Kertokaa, jotka tiedätte

Anonyymi

Työnantaja tyrkyttelee osa-aikaista, koska työkyky on alentunut pysyvästi ja todennäköisesti alamäki tulee myös jatkumaan. Työterveys sanoo, että seuraillaan vielä.

Jos teen osa-aikatyötä, olenko lopun aikaa sairaslomalainen vai mikä? Mistä saan korvauksen saikkuajasta? Normipalkkakin on pieni, joten raha-asioiden järjestyminen kiinnostaa kovasti.

Mitä mikäkin vaihtoehto vaikuttaa lopulliseen eläkkeeseen?

8

961

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Osa aikaeläkettö ei enää nykyään myönnetä. "Osa-aikaeläke poistui vuoden 2017 alussa Eläkeuudistuksen myötä. Jo alkaneisiin osa-aikaeläkkeisiin eläkeuudistus ei vaikuttanut, vaan osa-aikaeläkkeesi jatkuu normaalisti, kunnes jäät vanhuuseläkkeelle. Todennäköisesti lääkäri on tarkoittanut kohdallasi osatyökyvyttömyyseläkettä. "Osatyökyvyttömyyseläkettä voit saada, jos työkykysi on osittain heikentynyt sairauden, vian tai vamman vuoksi vähintään vuoden ajan, etkä ole vielä vanhuuseläkeiässä.

      Osatyökyvyttömyyseläke voidaan myöntää joko toistaiseksi jatkuvana tai määräaikaisena. Määräaikaisen osatyökyvyttömyyseläkkeen nimi on osakuntoutustuki. Osakuntoutustuki myönnetään, jos arvioidaan, että työkykysi voidaan palauttaa hoidon tai kuntoutuksen avulla. Voit saada osakuntoutustuen myös työhön palaamisen tueksi esimerkiksi ammatillisen kuntoutuksen jälkeen.

      Osatyökyvyttömyyseläke antaa mahdollisuuden pidentää työuraa työkyvyn heikkenemisestä huolimatta ja sen rinnalla tehty työ kartuttaa myös lisää eläkettä. Osatyökyvyttömyyseläke tai osakuntoutustuki ei kuitenkaan edellytä työssäkäyntiä.

      Osatyökyvyttömyyseläkkeellä tai osakuntoutustuella ansiosi saavat olla enintään 60 % työkyvyttömyyttä edeltäneestä vakiintuneesta ansiotasostasi, joka lasketaan työkyvyttömyyden alkamisesta edeltäneiden viiden kalenterivuoden ansioista.

      Eläkepäätöksellä sinulle ilmoitetaan henkilökohtainen bruttomääräinen ansaintarajasi, joka on kuitenkin vähintään 855,48 euroa kuukaudessa vuonna 2022.

      Osatyökyvyttömyyseläkkeen tai osakuntoutustuen määrä
      Osatyökyvyttömyyseläkkeen määrä on puolet täyden työkyvyttömyyseläkkeen määrästä". Tässä asiassa kannattaa ottaa yhteyttä omaan työeläkelaitoksesi tai eläketurvakeskukseen. Saat parhaat ohjeet ja nevot kysymyksiisi juurikin omasta työeläkelaitoksestasi. Kelasta ei myönnetä osatyökyvyttömyyseläkkeitä lainkaan.

      • Anonyymi

        Tuttavani oli tänä vuonna eli -21 sairaslomilla jalkavaivan vuoksi. Sitten hänelle ehdotettiin osa-aikatyötä. Hän teki 50-60% normaaleista työtunneista ja sai kelalta päivärahaa muulta ajalta. Parannuttuaan palasi taas normityöajalle.

        Erilaisia järjestelyitä siis löytyy ja jos toimintakyvyn lisäksi on myös huoli myös toimeentulosta nyt ja vuosien päästä, tarkkana saa olla. Tieto on piilotettu hyvin.


    • Anonyymi

      Jos aloite osa-aikaisuuteen tulee työnantajan puolelta, olet oikeutettu soviteltuun päivärahaan. Työtunneistasi riippuen sinulle voi siis jäädä käteen saman verran kuin kokoaikatyössä, jos saat palkan lisäksi ansiosidonnaista.

      • Anonyymi

        Tarkoittaako tuo, että jos vajaakuntoinen työntekijä sanoo itse haluavansa osa-aikatyöhön, on päiväraha tms. jotain muuta kuin, jos sana osa-aikaisuus putkahtaa ensiksi pomon suusta?

        Minulta on esimies kysynyt "mitä itse haluasit?" Onko työnantajalla jokin motiivi muotoilla kysymys näin? Vaihtoehtoja ei esitellä, ei työterveydessä tai muuallakaan. On vain tunne, että ovat kieli keskellä suuta.


    • Anonyymi

      "Jos aloite osa-aikaisuuteen tulee työnantajan puolelta, olet oikeutettu soviteltuun päivärahaan. Työtunneistasi riippuen sinulle voi siis jäädä käteen saman verran kuin kokoaikatyössä, jos saat palkan lisäksi ansiosidonnaista."

      Voiko joku avata yllä esitettyä kommenttia? Voiko työnantaja ehdottaa vajaakuntoiselle tekijälle, että tämän työsopimus muutettaisiin osa-aikaiseksi, jolloin hän saisi ammattiliitolta työttömyyspäivärahaa?

      • Anonyymi

        Työsopimuksessa määritellään työ mitä tehdään.
        Jos et kykene tekemään sovittua työtä niin silloin on oikeus purkaa sopimus.
        Itse olen purkanut 2 sopimusta sairauden takia.
        Ap tapauksessa on 2 vaihtoehtoa joko purkaa sopimus joko ilman jatkoa tai osa-aikaisena.


      • Anonyymi

        Maksaja taitaa olla eläkevakuutusyhtiö. Työterveydessä on tieto näistä järjestelyistä.


    • Anonyymi

      Eikös työnantaja ensin irtisano sopoarin,ja sitten kirjoita uuden,jos haluat jatkaa osa-aikaisesti.
      Ellet,olet työtön.
      Vaikuttaa siltä,että sinua ollaan työnanrajan taholta nakittamassa geikentämään asemaasi.
      Joko teet työsi,kuten pystyt,ja otat irtisanomisen vastaan kun se tulee,tai etsit ensin toisen työn ja lähdet itse.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      52
      5056
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3317
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1462
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      181
      1295
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      75
      1000
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      24
      898
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      867
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      259
      806
    9. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      748
    10. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      482
      707
    Aihe