Vastaanottokeskuksessa työskennellyt vartija kertoo kauhunhetkistään: "Olin siinä yksin lihamuurina välissä"
Eduskunnan käsittelyyn on tarkoitus tulla vielä tänä keväänä lakiesitys, jonka myötä järjestyksenvalvojat voisivat työskennellä vastaanottokeskuksissa.
Nyt vastaanottokeskuksissa on ainoastaan vartijoita, joilla ei ole yhtä laajoja valtuuksia puuttua ongelmatilanteisiin.
Vastaanottokeskuksessa työskennellyt vartija kertoo kohtaamistaan vaaratilanteista, joissa hän ei voinut tehdä juuri mitään.
23.04.2016 klo 8:00
Lain mukaan vartijan tehtävänä on vartioida omaisuutta, suojata henkilön koskemattomuutta sekä paljastaa rikoksia. Järjestyksenvalvoja puolestaan ylläpitää järjestystä ja turvallisuutta sekä estää rikoksia ja onnettomuuksia.
- Palvelujen tarve vastaanottokeskuksissa liittyy käytännössä usein juuri näihin tehtäviin, huomauttaa lainsäädäntöneuvos Timo Kerttula.
Merkittävin ero järjestyksenvalvojaan on, että vartijalla ei ole pääsynestämisoikeutta.
- Järjestyksenvalvoja voi ottaa henkilön kiinni ennen poliisille luovuttamista. Vartijan tulee pääsääntöisesti odottaa poliisia, eivätkä kiinniottamisoikeudet ole yhtä laajat, kuvailee vastaanottokeskuksessa vartijana työskennellyt Jari.
Lakiesityksessä ehdotetaan, että järjestyksenvalvojat voisivat työskennellä vastaanottokeskuksissa. Heillä on vartijoita laajemmat oikeudet.Lakiesityksessä ehdotetaan, että järjestyksenvalvojat voisivat työskennellä vastaanottokeskuksissa. Heillä on vartijoita laajemmat oikeudet.
Lakiesityksessä ehdotetaan, että järjestyksenvalvojat voisivat työskennellä vastaanottokeskuksissa. Heillä on vartijoita laajemmat oikeudet. RONI LEHTI
Vaaratilanteita
Jari joutui useisiin vaaratilanteisiin työssään. Yksi tapauksista oli tappelu sunni- ja shiiamuslimien välillä. Yksi asukkaista yritti lyödä eri uskontoon kuulunutta henkilöä, joten Jari soitti poliisille ja vei riitapukarin aulaan odottamaan poliisin saapumista.
- Puolessa tunnissa koko kerros ehti käydä hänelle räyhäämässä ja haastamassa. Olin siinä yksin lihamuurina välissä. Jos he olisi päättäneet miehen siinä lynkata, ei minulla olisi ollut muita vaihtoehtoja kuin lähteä takavasemmalle.
Puolen tunnin odotus tuntui Jarista "pirun pitkältä".
- Pelotti, että tilanne lähtee käsistä. Jos yksin oot töissä, ei siinä voi oikeen muuta kuin yrittää uhria suojata.
Päivävuoroissa Jari oli vastaanottokeskuksen ainoa vartija. Yöllä vartijoita oli kaksi. Yksikössä on noin 300 turvapaikanhakijaa.
- Jos on enemmän henkilöitä mukana tappelussa, otat itse osumaa siitä. Kaksin pärjää vähän paremmin. Yksin on vähän siinä rajoilla, kannattaako lähteä leikkimään sankaria. Mutta jos oikeasti on henki ja terveys kyseessä, ei siinä auta kuin mennä väliin ja yrittää saada tilanne jotenkin haltuun.
Huoli mahdollisista vakavammista vahingoista varjosti työpäiviä.
- Jos vastaanottokeskuksen työntekijä tuli sanomaan, että tuossa huoneessa on tilanne päällä, siinä kerkesi jo mieli lähteä rakentamaan kauhuskenaarioita, että mitä sieltä voi tulla vastaan. Kyllä se aina jännitti.
