Suomalainen ruokakulttuuri nousussa vai laskussa?

Eilen suomenkielisissä uutisissa oli mielenkiintoinen, mutta lyhyt reportaasi ravintolasta Helsingissä nimeltään Finnjävel Fine Dining (en mainosta koska ei aavistustakaan onko heidän läskisoossi hyvää vai ei) ideana on nostaa arvostusta suomalaista ruokakulttuuria kohtaan. "Suomalainen ruokaperinne kunniaan," julistavat ravintoloitsijat ja kertoivat että suomalaista ruokaa on usein mollattu monissa yhteyksissä, mutta aiheetta, koska suomalainenperusruoka on hyvinkin gourmet-tasoa hyvistä raaka-aineksista ja ammattitaidolla valmistettuna.
**
Olen lukenut (lähinnä vain mediasta hankittua tietoa) että Suomessa, ainakin Helsingissä on kansainvälinen trendi suosittua, ravintolat mielellään ulkomaankielisiä nimeltään ja ruokalistaltaan, ja henkilökunta saa mielelläänpuhua vain englantia. Toisaalta pikaruoka ei enää pitkään ole ollut lihapiirakka nakeilla, kylänraitin pizzeria tai hörytetty lenkinpätkä sinapilla voipaperissa kello kaksi aamuyöstä, vaan sushit, kepakot, pokebowlit, tex-mex, aasialainen katusafka jne. ovat valloittaneet kansainväliset makunystyrät kehittäneet kaupunkilaisemme, mutta mitä on tarjolla Pihtiputaalla, Kiteellä, Multian kirkonkylän raitilla?
***
Perinneruoka kunniaan, itsekin laitan mielellään suomalaista tai ruotsalaista kotiruokaa, mutta oliko ruoka ennen parempaa? Vai oliko vain isompi nälkä?

82

874

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Pakkoruotsin lukija tieää että ruoka on köttbullar
      ja jos tilaa olutta saa öljyä Ruotsissa
      ja jos jäätelöä saa lasin

      nämä yleensä riittää ja jos ei niin mieluumin jää kylpemään Värtanin satamassa
      laivaan ettei tarvitse mennä maihin ennen paluuta

      • Anonyymi

        Eikä saa limonadilla limsaa, vaan läskillä.
        Beng


    • "Paloma.se01"

      Määrittelehän Suomalainen ruoka-kulttuuri.
      Tietenkin omien ajatuksiesi tavalla.
      Katsos kun Suomessa ei Blod-Puddinkia ole kovinkaan yleisenä.
      -
      Minä en ymmärrä Onki-Kalojen säilykkeitä Suomessa.
      Niitä kun meillä voi kalastaa Vapaastikin.
      Pelkällä Mato-Purkin sisällöllä siis.

      H.

      • Ravitsevaa, tuhtia perusruokaa.
        Lohturuokaa mamman keittiöstä. Nostalgiaa.
        Ei tulista, ei juuri mausteita, ei kovin ruskistettua ei ihan valkoistakaan.
        Lagom.
        Pitää hengissä.


      • Anonyymi
        Paloma.se01 kirjoitti:

        Ravitsevaa, tuhtia perusruokaa.
        Lohturuokaa mamman keittiöstä. Nostalgiaa.
        Ei tulista, ei juuri mausteita, ei kovin ruskistettua ei ihan valkoistakaan.
        Lagom.
        Pitää hengissä.

        Lohturuoka ei kuulu suomalaiseen ruokaperintöön.Se on se sinun laittamasi tapas- lautanen ukkosi ikävän elämän lohduttamiseksi päivittäin.


      • Anonyymi
        Paloma.se01 kirjoitti:

        Ravitsevaa, tuhtia perusruokaa.
        Lohturuokaa mamman keittiöstä. Nostalgiaa.
        Ei tulista, ei juuri mausteita, ei kovin ruskistettua ei ihan valkoistakaan.
        Lagom.
        Pitää hengissä.

        Ravitsevaa tottakai, mutta ei enää vuosikymmeniin erityisen "tuhtia".
        "Lohturuokaa mamman keittiöstä. Nostalgiaa.", ei mielestäni kuvaa suomalaista ruokakulttuuria ollenkaan. Meillä vähemmän on "mammoja" ja keittiössä häärääviä kotiäitejä. Lohturuokana varmaankin voi pitää mitä tahansa syöjälle erityisen mieluista ruokaa, vaikkapa sitä "tuhtia perusruokaa" liittyi siihen nostalgiaa tai ei, mutta ei tämäkään uudehko sana kovin hyvin kuvaa juuri suomalaista perheiden ruokakulttuuria, eikä läheskään kaikkien yksin asuvienkaan.
        "Ei tulista, ei juuri mausteita, ei kovin ruskistettua ei ihan valkoistakaan."
        Suomalaisten suosituimpia arkiruokia vuodesta toiseen: Makaronilaatikko, lasagne, lihapullat, spaghetti Bolognese, uunilohi, lohikeitto, paistettu kala, broileria eri tavoin, pizza, tortilla.
        Toiset käyttävät enemmän mausteita, toiset vähemmän, aivan kuten ihmiset tekevät kaikkialla maailmassa.
        Suomalainen ruoka "lagom"?!
        "Pitää hengissä."?! Sama se on Suomessa kuin muuallakin maailmassa. Joillekin harvoille kelpaa ja riittää se, että ruoka pitää hengissä, mutta enemmistö ihmisistä haluaa ruoan olevan laadultaan ja maultaan hyvää.

