Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

Häiriötilanteissa vartijoiden tulee odottaa poliisin saapumista paikalle.

Anonyymi

Vastaanottokeskuksessa työskennellyt vartija kertoo kauhunhetkistään: "Olin siinä yksin lihamuurina välissä"

Eduskunnan käsittelyyn on tarkoitus tulla vielä tänä keväänä lakiesitys, jonka myötä järjestyksenvalvojat voisivat työskennellä vastaanottokeskuksissa.

Nyt vastaanottokeskuksissa on ainoastaan vartijoita, joilla ei ole yhtä laajoja valtuuksia puuttua ongelmatilanteisiin.

Vastaanottokeskuksessa työskennellyt vartija kertoo kohtaamistaan vaaratilanteista, joissa hän ei voinut tehdä juuri mitään.

23.04.2016 klo 8:00

Lain mukaan vartijan tehtävänä on vartioida omaisuutta, suojata henkilön koskemattomuutta sekä paljastaa rikoksia. Järjestyksenvalvoja puolestaan ylläpitää järjestystä ja turvallisuutta sekä estää rikoksia ja onnettomuuksia.

- Palvelujen tarve vastaanottokeskuksissa liittyy käytännössä usein juuri näihin tehtäviin, huomauttaa lainsäädäntöneuvos Timo Kerttula.

Merkittävin ero järjestyksenvalvojaan on, että vartijalla ei ole pääsynestämisoikeutta.

- Järjestyksenvalvoja voi ottaa henkilön kiinni ennen poliisille luovuttamista. Vartijan tulee pääsääntöisesti odottaa poliisia, eivätkä kiinniottamisoikeudet ole yhtä laajat, kuvailee vastaanottokeskuksessa vartijana työskennellyt Jari.
Lakiesityksessä ehdotetaan, että järjestyksenvalvojat voisivat työskennellä vastaanottokeskuksissa. Heillä on vartijoita laajemmat oikeudet.Lakiesityksessä ehdotetaan, että järjestyksenvalvojat voisivat työskennellä vastaanottokeskuksissa. Heillä on vartijoita laajemmat oikeudet.
Lakiesityksessä ehdotetaan, että järjestyksenvalvojat voisivat työskennellä vastaanottokeskuksissa. Heillä on vartijoita laajemmat oikeudet. RONI LEHTI
Vaaratilanteita

Jari joutui useisiin vaaratilanteisiin työssään. Yksi tapauksista oli tappelu sunni- ja shiiamuslimien välillä. Yksi asukkaista yritti lyödä eri uskontoon kuulunutta henkilöä, joten Jari soitti poliisille ja vei riitapukarin aulaan odottamaan poliisin saapumista.

- Puolessa tunnissa koko kerros ehti käydä hänelle räyhäämässä ja haastamassa. Olin siinä yksin lihamuurina välissä. Jos he olisi päättäneet miehen siinä lynkata, ei minulla olisi ollut muita vaihtoehtoja kuin lähteä takavasemmalle.

Puolen tunnin odotus tuntui Jarista "pirun pitkältä".

- Pelotti, että tilanne lähtee käsistä. Jos yksin oot töissä, ei siinä voi oikeen muuta kuin yrittää uhria suojata.

Päivävuoroissa Jari oli vastaanottokeskuksen ainoa vartija. Yöllä vartijoita oli kaksi. Yksikössä on noin 300 turvapaikanhakijaa.

- Jos on enemmän henkilöitä mukana tappelussa, otat itse osumaa siitä. Kaksin pärjää vähän paremmin. Yksin on vähän siinä rajoilla, kannattaako lähteä leikkimään sankaria. Mutta jos oikeasti on henki ja terveys kyseessä, ei siinä auta kuin mennä väliin ja yrittää saada tilanne jotenkin haltuun.

Huoli mahdollisista vakavammista vahingoista varjosti työpäiviä.

- Jos vastaanottokeskuksen työntekijä tuli sanomaan, että tuossa huoneessa on tilanne päällä, siinä kerkesi jo mieli lähteä rakentamaan kauhuskenaarioita, että mitä sieltä voi tulla vastaan. Kyllä se aina jännitti.

Häiriötilanteissa vartijoiden tulee odottaa poliisin saapumista paikalle. Syrjäseudulla poliisin saapuminen voi kestää kauan.

Odotus hermostuttaa

Vastaanottokeskus, jossa Jari työskenteli, sijaitsee keskisuuressa kaupungissa. Jari ei edes halua kuvitella, millaista syrjäseudulla vastaanottokeskuksessa vartijana työskentely on.

- Monessa tapauksessa poliisien tulo paikalle alle puolessa tunnista pelasti tilanteen - ja mahdollisesti henkiä.

Lievempiä vaaratilanteita, kuten päihtymisen vuoksi riehumista ja huutelua, tuli vastaan useammin. Myös Jaria itseään uhkailtiin, mutta hän kertoo saaneensa tilanteet haltuun haltuun yleensä puhumalla.

- Odottaminen pistää porukan aika hermoksi. Tuntuu, että osa ajattelee, että vastaanottokeskukset tahallaan odotuttavat heitä tyyliin "Pohjoisessa niillä on jo turvapaikka, miksi te pidätte meitä täällä." He eivät tajua, miten paljon porukkaa on tullut ja että se on hidas prosessi.

Jari irtisanoutui vähän aikaa sitten työstään. Huonot työehdot ja palkka yhdistettynä raskaaseen työhön eivät houkutelleet.

Jari huomauttaa, että vaikka laajempien valtuuksien saaminen helpottaisikin työtä vastaanottokeskuksessa, järjestyksenvalvojilla ei ratkaista kaikkia ongelmia.

- Asukkaiden tiedottamista turvapaikkaprosessista pitäisi lisätä, kuten myös vastaanottokeskuksissa työskentelevien vartijoiden koulutusta, Jari toteaa.

Jarin nimi on muutettu.

HANNA GRÅSTEN
[email protected]

https://www.iltalehti.fi/uutiset/a/2016042021448282

2

120

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Neljä vuotta vanha uutinen.

      • Anonyymi

        No itse asiassa viisi ja puoli vuotta vanha uutinen.

        Siinä on ehtinyt myös yksityisistä turvallisuuspalveluista muuttua ja nykyään myös vartijalla on oikeus estää pääsy kohteeseen

        Myöskin tuo juttu, että vartijan vain pitäisi odottaa polisia on täyttä paskaa. Suomessa on yleinen kiinniotto-oikeus ja vartijalla myös erikseen määritelty kiinniotto-oikeus.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      93
      2444
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      101
      2153
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      82
      1798
    4. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      44
      1591
    5. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1566
    6. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      11
      1525
    7. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      33
      1488
    8. 54
      1350
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      88
      1305
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      30
      1219
    Aihe