Miten selvitä työpaikkakiusaajien keskellä?

Anonyymi

Aiemmassa työpaikassani esihenkilö kiusasi minua (ja monia muita) systemaattisesti. Tein hänen alaisuudessaan töitä 5 vuotta, jonka aikana opiskelin omaa alaani, mutta ylemmän tutkinnon. Valmistuessani olin yhtä korkeasti koulutettu kuin esihenkilöni, osaamisalani vain on eri. Tämä ilmeisesti oli hänelle uhka ja punainen vaate, vaikka minulla ei missään vaiheessa ollut aikomustakaan pyrkiä hänen paikalleen tai millään tavalla uhata hänen asemaansa. Katselin kiusaamista jonkin aikaa, koska työ oli mieluinen ja mielenkiintoinen ja pääsin siinä hyödyntämään omaa osaamistani. Lopulta en nähnyt muuta vaihtoehtoa kuin irtisanoa itseni ja etsiä uutta työtä.

Samoihin aikoihin minulla oli menossa ero erittäin vaikeasta ja haavoittavasta parisuhteesta.

Sain uuden työpaikan, osana työstäni teen eräässä projektissa. En ole ennen tällaista tehnyt, joten ihan kaikki projektiin liittyvät tehtävät eivät ole minulle tuttuja. Projektin työtehtäviin kuuluu mm. raporttien kirjoittamista ja olen nyt vuoden verran koittanut kysellä, että mitä minun odotetaan näihin raportteihin kirjoittavan (asian toki tiedän, mutta kuinka tarkkaan raportoidaan, mistä näkökulmasta, mitkä asiat on tärkeitä raportoida, mitä asioita kirjataan väliraporttiin ja loppuraporttiin jne.) ovat minulle edelleen epäselviä. Aina kun kysyn asiaa, minulle vastataan jotain hyvin epämääräistä. Paras vastaus oli, että "en minä ala aikuiselle ihmiselle kertomaan mitä sen pitää tehdä".

Raporttien kirjoittaminen on projektipäällikön vastuulla ja kirjoittaminen tehdään yhteistyössä kaikkien työntekijöiden kesken. En ole myöskään saanut näytille muiden osuuksia (jotta voisin sieltä katsoa esim. kirjoitustyyliä jne.).

Minut myös jätetään kutsumatta joihinkin palavereihin, osaamistani väheksytään ja minua on myös julkisesti nöyryytetty - sähköpostissa, jossa vastaanottajana minun lisäkseni muita projektissa mukana olevia (myös organisaation ulkopuolelta) projektipäällikkö on (siihen projektiin liittyvän asian jälkeen) huomauttanut minulle aivan muuhun työtehtävään liittyvästä asiasta, "jonka olen jättänyt tekemättä" (deadline seuraavana päivänä). Tällaisia viestejä olen saanut useita. Samoin kokouksissa minulle on huomautettu (aiheettomasti) asioista "jotka olen jättänyt tekemättä" ja jotka ei mitenkään liity projektiin eikä varsinkaan kuulu organisaation ulkopuolisille.

Ennen kesälomaa projektipäällikkö oli erityisen ärhäkkäällä tuulella ja sain melko asiattomia sähköpostiviestejä, ilmeisesti hän oli stressaantunut ja purki sitä minuun. Sain aika monta jokseenkin epäasiallista viestiä, lopulta kirjoitin hänelle, että voitaisiinko palaveerata, en keskustele tästä enää sähköpostitse. Ehdotukseni hän sivuutti ja jatkoi avautumistaan sähköpostitse. Meni aika iso osa kesälomasta niin, etten päässyt tästä irti, sen verran meni tunteisiin tuo viestittely ja syyttely.

Projekti on päättymässä kohta. Pelkään, että saan taas samanlaisen paskamyrskyn niskaani. En tiedä miten henkisesti jaksan tämän projektin loppuun asti.

Järjellä toki ymmärrän, että minussa ei varsinaisesti vikaa ole (en toki täydellinen ole itsekään, varmasti omassa käytöksessäni ja toimintatavoissani on paljonkin parantamisen varaa.

Todennäköisesti kyse on siitä, että projektipäällikkö ei itsekään tiedä mitä kuuluu tehdä ja miten esim. nämä raportit kirjoittaa ja minä kyselen kiusallisia asioita, joihin hän ei osaa vastata. Tämän vuoksi minua kohdellaan näin huonosti.

Tämä projektipäällikkö ei suinkaan ole ainoa, joka näin käyttäytyy, työyhteisössä on aika monta ihmistä, joilta ei ystävällistä tai edes asiallista vastausta kysymyksiin saa. Olen jutellut asiasta työkavereiden kanssa (jotka eivät projektissa mukana ole) ja he ovat saaneet osakseen samanlaista kohtelua, eli en ole ainoa kiusattu. Taidan kuitenkin olla ainoa, joka ääneen asioita sanoo ja kun otan asian puheeksi, työkaverit myöntävät, että juu, tuollainen tuo on ja käyttäytyy aina noin.

