Neuroottinen ulkonäöstä -pakkooireet

Anonyymi

Kaikki alkoi kun muutama vuosi sitten katsoin jotain "mewing" -videoita youtubesta jossa puhutaan kuinka leukaa ja sen muotoa voidaan parantaa pitämällä kieltä koko matkalta kitalaessa suun ollessa lepoasennossa ja suu suljettuna, hengittäen nenän kautta. No, monelle itsestään selvää ja automaattinen toimintatapa mutta nyt jouluna perehdyin asiaan uudestaan ja ensiksi ongelmaksi tuli manuaalinen kielen tiedostaminen.

Eli alkoi ahdistaa kun mieltä hallitsi kokoajan ajatus että missähän asennossa kieli nyt on ja onko se varmasti oikein. Sitten iski pelko että mitäpä jos pidänkin sitä jotenkin väärin ja leuan esteettisyys kärsii. Nyt olen jo pari kuukautta katsonut hirveässä stressissä kaikenmaailman leuankehitysvideoita ja en edelleenkään saa mielenrauhaa että toiminko varmasti oikein. Hulluinta tässä on kun eihän leuan luustoon ja lihaksistoon enää aivan radikaalisti pysty vaikuttamaan kun kasvu on loppunut. Asia aiheuttaa suunnatonta stressiä ja tiedostan itsekin että ei ole enää kohtuuden rajoissa. Pelottaa vain paljon että en voisi olla aina kaikkein paras versio itsestäni ja se vaikuttaisi ratkaisevasti esimerkiksi kumppanin löytymiseen tms.

2

151

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Kirjoititkin sen, mikä vaikuttaa olevan ongelmasi ydin

      "Pelottaa vain paljon että en voisi olla aina kaikkein paras versio itsestäni ja se vaikuttaisi ratkaisevasti esimerkiksi kumppanin löytymiseen tms."

      Vaikutat vaativan itseltäsi tosi paljon, ja etsit jonkinlaista täydellisyyttä. Uskot, että jos et pääse tuohon täydellisyyteen, se voi viedä sinulta mahdollisuuden jopa kumppanin löytymiseen ja aiheuttaa siis jonkinlaisen hylätyksi tulemisen kokemuksen mitä moni saattaa pelätä syvimmällä sisällään.

      Tuollaisiin perfektionistisiin ajatuksiin voi liittyä riittämättömyyden tunteet itsestä.

      Oikeasti ulkonäöllä kaikkine tuollaisine yksityiskohtine mihin kiinnität huomiota, ei ole niin suurta merkitystä kumppanin valinnassa vaikka tottahan se on, että myös ulkonäköäkin kumppania valitessa katsotaan. Monesti esimerkiksi nuorena tai epävarmana saattaa tuntua, että löytääkseen kumppanin pitäisi olla sitä sun tätä eikä kelpaa sellaisena kuin on. Jos joku hylkäisi sinut jonkun leukaperien takia, niin haluaisitko olla edes tuollaisen ihmisen kanssa?

      Yksi tapa katkaista tuollaisia ajatuskulkuja on keskittyä läsnäolevaan hetkeen ja hyväksyä se. Kokeilla mindfulness harjoituksia. Siinä tarkastelet ja seurailet ajatuksiasi kuin hiukan etäältä, neutraalisti niitä tarkastellen. Se on jo hyvä alku, että pystyt kirjoittamaan kokemuksistasi, koska siinä tavallaan tarkasteletkin niitä jo tietyllä tapaa ulkopuolelta.

