Turvavälit ennen ja nyt.

Anonyymi

Tutkin 60-luvun Helkama Skandinavia pöytäradiota, jonka on ukkonen hiljentänyt. Kaivoin esiin irroitettavan 10:n voltin virtalähteen, joka on kätkettynä paristokotelossa. Aukaisin tuon powerin ja kaivoin sen piirilevyn esiin. Juotospuoli oli kovasti nokinen, samoin kuin muovikotelon sisäseinäkin. Ilmeni, että piirilevyn ensiö -ja toisiojännitteiden välillä kuparifolioissa on ollut tuskin millinkään turvaväli ja ukkonen on näin hypännyt suoraan pienjännitepuolelle sulattaen kuparialueita poikki. Tässä kunnossa powerista tuli 16 VDC ulos viimeistellen ja tuhoten vielä transistoriradion loputkin puolijohteet. Tässä powerissa on muitakin jänniä ratkaisuja, kun esim. tasasuuntaajana käytetään germaniumtransistoria AC153, jonka kanta ja emitteri on kytketty yhteen. Siihen aikaan on ilmeisesti ollut diodeista puutetta.

21

256

Äänestä

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi

   siihen vaan uutta etuvastusta tilalle niin toosa pelaa taas kuin uusi!

  • Anonyymi

   Sähköturvallisuus on noista ajoista oleellisesti parantunut. Nykyisellään TUKESin kuolemaan johtaneiden sähköturmien luetteloon pääseminen edellyttää todella huonoa onnea tai melkoista yritystä. Vielä vuonna 1980 sähköön kuoltiin paljon nykyistä useammin.

  • Anonyymi

   Ehkä niitä AC153 transistoreita oli tehtaalla runsaasti käytettävissä, kun radion pääteasteen rankut olivat samaa tyyppiä. Ehkä pääteasteeseen valittiin parhaat ja hylkyrankut joutivat tasureiksi. Eikä 60-luvun alussa tainnut olla vielä piidiodeja edes saatavillakaan, oli vielä kookkaiden seleenitasureiden aikaa.

  • Anonyymi

   Powerin sai toimimaan, kun paikkasin kaksi ukkosen aiheuttamaa katkosta maafolioista. Jännitettä tuli ulos liikaa, koska venttiilitransistorin kannalla ollut 10v zenerdiodi ei saanut enää maata mistään. Radiostakin kuuluu, mutta tosi hiljaa, vaikka voluumit täysillä. Lisäksi säätökondensaattorin laakerit on jumissa.

  • Anonyymi
   • Anonyymi

    Tuon näköinen piirilevy on vielä helposti korjattavissa. Puhdistat levyn siedettävään kuntoon ja katkenneitten piirien tilalle kuparilanka. On sitten eri asia miltä radio itsestään näyttää.


  • Anonyymi

   Ukkonen on itseasiassa parannellut turvavälejä!

  • Anonyymi

   Tässä siis tuon virtalähteen kytkis uudelleen, kun se äsken jostain ikmeen syystä poistui.
   https://ibb.co/YRjKx79

  • Anonyymi

   Onko zenerdiodi laitettu tuohon väärinpäin. Sehän on päästösuunnassa!

   • Anonyymi

    Piirtäjältä lipsahtanut, on levyllä varmaan oikein.


  • Anonyymi

   No niinpä, jos kaavion maadoitus olisi negatiivinen, se olisi oikeinpäin, mutta kun ei ole.

  • Anonyymi

   Suodinelkokin on 15-volttinen, vaikka siinä käytännössä makaa 16 volttia koko ajan. Verkkojännitettähän ei tässä vehkeessä katkaista.

   • Anonyymi

    Ei ehkä käytännössä, kun on puoliaaltotasasuuntaus ja tuo zeneri kuormittaa vielä piiriä koko ajan.


