Lestadiolaisuuden oppiriidat

Kotimaa kirjoittaa että Pohjois-Amerikan vanhoillis­lestadiolaisuus on jakautumisen partaalla:

https://www.kotimaa.fi/artikkeli/pohjois-amerikan-vanhoillislestadiolaisuus-on-jakautumisen-partaalla-voiko-hajaannus-sateilla-suomeen/?paid_preview=1

Mitä tekee lestadiolaisuus niin hajautumisherkäksi? Ei tällaista esiintyy muissa kristillisissä suuntauksia. Lestadiolaisuus on hajonnut lähes parikymmentä kertaa eikä hajoamistahti näyttää laantuvan. Esikoislestadiolaisuus hajoisi esikoislestadiolaisiin ja esikoisiin muutama vuosi sitten ja myös pikkuesikoisuus on hajoamassa. Pietarsaaressa ”utbrytargruppeniksi” nimittämä ryhmä ovat perustaneet oman seurakunnan ja hajoaminen on tosiasia.

Tuleeko lestadiolaisuus hajoamaan yhä pienempiin ryhmiin kunnes liike kuihtuu kasaan?

11

1055

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kaikella kunnioituksella Sinulle aloittaja, arvostan Sinua. Mutta asiaan, eikö siellä ole vain kahdessa seurakunnassa riitoja? Erimielisyyden siemenen ovat sinne vieneet suomalaiset, Alaranta ja kumppanit.

      • Anonyymi

        Tarkoitatko Juhani Alaranta veljeä ?


    • Anonyymi

      Ei oo Alaranta ihan niin kaukana, Perniössö vaan!

    • Anonyymi

      Kaiken takana on hengellinen ylpeys.

      Nyky srk johto vihaa ja tuomitsee Raamatun kielloista huolimatta muut kadotukseen teke kaikkia vähänkin erilaisia ja krituttyjen seuraajia jotka meneveät viemässä evankeliumia tukka putkella.

      Majesteetirikosta tehdään kaiken aikaa..otettu Jumalalle ja Jeesukselle kuuluva valta itselleen..eikä heille enää anneta synnintuntoakaan kun se on paatunut jatkuvasta tahallisesta synninteosta,

    • Anonyymi

      Etkö voisi kopioida Kotimaan koko kirjoitusta tänne? Linkin takaa sitä ei pääse lukemaan maksamatta.

    • Anonyymi

      Lähtijät VL:stä taitavat mennä "maalimaan", muutamia katoliseen kirkkoon, ihan vain kävelevät ry:n ovesta ulos, kun viehättää toisenlaiset "askareet" mitä seurakunnassa ovat touhunneet. Nyt onkin helpompi jäädä pois kun harvemmin on ollut seuroja !
      Netistä kuunnellaan jos joudetaan "muilta töiltä" ja harrastuksilta. Ihmisillä on paljon omaisuutta, niitä pitää huoltaa, ulkomailla asustetaan puolet vuodesta, ne on niitä, jotka ovat eläkeläisiä, "paahtavat" nahkaa auringossa. Eläkkeellä olisi mahdollista "puuhastella" ry:n hommissakin, Eihän ne kovin köyhiä ole, jotka ulkomailla asustavat, mutta mukavaahan se tuollainen elo voi olla ? Joku lähtee lapsenlapsia "pakoon" ja sekään ei ole outoa, kun oma lapsilauma on kasvatettu, niin ei enää ole "paukkuja" sille "kertausharjoitukselle", mummi ja ukki haluavat laatuaikaa ! Monesti ovat yrittäjiä, jotka myyneet yrityksen pois ja on varaa elellä vapaana. Mikäs tuossa elellessä, niinhän ne toisetkin tekee !!
      Siis, se "eroaminen" on sitä vapaata elämää ulkomailla ja usein arvostus asia, tuokin!
      VL-väkimäärä pienenee ihan luonnollisesti , kun vanhat kuolee pois ja nuoriso ei "pariudu" sitä tahtia kuin ennen vanhaan. Avioidutaan myös myöhemmin, jos ollenkaan. Nuorilla ei ole "hinkua" isoihin lapsilukuihin, niin kuin on ollut lapsuuden kodissa, se on "työtä ja vaivaa", joskus ihan juhlaakin, mutta nyky nuoriso on laskelvoimpia mitä haluavat elämältä. Arvot muuttuvat, kun muistelevat lapsuuttaan. Joillekkin se iso perhe voi olla ihannekkin, siihen voi vaikuttaa myös tuo lapsuuden kodin ilmapiiri, jos se on ollut ihanaa ja turvallista, niin siihen itsekin ehkä haluaa pyrkiä ?! Asioilla on monia puolia ! Uskon asioilla erittäinkin, monisyinen juttu !

