Lestadiolaisuuden oppiriidat

Kotimaa kirjoittaa että Pohjois-Amerikan vanhoillis­lestadiolaisuus on jakautumisen partaalla:

https://www.kotimaa.fi/artikkeli/pohjois-amerikan-vanhoillislestadiolaisuus-on-jakautumisen-partaalla-voiko-hajaannus-sateilla-suomeen/?paid_preview=1

Mitä tekee lestadiolaisuus niin hajautumisherkäksi? Ei tällaista esiintyy muissa kristillisissä suuntauksia. Lestadiolaisuus on hajonnut lähes parikymmentä kertaa eikä hajoamistahti näyttää laantuvan. Esikoislestadiolaisuus hajoisi esikoislestadiolaisiin ja esikoisiin muutama vuosi sitten ja myös pikkuesikoisuus on hajoamassa. Pietarsaaressa ”utbrytargruppeniksi” nimittämä ryhmä ovat perustaneet oman seurakunnan ja hajoaminen on tosiasia.

Tuleeko lestadiolaisuus hajoamaan yhä pienempiin ryhmiin kunnes liike kuihtuu kasaan?

11

997

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Kaikella kunnioituksella Sinulle aloittaja, arvostan Sinua. Mutta asiaan, eikö siellä ole vain kahdessa seurakunnassa riitoja? Erimielisyyden siemenen ovat sinne vieneet suomalaiset, Alaranta ja kumppanit.

   • Anonyymi

    Tarkoitatko Juhani Alaranta veljeä ?


  • Anonyymi

   Ei oo Alaranta ihan niin kaukana, Perniössö vaan!

  • Anonyymi

   Kaiken takana on hengellinen ylpeys.

   Nyky srk johto vihaa ja tuomitsee Raamatun kielloista huolimatta muut kadotukseen teke kaikkia vähänkin erilaisia ja krituttyjen seuraajia jotka meneveät viemässä evankeliumia tukka putkella.

   Majesteetirikosta tehdään kaiken aikaa..otettu Jumalalle ja Jeesukselle kuuluva valta itselleen..eikä heille enää anneta synnintuntoakaan kun se on paatunut jatkuvasta tahallisesta synninteosta,

  • Anonyymi

   Etkö voisi kopioida Kotimaan koko kirjoitusta tänne? Linkin takaa sitä ei pääse lukemaan maksamatta.

  • Anonyymi

   Lähtijät VL:stä taitavat mennä "maalimaan", muutamia katoliseen kirkkoon, ihan vain kävelevät ry:n ovesta ulos, kun viehättää toisenlaiset "askareet" mitä seurakunnassa ovat touhunneet. Nyt onkin helpompi jäädä pois kun harvemmin on ollut seuroja !
   Netistä kuunnellaan jos joudetaan "muilta töiltä" ja harrastuksilta. Ihmisillä on paljon omaisuutta, niitä pitää huoltaa, ulkomailla asustetaan puolet vuodesta, ne on niitä, jotka ovat eläkeläisiä, "paahtavat" nahkaa auringossa. Eläkkeellä olisi mahdollista "puuhastella" ry:n hommissakin, Eihän ne kovin köyhiä ole, jotka ulkomailla asustavat, mutta mukavaahan se tuollainen elo voi olla ? Joku lähtee lapsenlapsia "pakoon" ja sekään ei ole outoa, kun oma lapsilauma on kasvatettu, niin ei enää ole "paukkuja" sille "kertausharjoitukselle", mummi ja ukki haluavat laatuaikaa ! Monesti ovat yrittäjiä, jotka myyneet yrityksen pois ja on varaa elellä vapaana. Mikäs tuossa elellessä, niinhän ne toisetkin tekee !!
   Siis, se "eroaminen" on sitä vapaata elämää ulkomailla ja usein arvostus asia, tuokin!
   VL-väkimäärä pienenee ihan luonnollisesti , kun vanhat kuolee pois ja nuoriso ei "pariudu" sitä tahtia kuin ennen vanhaan. Avioidutaan myös myöhemmin, jos ollenkaan. Nuorilla ei ole "hinkua" isoihin lapsilukuihin, niin kuin on ollut lapsuuden kodissa, se on "työtä ja vaivaa", joskus ihan juhlaakin, mutta nyky nuoriso on laskelvoimpia mitä haluavat elämältä. Arvot muuttuvat, kun muistelevat lapsuuttaan. Joillekkin se iso perhe voi olla ihannekkin, siihen voi vaikuttaa myös tuo lapsuuden kodin ilmapiiri, jos se on ollut ihanaa ja turvallista, niin siihen itsekin ehkä haluaa pyrkiä ?! Asioilla on monia puolia ! Uskon asioilla erittäinkin, monisyinen juttu !

   • Anonyymi

    Mukavaa kun kirjoitetaan rehellisesti.


   • Ilmeisesti ne jotka lähtevät luopuvat uskosta. En ole kuullut että vanhoillislestadiolaisia olisi liittyneet rauhansanalaisuuteen.


   • Anonyymi
    rauhansanalainen kirjoitti:

    Ilmeisesti ne jotka lähtevät luopuvat uskosta. En ole kuullut että vanhoillislestadiolaisia olisi liittyneet rauhansanalaisuuteen.