  • Anonyymi

   Noi Ge-trankut on hyviä tasureina, kun ylimenojännite taisi olla 0,2V luokkaa. Virran kestosta ei tietoa? Noita taisi jossakin vaiheessa mennä paljon romukoppaa, kun materiaalit alko kasvaa piikkejä omia aikojaan ja aiheuttaa oikosulkuja - siinä jäi sitten diodi vielä ehjäksi - vaikka komponenttia ei oltu käytettykään! Noita piikkejä korjaajat sitten käräytteli ladatuilla kondensaattoreilla pois kytkemällä jalat yhteen ja sihauttamalla runkoa vasten. Muistelisin, että korjaus ongelmaan olisi ollut laittaa vaseliinia rakennusvaiheessa kotelon sisään, jolloin piikkien kasvu estyi?

   • Anonyymi

    Mikä on muuten tuon tasurin yli olevan 2,2 nF konkan tarkoitus?


   • Anonyymi

    Nuo germaniumtransistorit ovat ilmeisesti kuitenkin melko kestäviä, kun ei ukkonen saanut rikki kumpaakaan, vaikka kuparifoliotkin katkesivat. Ehkä ukkonen tekikin vaan u-käännöksen poltettuaan foliot ja pakeni sinne, mistä oli tullutkin.


   • Anonyymi

    Avasin joskus muutaman eri ikäisen germaniumtransistorin kun vertailin niiden rakennetta ja ihmettelin miksi yhdessä oli piitahnaa sisällä. Ehkä ei ollutkaan vain jäähdytystä varten. Yhdessä 4 jalkaisessa isommassa oli oikosulku mutta korjautui kun pienellä elkolla napsautin. harmi kun oli tarpeellinen varaosa enkä sitä voinut avata ja tutkia.


  • Anonyymi

   Taisi olla minimi ilmaväli olla tuohon aikaan 3 mm. Tosin tuo on sähköturvallisuuden eikä ukkossuojauksen vuoksi.

   • Anonyymi

    Ukkoselle sen ilmavälin pitäisi olla vähitään 1 km.


   • Anonyymi

    Kyseisessä tapauksessa se on ollut puolen millin luokkaa, mikä näkyy kuvassa valkoisen verkkojohdon oikeanpuoleisen juotospadin yläpuolelta.


  • Anonyymi

   Mustunut piirilevy tulee uudenveroikseski ruokasoodalla pesemällä.

  Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Kertokaa yksikin hyvä syy ottaa koronarokote

   Tähän saakka on kerrottu vain uskomuksia. Koronarokote ikään kuin olisi ratkaisu ongelmaan. No miksi sitten rokotettuja on sairaalahoidossa siinä miss
   Maailman menoa
   548
   1979
  2. Hävetkää rokotetut!

   Olen tässä lueskellut näitä palstalla olleita koronakeskusteluja ja saanut hävetä silmät päästäni siksi, että suurin osa rokotettujen kirjoituksista o
   Iisalmi
   255
   1766
  3. Oot sä oikeasti

   rakastunu muhun nainen? Oon kyllä huomannu katseet mutta että kyse ois vakavammasta niin se on tullu yllätyksenä minulle.
   Ikävä
   62
   1157
  4. Iltalehti: Päijät Hämeen teho-osastolla uuvutaan koronan takia. Totuus ketään ei teholla.

   Olen koko ajan suhtautunut näihin lehtien pelottelutarinoihin kriittisesti. Niissä ei anneta oikeasti mitään taustatietoja potilaista, määristä, iästä
   Maailman menoa
   294
   1123
  5. 72
   1023
  6. Stefu, otathan sinäkin tyttäresi lomalle mukaan?

   Sofia kertoi pääsevänsä pian reissuun ( hänhän ei pysty ilman Stefania matkustamaan), joten jään mielenkiinnolla odottamaan, ottaako isä tyttärensä mu
   Kotimaiset julkkisjuorut
   92
   998
  7. Onko pakko revittää niitä autoja ja huudattaa ämyreitä!

   Kello on yli 00:00 koko illan on revitetty autoja kiihdytetty ja huudatettu ämyreitä. Eikö ole oikeasti mitään kehitettävämpää tekemistä? Ihmiset yrit
   Hyrynsalmi
   51
   860
  Aihe