Eilen suomenkielisissä uutisissa oli mielenkiintoinen, mutta lyhyt reportaasi ravintolasta Helsingissä nimeltään Finnjävel Fine Dining (en mainosta koska ei aavistustakaan onko heidän läskisoossi hyvää vai ei) ideana on nostaa arvostusta suomalaista ruokakulttuuria kohtaan. "Suomalainen ruokaperinne kunniaan," julistavat ravintoloitsijat ja kertoivat että suomalaista ruokaa on usein mollattu monissa yhteyksissä, mutta aiheetta, koska suomalainenperusruoka on hyvinkin gourmet-tasoa hyvistä raaka-aineksista ja ammattitaidolla valmistettuna.
**
Olen lukenut (lähinnä vain mediasta hankittua tietoa) että Suomessa, ainakin Helsingissä on kansainvälinen trendi suosittua, ravintolat mielellään ulkomaankielisiä nimeltään ja ruokalistaltaan, ja henkilökunta saa mielelläänpuhua vain englantia. Toisaalta pikaruoka ei enää pitkään ole ollut lihapiirakka nakeilla, kylänraitin pizzeria tai hörytetty lenkinpätkä sinapilla voipaperissa kello kaksi aamuyöstä, vaan sushit, kepakot, pokebowlit, tex-mex, aasialainen katusafka jne. ovat valloittaneet kansainväliset makunystyrät kehittäneet kaupunkilaisemme, mutta mitä on tarjolla Pihtiputaalla, Kiteellä, Multian kirkonkylän raitilla?
***
Perinneruoka kunniaan, itsekin laitan mielellään suomalaista tai ruotsalaista kotiruokaa, mutta oliko ruoka ennen parempaa? Vai oliko vain isompi nälkä?
Suomalainen ruokakulttuuri nousussa vai laskussa?
82
868
Vastaukset
- Anonyymi
Pakkoruotsin lukija tieää että ruoka on köttbullar
ja jos tilaa olutta saa öljyä Ruotsissa
ja jos jäätelöä saa lasin
nämä yleensä riittää ja jos ei niin mieluumin jää kylpemään Värtanin satamassa
laivaan ettei tarvitse mennä maihin ennen paluuta- Anonyymi
Eikä saa limonadilla limsaa, vaan läskillä.
Beng
"Paloma.se01"
Määrittelehän Suomalainen ruoka-kulttuuri.
Tietenkin omien ajatuksiesi tavalla.
Katsos kun Suomessa ei Blod-Puddinkia ole kovinkaan yleisenä.
-
Minä en ymmärrä Onki-Kalojen säilykkeitä Suomessa.
Niitä kun meillä voi kalastaa Vapaastikin.
Pelkällä Mato-Purkin sisällöllä siis.
H.Ravitsevaa, tuhtia perusruokaa.
Lohturuokaa mamman keittiöstä. Nostalgiaa.
Ei tulista, ei juuri mausteita, ei kovin ruskistettua ei ihan valkoistakaan.
Lagom.
Pitää hengissä.- Anonyymi
Paloma.se01 kirjoitti:
Ravitsevaa, tuhtia perusruokaa.
Lohturuokaa mamman keittiöstä. Nostalgiaa.
Ei tulista, ei juuri mausteita, ei kovin ruskistettua ei ihan valkoistakaan.
Lagom.
Pitää hengissä.Lohturuoka ei kuulu suomalaiseen ruokaperintöön.Se on se sinun laittamasi tapas- lautanen ukkosi ikävän elämän lohduttamiseksi päivittäin.
- Anonyymi
Paloma.se01 kirjoitti:
Ravitsevaa, tuhtia perusruokaa.
Lohturuokaa mamman keittiöstä. Nostalgiaa.
Ei tulista, ei juuri mausteita, ei kovin ruskistettua ei ihan valkoistakaan.
Lagom.
Pitää hengissä.Ravitsevaa tottakai, mutta ei enää vuosikymmeniin erityisen "tuhtia".
"Lohturuokaa mamman keittiöstä. Nostalgiaa.", ei mielestäni kuvaa suomalaista ruokakulttuuria ollenkaan. Meillä vähemmän on "mammoja" ja keittiössä häärääviä kotiäitejä. Lohturuokana varmaankin voi pitää mitä tahansa syöjälle erityisen mieluista ruokaa, vaikkapa sitä "tuhtia perusruokaa" liittyi siihen nostalgiaa tai ei, mutta ei tämäkään uudehko sana kovin hyvin kuvaa juuri suomalaista perheiden ruokakulttuuria, eikä läheskään kaikkien yksin asuvienkaan.
"Ei tulista, ei juuri mausteita, ei kovin ruskistettua ei ihan valkoistakaan."
Suomalaisten suosituimpia arkiruokia vuodesta toiseen: Makaronilaatikko, lasagne, lihapullat, spaghetti Bolognese, uunilohi, lohikeitto, paistettu kala, broileria eri tavoin, pizza, tortilla.
Toiset käyttävät enemmän mausteita, toiset vähemmän, aivan kuten ihmiset tekevät kaikkialla maailmassa.
Suomalainen ruoka "lagom"?!
"Pitää hengissä."?! Sama se on Suomessa kuin muuallakin maailmassa. Joillekin harvoille kelpaa ja riittää se, että ruoka pitää hengissä, mutta enemmistö ihmisistä haluaa ruoan olevan laadultaan ja maultaan hyvää.
Bessie Anonyymi kirjoitti:
Ravitsevaa tottakai, mutta ei enää vuosikymmeniin erityisen "tuhtia".
