Purjehdittiinko kivikaudella

Anonyymi

Jos purjehdittiin, niin miten?

21

57

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Home skandilla, viime vuosituhannelta, kuulunseuraan ja käytän HH asuja. Olen myös hetero.

      • Anonyymi

        Ei pidä paikkansa, HH lyhenne tarkoittaa - Homo Hippi


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ei pidä paikkansa, HH lyhenne tarkoittaa - Homo Hippi

        Kuka se Hans (lempinimi Hansen) on, jonka kuuluisi heltyä?


    • Anonyymi

      Haapioita on löytynyt kivikaudelta, purjeveneistä en ole kuullut. Periaatteessa nahkaa olisi voinut käyttää purjeena, muttei ole tietoa, tehtiinkö niin. Kaipa egyptiläisiltä on löytynyt vanhimmat purjealukset, muttei ollut enää kivikautta.

      • Anonyymi

        Ehkä lähimpänä kivikautta olivat inuiittien ja tsuktsien kulttuurit, joilla molemmilla oli umiakkeja, vahkaveneitä, joissa runko on sidottu yhteen puurimoista ja nahka oli yleensä yhteen ommeltua partahylkeen taljaa. Luultavasti jo ammoisina aikoina ymmärrettiin tuulen merkitys eteenpäinvievänä energialähteenä. Kuvia: https://duckduckgo.com/?t=ffab&q=sailing umiak&iax=images&iai=http://www.firstpeople.us/canoe/ls/kotzebue-umiak-b.jpg&ia=images

        Ei kannata myöskään väheksyä polynesialaisten merenkulkuperinteitä, tuhansien mailien valtameriylitykset olivat mahdollisia kylkiäiskanootin (proa) ja katamaraanin keksimisen jälkeen.


    • Anonyymi

      Suomessa ei ehkä purjehdittu, mutta jossain Mesopotamiassa, Kiinassa ja Egyptissä varmaan kyllä. Osattiin sitä kangastakin kutoa purjeeksi ennen kuin metallit otettiin käyttöön.

      • Anonyymi

        Tyynen Valtameren saarten asukkaat purjehtivat hekin kaksirunkoisilla kanooteilla melkoisia matkoja. Niihin saattoi parhaimmillaan mahtua puolenkisataa matkalaista ja evässiat lisäksi. Muun muassa Havaiji on asutettu Tahitilta käsin monen tuhannen kilometrin päästä.


      • Anonyymi

        Egyptissä kivikausi päättyi joskus 4000 eaa. Onko tosiaan noin vanhoja aluksia löytynyt? Polynesialaisista puhumattakaan. Siellä kivikausi päättyi kyllä varmaan myöhemmin. Milloin kankaat keksittiin?


    • Anonyymi

      Oliko kivikaudella pursiseuroja, katsastuksia ja kommodoreja? Ilman niitähän ei purjehtiminen ole mahdollista...

      • Anonyymi

        Eiköhän silloinkin jonkinlaista yhteistyötä tarvittu vesillä liikkumisen harjoittamiseksi. Toisilla oli enemmän kokemusta, toinen teki veneen, kolmas korjasi ja yksi kävi kalassa.


    • Anonyymi

      Hohkakivestä tehtiin purret ennenkuin keksittiin laivarauta.

      • Anonyymi

        Just meinasin ajatella että jollain porilaisella kivialuksella seilasivat. Nyt se on jo pohjassa. Joskus tuntuu että osa porukasta on edelleen kivikaudella. Aikanaan 70-luvun alussa naapurissa asui Manninen -niminen vähän hidasälyinen kaveri, jota isäni nimitti Gro-Manniseksi.


    • Anonyymi

      Jonkinlaisia purjeita on varmasti ollut Suomessakin jo kivikaudella. Ei vaadi suurta kekseliäisyyttä istuttaa jonkinlainen masto/salko veneeseen tai ruuhen ja virittää siihen nahka tai vastaava. Jo veneessä seisova ihminen joka levittää kätensä toimii purjeena ja vauhti kasvaa myötätuulessa. Siitä se ajatus sitten lähtee.

