Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

Laipan kömpelyys pituus raja?

Anonyymi

Terve metsiemme hahmot!

Vielä niitä honkia humiseee..

Ja amatööri kysyy kokemuksia laipan pituudesta. Puita sieltä täältä tuolta kaiken kokoisia ei jättiläisiä 1 m kuitenkaan tyveltä.
Ikinä en ole 15” pidempää käyttänyt ja sitäkin vasta n 1 v. Luulutua ja opastettua että 13” on se paras ja ainut oikea mitta. Tulee raskas ei jaksa sahata pidemmällä ja kiihtyy huonommin ja niin uskoin ja sahasin vähät sahuuni. Niillä oli tullut sahailtua ja toisinaan polttopuu mittaan pätkiessä runkoja ei yltänyt kuin kahtapuolen ja tuumin usein että vähän lisää ja menisi kerrasta poikki. Näin tuli vuosia tehtyä. Viimein x force ja x cut 15” ja mitä hittoa en havainnut mitään ongelmia,jaksan ihan samoin ja tuntuu että vähemmin liikkumisin ulotun paremmin ja varpaatkin on suojassa ja saha jaksaa ei mitään pulmaa missään! Kaikki vuodet uskoin vanhempia ja ihan turhaa,harmittaa. Samaiseen sahaan voisi laittaa myös 18” x cut ja forsce laipan mutta ei mitään kokemusta siitä mitasta. Mitä menisi pieleen? Matkassa on aina 2 sahaa pieni ketterä 13” jolla pienemmät sahailen mutta usein kyllä sahaan isommalla 50cm3 kun typeryyksissäni pidän voimasta ja jotenkin mukava kun tuntee voiman käsissä vaikka se vähän raskaampi onkin. Kiire ei ole koskaan ja jos väsyttää niin istun rungolle hetkeksi ja jatkan tovin kuluttua. Kädet jaksaa taas ja ei mitään ongelmaa kun on ns hyötyliikunta harrastus tämä puu homma. Tätä 50cm3 sahaakin moitittiin että tarpeettoman iso raskas ja painava tuli neuvoja mutta halusin sen ja oikeassa olin tosinhyvä saha ollut vähäisessä käytössäni.
Mutta nyt ostan vielä yhden sahan isompi kuutioisen ja tuumin sen laipan maksimi mittaa,mukana tulee 24” ja se taitaa jäädä käyttämättä erikoistilanteisiin seinälle naulaan. Saha onkin vain lähinnä itselleni mielihyvän tuottamiseen ja niille harvoille isoille rungoille jotka siis pätkin takkamittaan ja siinä voima on nautinnollista. Turhaa mutta niin teen silti se on mielihyvää tuottavaa käyttää ylitehoista konetta. Fiksua se ei ole mutta ei vähempää jaksa semmoinen kiinnostaa,itse huvini maksan.Tuohon jo oleva 50cm3 ja 18” riittäisi mutta haluan huvia enemmän itselle samalla. Uuteen tilattuun ja pakettia odotavaan sahaan ostan lyhemmän ehkä vain 18” tai 20? Mutta nyt se kysymys ,mikä on liian kömpelö tai itselle vahinkoa helpommin aiheuttava pituus? 15 ei tule kuitenkaan tähän murikkaan 18 on ehkä se mitä haen mutta kuuntelisin mielellään mielipiteitä monen vuoden amatööri polttopuu harrastajalle. Moottorisaha on minulle enemmän kuin vain pelkkä minimi tarpeen täyttävä kone se on yksi kone harrastuksistani. Pystyisin varmaan sahaamaan kaikki tarve polttopuuni echo 25cm sahalla mutta en jaksa odottaa ja kiertää runkoja ja olla kumarassa niin pitkään. Tuo echo on muuten hauska saha ja hyvä mutta eihän siinä ole yhtään vääntöä. Kerran yhden ison kuusen semmoisella pätkin ja karsin ,kyllä kesti pitkään mutta saha toimi moitteetta ja helläilin välillä ettei pienokainen sula. Kun teki lovet tyveen niin kiertämällä joka puolelta ylsi kaatamaan haluttuun suuntaan kuusen. Rungon pätkiminen oli haastavaa pienokaiselle. Se oli yksi hauska päivä jota en kyllä uusi enää. Echo on hyvä se pieni saha kuin koriste lelu mutta silti laatu saha ilman vääntöä. Stihl 500 i ei ole mieleen kun jotenkin old school viehättää ja liian paljon hintaa kun puolella saa jo samat tehot. Auto tune on kyllä pelannut hyvin mutta uusimpaan tulee perinteinen ruuvi seos säätö taas.