"Lohturuokaa mamman keittiöstä. Nostalgiaa.", ei mielestäni kuvaa suomalaista ruokakulttuuria ollenkaan. Meillä vähemmän on "mammoja" ja keittiössä häärääviä kotiäitejä. Lohturuokana varmaankin voi pitää mitä tahansa syöjälle erityisen mieluista ruokaa, vaikkapa sitä "tuhtia perusruokaa" liittyi siihen nostalgiaa tai ei, mutta ei tämäkään uudehko sana kovin hyvin kuvaa juuri suomalaista perheiden ruokakulttuuria, eikä läheskään kaikkien yksin asuvienkaan.
"Ei tulista, ei juuri mausteita, ei kovin ruskistettua ei ihan valkoistakaan."
Suomalaisten suosituimpia arkiruokia vuodesta toiseen: Makaronilaatikko, lasagne, lihapullat, spaghetti Bolognese, uunilohi, lohikeitto, paistettu kala, broileria eri tavoin, pizza, tortilla.
Toiset käyttävät enemmän mausteita, toiset vähemmän, aivan kuten ihmiset tekevät kaikkialla maailmassa.
Suomalainen ruoka "lagom"?!
"Pitää hengissä."?! Sama se on Suomessa kuin muuallakin maailmassa. Joillekin harvoille kelpaa ja riittää se, että ruoka pitää hengissä, mutta enemmistö ihmisistä haluaa ruoan olevan laadultaan ja maultaan hyvää.
BessieMinä olen aina ollut hyvä ruoan-laittaja.
Naista harvoin laskin keittiöön muuhun, kuin Aamu-Kahvin-keittoon.
Olen aina, edelleen, nauttinut keitoksistani.
Noh, joskus on joku toinenkin nauttinut.
Vaan lohdutusta en koskaan ole odottanut, saati tarvinut sapuskaltani.
Vuosia sitten siirryin Kerta-Käyttö-Lautasiin.
Pullo Fairyä kestää varmaankin ikuisuuteen.
-
Tässä teille mahdollinen Lohtu-Ruokanne:
"Pussi Kukkia Kaalin pussi jauhetun Valko-Sipulin
Musta-Pippurin rouheaa murinaa, Meri-Suolan raikastamaa.
Grammaa neljän-sadan Suppilo-Vahveron
Kelta-Sipulin leikkeet uitteesta Luomu Voin.
Anna pannusi Sipulin ja Sienet ruskistaa
sitten lopuksi purkin Kermaa voit sekaan valuttaa."
-
https://www.youtube.com/watch?v=_Mv2GFs-ZX4
H.Anonyymi kirjoitti:
Lohturuoka ei kuulu suomalaiseen ruokaperintöön.Se on se sinun laittamasi tapas- lautanen ukkosi ikävän elämän lohduttamiseksi päivittäin.
Minun mieheni "lohturuoka" voisi olla esim. vety ja atomi, lörtsyt tai hänen mutsinsa ruuat lapsuudesta.
Minä teen hänelle leikkelelautasen kultaamaan hänen viimeiset vuotensa (niin monta tai niin vähän kuin niitä mahtanee ollakaan, mutta ei ne kai lisäänny enää) makunautinnoilla.- Anonyymi
huruksz kirjoitti:
Minä olen aina ollut hyvä ruoan-laittaja.
Naista harvoin laskin keittiöön muuhun, kuin Aamu-Kahvin-keittoon.
Olen aina, edelleen, nauttinut keitoksistani.
Noh, joskus on joku toinenkin nauttinut.
Vaan lohdutusta en koskaan ole odottanut, saati tarvinut sapuskaltani.
Vuosia sitten siirryin Kerta-Käyttö-Lautasiin.
Pullo Fairyä kestää varmaankin ikuisuuteen.
-
Tässä teille mahdollinen Lohtu-Ruokanne:
"Pussi Kukkia Kaalin pussi jauhetun Valko-Sipulin
Musta-Pippurin rouheaa murinaa, Meri-Suolan raikastamaa.
Grammaa neljän-sadan Suppilo-Vahveron
Kelta-Sipulin leikkeet uitteesta Luomu Voin.
Anna pannusi Sipulin ja Sienet ruskistaa
sitten lopuksi purkin Kermaa voit sekaan valuttaa."
-
https://www.youtube.com/watch?v=_Mv2GFs-ZX4
H.Jaa, voihan se olla, että olet jo jotain vähän oppinut laittamaan, mutta et varmasti ole "aina ollut hyvä ruoan-laittaja". Ihan sinun omien aiempien kirjoitustesi perusteella väitän, että olet keskivertoa tietämättömämpi, avuttomampi ja huonompi "ruoan-laittaja".
Perussairauksiesi takia olet varmaankin jotain oppinut terveellisestä ja sinulle sopivasta ruokavaliosta ja varmaan osaat itsellesi kelpaavaa ja omasta mielestäsi hyvää ruokaa tehdä, mutta että "hyvä ruoan-laittaja", enpä usko.
Jäisi minulta syömättä tuo sörsseli.
Suppilovahverot ok., samoin keltasipuli. Mieluummin öljyssä kuin voissa paistettuna minulle. En valitsisi kukkakaalia sienisipulipaistoksen kanssa syötäväksi. Myös kerman jättäisin pois. Tai jos kermaa, niin sitten tekisin keiton. Ei mustaapippuria. Jos suolaa ollenkaan, niin sitten jodioitua tavallista suolaa tai mineraalisuolaa, ei merisuolaa. Ehdottomasti ei jauhettua valkosipulia pussista, yäk.