        Bessie


      • Anonyymi kirjoitti:

        Ravitsevaa tottakai, mutta ei enää vuosikymmeniin erityisen "tuhtia".
        "Lohturuokaa mamman keittiöstä. Nostalgiaa.", ei mielestäni kuvaa suomalaista ruokakulttuuria ollenkaan. Meillä vähemmän on "mammoja" ja keittiössä häärääviä kotiäitejä. Lohturuokana varmaankin voi pitää mitä tahansa syöjälle erityisen mieluista ruokaa, vaikkapa sitä "tuhtia perusruokaa" liittyi siihen nostalgiaa tai ei, mutta ei tämäkään uudehko sana kovin hyvin kuvaa juuri suomalaista perheiden ruokakulttuuria, eikä läheskään kaikkien yksin asuvienkaan.
        "Ei tulista, ei juuri mausteita, ei kovin ruskistettua ei ihan valkoistakaan."
        Suomalaisten suosituimpia arkiruokia vuodesta toiseen: Makaronilaatikko, lasagne, lihapullat, spaghetti Bolognese, uunilohi, lohikeitto, paistettu kala, broileria eri tavoin, pizza, tortilla.
        Toiset käyttävät enemmän mausteita, toiset vähemmän, aivan kuten ihmiset tekevät kaikkialla maailmassa.
        Suomalainen ruoka "lagom"?!
        "Pitää hengissä."?! Sama se on Suomessa kuin muuallakin maailmassa. Joillekin harvoille kelpaa ja riittää se, että ruoka pitää hengissä, mutta enemmistö ihmisistä haluaa ruoan olevan laadultaan ja maultaan hyvää.

        Bessie

        Minä olen aina ollut hyvä ruoan-laittaja.
        Naista harvoin laskin keittiöön muuhun, kuin Aamu-Kahvin-keittoon.
        Olen aina, edelleen, nauttinut keitoksistani.
        Noh, joskus on joku toinenkin nauttinut.
        Vaan lohdutusta en koskaan ole odottanut, saati tarvinut sapuskaltani.
        Vuosia sitten siirryin Kerta-Käyttö-Lautasiin.
        Pullo Fairyä kestää varmaankin ikuisuuteen.
        -
        Tässä teille mahdollinen Lohtu-Ruokanne:

        "Pussi Kukkia Kaalin pussi jauhetun Valko-Sipulin
        Musta-Pippurin rouheaa murinaa, Meri-Suolan raikastamaa.

        Grammaa neljän-sadan Suppilo-Vahveron
        Kelta-Sipulin leikkeet uitteesta Luomu Voin.

        Anna pannusi Sipulin ja Sienet ruskistaa
        sitten lopuksi purkin Kermaa voit sekaan valuttaa."
        -
        https://www.youtube.com/watch?v=_Mv2GFs-ZX4

        H.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Lohturuoka ei kuulu suomalaiseen ruokaperintöön.Se on se sinun laittamasi tapas- lautanen ukkosi ikävän elämän lohduttamiseksi päivittäin.

        Minun mieheni "lohturuoka" voisi olla esim. vety ja atomi, lörtsyt tai hänen mutsinsa ruuat lapsuudesta.
        Minä teen hänelle leikkelelautasen kultaamaan hänen viimeiset vuotensa (niin monta tai niin vähän kuin niitä mahtanee ollakaan, mutta ei ne kai lisäänny enää) makunautinnoilla.


      • Anonyymi
        huruksz kirjoitti:

        Minä olen aina ollut hyvä ruoan-laittaja.
        Naista harvoin laskin keittiöön muuhun, kuin Aamu-Kahvin-keittoon.
        Olen aina, edelleen, nauttinut keitoksistani.
        Noh, joskus on joku toinenkin nauttinut.
        Vaan lohdutusta en koskaan ole odottanut, saati tarvinut sapuskaltani.
        Vuosia sitten siirryin Kerta-Käyttö-Lautasiin.
        Pullo Fairyä kestää varmaankin ikuisuuteen.
        -
        Tässä teille mahdollinen Lohtu-Ruokanne:

        "Pussi Kukkia Kaalin pussi jauhetun Valko-Sipulin
        Musta-Pippurin rouheaa murinaa, Meri-Suolan raikastamaa.

        Grammaa neljän-sadan Suppilo-Vahveron
        Kelta-Sipulin leikkeet uitteesta Luomu Voin.

        Anna pannusi Sipulin ja Sienet ruskistaa
        sitten lopuksi purkin Kermaa voit sekaan valuttaa."
        -
        https://www.youtube.com/watch?v=_Mv2GFs-ZX4

        H.

        Jaa, voihan se olla, että olet jo jotain vähän oppinut laittamaan, mutta et varmasti ole "aina ollut hyvä ruoan-laittaja". Ihan sinun omien aiempien kirjoitustesi perusteella väitän, että olet keskivertoa tietämättömämpi, avuttomampi ja huonompi "ruoan-laittaja".
        Perussairauksiesi takia olet varmaankin jotain oppinut terveellisestä ja sinulle sopivasta ruokavaliosta ja varmaan osaat itsellesi kelpaavaa ja omasta mielestäsi hyvää ruokaa tehdä, mutta että "hyvä ruoan-laittaja", enpä usko.

        Jäisi minulta syömättä tuo sörsseli.
        Suppilovahverot ok., samoin keltasipuli. Mieluummin öljyssä kuin voissa paistettuna minulle. En valitsisi kukkakaalia sienisipulipaistoksen kanssa syötäväksi. Myös kerman jättäisin pois. Tai jos kermaa, niin sitten tekisin keiton. Ei mustaapippuria. Jos suolaa ollenkaan, niin sitten jodioitua tavallista suolaa tai mineraalisuolaa, ei merisuolaa. Ehdottomasti ei jauhettua valkosipulia pussista, yäk.