8

59

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Minulla on 14" laippa Bosch sähkösahassa. Viimeksi kaadoin 23 metrisen männyn ilman vaikeuksia. Pisin on ollut 27 metrinen kuusi. Turhan pitkä laippa heikentää työtä ja on raskas.

    • Anonyymi

      Olen tykännyt 13" laipasta kun tarvitsee karsia paljon, myös jos sahailee vähän epäkurantimpaa tavaraa esim. hiekkaisia puita. 13" terän viilaaminen on hieman helpompaa kuin pitemmän.
      Jos tarkoitus on pätkiä polttopuita niin sitten pidempää, sellainen laipanmitta on hyvä että yhdeltä puolelta saa sahattua. Liika mittakaan ei ole hyvä, pitkällä laipalla on hankala sahata ohuita puita. Siksi käytänkin useampaa sahaa joissa erimittaisia laippoja.
      Kaatosahauksessakin on helpompaa kun laippa ulottuu puun läpi yhdeltä puolelta. Lyhyelläkin laipalla pärjää kyllä mutta helpompaa on sopivan mittaisella.

    • Anonyymi

      20" isommassa 74cc sahassa, isojen kaatoon, karsin kyllä 13" laipalla varustetulla.. pitkä on myös hyvä polttopuiden sahuussa, pinoon päin.. kolmaskin saha vielä, pieni mökkimini, rankahommiin, tai rakennukselle..

    • Anonyymi

      13-14 on hyvä. Sitä pidemmät tarvittaessa. Hyvin harvoin käyttöä niin paljon että viitsii vaihtaa. Siksi onkin omat sahat pitkille laipoille. Eipä niille juuri tunteja tule.

    • Anonyymi

      Minulla on lyhyin laippa 13" ja pisin laippa 36". Suurin osa tulee sahattu atuolla 13" mutta tarvittaessa pidempää. Aika vähän tulee noilla pidemmillä sahattua.
      Tuo 36" on selkeästi turhan pitkä siihenkin hommaan jota sillä teen. Palastelen sillä puita muotoon jota en tällä palstalla viitsi mainita, ettei tule päänaukomista. Pitkä laippa on tosi hankala käsitellä, varsinkin viilaus on työlastä kun ketju on 115 lenkkinen.

    • Anonyymi

      Aloittaja kuittaa. Eilen illalla tuli tilattua 18" laippa husku x forse ja siihen 2x cut ketjua laippaan sopivat. Oregonia ei löytynyt sitä speed cutia jota kehuttu ja Stilhin ketjuja tuumin mutta jätin väliin tällä kertaa. Tuli tuumitua ja 15" sahaa käpisteltyä ja muisteltua että aika hyvin sillä pärjännyt joten 7,5cm lisää on varmaan täydellinen minulle käyttööni. Nyt saa vain odotella pakettien saapumista ja hieman myöhemmin ensi testiä uudella raskaammalla ja TEHOKKAAMMALLA sahalla. Sahoja on sitten 4 kpl plus sähkö 36v ja 220v plus raadot...

    • Anonyymi

      Kuinkas nuo laipan pidennykset vaikuttaa tehoon voiko 13 tuumaiseen noin vain vaihtaa esim. 15 tuumaisen laipan vai hyytyykö meno

      • Anonyymi

        Voi, ei hyydy.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      80
      2015
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1763
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      16
      1634
    4. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      21
      1430
    5. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      60
      1337
    6. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      18
      1298
    7. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1282
    8. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1264
    9. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      10
      1221
    10. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      69
      1216
    Aihe