Häiriötilanteissa vartijoiden tulee odottaa poliisin saapumista paikalle. Syrjäseudulla poliisin saapuminen voi kestää kauan.
Odotus hermostuttaa
Vastaanottokeskus, jossa Jari työskenteli, sijaitsee keskisuuressa kaupungissa. Jari ei edes halua kuvitella, millaista syrjäseudulla vastaanottokeskuksessa vartijana työskentely on.
- Monessa tapauksessa poliisien tulo paikalle alle puolessa tunnista pelasti tilanteen - ja mahdollisesti henkiä.
Lievempiä vaaratilanteita, kuten päihtymisen vuoksi riehumista ja huutelua, tuli vastaan useammin. Myös Jaria itseään uhkailtiin, mutta hän kertoo saaneensa tilanteet haltuun haltuun yleensä puhumalla.
- Odottaminen pistää porukan aika hermoksi. Tuntuu, että osa ajattelee, että vastaanottokeskukset tahallaan odotuttavat heitä tyyliin "Pohjoisessa niillä on jo turvapaikka, miksi te pidätte meitä täällä." He eivät tajua, miten paljon porukkaa on tullut ja että se on hidas prosessi.
Jari irtisanoutui vähän aikaa sitten työstään. Huonot työehdot ja palkka yhdistettynä raskaaseen työhön eivät houkutelleet.
Jari huomauttaa, että vaikka laajempien valtuuksien saaminen helpottaisikin työtä vastaanottokeskuksessa, järjestyksenvalvojilla ei ratkaista kaikkia ongelmia.
- Asukkaiden tiedottamista turvapaikkaprosessista pitäisi lisätä, kuten myös vastaanottokeskuksissa työskentelevien vartijoiden koulutusta, Jari toteaa.
Jarin nimi on muutettu.
HANNA GRÅSTEN
[email protected]
https://www.iltalehti.fi/uutiset/a/2016042021448282
Häiriötilanteissa vartijoiden tulee odottaa poliisin saapumista paikalle.
Anonyymi
2
271
Vastaukset
- Anonyymi
Neljä vuotta vanha uutinen.
- Anonyymi
No itse asiassa viisi ja puoli vuotta vanha uutinen.
Siinä on ehtinyt myös yksityisistä turvallisuuspalveluista muuttua ja nykyään myös vartijalla on oikeus estää pääsy kohteeseen
Myöskin tuo juttu, että vartijan vain pitäisi odottaa polisia on täyttä paskaa. Suomessa on yleinen kiinniotto-oikeus ja vartijalla myös erikseen määritelty kiinniotto-oikeus.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
YLE Äänekosken kaupunginjohtaja saa ankaraa arvostelua
Kaupungin johtaja saa ankaraa kritiikkiä äkkiväärästä henkilöstöjohtamisestaan. Uusin häirintäilmoitus päivätty 15 kesä751410Euroopan lämpöennätys, 48,8, astetta, on mitattu Italian Sisiliassa
Joko hitaampikin ymmärtää. Se on aivan liikaa. Ilmastonmuutos on totta Euroopassakin.2481312Martina lähdössä Ibizalle
Eikä Eskokaan tiennyt matkasta. Nyt ollaan jännän äärellä.1521096Asiakas iski kaupassa varastelua tehneen kanveesiin.
https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/33a85463-e4d5-45ed-8014-db51fe8079ec Oikein. Näin sitä pitää. Kyllä kaupoissa valtava2551078- 51785
- 65764
Jos ei tiedä mitä toisesta haluaa
Älä missään nimessä anna mitään merkkejä kiinnostuksesta. Ole haluamatta mitään. Täytyy ajatella toistakin. Ei kukaan em62747Miksi mies tuntee näin?
Eli olen mies ja ihastuin naiseen. Tykkään hänestä ja koskaan hän ei ole ollut minulle ilkeä. Silti ajoittain tunnen kui39718Se nainen näyttää hyvältä vaikka painaisi 150kg
parempi vaan jos on vähän muhkeammassa kunnossa 🤤44701- 30647