Saako 17-vuotias muuttaa pois kotoota itse?

Hei kaikki,

Pyytäisin ystävällisin vähän jurirdista neuvoa. Täytän 17 vuotta parin kuukauden kuluttua ja olen ajatellut muuttaa silloin pois kotoota. Minun kysymys on: saako 17-vuotias päättää itsenäisesti missä hän asuu - siis, saako 17-vuotias siirtää kirjat omaan kämppäänsä vaikka hänen laillinen huoltaja ei sitä salli?

Olen käynyt lastensuojelun ja äitini (joka on minun ainoa laillinen huoltaja) kanssa puoli-vuotta kotoota pois muutto enomista, mutta siitä ei ole tullut mitään. Äitini, siis laillinen huoltajani, ei suostu antamaan minulle lupaa muuttaa pois kotoota.

Olisin muuttamassa setäni kämppään. Setäni ei ole minun laillinen huoltaja.

Mitä laki sanoo? En löydä netistä mitään tietoa tähän liittyen, joten jos joku tietää tästä mitään, voisiko hän ohjata minut esim. lakipykäleen tms.

Kiitos paljon.

6

848

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi

   Siltä vaikuttaa, että äitisi määrää niin kauan kun olet alle 18 v.

   Laki holhoustoimesta.

  • Anonyymi
   • Anonyymi

   • Anonyymi

    Ei asiassa ole mitään kimuranttia.

    Alaikäisyydestä johtuen vajaavaltaisen edunvalvoja on tämän huoltaja, jollei muuta ole määrätty. Huoltajan tehtävänä on hoitaa vajaavaltasisen taloudellisia ja muita holhoustoimesta annetussa laissa määrättyjä asioita. Oma asunto olisi mitä suurimmassa määrin muun ohella taloudellinen asia. Samoin lapsen elatuksesta annetun lain mukaan huoltajan tehtävä on varmistaa lapsen henkisten tarpeiden tyydyttämisen, lapsen tarvitseman hoidon ja koulutuksen sekä tästä aiheutuvat kustannukset.
    Huoltaja voi hyvin katsoa, että omilleen muuttaminen ei tässä vaiheessa palvele tätä etua.

    Sen ohella alaikäinen voi tehdä vain vähäisiä varallisuusoikeudellisia oikeustoimia. Toisin sanoen aloittaja ei voi omiin nimiinsä ostaa asuntoa tai tehdä pätevää vuokrasopimusta.
    Voihan se toki olla, että setä ei mitään vuokraa asunnosta haluaisi, vaan antaisi asua siellä ilmaiseksi, mutta kyllä jonkun on vähintään vastikkeet maksettava. Tietysti jos setä hoitaa nämäkin aloittajan puolesta, niin mikä siinä sitten asuessa.

    Talonkirjoihinkaan kuitenkaan kukaan järkevä isännöitsijä ei ota alaikäistä pelkästään oman ilmoituksen turvin, vaan vaatii huoltajalta hyväksynnän asiaan.


  • Anonyymi

   Tästä nuoren kotoa muuttamisesta on nyt tullut juttua radiostakin. Joku ei olisi halunnut päästää 15-vuotiasta lastaan muuttamaan pois kotoa...
   Minä muutin pois kotoa 16-vuotiaana ja ihmettelen nyt suuresti tätä vanhempien ajatusmaailmaa. Ettekö ole valmistaneet lastanne pärjäämään yksin vai oletteko niin kiinni lapsissanne, että ette halua päästää heitä?

   Opettakaa lapsenne pienestä asti kotitöihin, ruuanlaittoon ja etenkin rahan käyttöön!
   Omat lapseni saatoin päästää hyvillä mielin maailmalle, koska tiesin heidän pärjäävän.
   Kaikki osaavat laittaa ruokaa, leipoa, huolehtia pyykeistään, siivota ja rahankäytön oppivat kuukausirahan myötä. Piti osata laskea, mihin rahat riittää.
   Me vanhemmat olemme aina puhelimella kiinni saatavissa tarpeen tullen.