Bessie Anonyymi kirjoitti:
Ravitsevaa tottakai, mutta ei enää vuosikymmeniin erityisen "tuhtia".
"Lohturuokaa mamman keittiöstä. Nostalgiaa.", ei mielestäni kuvaa suomalaista ruokakulttuuria ollenkaan. Meillä vähemmän on "mammoja" ja keittiössä häärääviä kotiäitejä. Lohturuokana varmaankin voi pitää mitä tahansa syöjälle erityisen mieluista ruokaa, vaikkapa sitä "tuhtia perusruokaa" liittyi siihen nostalgiaa tai ei, mutta ei tämäkään uudehko sana kovin hyvin kuvaa juuri suomalaista perheiden ruokakulttuuria, eikä läheskään kaikkien yksin asuvienkaan.
"Ei tulista, ei juuri mausteita, ei kovin ruskistettua ei ihan valkoistakaan."
Suomalaisten suosituimpia arkiruokia vuodesta toiseen: Makaronilaatikko, lasagne, lihapullat, spaghetti Bolognese, uunilohi, lohikeitto, paistettu kala, broileria eri tavoin, pizza, tortilla.
Toiset käyttävät enemmän mausteita, toiset vähemmän, aivan kuten ihmiset tekevät kaikkialla maailmassa.
Suomalainen ruoka "lagom"?!
"Pitää hengissä."?! Sama se on Suomessa kuin muuallakin maailmassa. Joillekin harvoille kelpaa ja riittää se, että ruoka pitää hengissä, mutta enemmistö ihmisistä haluaa ruoan olevan laadultaan ja maultaan hyvää.
BessieLagom juuri sopivaa. Suomalaisen suuhun, suomalaisille makunystyröille.
"mutta enemmistö ihmisistä haluaa ruoan olevan laadultaan ja maultaan hyvää."
(bessie)
Joopati. Enemmistö on vain iloinen ja tyytyväinen että on ruokaa ja vatsan saa täyteen. Viis laadusta, määrä on tärkeää. Noin maailmanlaajuisesti ajatellen.
Tuosta makaronilaatikosta tuli mieleen: ei mitään gourmetruokaa ja arkipäiväisempää ruokaa on vaikea keksiä. Silti hyvä, jos on riittävän nälkä.- Anonyymi
Paloma.se01 kirjoitti:
Lagom juuri sopivaa. Suomalaisen suuhun, suomalaisille makunystyröille.
"mutta enemmistö ihmisistä haluaa ruoan olevan laadultaan ja maultaan hyvää."
(bessie)
Joopati. Enemmistö on vain iloinen ja tyytyväinen että on ruokaa ja vatsan saa täyteen. Viis laadusta, määrä on tärkeää. Noin maailmanlaajuisesti ajatellen.
Tuosta makaronilaatikosta tuli mieleen: ei mitään gourmetruokaa ja arkipäiväisempää ruokaa on vaikea keksiä. Silti hyvä, jos on riittävän nälkä.Vastasin sinun kommentiisi joka taas oli vastaus kommentiin jossa sinua pyydettiin määrittelemään suomalainen ruokakulttuuri. Sinä määrittelit sen näin:
"Ravitsevaa, tuhtia perusruokaa.
Lohturuokaa mamman keittiöstä. Nostalgiaa.
Ei tulista, ei juuri mausteita, ei kovin ruskistettua ei ihan valkoistakaan.
Lagom.
Pitää hengissä."
Kysymys oli siis suomalaisesta ruokakulttuurista. ( Avauksesi otsikkokin on "Suomalainen ruokakulttuuri nousussa vai laskussa?") Vastasin koska mielestäni määritelmäsi suomalaisesta ruoasta/ruokakulttuurista ei yleisesti ottaen pidä paikkaansa (paitsi suomalaisen sairaalaruuan kohdalla, eikä ihan täysin siinäkään). Jos näkemyksesi suomalaisesta ruuasta perustuu henkilökohtaiseen kokemukseesi niin siinä tapauksessa en tietenkään väitä ettei se pidä paikkaansa. Omallakin suvullani on (tai pikemminkin oli) omaa ruokakulttuuria.
Joopatijoo, kirjoitin suomalaisesta ruokakulttuurista ja enemmistöllä tietenkin tarkoitin enemmistöä suomalaisista. Ja tuo "lagom", ei sinun sitä olisi tarvinnut minulle suomentaa tai rautalangasta vääntää, minusta vain oli vähän hassua määritellä suomalaista ruokakulttuuria ruotsinkielisellä sanalla.
Makaronilaatikko on erityisesti lasten lempiruokaa mutta kyllä me aikuisetkin liki järjestään siitä pidämme. Tiedä gourmetruoasta, mutta todella hyvää ja pyhäruoaksi kelpaavaa saa makaronilaatikosta kun itse tekee. Ei verraten suuritöistä ja aikaa vievää makaronilaatikkoa ryhdytä tekemään ajatuksella että kunhan jotain nälkäänsä saa.
Bessie
- Anonyymi
Boullabaissehan on vanha ruotsalainen perinneruoka...
Ja kaikki mainostamasi brussit sun muut pöperöt ja leivänpäälliset tavallista kotiruokaa.- Anonyymi
Eikö tuo tule Ranskasta 15:21?
