Mikä on risteys?

Anonyymi

Tieliikennelain 2 § kerrotaan seuraavaa.

Tässä laissa tarkoitetaan: 13) risteyksellä samassa tasossa olevaa teiden risteämää, liittymää tai haarautumaa mukaan luettuina tällaisten risteämien, liittymien tai haarautumien muodostamat alueet;

Risteys voi siis olla useamman risteämän, liittymän tai haarautuman muodostama alue.

https://i.ibb.co/7KF0jTz/risteyskokonaisuus.jpg

Kevyenliikenteen väylät voivat olla tien osa. Tämä on pyöräilijänä syytä huomioida. Kun kevyenliikenteen väylä on osa tietä, niin kevyenliikenteen väylän risteävät osat ei muodosta omia "pikkuristeyksiä". Tällöin kun pyöräilee monen risteyksen osan läpi, niin kyse on edelleen samasta risteyksestä.

Tässä laissa tarkoitetaan: 11) pyörätiellä polkupyöräliikenteelle tarkoitettua, liikennemerkillä osoitettua, ajoradasta rakenteellisesti erotettua tai erillistä tien osaa taikka erillistä tietä;

14

889

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Niin, mitä halusit kirjoituksellasi sanoa meille?

      • Anonyymi

        Että poika on löytänyt netistä lakeja ja jopa risteyksen määritteen.
        On se varmasti kokemus?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Että poika on löytänyt netistä lakeja ja jopa risteyksen määritteen.
        On se varmasti kokemus?

        Onhan se kokemus, sillä risteystä ei aiemmassa laissa ollut millään tavalla määritelty. Nyt jokainen tietää mikä risteys on ja se on kaikille samanlainen. Ei voida väitellä aiheesta että minkälainen se risteys on tai mikä se on.


    • Anonyymi

      Risteyksellä tarkoitetaan samassa tasossa olevaa teiden risteämää, liittymää tai haarautumaa mukaan luettuina tällaisten risteämien, liittymien tai haarautumien muodostamat alueet.

      Tiellä taas tarkoitetaan maantietä, katua, yksityistä tietä, moottorikelkkailureittiä tai muuta yleiselle liikenteelle tarkoitettua taikka yleisesti liikenteeseen käytettyä aluetta.

      Kaupan, huoltamon, muun liikekeskuksen tai vastaavan alueen pihaliittymä on kuitenkin risteys, koska ne alueet ovat yleiselle liikenteelle tarkoitettuja alueita.

      Yksinkertaisesti tieksi laskettavien väylien risteävät kohdat ovat risteyksiä. Risteyksen sisällä taas risteyksen osat eivät muodosta omia pikkuristeyksiä, vaan ne ovat osa kyseistä risteystä.

    • Anonyymi

      Pyörätie / Yhdistetty pyörätie ja jalkakäytävä / Pyörätie ja jalkakäytävä rinnakkain väylän ja ajoradan risteävä kohta on myös risteys.

      Polkupyörä on ajoneuvo. Ajoneuvolla risteystä lähestyttäessä on noudatettava erityistä varovaisuutta. Kun polkupyörä lähestyy tietä/ajorataa, niin myös pyöräilijä on velvollinen noudattamaan erityistä varovaisuutta.

      • Anonyymi

        Tottakai. Tämä lienee kaikille selvää. Samalla hyvä muistaa, että erityisen varovaisuuden vaatimus EI muuta tai lievennä väistämissääntöjä. Kärkikolmion takaa tuleva on aina väistämisvelvollinen kaikkea risteävää ajoneuvoliikennettä kohtaan, B7 lähestyvä on aina väistämisvelvollinen risteävää polkupyöräliikennettä kohtaan ja suojatietä lähestyvän on aina annettava esteetön kulku jalankulkijalle.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tottakai. Tämä lienee kaikille selvää. Samalla hyvä muistaa, että erityisen varovaisuuden vaatimus EI muuta tai lievennä väistämissääntöjä. Kärkikolmion takaa tuleva on aina väistämisvelvollinen kaikkea risteävää ajoneuvoliikennettä kohtaan, B7 lähestyvä on aina väistämisvelvollinen risteävää polkupyöräliikennettä kohtaan ja suojatietä lähestyvän on aina annettava esteetön kulku jalankulkijalle.

        Ei muuta väistämissääntöjä, mutta nopeudella saattaa olla vaikutusta tuomion suhteen, mikäli sattuu kolahtamaan. Alla on esimerkki, jossa "erityistä varovaisuutta" lähestyessään risteystä on oikeudessa otettu väistämissäännön lisäksi huomioon.

        KKO:2021:70
        https://finlex.fi/fi/oikeus/kko/kko/2021/20210070

        "A on tienkäyttäjänä omistamaansa henkilöautoa liikekeskuksen pysäköintipaikoille johtavalla tiellä kuljettaessaan huolimattomuudesta jättänyt noudattamatta olosuhteiden edellyttämää huolellisuutta ja varovaisuutta vaaran ja vahingon välttämiseksi sekä jättänyt risteystä lähestyessään noudattamatta erityistä varovaisuutta ajaen risteykseen liian kovalla tilannenopeudella. A:n kuljettaman auton keula on törmännyt B:n kuljettaman auton oikeaan kylkeen. A on rikkonut tieliikennelakia tavalla, joka on ollut omiaan aiheuttamaan vaaraa toisen turvallisuudelle. Menettelyllään A on syyllistynyt liikenneturvallisuuden vaarantamiseen."