   • Anonyymi

    Kaikki eivät välttämättä ole kaltaisiasi esimerkkivanhempia, joiden lapset ovat valmiita vaikka eduskuntaan alaikäisinä.
    Ja vaikka sinä onnistuitkin tässä kasvatustehtävässäsi loistavasti, et silti pääse yli etkä ympäri siitä tosiasiasta, että alaikäinen ei voi pätevästi kovinkaan suurta osaa niistä sopimuksista, joita oikeasti "omilleen muuttaminen" vaatii.

    Voihan se olla, että sinua vähäisemmät vanhemmat ovat tunnustaneet olevansa vähäisempiä, ja ajatelleet, että eivät ole omia lapsiaan ihan yhtä valmiiksi aikuiksiksi vielä murrosiän puoliväliin mennessä saaneet. Toisaalta eivät ehkä ole halunneet tehdä merkittäviä varallisuusoikeudellisia oikeustoimia hormonimyrskyn keskellä kieriskelevän teini-ikäisensä puolesta, ja sitten vastata niistä, kun osoittautuu, että eivät ne siivet ihan kunnolla vielä kantaneetkaan.


  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Raivoaako Putin, kun Suomi hyväksytään naton jäseneksi

   https://www.is.fi/politiikka/art-2000008913259.html "Kommentti: Madridista jysähti sittenkin – Suomi kutsutaan Naton jäseneksi jo keskiviikkona Lähes
   NATO
   565
   5307
  2. Miten olette pärjänneet kuumuuden kanssa?

   Viime yö oli trooppisen lämmin ja kämpässä kuuma. Heräilin vähän väliä kuumuuden takia vaikka nukuin pelkkä lakana päällä. Täkin heitin jo viime viiko
   Maailman menoa
   410
   4399
  3. Rydman "elämäni hirveimmät päivät" Entäs uhrisi?!

   https://yle.fi/uutiset/3-12515383 Rydman valittelee että vaikeaa on ollut kun jäänyt kiinni mutta entäs uhrisi? Ei yhtään empatiaa uhreja kohtaan!
   Maailman menoa
   278
   4132
  4. Nakkilassa on raiskattu wanhus

   Wanhus on raiskattu nakkilassa palvelutalossa. ( näin uutisoivat molemmat iltapäivälehdet sekä yle )
   Nakkila
   19
   3003
  5. JA SIEPIN VALITUS ALKOI TAAS

   Siepin unelma-asunnossa oli hajonnut ilmalämpöpumppu, jonka takia hän joutui lähtemään kuumuutta pakoon ylelliseen hotelliin. mutta voi kauhistus, k
   Kotimaiset julkkisjuorut
   147
   1843
  6. No aloititko sä jo suhteen

   sen toisen ihailijasi kanssa? Sen jonka kanssa sulla oli jotain vispiläkauppaa? Olenko jo unohdettu ja tarpeeton?
   Ikävä
   152
   1528
  7. Mitä oikein odotat?

   Rehellisiä vastauksia sitten vain.
   Ikävä
   134
   1391
  8. Haluaisin tietää miten sulla menee

   Onko kaikki hyvin? Ja onko sulla yhtään ikävä mua? Itse haluaisin niin kovasti nähdä sut taas :(
   Ikävä
   91
   1279
  9. Totuus on että

   Se kaikki sattui ihan vit**ti koska mä tykkään susta todella paljon. Oikeesti tosi paljon. Menin ihan pois raiteilta enkä tajua tätä itekään. Oon mä j
   Ikävä
   42
   1212
  10. Natoon liittymisen hinta kova.

   Suomi joutuu luovuttamaan kurdeja Turkkiin, maksoiko Suomen Nato-jäsenyys monien kymmenien ihmisten vankeus ja kidutuskohtalon vai peräti kuoleman. ht
   Maailman menoa
   272
   1110
  Aihe