Beng
- Anonyymi
On se niin hienoa mennä fine dine-ravintolaan syömään läskisoosia
fine dine-hintaan ja kuvittella pitävänsä yllä suomalaista ruokakulttuuria.
Vain tekemällä itse ruokakulttuuri aidosti säilyy ja periytyy. - Anonyymi
On ollut muodissa tuunata vanhoja perinneruokia, kuten läskisoosia.
Arvostetut kokit mielellään tuunailevat , maustamalla ja kikkailemalla eri raaka-aineilla. - Anonyymi
Pihtiputaalla on senverran vaikeita eväitä ettei niitä kännissä pysty lausumaan olsiko jotan lontoon murretta, jotain skiedaa sitä saa kun tilaa.
Pitäisi olla naurishautulaisia siansivua, ja järkisärki säilykettä niin vatulikin toimisi Oli siinä Gordon Ramsaylla ihmettelemistä, kun lapissa perinneruokia laitettiin.
Saunaan vietiin lihapullia tekemään kiukaalla.
Sanoi, että parhaita lihapullia mitä on syönyt.
Kalanpaistokin oli erilaista ja erittäin hyvää, sanoi hän.
Oli ne erikoisia juttuja näin etelämmästä katsottuna.- Anonyymi
Ruotsin kuningas toi lihapullat Ruotsiin palatessaan maanpaosta ottomaanien valtakunnasta 1700-luvun alussa. Sieltä lihapullat jossain kohtaa valuivat Suomen maaperälle. Lihapullat ovat siis alun perin turkkilaisia.
Anonyymi kirjoitti:
Ruotsin kuningas toi lihapullat Ruotsiin palatessaan maanpaosta ottomaanien valtakunnasta 1700-luvun alussa. Sieltä lihapullat jossain kohtaa valuivat Suomen maaperälle. Lihapullat ovat siis alun perin turkkilaisia.
Kaalikääryleistä tiesin tuon, mutta lihapullista en ole kuullutkaan.
Lihapullat jossain muodossa ovat kyllä yksi tavallisin ruokalaji monissa maailman kolkissa.
Ties häntä onko ne alunperin turkkilaisia. Vai "keksittiinkö" ne eri puolilla maailmaa eriaikoihin, samaan aikaan vai oliko ottomaanien valtakunnasta karanneet erimieliset siirtolaiset jotka niitä levittivät merten taa?Minä en tuota ruualaittoa saunassa oikein ymmärrä.
Tai siis ymmärrän, jos ei ole puuhellaa ja on sähköt poikki vuorokausitolkulla. Hätätilassa. Mutta siis esimerkkinä suomalaisesta ruokakulttuurista?
***
Mutta joo, nuo ruuanlaittotekniikat jotka poikkeavat tavallisesta kattila/paistinpannu/kuumailmauunirutiineista ovat kiinnostavia.- Anonyymi
Paloma.se01 kirjoitti:
Kaalikääryleistä tiesin tuon, mutta lihapullista en ole kuullutkaan.
Lihapullat jossain muodossa ovat kyllä yksi tavallisin ruokalaji monissa maailman kolkissa.
Ties häntä onko ne alunperin turkkilaisia. Vai "keksittiinkö" ne eri puolilla maailmaa eriaikoihin, samaan aikaan vai oliko ottomaanien valtakunnasta karanneet erimieliset siirtolaiset jotka niitä levittivät merten taa?HS kirjoitti 2018 aiheesta näin:
https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005666466.html
Usean lähteen mukaan monet lihapullaruoat ympäri maailmaa juontavat juurensa juuri turkkilaisista lihapullista. Anonyymi kirjoitti:
HS kirjoitti 2018 aiheesta näin:
https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005666466.html
Usean lähteen mukaan monet lihapullaruoat ympäri maailmaa juontavat juurensa juuri turkkilaisista lihapullista.Jaa-a, onkohan albondigas jotka tehdään naudan jauhelihasta ja maissijauhoista ja keitetään lihaliemessä sitten myös turkkilaisia?
Minä olen aina skeptinen kun kerrotaan että tietty ruokalaji on peräisin jostain alueelta tai maasta, kun ihmiset vaeltavat ja vievät ruokakulttuuriaan ja soveltavat sitä paikan mukaan, sen mukaan mitä raaka-aineita on saatavilla missäkin.
Onkohan turkkilaiset keksineet ne lihapullat (varmaan lammasta?) vai onko jotkut muut kansat tuoneet ne sinne?
No, ihan miten vaan, jos se on kerran on oikein HS artikkeliin perustuvaa tietoa.Anonyymi kirjoitti:
Ruotsin kuningas toi lihapullat Ruotsiin palatessaan maanpaosta ottomaanien valtakunnasta 1700-luvun alussa. Sieltä lihapullat jossain kohtaa valuivat Suomen maaperälle. Lihapullat ovat siis alun perin turkkilaisia.
Tuossa ohjelmassa nuo lapin lihapullat eivät olleet tavanomaisia.
Ensin tehtiin taikinakuori ja sen sisään leivottiin kokonainen lihaköntti.
Ne pantiin pahvin päälle , palaessaan se kovetti kuoren, jonka sisällä liha kypsyi.
Mietin , että laitettiinkos ne sittenkin hiilien päällä, eikä kiukaan kivien.- Anonyymi
Paloma.se01 kirjoitti:
Kaalikääryleistä tiesin tuon, mutta lihapullista en ole kuullutkaan.
Lihapullat jossain muodossa ovat kyllä yksi tavallisin ruokalaji monissa maailman kolkissa.