        Bessie


      • Paloma.se01
        Anonyymi kirjoitti:

        Ravitsevaa tottakai, mutta ei enää vuosikymmeniin erityisen "tuhtia".
        "Lohturuokaa mamman keittiöstä. Nostalgiaa.", ei mielestäni kuvaa suomalaista ruokakulttuuria ollenkaan. Meillä vähemmän on "mammoja" ja keittiössä häärääviä kotiäitejä. Lohturuokana varmaankin voi pitää mitä tahansa syöjälle erityisen mieluista ruokaa, vaikkapa sitä "tuhtia perusruokaa" liittyi siihen nostalgiaa tai ei, mutta ei tämäkään uudehko sana kovin hyvin kuvaa juuri suomalaista perheiden ruokakulttuuria, eikä läheskään kaikkien yksin asuvienkaan.
        "Ei tulista, ei juuri mausteita, ei kovin ruskistettua ei ihan valkoistakaan."
        Suomalaisten suosituimpia arkiruokia vuodesta toiseen: Makaronilaatikko, lasagne, lihapullat, spaghetti Bolognese, uunilohi, lohikeitto, paistettu kala, broileria eri tavoin, pizza, tortilla.
        Toiset käyttävät enemmän mausteita, toiset vähemmän, aivan kuten ihmiset tekevät kaikkialla maailmassa.
        Suomalainen ruoka "lagom"?!
        "Pitää hengissä."?! Sama se on Suomessa kuin muuallakin maailmassa. Joillekin harvoille kelpaa ja riittää se, että ruoka pitää hengissä, mutta enemmistö ihmisistä haluaa ruoan olevan laadultaan ja maultaan hyvää.

        Bessie

        Lagom juuri sopivaa. Suomalaisen suuhun, suomalaisille makunystyröille.
        "mutta enemmistö ihmisistä haluaa ruoan olevan laadultaan ja maultaan hyvää."
        (bessie)
        Joopati. Enemmistö on vain iloinen ja tyytyväinen että on ruokaa ja vatsan saa täyteen. Viis laadusta, määrä on tärkeää. Noin maailmanlaajuisesti ajatellen.
        Tuosta makaronilaatikosta tuli mieleen: ei mitään gourmetruokaa ja arkipäiväisempää ruokaa on vaikea keksiä. Silti hyvä, jos on riittävän nälkä.


      • Anonyymi
        Paloma.se01 kirjoitti:

        Lagom juuri sopivaa. Suomalaisen suuhun, suomalaisille makunystyröille.
        "mutta enemmistö ihmisistä haluaa ruoan olevan laadultaan ja maultaan hyvää."
        (bessie)
        Joopati. Enemmistö on vain iloinen ja tyytyväinen että on ruokaa ja vatsan saa täyteen. Viis laadusta, määrä on tärkeää. Noin maailmanlaajuisesti ajatellen.
        Tuosta makaronilaatikosta tuli mieleen: ei mitään gourmetruokaa ja arkipäiväisempää ruokaa on vaikea keksiä. Silti hyvä, jos on riittävän nälkä.

        Vastasin sinun kommentiisi joka taas oli vastaus kommentiin jossa sinua pyydettiin määrittelemään suomalainen ruokakulttuuri. Sinä määrittelit sen näin:
        "Ravitsevaa, tuhtia perusruokaa.
        Lohturuokaa mamman keittiöstä. Nostalgiaa.
        Ei tulista, ei juuri mausteita, ei kovin ruskistettua ei ihan valkoistakaan.
        Lagom.
        Pitää hengissä."

        Kysymys oli siis suomalaisesta ruokakulttuurista. ( Avauksesi otsikkokin on "Suomalainen ruokakulttuuri nousussa vai laskussa?") Vastasin koska mielestäni määritelmäsi suomalaisesta ruoasta/ruokakulttuurista ei yleisesti ottaen pidä paikkaansa (paitsi suomalaisen sairaalaruuan kohdalla, eikä ihan täysin siinäkään). Jos näkemyksesi suomalaisesta ruuasta perustuu henkilökohtaiseen kokemukseesi niin siinä tapauksessa en tietenkään väitä ettei se pidä paikkaansa. Omallakin suvullani on (tai pikemminkin oli) omaa ruokakulttuuria.
        Joopatijoo, kirjoitin suomalaisesta ruokakulttuurista ja enemmistöllä tietenkin tarkoitin enemmistöä suomalaisista. Ja tuo "lagom", ei sinun sitä olisi tarvinnut minulle suomentaa tai rautalangasta vääntää, minusta vain oli vähän hassua määritellä suomalaista ruokakulttuuria ruotsinkielisellä sanalla.
        Makaronilaatikko on erityisesti lasten lempiruokaa mutta kyllä me aikuisetkin liki järjestään siitä pidämme. Tiedä gourmetruoasta, mutta todella hyvää ja pyhäruoaksi kelpaavaa saa makaronilaatikosta kun itse tekee. Ei verraten suuritöistä ja aikaa vievää makaronilaatikkoa ryhdytä tekemään ajatuksella että kunhan jotain nälkäänsä saa.

        Bessie


    • Anonyymi

      Boullabaissehan on vanha ruotsalainen perinneruoka...
      Ja kaikki mainostamasi brussit sun muut pöperöt ja leivänpäälliset tavallista kotiruokaa.

      • Anonyymi

        Eikö tuo tule Ranskasta 15:21?
        Beng


    • Anonyymi

      On se niin hienoa mennä fine dine-ravintolaan syömään läskisoosia
      fine dine-hintaan ja kuvittella pitävänsä yllä suomalaista ruokakulttuuria.
      Vain tekemällä itse ruokakulttuuri aidosti säilyy ja periytyy.

