Verkkokalvoreikä ja vitrektomia

Jouduin vajaa viikko sitten päivystysleikkaukseen verkkokalvon reiän takia. Nyt on 10 päivää asentohoitoa, sillä silmään laitettiin kaasua, joka toivottavasti painaa verkkokalvoa paikalleen. Makaan yöt kylkiasennossa ja päivätkin suurimmaksi osaksi. Pystyasemmossa ja istuessa katse alas. Yläkroppa alkaa olla jumissa tästä.

Tuntuu hurjalta, sillä tähän mennessä näköni on ollut hyvä, tosin silmälaseja olen käyttänyt kahdeksan vanhasta (likinäkö aika voimakas, yli -6). Viitisen vuotta sitten laserleikkauksen jälkeen pääsin eroon silmälaseista. Nyt tuolla leikatulla silmällä näkee vain sameaa valon ja varjon sekamelskaa. Se oli laseroinnissa tehty ”kaukosilmäksi”.

Onko muilla kokemuksia leikkauksesta toipumisesta ja näön palautumisesta? Olen 51v, nyt kirjoitettu kuukausi sairaslomaa. Kontrollikäynti kahden viikon päästä leikkauksesta, eli siihen on vielä yli viikko.

4

2601

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Tänään oli ensimmäinen kontrollikäynti leikkauksen jälkeen. Reikä on kiinni, silmänpohja rauhallinen ja näkökyky kohtuullinen. Näkö voi ilmeisesti vielä parantua.

      En oikein saanut vastausta siihen kysymykseen, miten kauan joudun katselemaan leikatussa silmässä kaasupalloa. Kontrollilääkärinä oli erikoistuva nuorimies, joka hoiti kyllä tutkimuksen asiallisesti, mutta tuijotti muuten tietokonettaan ja mutisi vastauksia vähän ärtyneen oloisena. Kun erehdyin kysymään, miten kauan kaasun poistuminen kestää, hän murahti, että ”siinä menee kuukausia” ja kun kysyin, mitä sitten jos en ole kaasupallon takia työkunnossa kuukauden päästä ”no ei me täällä polilla erikseen kaasua tarkkailla. Jos et pysty töihin, niin haet työterveydestä sairaslomaa. Kyllä se kuukausi on yleensä riitttänyt.”

      Kaasupallo ei sinänsä olisi niin hankala, mutta kun liikun tai vaikka vaan käännän päätä, kaasu liikkuu ja se on kuin katsoisi liikkuvaa vedenpintaa. Olen nuorena ollut herkkä matkapahoinvoinnille, ja nyt tuntuu samalta. Pariin otteeseen olen hissutellut kävelyllä, mutta kerrat ovat lopahtaneet pahoinvointiin ja huimauksen tunteeseen. Vaikka silmää pitäisi kiinni, näkyy kaasupallo ja kaasun liike kuvajaisena luomen sisällä. Sama pahoinvointi siis, olipa silmä auki tai kiinni. Ihan paikallaan ollessa olo on parempi. Hirvittää, jos tämän pallon kanssa pitäisi töitä tehdä (olen asiakaspalvelutyössä, jossa päivän aikana tulee liikuttua kohtuullisen paljon).

      • Melkein kaksi kuukautta kesti ennen kuin kaasu poistui kokonaan. Viimeisillä viikoilla kupla teki ”poikasia”, pikkukuplia ison kuplan kaveriksi. Nämä pikkukuplat asettuivat emokuplan kehälle kuin magneetin vetäminä. Kun kävelin, käänsin päätäni, kumarruin tms., niin pikkukuplat pompahtelivat toistensa yli ees taas. Silmässä pyöri jatkuva animaatio.

        Menin töihin, kun sairasloma (5 viikkoa) loppui. Ensimmäisen viikon oli aika hutera olo, kupla oli vielä sen verran iso. Esimerkiksi rappusissa se asettui suunnilleen siihen kohtaan, missä portaatkin olivat.

        On ihana nähdä taas koko silmällä! Vielä toivon ja odotan, että leikatun silmän näkö paranisi. Mulla ei ole sopivia silmälaseja tähän leikkauksen jälkeiseen tilanteeseen - eikä niitä oikein ole järkeä hankkiakaan, jos näkö vielä muuttuu.

        Ilmeisesti tilani on sen verran harvinainen, ettei kukaan saman kokenut ole paikalla?