Ties häntä onko ne alunperin turkkilaisia. Vai "keksittiinkö" ne eri puolilla maailmaa eriaikoihin, samaan aikaan vai oliko ottomaanien valtakunnasta karanneet erimieliset siirtolaiset jotka niitä levittivät merten taa?Niinpä niin. Muut on aina väärässä.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
HS kirjoitti 2018 aiheesta näin:
https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005666466.html
Usean lähteen mukaan monet lihapullaruoat ympäri maailmaa juontavat juurensa juuri turkkilaisista lihapullista.Näin on ano 18:47 ja tiedon löytää muualtakin kuin HS:sta,
mutta eräs besserwisser on aina oikeassa ja me kaikki muut väärässä kaikessa. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
HS kirjoitti 2018 aiheesta näin:
https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005666466.html
Usean lähteen mukaan monet lihapullaruoat ympäri maailmaa juontavat juurensa juuri turkkilaisista lihapullista.Olipa hirveä pettymys ruotsalaisille ja ruosulle, kun Ikea ei ollutkaan keksinyt lihapullia !
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
HS kirjoitti 2018 aiheesta näin:
https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005666466.html
Usean lähteen mukaan monet lihapullaruoat ympäri maailmaa juontavat juurensa juuri turkkilaisista lihapullista.Turkkilaiset eli ottomaanit valloitti 1060- luvulta lähtien Bysantin alueen. Ottomaanit itse olivat lähtöisin Keski-aasiasta missä vieläkin asuu turkkilaisia kieliä puhuvia kansoja.
Olisikohan jauhettu liha ja siitä tehdyt eri versiot sittenkin bysanttilaista perua eikä barbaaristen valloittajien? - Anonyymi
Paloma.se01 kirjoitti:
Minä en tuota ruualaittoa saunassa oikein ymmärrä.
Tai siis ymmärrän, jos ei ole puuhellaa ja on sähköt poikki vuorokausitolkulla. Hätätilassa. Mutta siis esimerkkinä suomalaisesta ruokakulttuurista?
***
Mutta joo, nuo ruuanlaittotekniikat jotka poikkeavat tavallisesta kattila/paistinpannu/kuumailmauunirutiineista ovat kiinnostavia.Joskus tuntuu, että halutaan olla hirveän erikoisia ja shokeerata joku ulkkis.
Okei. Saunassahan on palvattu kinkkuja. Mietin, miten kauan sitä palavataan eli voiko sinne välillä mennä ihan saunomaan.
Yök. Oma juttu rupesi yököttämään. Mut kysyn vaan.
Beng
- Anonyymi
Tuo ravintola sai syyskuussa Michelin-tähden.
- Anonyymi
Ja koko Michelin hommahan on alun perin autonrenkaan valmistajan luoma pieni vihkonen siitä, että missä päin autolla reissatessaan saa hyvä pöperöä. On niiltä ajoilta muuttunut hienostohössötykseksi.
- Anonyymi
Joo ja nuo ruotsalaisten ohjelmat ovat suomalaisten pilkkaamista joka tasolla
finnjäveliksi sen ne kaivavat vaikka kamelin neulasta
Kun Nokia oli vielä voimissaan Dagens industri = svedujen kauppalehti
julkaisi otsikon Perkele Jorma
ja kun serbi murhasi NK:ssa ministeri Anna Lindhin ruotsalaiset haastattelivat hänen ystäviään jotka todistivat lehdessä että murhaaja näytti suomalaiselta ...Kysymyshän ei ollut "ruotsalaisesta" ohjelmasta vaan SVT:n suomenkielisistä uutisista, suomalaiset toimittajat ja suomalaiset lukijat. Ravintoloitsijat olivat valinneet nimen juuri pienenä näpäyksenä ruotsalaisille, vaikka tosiasiassa koko sana tai termi tuntuu vanhahtavalta, eikä sitä kukaan ole enää käyttänyt kymmeniin vuosiin.
- Anonyymi
Paloma.se01 kirjoitti:
Kysymyshän ei ollut "ruotsalaisesta" ohjelmasta vaan SVT:n suomenkielisistä uutisista, suomalaiset toimittajat ja suomalaiset lukijat. Ravintoloitsijat olivat valinneet nimen juuri pienenä näpäyksenä ruotsalaisille, vaikka tosiasiassa koko sana tai termi tuntuu vanhahtavalta, eikä sitä kukaan ole enää käyttänyt kymmeniin vuosiin.
Juuri näin sekunda porukkaa ruosuista
hyvä ettei meänkielellä - Anonyymi
Paloma.se01 kirjoitti:
Kysymyshän ei ollut "ruotsalaisesta" ohjelmasta vaan SVT:n suomenkielisistä uutisista, suomalaiset toimittajat ja suomalaiset lukijat. Ravintoloitsijat olivat valinneet nimen juuri pienenä näpäyksenä ruotsalaisille, vaikka tosiasiassa koko sana tai termi tuntuu vanhahtavalta, eikä sitä kukaan ole enää käyttänyt kymmeniin vuosiin.
Tulikos taas Paloman faktaa tyyliin ”ettei kukaan ole käyttänyt kymmeniin vuosiin”?
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Tulikos taas Paloman faktaa tyyliin ”ettei kukaan ole käyttänyt kymmeniin vuosiin”?
Tuli taas kommenttia, ettei muut voi tietää mitään.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Tuli taas kommenttia, ettei muut voi tietää mitään.
Ei niin, lihapullat on alunperin Kolumpiasta. Uskokaa jo !