    • Anonyymi

      On ollut muodissa tuunata vanhoja perinneruokia, kuten läskisoosia.
      Arvostetut kokit mielellään tuunailevat , maustamalla ja kikkailemalla eri raaka-aineilla.

    • Anonyymi

      Pihtiputaalla on senverran vaikeita eväitä ettei niitä kännissä pysty lausumaan olsiko jotan lontoon murretta, jotain skiedaa sitä saa kun tilaa.
      Pitäisi olla naurishautulaisia siansivua, ja järkisärki säilykettä niin vatulikin toimisi

    • Oli siinä Gordon Ramsaylla ihmettelemistä, kun lapissa perinneruokia laitettiin.
      Saunaan vietiin lihapullia tekemään kiukaalla.

      Sanoi, että parhaita lihapullia mitä on syönyt.
      Kalanpaistokin oli erilaista ja erittäin hyvää, sanoi hän.
      Oli ne erikoisia juttuja näin etelämmästä katsottuna.

      • Anonyymi

        Ruotsin kuningas toi lihapullat Ruotsiin palatessaan maanpaosta ottomaanien valtakunnasta 1700-luvun alussa. Sieltä lihapullat jossain kohtaa valuivat Suomen maaperälle. Lihapullat ovat siis alun perin turkkilaisia.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Ruotsin kuningas toi lihapullat Ruotsiin palatessaan maanpaosta ottomaanien valtakunnasta 1700-luvun alussa. Sieltä lihapullat jossain kohtaa valuivat Suomen maaperälle. Lihapullat ovat siis alun perin turkkilaisia.

        Kaalikääryleistä tiesin tuon, mutta lihapullista en ole kuullutkaan.
        Lihapullat jossain muodossa ovat kyllä yksi tavallisin ruokalaji monissa maailman kolkissa.
        Ties häntä onko ne alunperin turkkilaisia. Vai "keksittiinkö" ne eri puolilla maailmaa eriaikoihin, samaan aikaan vai oliko ottomaanien valtakunnasta karanneet erimieliset siirtolaiset jotka niitä levittivät merten taa?


      • Minä en tuota ruualaittoa saunassa oikein ymmärrä.
        Tai siis ymmärrän, jos ei ole puuhellaa ja on sähköt poikki vuorokausitolkulla. Hätätilassa. Mutta siis esimerkkinä suomalaisesta ruokakulttuurista?
        ***
        Mutta joo, nuo ruuanlaittotekniikat jotka poikkeavat tavallisesta kattila/paistinpannu/kuumailmauunirutiineista ovat kiinnostavia.


      • Anonyymi
        Paloma.se01 kirjoitti:

        Kaalikääryleistä tiesin tuon, mutta lihapullista en ole kuullutkaan.
        Lihapullat jossain muodossa ovat kyllä yksi tavallisin ruokalaji monissa maailman kolkissa.
        Ties häntä onko ne alunperin turkkilaisia. Vai "keksittiinkö" ne eri puolilla maailmaa eriaikoihin, samaan aikaan vai oliko ottomaanien valtakunnasta karanneet erimieliset siirtolaiset jotka niitä levittivät merten taa?

        HS kirjoitti 2018 aiheesta näin:
        https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005666466.html

        Usean lähteen mukaan monet lihapullaruoat ympäri maailmaa juontavat juurensa juuri turkkilaisista lihapullista.


      • Anonyymi kirjoitti:

        HS kirjoitti 2018 aiheesta näin:
        https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005666466.html

        Usean lähteen mukaan monet lihapullaruoat ympäri maailmaa juontavat juurensa juuri turkkilaisista lihapullista.

        Jaa-a, onkohan albondigas jotka tehdään naudan jauhelihasta ja maissijauhoista ja keitetään lihaliemessä sitten myös turkkilaisia?
        Minä olen aina skeptinen kun kerrotaan että tietty ruokalaji on peräisin jostain alueelta tai maasta, kun ihmiset vaeltavat ja vievät ruokakulttuuriaan ja soveltavat sitä paikan mukaan, sen mukaan mitä raaka-aineita on saatavilla missäkin.
        Onkohan turkkilaiset keksineet ne lihapullat (varmaan lammasta?) vai onko jotkut muut kansat tuoneet ne sinne?
        No, ihan miten vaan, jos se on kerran on oikein HS artikkeliin perustuvaa tietoa.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Ruotsin kuningas toi lihapullat Ruotsiin palatessaan maanpaosta ottomaanien valtakunnasta 1700-luvun alussa. Sieltä lihapullat jossain kohtaa valuivat Suomen maaperälle. Lihapullat ovat siis alun perin turkkilaisia.

        Tuossa ohjelmassa nuo lapin lihapullat eivät olleet tavanomaisia.
        Ensin tehtiin taikinakuori ja sen sisään leivottiin kokonainen lihaköntti.
        Ne pantiin pahvin päälle , palaessaan se kovetti kuoren, jonka sisällä liha kypsyi.
        Mietin , että laitettiinkos ne sittenkin hiilien päällä, eikä kiukaan kivien.


      • Anonyymi
        Paloma.se01 kirjoitti:

        Kaalikääryleistä tiesin tuon, mutta lihapullista en ole kuullutkaan.
        Lihapullat jossain muodossa ovat kyllä yksi tavallisin ruokalaji monissa maailman kolkissa.
        Ties häntä onko ne alunperin turkkilaisia. Vai "keksittiinkö" ne eri puolilla maailmaa eriaikoihin, samaan aikaan vai oliko ottomaanien valtakunnasta karanneet erimieliset siirtolaiset jotka niitä levittivät merten taa?

        Niinpä niin. Muut on aina väärässä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        HS kirjoitti 2018 aiheesta näin:
        https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005666466.html

        Usean lähteen mukaan monet lihapullaruoat ympäri maailmaa juontavat juurensa juuri turkkilaisista lihapullista.