      • Anonyymi

      • Anonyymi

        Noiden väylien risteävät kohdat eivät ole omia risteyksiä, jos ne risteävät kohdat sijaitsevat ajoratojen kanssa samassa risteyksessä. Jos nuo listatut väylät taas kulkevat erillään ajoradasta ja ovat omia teitä, niin silloin niiden risteävät kohdat ovat myös omia risteyksiä.


      • Anonyymi

        Tottakai,ja suojatielle jalan aikovan varottava henkensä kaupalla näitä kännyköitä räplääviä.
        Muutenkaan niin väliä jos ihminen edessä,tai pysähtynyt auto viereisellä kaistalla.


    • Anonyymi

      Milloin siis kevli on risteyksessä tien osa? Jos pyöräilee pyörätienjatketta vihreillävaloilla tien yli, ja heti oikealta tien ylityksen jälkeen tulee pyöräilijä, niin kumpi siinä väistää? Itse oletan valoista tullut?

      Entä ennen pyörätienjatkeelle menoa sama? Oletan myös samoin?

      • Anonyymi

        Jos kevyenliikenteen väylä kulkee kaukana ajoradasta tai ihan erillään, niin silloin väylä on oma tie ja sen risteykset omia risteyksiä. Jos vieressä kulkeva kevyenliikenteen väylä on "tarpeeksi" lähellä ajorataa, niin se lasketaan osaksi samaa tiekokonaisuutta ajoradan kanssa, eli on osa tietä, eikä ole silloin erillinen oma tie.

        Muistan kuulleeni sellaisen muistisäännön, että jos pyörätie kulkee risteyksen liikennemerkkien ”sisäpuolella” risteykseen nähden, kuten tässä kuvan tapauksessa https://maps.app.goo.gl/s1LXWvWqfpy2fFs26 väylä kulkee liikenteenjakaja- sekä kolmio liikennemerkkien jälkeen, niin kyseinen kevyenliikenteen väylä on osa tietä, eikä oma erillinen tie ja on silloin osa samaa risteystä ajoradan kanssa.

        Jos tällaisessa tapauksessa mietitään asiaa jonkun väistämismerkin, kuten esim. "kolmion" näkökulmasta, niin jos kevyenliikenteen väylällä liikkuville on tulosuunnasta katsottuna määrätty kolmio, niin kyseinen kolmio velvoittaa pyöräilijää koko risteyksessä olon ajan. Kolmio on siis hänellä voimassa kyseisessä risteyksessä, kunnes pyöräilijä poistuu risteyksestä. Väistämismerkki pitää kuitenkin sijaita kevyenliikenteen väylän oikealla puolella, jotta se koskee sitä.

        Tilanteet, että kuka väistää kevyenliikenteen osalta milloinkin ketäkin, niin saattavat olla haasteellisia. Pitää vain ajaa tilanteissa tarpeeksi hiljaa ja varovasti. Jos miettii pääsääntöä, että oikealta tulevaa väistetään, niin ei varmasti mene kovin pahasti pieleen. Toki muut väistämissäännöt ja mahdolliset liikennemerkit vaikuttavat tilanteessa tietenkin myös.


    • Anonyymi

      Hankkikaa jo jokin oikea harrastus, ettei teidän tarvitse yrittää päteä Suolessa vänkäämällä jostain itsestään selvistä asioista ja sotkea siihen lakitekstiä jota ette osaa tulkita.

      • Anonyymi

        Tieliikennelaista liikennesäännöt löytyvät.


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä tehdä asialle?

      Jos laitan deitti-ilmon "40-vuotias nainen etsii seuraa" niin ketään ei kiinnosta (korkeintaan paria runkkaripenaa joill
      Sinkut
      160
      2610
    2. Selänteiden kommentit

      Se on kesä taas. On alkanut Selänteen rouvakin antamaan lausuntoja ja ohjeita meille. Ei voi olla totta. Yksi Selännekki
      Kotimaiset julkkisjuorut
      218
      1736
    3. Ethän syytä itseäsi

      siitä miten asia menivät. Mä en antanut sulle tilaisuutta.
      Ikävä
      182
      1640
    4. 79
      1311
    5. Kirkon kuoronjohtajalle varoitus

      Oulun hiippakunnan oratoriokuoro johtaja on saanut varoituksen. Lähettänyt seksuaalissävytteisiä viestejä naiskuorolais
      Luterilaisuus
      28
      1055
    6. Nyt kun pride on ohi on siks

      Raamattu opettaa johdonmukaisesti, että homoseksuaalisuuden harjoittaminen on syntiä (1. Moos. 19:1-13; 3. Moos. 18:22;
      Luterilaisuus
      297
      976
    7. Miljonääri-Miehensä palkalla elelijä-Sirpa Selänne kertoo: lapsemme eivät osoita mieltä!

      Miksi osoittaisivatkaan kun saavat kaiken isin miljoonilla? Luontoakaan ei kannata suojella niin kovin kun isin autotal
      Julkkikset
      51
      961
    8. Muistatteko itsenne vuonna 1986?

      Millainen olit, mitä haaveilit? Ovatko haaveet toteutuneet, jäänyt vajaaksi vai oletko jopa saanut enemmän mitä olisit t
      Sinkut
      179
      870
    9. Miksi et mies halua

      Seksiä minun kanssa?
      Ikävä
      79
      853
    10. Et vastannut vielä

      Herättikö jokin tunteesi uudelleen vai mistä nyt tuulee?
      Ikävä
      65
      818
    Aihe