Mikä on risteys?

Anonyymi

Tieliikennelain 2 § kerrotaan seuraavaa.

Tässä laissa tarkoitetaan: 13) risteyksellä samassa tasossa olevaa teiden risteämää, liittymää tai haarautumaa mukaan luettuina tällaisten risteämien, liittymien tai haarautumien muodostamat alueet;

Risteys voi siis olla useamman risteämän, liittymän tai haarautuman muodostama alue.

https://i.ibb.co/7KF0jTz/risteyskokonaisuus.jpg

Kevyenliikenteen väylät voivat olla tien osa. Tämä on pyöräilijänä syytä huomioida. Kun kevyenliikenteen väylä on osa tietä, niin kevyenliikenteen väylän risteävät osat ei muodosta omia "pikkuristeyksiä". Tällöin kun pyöräilee monen risteyksen osan läpi, niin kyse on edelleen samasta risteyksestä.

Tässä laissa tarkoitetaan: 11) pyörätiellä polkupyöräliikenteelle tarkoitettua, liikennemerkillä osoitettua, ajoradasta rakenteellisesti erotettua tai erillistä tien osaa taikka erillistä tietä;

14

853

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Niin, mitä halusit kirjoituksellasi sanoa meille?

      • Anonyymi

        Että poika on löytänyt netistä lakeja ja jopa risteyksen määritteen.
        On se varmasti kokemus?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Että poika on löytänyt netistä lakeja ja jopa risteyksen määritteen.
        On se varmasti kokemus?

        Onhan se kokemus, sillä risteystä ei aiemmassa laissa ollut millään tavalla määritelty. Nyt jokainen tietää mikä risteys on ja se on kaikille samanlainen. Ei voida väitellä aiheesta että minkälainen se risteys on tai mikä se on.


    • Anonyymi

      Risteyksellä tarkoitetaan samassa tasossa olevaa teiden risteämää, liittymää tai haarautumaa mukaan luettuina tällaisten risteämien, liittymien tai haarautumien muodostamat alueet.

      Tiellä taas tarkoitetaan maantietä, katua, yksityistä tietä, moottorikelkkailureittiä tai muuta yleiselle liikenteelle tarkoitettua taikka yleisesti liikenteeseen käytettyä aluetta.

      Kaupan, huoltamon, muun liikekeskuksen tai vastaavan alueen pihaliittymä on kuitenkin risteys, koska ne alueet ovat yleiselle liikenteelle tarkoitettuja alueita.

      Yksinkertaisesti tieksi laskettavien väylien risteävät kohdat ovat risteyksiä. Risteyksen sisällä taas risteyksen osat eivät muodosta omia pikkuristeyksiä, vaan ne ovat osa kyseistä risteystä.

    • Anonyymi

      Pyörätie / Yhdistetty pyörätie ja jalkakäytävä / Pyörätie ja jalkakäytävä rinnakkain väylän ja ajoradan risteävä kohta on myös risteys.

      Polkupyörä on ajoneuvo. Ajoneuvolla risteystä lähestyttäessä on noudatettava erityistä varovaisuutta. Kun polkupyörä lähestyy tietä/ajorataa, niin myös pyöräilijä on velvollinen noudattamaan erityistä varovaisuutta.

      • Anonyymi

        Tottakai. Tämä lienee kaikille selvää. Samalla hyvä muistaa, että erityisen varovaisuuden vaatimus EI muuta tai lievennä väistämissääntöjä. Kärkikolmion takaa tuleva on aina väistämisvelvollinen kaikkea risteävää ajoneuvoliikennettä kohtaan, B7 lähestyvä on aina väistämisvelvollinen risteävää polkupyöräliikennettä kohtaan ja suojatietä lähestyvän on aina annettava esteetön kulku jalankulkijalle.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tottakai. Tämä lienee kaikille selvää. Samalla hyvä muistaa, että erityisen varovaisuuden vaatimus EI muuta tai lievennä väistämissääntöjä. Kärkikolmion takaa tuleva on aina väistämisvelvollinen kaikkea risteävää ajoneuvoliikennettä kohtaan, B7 lähestyvä on aina väistämisvelvollinen risteävää polkupyöräliikennettä kohtaan ja suojatietä lähestyvän on aina annettava esteetön kulku jalankulkijalle.

        Ei muuta väistämissääntöjä, mutta nopeudella saattaa olla vaikutusta tuomion suhteen, mikäli sattuu kolahtamaan. Alla on esimerkki, jossa "erityistä varovaisuutta" lähestyessään risteystä on oikeudessa otettu väistämissäännön lisäksi huomioon.