        Näin on ano 18:47 ja tiedon löytää muualtakin kuin HS:sta,
        mutta eräs besserwisser on aina oikeassa ja me kaikki muut väärässä kaikessa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        HS kirjoitti 2018 aiheesta näin:
        https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005666466.html

        Usean lähteen mukaan monet lihapullaruoat ympäri maailmaa juontavat juurensa juuri turkkilaisista lihapullista.

        Olipa hirveä pettymys ruotsalaisille ja ruosulle, kun Ikea ei ollutkaan keksinyt lihapullia !


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        HS kirjoitti 2018 aiheesta näin:
        https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005666466.html

        Usean lähteen mukaan monet lihapullaruoat ympäri maailmaa juontavat juurensa juuri turkkilaisista lihapullista.

        Turkkilaiset eli ottomaanit valloitti 1060- luvulta lähtien Bysantin alueen. Ottomaanit itse olivat lähtöisin Keski-aasiasta missä vieläkin asuu turkkilaisia kieliä puhuvia kansoja.
        Olisikohan jauhettu liha ja siitä tehdyt eri versiot sittenkin bysanttilaista perua eikä barbaaristen valloittajien?


      • Anonyymi
        Paloma.se01 kirjoitti:

        Minä en tuota ruualaittoa saunassa oikein ymmärrä.
        Tai siis ymmärrän, jos ei ole puuhellaa ja on sähköt poikki vuorokausitolkulla. Hätätilassa. Mutta siis esimerkkinä suomalaisesta ruokakulttuurista?
        ***
        Mutta joo, nuo ruuanlaittotekniikat jotka poikkeavat tavallisesta kattila/paistinpannu/kuumailmauunirutiineista ovat kiinnostavia.

        Joskus tuntuu, että halutaan olla hirveän erikoisia ja shokeerata joku ulkkis.
        Okei. Saunassahan on palvattu kinkkuja. Mietin, miten kauan sitä palavataan eli voiko sinne välillä mennä ihan saunomaan.
        Yök. Oma juttu rupesi yököttämään. Mut kysyn vaan.
        Beng


    • Anonyymi

      Tuo ravintola sai syyskuussa Michelin-tähden.

      • Anonyymi

        Ja koko Michelin hommahan on alun perin autonrenkaan valmistajan luoma pieni vihkonen siitä, että missä päin autolla reissatessaan saa hyvä pöperöä. On niiltä ajoilta muuttunut hienostohössötykseksi.


    • Anonyymi

      Joo ja nuo ruotsalaisten ohjelmat ovat suomalaisten pilkkaamista joka tasolla
      finnjäveliksi sen ne kaivavat vaikka kamelin neulasta
      Kun Nokia oli vielä voimissaan Dagens industri = svedujen kauppalehti
      julkaisi otsikon Perkele Jorma
      ja kun serbi murhasi NK:ssa ministeri Anna Lindhin ruotsalaiset haastattelivat hänen ystäviään jotka todistivat lehdessä että murhaaja näytti suomalaiselta ...

      • Kysymyshän ei ollut "ruotsalaisesta" ohjelmasta vaan SVT:n suomenkielisistä uutisista, suomalaiset toimittajat ja suomalaiset lukijat. Ravintoloitsijat olivat valinneet nimen juuri pienenä näpäyksenä ruotsalaisille, vaikka tosiasiassa koko sana tai termi tuntuu vanhahtavalta, eikä sitä kukaan ole enää käyttänyt kymmeniin vuosiin.


      • Anonyymi
        Paloma.se01 kirjoitti:

        Kysymyshän ei ollut "ruotsalaisesta" ohjelmasta vaan SVT:n suomenkielisistä uutisista, suomalaiset toimittajat ja suomalaiset lukijat. Ravintoloitsijat olivat valinneet nimen juuri pienenä näpäyksenä ruotsalaisille, vaikka tosiasiassa koko sana tai termi tuntuu vanhahtavalta, eikä sitä kukaan ole enää käyttänyt kymmeniin vuosiin.

        Juuri näin sekunda porukkaa ruosuista
        hyvä ettei meänkielellä


      • Anonyymi
        Paloma.se01 kirjoitti:

        Kysymyshän ei ollut "ruotsalaisesta" ohjelmasta vaan SVT:n suomenkielisistä uutisista, suomalaiset toimittajat ja suomalaiset lukijat. Ravintoloitsijat olivat valinneet nimen juuri pienenä näpäyksenä ruotsalaisille, vaikka tosiasiassa koko sana tai termi tuntuu vanhahtavalta, eikä sitä kukaan ole enää käyttänyt kymmeniin vuosiin.

        Tulikos taas Paloman faktaa tyyliin ”ettei kukaan ole käyttänyt kymmeniin vuosiin”?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tulikos taas Paloman faktaa tyyliin ”ettei kukaan ole käyttänyt kymmeniin vuosiin”?

        Tuli taas kommenttia, ettei muut voi tietää mitään.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tuli taas kommenttia, ettei muut voi tietää mitään.

        Ei niin, lihapullat on alunperin Kolumpiasta. Uskokaa jo !


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ei niin, lihapullat on alunperin Kolumpiasta. Uskokaa jo !

        Eli siis Kreikasta? Kirjoitetaan tosin Kolymbia.


    • Anonyymi

      Kyllä monien nuorten perheissä ... se kotiruokakin on spagettia ....jauhelihaa..hampurilaista ....pitsaa ...
      Olen siitä iloinen että poikani tekee melkein pääsääntöisesti heidän perheen ruuat..
      vaihdellen aineita ihan mukavasti...
      mimmimum-..mi

    • Anonyymi

      Ikean lihapullat ovat syötäviä maultaan.