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Ei niin, lihapullat on alunperin Kolumpiasta. Uskokaa jo !
Eli siis Kreikasta? Kirjoitetaan tosin Kolymbia.
- Anonyymi
Kyllä monien nuorten perheissä ... se kotiruokakin on spagettia ....jauhelihaa..hampurilaista ....pitsaa ...
Olen siitä iloinen että poikani tekee melkein pääsääntöisesti heidän perheen ruuat..
vaihdellen aineita ihan mukavasti...
mimmimum-..mi - Anonyymi
Ikean lihapullat ovat syötäviä maultaan.
- Anonyymi
Tarkoitat siis niitä Ikean turkkilaisia lihapullia ;-)
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Tarkoitat siis niitä Ikean turkkilaisia lihapullia ;-)
Ikeasssa näyttävät ihan serbiltä ja spaqetti serbin tiineeltä
Italiansalaatti on kai Suomessa nimi joka on annettu pastasalaatille. Venäläinen salaatti (ensalada rusa) on espanjankielisissä maissa perunasaatti jossa on myös kovaksi keitettyä kananmunaa, tonnikalaa, oliiveja ja vihanneksia. Minä ujutan siihen myös suolakurkkua, joka tekee sen vielä "venäläisemmäksi"
JimMcCurry oli irlantilainen siirtolainen joka kaipasi worcestershire-soossia grillatun pihvinsä mausteeksi, mutta kun ei ollut saatavilla kokkasi itse sille korvikkeen persiljasta, oliiviöljystä jne, paikallisista aineksista ja vips, maailma sai ehkä parhaimman grillatun pihvin lisukkeen, chimichurrin. Tämä on yksi teorioista, Mikä ei luonnollisestikaan tee chimichurrista irlantilaista, ainoastaan nimestä . Edelleen yhtä argentinalainen kuin pampas ja gauchot.- Anonyymi
Ruokakirjailija Tiina Rantanen on siis väärässä ? Sinä olet taas oikeassa.
Anonyymi kirjoitti:
Ruokakirjailija Tiina Rantanen on siis väärässä ? Sinä olet taas oikeassa.
Hän on mahdollisesti oikeassa nimen suhteen.
Mutta chimichurri on edelleenkin argentiinalainen.
- Anonyymi
JimMcCurry oli irlantilainen siirtolainen ...
Tehdään tästä nahkapäätös
tästä nyt sitten EI VOI ei millään valittaa eteenpäin
chimichurri
ei ole espanjaa tai siis on adaptaatio euskarasta
eli on baskilainen ruoka
monissa kulttuureissa meluaminen tarkoittaa viihtymistä tai hyvää
zurruburru
on sanan alku
https://hiztegiak.elhuyar.eus/eu/zurruburruLatinoespanja on täynnä mitä kummallisimpia sanahirviöitä jotka ovat muodostuneet populäärikulttuurin slangiin ja murteisiin englanninkielisten sanojen pohjalta. Englanninkieli kun ei äänneasultaan oikein sovellu espanjankieliseen suuhun...
esim. lastenlaulu Mambru se fue a la guerra....
(Mambru on Marlboroughin herttua :)
Guachiman on vahti (watchman)
Bring the guaro, sanafabich!! (Colombian English)
Ruuat ja ruokalajit vaeltavat ihmisten mukana ja niitä muunnellaan, sovelletaan, nimitetään uudelleenkoko ajan.
Keskiverto jenkki menisi vaikka vannomaan että spaghetti ja lihapullat ovat alunperin Italiassa keksittyjä, koska ne tulivat aikoinaan Amerikan mantereelle italialisten siirtolaisten mukana.
Hmmm...jos lihapullat ovat esim. alunperin persialaisia ja pasta keksittiin Kiinassa ja tomaatti ja paprika ovat kotoisin Uudesta maailmasta, niin mikä tekee ruokalajista italialaisen? He keksivät yhdistellä kaikki nää aineet. lisätä italialista oliiviöljyä ja juustoa pastan päälle raasteena?
Historiallisesti tiedämme vain vähän ruokakulttuureista ennen kirjoitustaidon keksimistä ja ennen kuin munkit luostareissaan alkoivat kirjoittaa kronikoita mitä kuninkaan pöydässä oli näkynyt: täytettyjä joutsenia ja piirakoita mistä kun ne avattiin niin kaksikymmentä neljä mustarastasta lähti lentoon...
aikakirjoista ja papiireista löytyy vain merkintöjä veroista ja kultaharkoista ja kuka oli velkaa millekin ruhtinaalle ja paljon oli orjan arvo kuningas Salomonin hovissa.- Anonyymi
Argentiilalaisten uskonto on jalkapallo ja kirkko yhdessäsyönti ja kulttuuri tango
ja ne suutelevat tavatessaan ja ääntävät italiaksi espanjan ja jankuttavat politiikkaa aamusta iltaan ja lukevat aikuisenakin Mafaldaa Anonyymi kirjoitti:
Argentiilalaisten uskonto on jalkapallo ja kirkko yhdessäsyönti ja kulttuuri tango
ja ne suutelevat tavatessaan ja ääntävät italiaksi espanjan ja jankuttavat politiikkaa aamusta iltaan ja lukevat aikuisenakin MafaldaaJa ovat eturivin eetvartteja jok'ikinen ja kärsivät neurooseista ja käyvät terapiassa ja psykoanalyysissä ja ihannoivat kaikkea englantilaista.
Siellä syödään enemmän naudanlihaa per asukas kuin missään muualla maailmassa olen kuullut kerrottavan.