    • Anonyymi

      Minulta irtosi verkkokalvo kokonaan, mutta onneksi se saatiin takaisin paikoilleen. Siinä meni yli puoli vuotta ennen kuin näkö saavutti lopullisen tilan. Leikattu silmä näkee kaiken hiukan pienempänä ja eri sävyisenä kuin toinen silmä. Lisäksi tarkan näön alueella on pientä puutosta, mutta olen kuitenkin tyytyväinen lopputulokseen. Pieniä kaasukuplia ilmestyi silloin tällöin yli kahden vuoden ajan.

      • Anonyymi, aika hurjaa, että sulla noita kaasukuplia oli noin pitkään! Mulla vaikuttaa, että kuplat poistuivat kaikki, kun kerran poistuivat. Seitsemän ja puoli viikkoa siinä meni.

        Olin tällä viikolla silmäpolin kontrollissa, ja sepä olikin yllättävä keikka. En ollut itse tajunnut, että leikatun silmän näkökyky oli heikentynyt. Itsekseni olin kyllä miettinyt, etten millään tahdo tottua hätäapurilleihini - no, vika ei ollutkaan niissä rilleissä.

        Mulla on aika ärhäkkä kaihi kasvamassa leikatussa silmässä. Näkö on huonontunut selvästi - ekassa kontrollissa näkö oli 0,8, nyt 0,6 (välissä siis puolitoista kuukautta aikaa). Lääkäri sanoi, ettei pysty antamaan arviota siitä, miten nopeasti kaihi nyt kehittyy. Laittoi kiireellisempään kaihileikkausjonoon, eli helmikuun loppuun mennessä pitäisi tulla tieto leikkauksesta.

        Huolettaa leikkaus, vaikka kaihileikkaus onkin kai yleisin leikkaus koko maailmassa. Mullahan on verkkokalvo jo valmiiksi hauras, ja yhdellä ystävälläni verkkokalvonirtauma tuli kaihileikkauksen seurauksena. Pelottaa, että joutuisin samaan myllyyn uudestaan. Leikkaamattakaan en voi olla. Töissä on haastavaa heti kun pitää tehdä jotain muuta kuin päätetyötä. Esimerkiksi siakaspalvelu on aika säätöä, kun en näe kauemmaksi kunnolla. Onneksi kuljen julkisilla - tällä näkökyvyllä ajaisin ihan tuurilla.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Aikakone-yhtyeestä tuttu Maki Kolehmainen kuollut

      Kuoli tänään aamuyöstä nopeasti edenneeseen sairauteen. Hän oli 58-vuotias.
      Maailman menoa
      131
      7751
    2. Rokote otti taas omansa. Maki Kolehmainen kuollut.

      RIP Maki. Muusikko, tuottaja ja säveltäjä Maki Kolehmainen on kuollut. Asiasta uutisoi ensimmäisenä Yle. Kolehmainen k
      Maailman menoa
      77
      3774
    3. Se viime kohtaaminen

      Oli naine vähän sellainen kohmea. Nopeasti yritin etsiä merkkejä sinusta mutta en saanut mitään ilmi. Ajattelin että ny
      Ikävä
      68
      1323
    4. Ihan rakentavassa mielessä

      Haluaisin nainen kysyä sinulta ja myös itseltäni että mitä me oikein odotellaan? Olisiko aika jo käydä edes treffeillä?
      Ikävä
      75
      1087
    5. Mitä kehon osia

      Olet kaivatultasi nähnyt ja piditkö näkemästäsi?
      Ikävä
      57
      1022
    6. Taidan olla ihan sairas

      Kun mietin jo meidän yhteisen lapsen nimeä 😄
      Ikävä
      94
      1007
    7. Kuinka paljon merkkaa naisen ulkonäkö

      Parisuhteessa ykeensä kysynnvaan Onko kaunis nainen oarempi vaihtoehto kun tavis
      Sinkut
      123
      833
    8. Olen sinusta nainen

      Oikeasti tosi ylpeä. Tunnen sen miten kehity ja opit säätelemään omia tunteitasi. Se on aina hieno piirre ihmisessä.
      Ikävä
      37
      718
    9. Luin jostain että skorpioni

      Naiset parhaita rakastajattaria…. Pitäneekö paikkansa?
      Ikävä
      102
      715
    10. Pitäisikö alkaa

      Treenaamaan että sulla tippuu silmät päästä kun näet minut ensi kerralla, nainen. 🤔
      Ikävä
      38
      663
    Aihe