Mutta silti aika ajoin mietin, että mikä ihme minussa on vikana kun minua näin saa kiusata työelämässä sekä yksityiselämässä.


Ymmärrän toki, että olen herkillä edellisessä työpaikassa tapahtuneen kiusaamisen takia sekä vaikean parisuhteen vuoksi, mutta ei kai sitä ihan mitä tahansa tarvitse kestää? Pahinta tässä on ehkä se, että projektipäällikkö on esihenkilön paras ystävä, joten en oikein voi hänelle mennä asiasta sanomaan. Olen jo päättänyt etsiä itselleni uuden työpaikan, mutta ihan vielä se ei ole mahdollista, ehkä ensi keväänä olen vapaa lähtemään. Mutta miten kestää järjissään tämä aika, mikä minun on pakko kestää tässä työpaikassa? Miten muut on selvinnyt kiusaamisesta, jos työpaikan vaihto ei juuri nyt ole mahdollinen?

3

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Onko sinulla ketään läheistä, jolle voit puhua asiasta? Se on tässä tilanteessa erittäin tärkeää. Joku luotettava ihminen, jolle voit kertoa tilanteen etenemisestä ja tuntemuksistasi. Voitko viedä asiaa eteenpäin työpaikallasi? Millaisia valituskanavia siellä on?

      • Anonyymi

        On minulla pari ystävää, joille voin puhua. Valituskanavia ei oikein ole kun en luota kehenkään ja tilanne on vähän sellainen, että tässä on sana sanaa vastaan. Ei minulla ole mitään konkreettista todistetta huonosta kohtelusta.

        Tilanne on edennyt siihen, että minut on jo pariin otteeseen haukuttu väärin tehdystä työstä, vaikka en ole saanut minkäänlaisia ohjeita työn suorittamiseen. Lisäksi minun työsuhteeni päättyy aivan yllättäin. Tämä toki ehkä vain hyvä asia tässä tilanteessa, mutta tuli aivan puskista.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        On minulla pari ystävää, joille voin puhua. Valituskanavia ei oikein ole kun en luota kehenkään ja tilanne on vähän sellainen, että tässä on sana sanaa vastaan. Ei minulla ole mitään konkreettista todistetta huonosta kohtelusta.

        Tilanne on edennyt siihen, että minut on jo pariin otteeseen haukuttu väärin tehdystä työstä, vaikka en ole saanut minkäänlaisia ohjeita työn suorittamiseen. Lisäksi minun työsuhteeni päättyy aivan yllättäin. Tämä toki ehkä vain hyvä asia tässä tilanteessa, mutta tuli aivan puskista.

        Parasta surkeassa tilanteessa on, että sen loppu häämöttää, kärsimyksen päättymispäivä on tiedossa.

        Minulla ei ole työelämässä enää mitään kiinnostavaa. Tehtävät on ikäviä. Kiusaajat ovat paskoneet maineeni ja nyt odottelen enää eläkeelle pääsyä. Myös työpaikan ongelmakimput ovat uriensa ehtoopuolella, joten emme pääse toisistamme eroon muutoin, kuin eläköitymisten kautta.

        Olen oppinut suhtautumaan työpaikkaperseilijöihin, kuten mielenterveysongelmaisiin, sillä sitähän he ovat. Hullujen puheita ei pidä uskoa. Heille on hyvä antaa jutun juurta yhdentekevistä, turvallisista aiheista. Joskus esittelen heille työpulmia, joita muka kukaan muu ei pysty hoitamaan. Tällaisia ratkoessaan he ovat tohkeissaan, eivätkä tee pahaa muille.

        Hulluja täytyy ymmärtää tiettyyn rajaan saakka. Kun oma jakasaminen ja turvallisuus alkaa olla uhattuna, on poistuttava paikalta. Joskus riittää, kun häipyy oikeaan aikaan vessaan, kun taas joskus täytyy jäädä sairaslomalle. Näin sekoilijoille jää tilaa omiin kiehuntoihinsa. Jo muutaman päivän kuluttua tilanne on toinen, koska nämä tyypit hakeutuvat aina uusiin taisteluihin, joihin uppoutuvat täysillä, eivätkä enää muista, että muutama päivä sitten sylkivät naamalleni.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      109
      7883
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      37
      2882
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      35
      2472
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      119
      2185
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      17
      1855
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      10
      1609
    7. Musiikkineuvos Ilkka Lipsanen eli Danny TV:ssä - Blondeja, hittibiisejä, räjäyttävä Danny Show...

      Ilkka Lipsanen eli Danny on viihdyttänyt meitä jo kuusi vuosikymmentä. Musiikkineuvos on myös liikemies, jonka voidaan
      Suomalaiset julkkikset
      38
      1459
    8. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      10
      1446
    9. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      15
      1415
    10. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      11
      1364
    Aihe