Mafalda on ihana.
Läskisoosi on aliarvostettu ruoka. Jos sen tekee huolella niin on tosi hyvää. En ole tehnyt vuosiin, pitääkin taas tehdä. Ensimmäien asuntomme oli rintamamiestalon yläkerrassa.
Alakerrassa asui vanha omistaja pariskunta. Emäntä teki joka ikinen päivä läskisoosia, ainakin tuoksu tuli joka päivä rappukäytävään.
Elivät hyvin vanhoiksi joten läskisoosi on terveellistäkin.Paloma.se01 kirjoitti:
"Elivät hyvin vanhoiksi joten läskisoosi on terveellistäkin."
Tai siitäkin huolimatta :):) Niinpä.
Kyllä sitä vois yödä joskus, mutta joka päivä....
- Anonyymi
Tässä lyötiin kaikkia lättyyn. Ei ole keskustelua siellä missä ruosu on.
- Anonyymi
Ei ole. Besserwisser ei osaa keskustella.
- Anonyymi
Suomalaista ruokakulttuuria edistää parhaiten suomenkielisillä nimillä olevien ravintoloiden ja kahviloiden käytöllä.
Meillä täällä korvessa on ravintola kahvila Terapia joten tuo avaamani terapiahuone täällä on hengenravinnon nauttimispaikka.
- Anonyymi
korpikirjailija kirjoitti:
Meillä täällä korvessa on ravintola kahvila Terapia joten tuo avaamani terapiahuone täällä on hengenravinnon nauttimispaikka.
???
Milloin kilju on muuttunut hengenravinnoksi. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
???
Milloin kilju on muuttunut hengenravinnoksi.Saako Suomessa henkisesti häiriintynyt pitää terapiahuonetta ?
- Anonyymi
korpikirjailija kirjoitti:
Meillä täällä korvessa on ravintola kahvila Terapia joten tuo avaamani terapiahuone täällä on hengenravinnon nauttimispaikka.
Ruokalistalla hengellistä myrkkysoppaa.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Ruokalistalla hengellistä myrkkysoppaa.
🤣🤣🤣
Alajuoksulla leivotaan joulupullaa. Ei varsinaisesti luciapullia, mutta suomalaisen ohjeen mukaan. Rusinoita mukana. Että saa nyppiä ne pullasta :)
Muuten, leipominen on erinomaista terapiaa.
Jos on stressattu tai joku ollut sinulle ilkeä, niin leivo pullaa! jo pelkkä kardemumman ja sahramin tuoksu laittaa serotoneja liikkeelle.- Anonyymi
Paloma.se01 kirjoitti:
Muuten, leipominen on erinomaista terapiaa.
Jos on stressattu tai joku ollut sinulle ilkeä, niin leivo pullaa! jo pelkkä kardemumman ja sahramin tuoksu laittaa serotoneja liikkeelle.Samaa mieltä, se on rentouttavaa puuhaa ja leipomisen jälkeen tuore pulla ja maito maistuu parhaalta, en nypi rusinoita.
Anonyymi kirjoitti:
Samaa mieltä, se on rentouttavaa puuhaa ja leipomisen jälkeen tuore pulla ja maito maistuu parhaalta, en nypi rusinoita.
No se niistä rusinoista oli vain heitto! En minäkään, mutta mies kertoi että lapsena teki niin ja että tykkää rusinapullasta, joten leivoin kerrankin (leivon vain jouluksi joka vuosi)
- Anonyymi
Paloma.se01 kirjoitti:
No se niistä rusinoista oli vain heitto! En minäkään, mutta mies kertoi että lapsena teki niin ja että tykkää rusinapullasta, joten leivoin kerrankin (leivon vain jouluksi joka vuosi)
Rusinat jakaa maksalaatikon syöjiäkin.
On herkkua toisille ilman rusinoita ja toisille rusinoilla. - Anonyymi
Paloma.se01 kirjoitti:
Muuten, leipominen on erinomaista terapiaa.
Jos on stressattu tai joku ollut sinulle ilkeä, niin leivo pullaa! jo pelkkä kardemumman ja sahramin tuoksu laittaa serotoneja liikkeelle.Ainahan se helpottaa, kun pääsee leipomaan jotakuta lättyyn.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Ainahan se helpottaa, kun pääsee leipomaan jotakuta lättyyn.
Lihapullaprofessorina tällä kertaa.
- Anonyymi
Paloma.se01 kirjoitti:
Muuten, leipominen on erinomaista terapiaa.
Jos on stressattu tai joku ollut sinulle ilkeä, niin leivo pullaa! jo pelkkä kardemumman ja sahramin tuoksu laittaa serotoneja liikkeelle.Saitko sinäkin ilmaisia jauhoja ulkomaille muuttavalta perheeltä, kuten ystävättäresi? Et ole ennen pullan leivonnasta intoillut, sinullahan on agendana ne 10 lajin leikkelevadit ja kolumbian ynnä muiden ulkomaiden sörsselit. Eikö pullan leivonta ole turhan rahvaanomaista ja mummomaista? Eikä diabeetikko saa edes syödä pullaa.
Anonyymi kirjoitti:
Saitko sinäkin ilmaisia jauhoja ulkomaille muuttavalta perheeltä, kuten ystävättäresi? Et ole ennen pullan leivonnasta intoillut, sinullahan on agendana ne 10 lajin leikkelevadit ja kolumbian ynnä muiden ulkomaiden sörsselit. Eikö pullan leivonta ole turhan rahvaanomaista ja mummomaista? Eikä diabeetikko saa edes syödä pullaa.
