Kertokaa, jotka tiedätte

Anonyymi

Työnantaja tyrkyttelee osa-aikaista, koska työkyky on alentunut pysyvästi ja todennäköisesti alamäki tulee myös jatkumaan. Työterveys sanoo, että seuraillaan vielä.

Jos teen osa-aikatyötä, olenko lopun aikaa sairaslomalainen vai mikä? Mistä saan korvauksen saikkuajasta? Normipalkkakin on pieni, joten raha-asioiden järjestyminen kiinnostaa kovasti.

Mitä mikäkin vaihtoehto vaikuttaa lopulliseen eläkkeeseen?

8

654

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi

   Osa aikaeläkettö ei enää nykyään myönnetä. "Osa-aikaeläke poistui vuoden 2017 alussa Eläkeuudistuksen myötä. Jo alkaneisiin osa-aikaeläkkeisiin eläkeuudistus ei vaikuttanut, vaan osa-aikaeläkkeesi jatkuu normaalisti, kunnes jäät vanhuuseläkkeelle. Todennäköisesti lääkäri on tarkoittanut kohdallasi osatyökyvyttömyyseläkettä. "Osatyökyvyttömyyseläkettä voit saada, jos työkykysi on osittain heikentynyt sairauden, vian tai vamman vuoksi vähintään vuoden ajan, etkä ole vielä vanhuuseläkeiässä.

   Osatyökyvyttömyyseläke voidaan myöntää joko toistaiseksi jatkuvana tai määräaikaisena. Määräaikaisen osatyökyvyttömyyseläkkeen nimi on osakuntoutustuki. Osakuntoutustuki myönnetään, jos arvioidaan, että työkykysi voidaan palauttaa hoidon tai kuntoutuksen avulla. Voit saada osakuntoutustuen myös työhön palaamisen tueksi esimerkiksi ammatillisen kuntoutuksen jälkeen.

   Osatyökyvyttömyyseläke antaa mahdollisuuden pidentää työuraa työkyvyn heikkenemisestä huolimatta ja sen rinnalla tehty työ kartuttaa myös lisää eläkettä. Osatyökyvyttömyyseläke tai osakuntoutustuki ei kuitenkaan edellytä työssäkäyntiä.

   Osatyökyvyttömyyseläkkeellä tai osakuntoutustuella ansiosi saavat olla enintään 60 % työkyvyttömyyttä edeltäneestä vakiintuneesta ansiotasostasi, joka lasketaan työkyvyttömyyden alkamisesta edeltäneiden viiden kalenterivuoden ansioista.

   Eläkepäätöksellä sinulle ilmoitetaan henkilökohtainen bruttomääräinen ansaintarajasi, joka on kuitenkin vähintään 855,48 euroa kuukaudessa vuonna 2022.

   Osatyökyvyttömyyseläkkeen tai osakuntoutustuen määrä
   Osatyökyvyttömyyseläkkeen määrä on puolet täyden työkyvyttömyyseläkkeen määrästä". Tässä asiassa kannattaa ottaa yhteyttä omaan työeläkelaitoksesi tai eläketurvakeskukseen. Saat parhaat ohjeet ja nevot kysymyksiisi juurikin omasta työeläkelaitoksestasi. Kelasta ei myönnetä osatyökyvyttömyyseläkkeitä lainkaan.

   • Anonyymi

    Tuttavani oli tänä vuonna eli -21 sairaslomilla jalkavaivan vuoksi. Sitten hänelle ehdotettiin osa-aikatyötä. Hän teki 50-60% normaaleista työtunneista ja sai kelalta päivärahaa muulta ajalta. Parannuttuaan palasi taas normityöajalle.

    Erilaisia järjestelyitä siis löytyy ja jos toimintakyvyn lisäksi on myös huoli myös toimeentulosta nyt ja vuosien päästä, tarkkana saa olla. Tieto on piilotettu hyvin.


  • Anonyymi

   Jos aloite osa-aikaisuuteen tulee työnantajan puolelta, olet oikeutettu soviteltuun päivärahaan. Työtunneistasi riippuen sinulle voi siis jäädä käteen saman verran kuin kokoaikatyössä, jos saat palkan lisäksi ansiosidonnaista.