      • Anonyymi

        Mukavaa kun kirjoitetaan rehellisesti.


      • Ilmeisesti ne jotka lähtevät luopuvat uskosta. En ole kuullut että vanhoillislestadiolaisia olisi liittyneet rauhansanalaisuuteen.


      • Anonyymi
        rauhansanalainen kirjoitti:

        Ilmeisesti ne jotka lähtevät luopuvat uskosta. En ole kuullut että vanhoillislestadiolaisia olisi liittyneet rauhansanalaisuuteen.

        Miksi liittyisi? Seurakuntakäsitys on eri, muuten ei käytännössä isompia eroja enää.


    • Anonyymi

      Vieläpä lisäisin, että vanha, "maalais" väki pysyy VL.-väen piirissä, kun ovat siinä ihan iloisena eläneet, vailla näitä maailman "houkutuksia" ja kaikenlaisia "kotkotuksia", vaikka ovat tietoisia näistäkin "siionin" eri vaiheista, ikävistäkin "mynkyröistä"! Kuuliaisesti istuneet seurapenkissä vuosikymmenet ja kokeneet sen väen omaksi hengelliseksi kodikseen. Ovat siis ihan tyytyväisiä, tuskin ihan kaikkea myllerrystä edes ovat "purematta nielleet", kun asiat ovat tulleet esiin. Mitäpä sitä lähteä mihinkään, kun ollaan jo "ajan illassa", eletään siinä toivossa että päästään sinne kunnian rannalle, taivaan kotiin, missä toisetkin rakkaat jo odottavat. Uskotaan ihan vain yksinkertaisesti, että kilvoittelu on ollut tuon arvoista.
      Usko tulee kuulosta ja kuulo Jumalan sanan kautta. ( oliko se noin? )
      Onnellinen olotila tuo !
      Olemalla vähään tyytyväisiä, siinä ehkä se uskon salaisuus, kun ollaan paljaana synnytty, niin ilman mitään omaisuutta täältä lähdetäänkin !
      Tuolla alussa oli Amerikan tilanteesta kyse, niin taitaa siellä jotain tapahtua, mutta sitä en niin tarkkaan tiedä, kun he elävät omassa "kirkossaan" , ei siis ole valtion kirkkoja, vaan esim. maallikot ovat pappeina, suorittavat sakramentit ilman teologista koulutusta, mitä nyt joskus Suomesta joku pappisvihkimyksen saanut käy "lähetysmatkalla" mm. kastamalla lapsia, useamman kerrallaan. Seurakunta, se oma väki, maksaa papin palkan !! Käytänteet siellä ovat vähän erilaiset, kun on pitkät välimatkat ja porukkaa aika "hajallaan" ! Jos kenelle tulee Päivämies lehti, siinä joulu numerossa on ne joulutervehdykset, sieltä näkee minkä verran on jäseniä, missäkin kaupungeissa. Joululehdestä voi katsella myös Suomalaisten joulutervehdykset, paljon on nimiä, siis perheineen, siitäpä voi saada vähän käsitystä, ettei vielä ole "kuollut ja kuopattu" VL-väki, ihan lähiaikoina, jos ei ihmettä tapahdu tässä korona "taistelussa" ! Ei siis ole kaikki lähteneet pois "piireistä" ! Vielä toimii rauhanyhdistykset monella paikkakunnalla !
      Muutamia "loikkareita" voi olla ja he ehkä ovat niitä kovaäänisempiä, jotka näillä palstoilla ovat äänessä, tai ihan vaan "ulkopuolisia"! Että näin, nyt on oma näkemys tästä asiasta, siis onko väki jo hajaantunut ja poistuneet, kuka minnekkin. Seurat jatkuvat, edelleen, tosin ilman suviseuroja. Niitä odotellessa, Lämpimät joulun ajan toivotukset kaikille !

    • Anonyymi

      Suomea halkovat moninaiset säärintaman siellä täällä. Ei, en ole meteoronomi.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      247
      4082
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      28
      2358
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      2141
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      93
      2066
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      97
      1725
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      25
      1414
    7. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      12
      1348
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      36
      1317
    9. Kenen etua Stubb ajaa Euroopassa ilmoittaessaan olevansa enemmän Ruotsalainen

      Tasavallan presidentti Alexander Stubb kertoi ensimmäisellä valtiovierailullaan Ruotsissa, että hän ei ole koskaan tunte
      Maailman menoa
      309
      1272
    10. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1227
    Aihe