Kyllä minun jauhot olivat ihan omalla rahalla ostettuja :)
Ei ole rahvaanomaista eikä mummomaista. Tai sitten minä olen aivan tavallinen rahvaanomainen maalaismummo. Aikansa kutakin sanoi pässi kun ....leikkelevadit ja kolumbialaiset ruuat ovat yhtä suuri osa ruokakulttuuriani kuin suomalaiset ja ruotsalaiset kotiruuat ja perinneruuat. En vain ole noin yksiselitteinen joko tai- ihminen.Paloma.se01 kirjoitti:
Kyllä minun jauhot olivat ihan omalla rahalla ostettuja :)
Ei ole rahvaanomaista eikä mummomaista. Tai sitten minä olen aivan tavallinen rahvaanomainen maalaismummo. Aikansa kutakin sanoi pässi kun ....leikkelevadit ja kolumbialaiset ruuat ovat yhtä suuri osa ruokakulttuuriani kuin suomalaiset ja ruotsalaiset kotiruuat ja perinneruuat. En vain ole noin yksiselitteinen joko tai- ihminen.Ai niin, leivon pullaa ainoastaan joulun alla. Muulloin en edes osta enkä syö pullaa. Enkä valkoista leipää. Olen tietoinen siitä mitä saan ja mitä en saa syödä ja kuinka paljon tai kunka vähän.
- Anonyymi
Paloma.se01 kirjoitti:
Ai niin, leivon pullaa ainoastaan joulun alla. Muulloin en edes osta enkä syö pullaa. Enkä valkoista leipää. Olen tietoinen siitä mitä saan ja mitä en saa syödä ja kuinka paljon tai kunka vähän.
Olen addiktoitunut tähtitortuista. Aiemmin en pitänyt. Onkohan jokin vitskun puute.
Mistähän nuo tähtitortut ovat kotoisin.
Beng - Anonyymi
Paloma.se01 kirjoitti:
Kyllä minun jauhot olivat ihan omalla rahalla ostettuja :)
Ei ole rahvaanomaista eikä mummomaista. Tai sitten minä olen aivan tavallinen rahvaanomainen maalaismummo. Aikansa kutakin sanoi pässi kun ....leikkelevadit ja kolumbialaiset ruuat ovat yhtä suuri osa ruokakulttuuriani kuin suomalaiset ja ruotsalaiset kotiruuat ja perinneruuat. En vain ole noin yksiselitteinen joko tai- ihminen.Saitko inspiraation leipomiseen Radio Finskasta ja jos, niin aiotteko ilmoittautua kisaan?
Muutaman vuoden tauon jälkeen leivon taas pullaa aika usein, vähintään n. kerran kuukaudessa. Aika kaukana perinteisestä pullasta on kehittelemäni vähän terveellisempi pulla, silti hyvää muidenkin kuin minun mielestäni. Ihan sellaisenaankin menisi, mutta useimmiten syön paahdettuna ja milloin milläkin päällystettynä. Olen nykyään lipsunut kauan kauan sitten tekemästäni päätöksestä että pullaa (tai muuta ns. kahvileipää) vain viikonloppuisin tai pyhäpäivinä, nyt sallin itselleni pullaviipaleen aamiaiseni jälkiruoaksi vaikka joka päivä jos sattuu maistumaan.
Bessie
- Anonyymi
Meilläkin S-marketeissa myytävä sinappisilli on paljonkaan valehtelematta parasta, mitä Telluksen kamaralla valmistetaan. Hintakaan ei ole paha tällä tuotteella.
Kehun ruattalaista sinappi silliä häpeemättä maukkaimmaksi maailmassa.
Päsähti tuossa mieleen; Boy on tämän kalajalosteen nimi. - Anonyymi
Tämä hieno Michelin - tähti.
https://www.iltalehti.fi/ruoka-artikkelit/a/0f46cc11-d248-4b0c-aba6-b1c3de74fa4b
Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Ajattelit siis löytäneesi onnen minusta
Etkä sitä silloin sanonut. Miksi oi miksi. Olisit avannut suusi. Olisin kääntänyt vaikka minkä kiven, että oltaisiin voi433494Päivän Teemu Selänne: Köyhät ovat vastuussa köyhyydestään!
https://www.youtube.com/watch?v=2rmgjJAJ7s8 Teemu lyö köyhää oikealla suoralla!4312921Kiitos rakastamani,
tämän päiväisestä toisaalla, jos tahdoit minulle sillä myös jotain viestittää. ❤️ Toivon, että nähdään vielä ja saadaan222791Nainen, olen huolissani sinusta
Onko kaikki varmasti hyvin? Minulla on pahoja aavistuksia, mutta toivon olevani väärässä. Toivotan kaikkea hyvää sulle!831857- 871487
Kello käy ja ilta pimenee
Alkaa jo väsyttämään kovasti. 🥱 Toivottelen hyvää yötä ja kauniita unia. Oman kulla kuvatuksia. 😊💤💖💤✨💤🌌 Lokakuun2541370- 911136
SEO!! Pyhäsalmi
Tässä vasta muuton tehneenä pyhäsalmelle.. mietin tätä huoltoasemaa. Setelit ei kelpaa tankkaus pisteeseen, sisällä epäs721113- 991096
Ruumisvaunut
Ompa järjen köyhyyttä vetää ruumiskärryjä pitkin kylää ja säikytellä ihmisiä. Vain Kuhmon hoitajat tähän pystyy.31920