Tuolla aloittajalla ei taida olla lainkaan ÄO:aa, vain ÄÖ.


  • Anonyymi

   666 suatana on netin kovin kingi ††† ∞ ∞ ∞ ../

   hitsi. niin. kyllä bornouvideous saada dopamiine käyntin.

   plasebolla yläaste olis vika koulu jossa mulla muistia oli. mielipide vaan. lue niitä historian suurmiehiä. kyllä siitä erinäköisen etnoryhmän edustajien tamppaamisesta maan tasallekin saa omannäköiselle/omantapaiselle ryhmälle vähän lisää reviiriä, mutta entä opintomahdoolisuus

  • Anonyymi

   tulin tänne opettaan. käskettiin heti lop... sanoin mä sihen
   loulukaeuha pebeen. poekittaien. loppui.

   venasin puoli tuntia.

   sanoin kaeuha oli illusio.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. TTK-tippuja Elina Gustafsson tilittää tulosten jälkeen: "Mä olisin toivonut, että Suomen kansa..."

   Ou nou, ex-nyrkkeilijä Elina Gustafsson tippui parinsa Ansku Bergströmin kanssa Tanssii Tähtien Kanssa -kisasta. Tuli kyllä täysin puskista ja yllätyk
   Kotimaiset julkkisjuorut
   104
   5200
  2. Maria Veitola sai pakit tänäkin vuonna - Tämä yksi pariskunta kieltäytyy aina Yökylässä-sarjasta

   Maria Veitola on kyllä nähnyt monenlaisia julkkisten koteja vuosien varrella. On ollut Maisa Torppaa, Tiina Jylhää ja Anu Saagimia... Kenet sinä halua
   Kotimaiset julkkisjuorut
   22
   4215
  3. Martina avautuu

   Gekkoselle. Tosi hyvin sanottu: https://gekkonen.net/martina-aitolehti-hannu-pikkarainen-18921/ Näen nyt ekaa kertaa videolla. Aika paljon muistutt
   Kotimaiset julkkisjuorut
   171
   2977
  4. Tohtori Jussi Halla-aho sairaslomalla

   Viikon ikävin uutinen oli Suomen suosituimman poliitikon, äänikuningas tohtori Halla-ahon joutuminen sairaslomalle. Peukut pystyyn, että Suomen ykkösp
   Maailman menoa
   90
   2215
  5. Ei oo Pikkaraisella kaikki kotona

   Viimeisessä insta pätkässään tuijottaa kameraan nyrkki pystyssä, ja huutaa vamos. Voi hyvää päivää, kertoo mitä päässä liikkuu.
   Kotimaiset julkkisjuorut
   85
   1353
  6. Semmonen rakas kuin sinä

   Mistähän sellaisen saisi? :)
   Ikävä
   58
   780
  7. Uskomattomia törkykommentteja

   Miten ihmeessä ihmisistä saa kirjoitella näin järkyttäviä kommentteja? Miltä tuntuisi kirjoittajasta, jos häntä jatkuvasti solvattaisiin samalla taval
   Kotimaiset julkkisjuorut
   110
   772
  8. Romanit osoitteli pistoolilla nuoria La iltana

   Nonii. 15-16v poikia oli osoiteltu pistoolilla ohiajavasta sinisestä Fordista? Onneksi pojat olivat yhdessä soittaneet poliisille ja ilmoittaneet r
   Kannus
   22
   755
  9. Martinan live, ääää, öööööö

   Kuka pystyi katsomaan loppuun, ihan kamalaa kuunneltavaa, ja toi ylimielisen ällöttävä olemus. Mulle riitti siihen saakka, kun sanoi, "on vielä muutam
   Kotimaiset julkkisjuorut
   53
   751
  Aihe