    • Anonyymi

      Tiheässä nuoressa puussa on melkoisesti pinta-alaa. Auttaa varmasti myötäiseen.

    • Anonyymi

      Ensimmäisen kerran ihmisten tiedetään ylittäneen merialueita veneellä, kun austronesialaiset saapuivat ensimmäisille Tyynenmeren saarille 4000 eaa.–2500 eaa. He levittäytyivät kauemmas Tyynellemerelle ja myös Intian valtamerelle. Heistä polveutuvat polynesialaiset löysivät Havaijin 400 jaa., Uuden-Seelannin 1200-luvulla ja Chathamsaaret 1500-luvulla. Pronssikausi oli esihistorian aikakausi, jolloin pääasiallinen metalli aseiden ja työkalujen valmistamisessa oli pronssi. Pronssia alettiin valmistaa Lähi-idässä noin 3700 eaa. Päättele siitä.

      • Anonyymi

        Näitten tietojen pohjalta on vaikeaa päätellä milloin pronssi saavutti Polynesian. Tuskin siellä ainakaan Internetistä metallin valmistuksen saloja luettiin.


      • Anonyymi

        On varmaan todennäköistä, että he hyödynsivät tuulta, mutta varmaa tietoa tästä ei ole. Muita vaihtoehtoja on melominen ja ajelehtiminen. Kankaita on osattu tehdä jo 30 000 vuotta sitten, joten sen puolesta täytyy näyttää yläpeukkua.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        On varmaan todennäköistä, että he hyödynsivät tuulta, mutta varmaa tietoa tästä ei ole. Muita vaihtoehtoja on melominen ja ajelehtiminen. Kankaita on osattu tehdä jo 30 000 vuotta sitten, joten sen puolesta täytyy näyttää yläpeukkua.

        Tämän perusteella he elivät kivikautta vielä silloin, kun eurooppalaiset saivat heihin ekan kontaktin. Eli purjehtivat kivikaudella. https://www.pbs.org/wayfinders/polynesian3.html


      • Anonyymi

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Paras olisi vain unohtaa

      Tuleekohan tähän meidän tilanteeseen ikinä mitään selvyyttä. Epätoivo iskee taas, enkä jaksaisi enää odottaa. Kohta lop
      Ikävä
      79
      1553
    2. Voisitko laittaa

      Nimesi ensimmäisen ja kaksi viimeistä kirjainta tähän?
      Ikävä
      69
      1253
    3. Mietitikö nainen koskaan

      Miksi me ollaan päädytty tähän pisteeseen. Lähestmistapaa ei ole. Tarvitaanko me oikeasti enää tätä.
      Ikävä
      106
      1198
    4. Suomalaisia naisia lennätetään seksimatkoille

      https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/1f5f5e20-8c36-4907-9640-8e0c3b017c5a Gambia on jo vuosia ollut yhtä kuin munanhaku ma
      Lieksa
      177
      991
    5. huono omatunto

      johtuu siitä, että minulla on tunteita sinua kohtaan. Se vaikuttaa asiaan. Kaipasin sinua tänäänkin.
      Ikävä
      55
      984
    6. Nämä kaikki alla olevat aloitukset on saman naisen aloituksia

      Kuinka paljon täytyy vintissä viheltää että esiintyy välillä jopa miehenä, ja sitten itse vastailee omiin kysymyksiinsä?
      Ikävä
      148
      978
    7. Päätin juuri että

      En odota että meidän välillä enää tapahtuisi mitään. Tämä on aivan liian monimutkaista ja kyllä sinäkin olisit joskus mi
      Ikävä
      32
      862
    8. Onnistuit sohaisemaan mua

      Kaikkein herkimpään kohtaan ja kyseenalaistamaan mun luottamuksellisuuden. Kun sitä ei ole niin ei ole mitään muutakaan
      Ikävä
      59
      834
    9. Huomenna se

      Tulee kohta, odotatko?
      Ikävä
      61
      806
    10. Mitä kaipaat

      Usein elämässäsi
      Ikävä
      94
      764
    Aihe