   • Anonyymi

    Tarkoittaako tuo, että jos vajaakuntoinen työntekijä sanoo itse haluavansa osa-aikatyöhön, on päiväraha tms. jotain muuta kuin, jos sana osa-aikaisuus putkahtaa ensiksi pomon suusta?

    Minulta on esimies kysynyt "mitä itse haluasit?" Onko työnantajalla jokin motiivi muotoilla kysymys näin? Vaihtoehtoja ei esitellä, ei työterveydessä tai muuallakaan. On vain tunne, että ovat kieli keskellä suuta.


  • Anonyymi

   "Jos aloite osa-aikaisuuteen tulee työnantajan puolelta, olet oikeutettu soviteltuun päivärahaan. Työtunneistasi riippuen sinulle voi siis jäädä käteen saman verran kuin kokoaikatyössä, jos saat palkan lisäksi ansiosidonnaista."

   Voiko joku avata yllä esitettyä kommenttia? Voiko työnantaja ehdottaa vajaakuntoiselle tekijälle, että tämän työsopimus muutettaisiin osa-aikaiseksi, jolloin hän saisi ammattiliitolta työttömyyspäivärahaa?

   • Anonyymi

    Työsopimuksessa määritellään työ mitä tehdään.
    Jos et kykene tekemään sovittua työtä niin silloin on oikeus purkaa sopimus.
    Itse olen purkanut 2 sopimusta sairauden takia.
    Ap tapauksessa on 2 vaihtoehtoa joko purkaa sopimus joko ilman jatkoa tai osa-aikaisena.


   • Anonyymi

    Maksaja taitaa olla eläkevakuutusyhtiö. Työterveydessä on tieto näistä järjestelyistä.


  • Anonyymi

   Eikös työnantaja ensin irtisano sopoarin,ja sitten kirjoita uuden,jos haluat jatkaa osa-aikaisesti.
   Ellet,olet työtön.
   Vaikuttaa siltä,että sinua ollaan työnanrajan taholta nakittamassa geikentämään asemaasi.
   Joko teet työsi,kuten pystyt,ja otat irtisanomisen vastaan kun se tulee,tai etsit ensin toisen työn ja lähdet itse.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Mua kiinnostais

   Aika paljon vietellä sut vielä J... ❤️❤️
   Ikävä
   80
   2682
  2. Martina, Jasser ja kaik neljä tytärtä Järvisydämessä

   Sinne se Jasseri kiitää pitkin baanaa. Esko oli niin kiva, että antoi autonsa hälle. Noin toimii fiksu, avarakatseinen ex.
   Kotimaiset julkkisjuorut
   283
   2296
  3. Aion ottaa yhteyttä sinuun

   ens tai seuraavalla viikolla. Tähän vaan tiedoksi että osaat varautua rakas :)
   Ikävä
   141
   1845
  4. Jos laittaisin viestin

   Laittaisn: vaan: Moi, mitäs kuuluu 😊 Se riittäisi kertomaan tarpeeksi kaiken jälkeen. Mitä itse laittaisit?
   Ikävä
   78
   1368
  5. Valtamedia VALEHTELI Oodin tapahtumista, paikalla ollut pastori kertoo totuuden

   Eli ainoa joka häiriköi oli naiseksi pukeutunut mies(sairasta), joka töni ja jopa löi pastoria ja haastoi kaksintaisteluun. Youtubelta löytyy video j
   Maailman menoa
   401
   1276
  6. Helteet paljastaa.

   Sumin naiset on kyllä aika läskejä, osa ihan yököttää ku vähissä vaatteissa kauppaa lyllertävät, läskit tursuu ja sit koittavat viel pitää tiukkoja va
   Suomussalmi
   64
   1234
  7. Miten musta tuntuu

   että sä teet niitä mulle :) Olen katsonut rivien välistä ja ymmärrän ehkä mitä tarkoitat. Olemme samalla viivalla ja täysiä idiootteja jos me ei yhdis
   Ikävä
   47
   998
  8. En halua elää ilman sinua

   Mutta ei sinun kanssakaan voi elää. Miten tästä voisi päästä yli..
   Ikävä
   47
   793
  9. Jos en olisi rakastunut sinuun

   voisin sentään tapailla muita. Rakastumalla sinuun tuomitsin itseni yksinäisyyteen.
   Ikävä
   57
   792
  10. Miten reagoisit

   Jos heräisitkin aamulla palstalaisen vierestä?
   Sinkut
   141
   784
  Aihe