      • Anonyymi

        Tarkoitat siis niitä Ikean turkkilaisia lihapullia ;-)


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tarkoitat siis niitä Ikean turkkilaisia lihapullia ;-)

        Ikeasssa näyttävät ihan serbiltä ja spaqetti serbin tiineeltä


    • Italiansalaatti on kai Suomessa nimi joka on annettu pastasalaatille. Venäläinen salaatti (ensalada rusa) on espanjankielisissä maissa perunasaatti jossa on myös kovaksi keitettyä kananmunaa, tonnikalaa, oliiveja ja vihanneksia. Minä ujutan siihen myös suolakurkkua, joka tekee sen vielä "venäläisemmäksi"

      JimMcCurry oli irlantilainen siirtolainen joka kaipasi worcestershire-soossia grillatun pihvinsä mausteeksi, mutta kun ei ollut saatavilla kokkasi itse sille korvikkeen persiljasta, oliiviöljystä jne, paikallisista aineksista ja vips, maailma sai ehkä parhaimman grillatun pihvin lisukkeen, chimichurrin. Tämä on yksi teorioista, Mikä ei luonnollisestikaan tee chimichurrista irlantilaista, ainoastaan nimestä . Edelleen yhtä argentinalainen kuin pampas ja gauchot.

      • Anonyymi

        Ruokakirjailija Tiina Rantanen on siis väärässä ? Sinä olet taas oikeassa.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Ruokakirjailija Tiina Rantanen on siis väärässä ? Sinä olet taas oikeassa.

        Hän on mahdollisesti oikeassa nimen suhteen.
        Mutta chimichurri on edelleenkin argentiinalainen.


    • Anonyymi

      JimMcCurry oli irlantilainen siirtolainen ...

      Tehdään tästä nahkapäätös
      tästä nyt sitten EI VOI ei millään valittaa eteenpäin

      chimichurri
      ei ole espanjaa tai siis on adaptaatio euskarasta

      eli on baskilainen ruoka

      monissa kulttuureissa meluaminen tarkoittaa viihtymistä tai hyvää
      zurruburru
      on sanan alku

      https://hiztegiak.elhuyar.eus/eu/zurruburru

      • Latinoespanja on täynnä mitä kummallisimpia sanahirviöitä jotka ovat muodostuneet populäärikulttuurin slangiin ja murteisiin englanninkielisten sanojen pohjalta. Englanninkieli kun ei äänneasultaan oikein sovellu espanjankieliseen suuhun...
        esim. lastenlaulu Mambru se fue a la guerra....
        (Mambru on Marlboroughin herttua :)
        Guachiman on vahti (watchman)
        Bring the guaro, sanafabich!! (Colombian English)


    • Ruuat ja ruokalajit vaeltavat ihmisten mukana ja niitä muunnellaan, sovelletaan, nimitetään uudelleenkoko ajan.
      Keskiverto jenkki menisi vaikka vannomaan että spaghetti ja lihapullat ovat alunperin Italiassa keksittyjä, koska ne tulivat aikoinaan Amerikan mantereelle italialisten siirtolaisten mukana.
      Hmmm...jos lihapullat ovat esim. alunperin persialaisia ja pasta keksittiin Kiinassa ja tomaatti ja paprika ovat kotoisin Uudesta maailmasta, niin mikä tekee ruokalajista italialaisen? He keksivät yhdistellä kaikki nää aineet. lisätä italialista oliiviöljyä ja juustoa pastan päälle raasteena?
      Historiallisesti tiedämme vain vähän ruokakulttuureista ennen kirjoitustaidon keksimistä ja ennen kuin munkit luostareissaan alkoivat kirjoittaa kronikoita mitä kuninkaan pöydässä oli näkynyt: täytettyjä joutsenia ja piirakoita mistä kun ne avattiin niin kaksikymmentä neljä mustarastasta lähti lentoon...
      aikakirjoista ja papiireista löytyy vain merkintöjä veroista ja kultaharkoista ja kuka oli velkaa millekin ruhtinaalle ja paljon oli orjan arvo kuningas Salomonin hovissa.

      • Anonyymi

        Argentiilalaisten uskonto on jalkapallo ja kirkko yhdessäsyönti ja kulttuuri tango
        ja ne suutelevat tavatessaan ja ääntävät italiaksi espanjan ja jankuttavat politiikkaa aamusta iltaan ja lukevat aikuisenakin Mafaldaa


      • Anonyymi kirjoitti:

        Argentiilalaisten uskonto on jalkapallo ja kirkko yhdessäsyönti ja kulttuuri tango
        ja ne suutelevat tavatessaan ja ääntävät italiaksi espanjan ja jankuttavat politiikkaa aamusta iltaan ja lukevat aikuisenakin Mafaldaa

        Ja ovat eturivin eetvartteja jok'ikinen ja kärsivät neurooseista ja käyvät terapiassa ja psykoanalyysissä ja ihannoivat kaikkea englantilaista.
        Siellä syödään enemmän naudanlihaa per asukas kuin missään muualla maailmassa olen kuullut kerrottavan.
        Mafalda on ihana.


    • Läskisoosi on aliarvostettu ruoka. Jos sen tekee huolella niin on tosi hyvää. En ole tehnyt vuosiin, pitääkin taas tehdä. Ensimmäien asuntomme oli rintamamiestalon yläkerrassa.
      Alakerrassa asui vanha omistaja pariskunta. Emäntä teki joka ikinen päivä läskisoosia, ainakin tuoksu tuli joka päivä rappukäytävään.
      Elivät hyvin vanhoiksi joten läskisoosi on terveellistäkin.