        KKO:2021:70
        https://finlex.fi/fi/oikeus/kko/kko/2021/20210070

        "A on tienkäyttäjänä omistamaansa henkilöautoa liikekeskuksen pysäköintipaikoille johtavalla tiellä kuljettaessaan huolimattomuudesta jättänyt noudattamatta olosuhteiden edellyttämää huolellisuutta ja varovaisuutta vaaran ja vahingon välttämiseksi sekä jättänyt risteystä lähestyessään noudattamatta erityistä varovaisuutta ajaen risteykseen liian kovalla tilannenopeudella. A:n kuljettaman auton keula on törmännyt B:n kuljettaman auton oikeaan kylkeen. A on rikkonut tieliikennelakia tavalla, joka on ollut omiaan aiheuttamaan vaaraa toisen turvallisuudelle. Menettelyllään A on syyllistynyt liikenneturvallisuuden vaarantamiseen."


      • Anonyymi

      • Anonyymi

        Noiden väylien risteävät kohdat eivät ole omia risteyksiä, jos ne risteävät kohdat sijaitsevat ajoratojen kanssa samassa risteyksessä. Jos nuo listatut väylät taas kulkevat erillään ajoradasta ja ovat omia teitä, niin silloin niiden risteävät kohdat ovat myös omia risteyksiä.


      • Anonyymi

        Tottakai,ja suojatielle jalan aikovan varottava henkensä kaupalla näitä kännyköitä räplääviä.
        Muutenkaan niin väliä jos ihminen edessä,tai pysähtynyt auto viereisellä kaistalla.


    • Anonyymi

      Milloin siis kevli on risteyksessä tien osa? Jos pyöräilee pyörätienjatketta vihreillävaloilla tien yli, ja heti oikealta tien ylityksen jälkeen tulee pyöräilijä, niin kumpi siinä väistää? Itse oletan valoista tullut?

      Entä ennen pyörätienjatkeelle menoa sama? Oletan myös samoin?

      • Anonyymi

        Jos kevyenliikenteen väylä kulkee kaukana ajoradasta tai ihan erillään, niin silloin väylä on oma tie ja sen risteykset omia risteyksiä. Jos vieressä kulkeva kevyenliikenteen väylä on "tarpeeksi" lähellä ajorataa, niin se lasketaan osaksi samaa tiekokonaisuutta ajoradan kanssa, eli on osa tietä, eikä ole silloin erillinen oma tie.

        Muistan kuulleeni sellaisen muistisäännön, että jos pyörätie kulkee risteyksen liikennemerkkien ”sisäpuolella” risteykseen nähden, kuten tässä kuvan tapauksessa https://maps.app.goo.gl/s1LXWvWqfpy2fFs26 väylä kulkee liikenteenjakaja- sekä kolmio liikennemerkkien jälkeen, niin kyseinen kevyenliikenteen väylä on osa tietä, eikä oma erillinen tie ja on silloin osa samaa risteystä ajoradan kanssa.

        Jos tällaisessa tapauksessa mietitään asiaa jonkun väistämismerkin, kuten esim. "kolmion" näkökulmasta, niin jos kevyenliikenteen väylällä liikkuville on tulosuunnasta katsottuna määrätty kolmio, niin kyseinen kolmio velvoittaa pyöräilijää koko risteyksessä olon ajan. Kolmio on siis hänellä voimassa kyseisessä risteyksessä, kunnes pyöräilijä poistuu risteyksestä. Väistämismerkki pitää kuitenkin sijaita kevyenliikenteen väylän oikealla puolella, jotta se koskee sitä.

        Tilanteet, että kuka väistää kevyenliikenteen osalta milloinkin ketäkin, niin saattavat olla haasteellisia. Pitää vain ajaa tilanteissa tarpeeksi hiljaa ja varovasti. Jos miettii pääsääntöä, että oikealta tulevaa väistetään, niin ei varmasti mene kovin pahasti pieleen. Toki muut väistämissäännöt ja mahdolliset liikennemerkit vaikuttavat tilanteessa tietenkin myös.


    • Anonyymi

      Hankkikaa jo jokin oikea harrastus, ettei teidän tarvitse yrittää päteä Suolessa vänkäämällä jostain itsestään selvistä asioista ja sotkea siihen lakitekstiä jota ette osaa tulkita.

      • Anonyymi

        Tieliikennelaista liikennesäännöt löytyvät.


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 127
      3387
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      92
      3120
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      17
      2328
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      27
      1814
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      21
      1688
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      15
      1549
    7. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      18
      1514
    8. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      29
      1466
    9. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      18
      1431
    10. Hermo mennyt sotealueeseen?

      Nyt hammaslääkäriaika peruttiin neljännen kerran. Perumiset alkoi tammikuussa. Nyt uusi aika elokuulle!????
      70 plus
      81
      1365
    Aihe