    Miksi liittyisi? Seurakuntakäsitys on eri, muuten ei käytännössä isompia eroja enää.


  • Anonyymi

   Vieläpä lisäisin, että vanha, "maalais" väki pysyy VL.-väen piirissä, kun ovat siinä ihan iloisena eläneet, vailla näitä maailman "houkutuksia" ja kaikenlaisia "kotkotuksia", vaikka ovat tietoisia näistäkin "siionin" eri vaiheista, ikävistäkin "mynkyröistä"! Kuuliaisesti istuneet seurapenkissä vuosikymmenet ja kokeneet sen väen omaksi hengelliseksi kodikseen. Ovat siis ihan tyytyväisiä, tuskin ihan kaikkea myllerrystä edes ovat "purematta nielleet", kun asiat ovat tulleet esiin. Mitäpä sitä lähteä mihinkään, kun ollaan jo "ajan illassa", eletään siinä toivossa että päästään sinne kunnian rannalle, taivaan kotiin, missä toisetkin rakkaat jo odottavat. Uskotaan ihan vain yksinkertaisesti, että kilvoittelu on ollut tuon arvoista.
   Usko tulee kuulosta ja kuulo Jumalan sanan kautta. ( oliko se noin? )
   Onnellinen olotila tuo !
   Olemalla vähään tyytyväisiä, siinä ehkä se uskon salaisuus, kun ollaan paljaana synnytty, niin ilman mitään omaisuutta täältä lähdetäänkin !
   Tuolla alussa oli Amerikan tilanteesta kyse, niin taitaa siellä jotain tapahtua, mutta sitä en niin tarkkaan tiedä, kun he elävät omassa "kirkossaan" , ei siis ole valtion kirkkoja, vaan esim. maallikot ovat pappeina, suorittavat sakramentit ilman teologista koulutusta, mitä nyt joskus Suomesta joku pappisvihkimyksen saanut käy "lähetysmatkalla" mm. kastamalla lapsia, useamman kerrallaan. Seurakunta, se oma väki, maksaa papin palkan !! Käytänteet siellä ovat vähän erilaiset, kun on pitkät välimatkat ja porukkaa aika "hajallaan" ! Jos kenelle tulee Päivämies lehti, siinä joulu numerossa on ne joulutervehdykset, sieltä näkee minkä verran on jäseniä, missäkin kaupungeissa. Joululehdestä voi katsella myös Suomalaisten joulutervehdykset, paljon on nimiä, siis perheineen, siitäpä voi saada vähän käsitystä, ettei vielä ole "kuollut ja kuopattu" VL-väki, ihan lähiaikoina, jos ei ihmettä tapahdu tässä korona "taistelussa" ! Ei siis ole kaikki lähteneet pois "piireistä" ! Vielä toimii rauhanyhdistykset monella paikkakunnalla !
   Muutamia "loikkareita" voi olla ja he ehkä ovat niitä kovaäänisempiä, jotka näillä palstoilla ovat äänessä, tai ihan vaan "ulkopuolisia"! Että näin, nyt on oma näkemys tästä asiasta, siis onko väki jo hajaantunut ja poistuneet, kuka minnekkin. Seurat jatkuvat, edelleen, tosin ilman suviseuroja. Niitä odotellessa, Lämpimät joulun ajan toivotukset kaikille !

  • Anonyymi

   Suomea halkovat moninaiset säärintaman siellä täällä. Ei, en ole meteoronomi.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Mitä haluaisit sanoa kaivatullesi

   tällä hetkellä?
   Ikävä
   247
   3011
  2. Luulen etten kelvannut sulle nainen

   Tiedän että käyt täällä
   Ikävä
   59
   1532
  3. Sullahan on nainen

   Varmasti kaikki mitä tarvitset, ei sinulta puutu kaiketi mitään?
   Ikävä
   100
   1511
  4. Kuinka paljon teillä on ikäeroa?

   Ja kuinka ison ikäeron olisit valmis hyväksymään?
   Ikävä
   77
   1211
  5. Kuinka vanha olet?

   Ite olen 35-vuotias. Kiinnostaa että onko se paljon vai vähän palstalaiseksi? Nyt ikiä pöytään :)
   Sinkut
   178
   1028
  6. Ei mee kauaa ni saa

   Pimperoo naapurin rouvalta :D
   Ikävä
   78
   1020
  7. Olen nainen sairaalassa

   Musta ei kuulu tänään. Yöllä iski rytmihäiriöt.
   Ikävä
   60
   998
  8. Kyynel vierähtää silmäkulmaan

   Ku mietin kaikkea mitä meillä oli, vaikkei se paljoo ollut oli se enemmän ku mitä olen ikinä kokenut. Ehkä se ei ikinä r
   Ikävä
   40
   920
  9. Miten abortin tekemisestä kieltäytyminen on "ihmisvihaa"?

   Kertokaapa minulle tyhmälle, miten se on "ihmisvihaa", jos joku terveydenhuollon ammattilainen ei halua vakaumuksensa ja
   Luterilaisuus
   311
   875
  10. Epävakaan persoonallisuuden kera "ihana" olla

   Se on mulla ainakin niin, että päivästä toiseen mieliala heittelee mitä ilosimmasta mitä matalimpaan. Ja se vaihtelu tap
   Tunteet
   239
   810
  Aihe