      • "Elivät hyvin vanhoiksi joten läskisoosi on terveellistäkin."
        Tai siitäkin huolimatta :)


      • Paloma.se01 kirjoitti:

        "Elivät hyvin vanhoiksi joten läskisoosi on terveellistäkin."
        Tai siitäkin huolimatta :)

        :) Niinpä.
        Kyllä sitä vois yödä joskus, mutta joka päivä....


    • Anonyymi

      Tässä lyötiin kaikkia lättyyn. Ei ole keskustelua siellä missä ruosu on.

      • Anonyymi

        Ei ole. Besserwisser ei osaa keskustella.


    • Anonyymi

      Suomalaista ruokakulttuuria edistää parhaiten suomenkielisillä nimillä olevien ravintoloiden ja kahviloiden käytöllä.

      • Meillä täällä korvessa on ravintola kahvila Terapia joten tuo avaamani terapiahuone täällä on hengenravinnon nauttimispaikka.


      • Anonyymi
        korpikirjailija kirjoitti:

        Meillä täällä korvessa on ravintola kahvila Terapia joten tuo avaamani terapiahuone täällä on hengenravinnon nauttimispaikka.

        ???
        Milloin kilju on muuttunut hengenravinnoksi.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        ???
        Milloin kilju on muuttunut hengenravinnoksi.

        Saako Suomessa henkisesti häiriintynyt pitää terapiahuonetta ?


      • Anonyymi
        korpikirjailija kirjoitti:

        Meillä täällä korvessa on ravintola kahvila Terapia joten tuo avaamani terapiahuone täällä on hengenravinnon nauttimispaikka.

        Ruokalistalla hengellistä myrkkysoppaa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ruokalistalla hengellistä myrkkysoppaa.

        🤣🤣🤣


    • Alajuoksulla leivotaan joulupullaa. Ei varsinaisesti luciapullia, mutta suomalaisen ohjeen mukaan. Rusinoita mukana. Että saa nyppiä ne pullasta :)

      • Muuten, leipominen on erinomaista terapiaa.
        Jos on stressattu tai joku ollut sinulle ilkeä, niin leivo pullaa! jo pelkkä kardemumman ja sahramin tuoksu laittaa serotoneja liikkeelle.


      • Anonyymi
        Paloma.se01 kirjoitti:

        Muuten, leipominen on erinomaista terapiaa.
        Jos on stressattu tai joku ollut sinulle ilkeä, niin leivo pullaa! jo pelkkä kardemumman ja sahramin tuoksu laittaa serotoneja liikkeelle.

        Samaa mieltä, se on rentouttavaa puuhaa ja leipomisen jälkeen tuore pulla ja maito maistuu parhaalta, en nypi rusinoita.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Samaa mieltä, se on rentouttavaa puuhaa ja leipomisen jälkeen tuore pulla ja maito maistuu parhaalta, en nypi rusinoita.

        No se niistä rusinoista oli vain heitto! En minäkään, mutta mies kertoi että lapsena teki niin ja että tykkää rusinapullasta, joten leivoin kerrankin (leivon vain jouluksi joka vuosi)


      • Anonyymi
        Paloma.se01 kirjoitti:

        No se niistä rusinoista oli vain heitto! En minäkään, mutta mies kertoi että lapsena teki niin ja että tykkää rusinapullasta, joten leivoin kerrankin (leivon vain jouluksi joka vuosi)

        Rusinat jakaa maksalaatikon syöjiäkin.
        On herkkua toisille ilman rusinoita ja toisille rusinoilla.


      • Anonyymi
        Paloma.se01 kirjoitti:

        Muuten, leipominen on erinomaista terapiaa.
        Jos on stressattu tai joku ollut sinulle ilkeä, niin leivo pullaa! jo pelkkä kardemumman ja sahramin tuoksu laittaa serotoneja liikkeelle.

        Ainahan se helpottaa, kun pääsee leipomaan jotakuta lättyyn.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ainahan se helpottaa, kun pääsee leipomaan jotakuta lättyyn.

        Lihapullaprofessorina tällä kertaa.


      • Anonyymi
        Paloma.se01 kirjoitti:

        Muuten, leipominen on erinomaista terapiaa.
        Jos on stressattu tai joku ollut sinulle ilkeä, niin leivo pullaa! jo pelkkä kardemumman ja sahramin tuoksu laittaa serotoneja liikkeelle.

        Saitko sinäkin ilmaisia jauhoja ulkomaille muuttavalta perheeltä, kuten ystävättäresi? Et ole ennen pullan leivonnasta intoillut, sinullahan on agendana ne 10 lajin leikkelevadit ja kolumbian ynnä muiden ulkomaiden sörsselit. Eikö pullan leivonta ole turhan rahvaanomaista ja mummomaista? Eikä diabeetikko saa edes syödä pullaa.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Saitko sinäkin ilmaisia jauhoja ulkomaille muuttavalta perheeltä, kuten ystävättäresi? Et ole ennen pullan leivonnasta intoillut, sinullahan on agendana ne 10 lajin leikkelevadit ja kolumbian ynnä muiden ulkomaiden sörsselit. Eikö pullan leivonta ole turhan rahvaanomaista ja mummomaista? Eikä diabeetikko saa edes syödä pullaa.

        Kyllä minun jauhot olivat ihan omalla rahalla ostettuja :)
        Ei ole rahvaanomaista eikä mummomaista. Tai sitten minä olen aivan tavallinen rahvaanomainen maalaismummo. Aikansa kutakin sanoi pässi kun ....leikkelevadit ja kolumbialaiset ruuat ovat yhtä suuri osa ruokakulttuuriani kuin suomalaiset ja ruotsalaiset kotiruuat ja perinneruuat. En vain ole noin yksiselitteinen joko tai- ihminen.


      • Paloma.se01 kirjoitti:

        Kyllä minun jauhot olivat ihan omalla rahalla ostettuja :)
        Ei ole rahvaanomaista eikä mummomaista. Tai sitten minä olen aivan tavallinen rahvaanomainen maalaismummo. Aikansa kutakin sanoi pässi kun ....leikkelevadit ja kolumbialaiset ruuat ovat yhtä suuri osa ruokakulttuuriani kuin suomalaiset ja ruotsalaiset kotiruuat ja perinneruuat. En vain ole noin yksiselitteinen joko tai- ihminen.

        Ai niin, leivon pullaa ainoastaan joulun alla. Muulloin en edes osta enkä syö pullaa. Enkä valkoista leipää. Olen tietoinen siitä mitä saan ja mitä en saa syödä ja kuinka paljon tai kunka vähän.


      • Anonyymi
        Paloma.se01 kirjoitti:

        Ai niin, leivon pullaa ainoastaan joulun alla. Muulloin en edes osta enkä syö pullaa. Enkä valkoista leipää. Olen tietoinen siitä mitä saan ja mitä en saa syödä ja kuinka paljon tai kunka vähän.

        Olen addiktoitunut tähtitortuista. Aiemmin en pitänyt. Onkohan jokin vitskun puute.
        Mistähän nuo tähtitortut ovat kotoisin.
        Beng


      • Anonyymi
        Paloma.se01 kirjoitti:

        Kyllä minun jauhot olivat ihan omalla rahalla ostettuja :)
        Ei ole rahvaanomaista eikä mummomaista. Tai sitten minä olen aivan tavallinen rahvaanomainen maalaismummo. Aikansa kutakin sanoi pässi kun ....leikkelevadit ja kolumbialaiset ruuat ovat yhtä suuri osa ruokakulttuuriani kuin suomalaiset ja ruotsalaiset kotiruuat ja perinneruuat. En vain ole noin yksiselitteinen joko tai- ihminen.

        Saitko inspiraation leipomiseen Radio Finskasta ja jos, niin aiotteko ilmoittautua kisaan?

        Muutaman vuoden tauon jälkeen leivon taas pullaa aika usein, vähintään n. kerran kuukaudessa. Aika kaukana perinteisestä pullasta on kehittelemäni vähän terveellisempi pulla, silti hyvää muidenkin kuin minun mielestäni. Ihan sellaisenaankin menisi, mutta useimmiten syön paahdettuna ja milloin milläkin päällystettynä. Olen nykyään lipsunut kauan kauan sitten tekemästäni päätöksestä että pullaa (tai muuta ns. kahvileipää) vain viikonloppuisin tai pyhäpäivinä, nyt sallin itselleni pullaviipaleen aamiaiseni jälkiruoaksi vaikka joka päivä jos sattuu maistumaan.

        Bessie


    • Anonyymi

      Meilläkin S-marketeissa myytävä sinappisilli on paljonkaan valehtelematta parasta, mitä Telluksen kamaralla valmistetaan. Hintakaan ei ole paha tällä tuotteella.
      Kehun ruattalaista sinappi silliä häpeemättä maukkaimmaksi maailmassa.
      Päsähti tuossa mieleen; Boy on tämän kalajalosteen nimi.

    • Anonyymi

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Yläkoulun seksiopas neuvoo harjoittelemaan

      anaaliyhdyntää lämpöisellä ja pitkällä porkkanalla https://www.is.fi/kotimaa/art-2000010859818.html
      Maailman menoa
      375
      4975
    2. Joukko oppilaita terrorisoi koulua Helsingissä niin

      että osa opettajista pelkää töihin tulemista https://www.hs.fi/helsinki/art-2000010857587.html
      Maailman menoa
      354
      2870
    3. Millaista naista ikävöit

      Ulkonäkö/persoona
      Ikävä
      76
      2531
    4. Minkälainen naama

      kaivatullasi on? 🫠
      Ikävä
      93
      2133
    5. Purra esiintyi epäasiallisesti

      Eduskunnassa keskustellaan vaihtoehtobudjeteista. Niistä voi olla monta mieltä ja myönnän niiden olevan osin heikkoja. M
      Pyhäjärvi
      468
      1879
    6. MTV: Jyrkistä eronnut Jenni kritisoi kovin sanoin Ensitreffit-ohjelmaa: "Ei esimerkiksi kysytty..."

      Ohhoh! Jenni lataa tekstiä! Tsemppiä Jennille ja Jyrkille "sen oikean" löytämiseen. Lue lisää: https://www.suomi24.fi/
      Ensitreffit alttarilla
      33
      1604
    7. Martina Aitolehti pitkästä aikaa tv:ssä - Nyt mukana kokkauskisassa!

      Oho, Martina Aitolehti nyt kokkauskisassa! Häntä ei ole nähtykään pitkään aikaan tv:ssä. Mukana myös mm. Henny Harjusola
      Kotimaiset julkkisjuorut
      230
      1436
    8. Keski-ikäiset julkkismiehet vaihtaa nuorempiin!

      Seiska tietää kertoa: erikoisjoukot Janne Lehtosen vaimo yli 20v avioliitosta hakee eroa, Janne -ikuista rakkautta hehku
      Kotimaiset julkkisjuorut
      27
      1392
    9. "Tapaus" Aittakumpu/Simula hyvin paljastaa kuinka tyhmää ja turhaa sakkia Suomesta

      löytyy. Toissapäivänä "joku" teki tänne avauksen liittyen Kalevan juttuun, että noilla kahdella olisi suhde. Eli Otsikko
      Maailman menoa
      34
      1332
    10. Hyvää yötä

      Kaveri🥰... Olen vähän yllättynyt.
      Ikävä
      66
      1233
    Aihe