      Pakko-oireisiin voi liittyä ahdistuneisuuden kokemus ja tunne hallinnanmenettämisestä, eli juuri esim. että alkaa tarkkailemaan tuollaisia ajatuksia kuin mitä sinä mietit, kielen asentoa ym pakkomielteisesti. Auttaisiko sinulla se, että keskittyisit vaikkapa sen sijaan, että keskityt tuohon niin vaikka aisteihisi, mitä kuulet tai näet, tai maistat? Jos ahdistaa voit vaikka kokeilla jotain fyysisesti koskettaa jotain esinettä lähelläsi ja tunnustella sitä. Keskittyä siis muuhun kuin noihin pakkoajatuksiin. Sanoa itsellesi mielessäsi rauhoittavia sanoja. Hengittää syvään. Kun sinulle tulee onnistumisen kokemuksia siinä, että pystyt rauhoittamaan itseäsi voi olla että ahdistuneisuuden kokemuksen vähenemisen kautta pakkomielteiset ajatusketjutkin vähenee.

      Omaa alitajuntaa voi myös muokata niin, että sanoo itselleen jotain vahvistavia sanoja niitä toistaen ; esim. sinä riität. Yritä miettiä mistä asioista myös itsessäsi pidät tämän kritiikin sijaan. Mistä asioista elämässäsi olet kiitollinen. Sen sijaan että suuntaat huomion johonkin pieneen asiaan josta et esim pidä.

      Täydellisyydentavoittelu voi olla tosi raskasta ja haitata elämää. Siitä kannattaa päästä irti ja oppia hyväksymään asioita sellaisena kuin ne on. Se on todella paljon helpommin sanottu kuin tehty. Mutta voin luvata että ihminen on paljon onnellisempi vikojensa kanssa kuin jatkuvasti täydellisyyttä viilaten. Kukaan meistä ei ole täydellinen ja oikeasti täydellisyys voi olla jopa tylsää.

      • Anonyymi

        Sanattomaksi vetää, niin hyvin kyllä kirjoitit ja osasit muodostaa kokonaiskuvan asiasta! Aina miettii että kenelle tämmöisistä asioista nyt edes kehtaa/viitsii puhua. Ehkä se on jokin alitajuntainen tapa joka saattaa olla peräisin juuri jostain lapsuudesta tai nuoruudesta, kun on ollut ulkonäköpaineita ja tarvetta kokea tulevansa hyväksytyksi.

        Voivat olla liitännäisiä myös tyyppilisiin ocd -oireisiin joita minulla oli muutama vuosi sitten. Erilaisia pakkotoimintoja ja -ajatuksia. Ja juuri että luo itselleen epärealistisia ns. kauhukuvia tilanteista joihin pelkää joutuvansa sitten jos ei pysty täyttämään perfektionistisesti asioita, niinkuin nyt tässä tapauksessa tuo leukajuttu.

        Toisinaan myös deittipuolen jutuissa jne. on tullut tilanteita kun on alkanut liikaa stressaamaan omaa kroppaa ja fyysisiä ominaisuuksia. Miettii että riitänkö tällaisena kuin olen. Ehkä sitä ajan kanssa oppii rakastamaan itseään täysin sellaisena kuin on, varsinkin asioita joihin ei voi itse vaikuttaa. Ja onko silläkään sitten väliä vaikka ei jotain sitten sattuisi miellyttämään, koska eipä se semmoinen itsensä piilottelu ja epävarmuus ainakaan hyödytä parisuhdeasioissa pätkääkään.

        Tuntuu että tämmöiset asiat tulee vähän kausittain, ehkä useammin juuri talven pimeimpinä aikoina, joskus myös alkukevät on tällainen. Olisi varmaan tärkeä löytää vaikkapa mielekkäitä harrastuksia.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mites meillä nainen tämä yhteys

      Onko se yhteistä se kokemus siitä, että tunnemme syvästi toisemme? Tunnemme vetoa ja sielunyhteyttä, jotain kuin toisest
      Ikävä
      65
      1208
    2. Miltä kaivattusi näyttää

      Kehtaako esitellä kenellekään? 🤣🙆‍♂️
      Ikävä
      46
      839
    3. Se viime kohtaaminen

      Oli naine vähän sellainen kohmea. Nopeasti yritin etsiä merkkejä sinusta mutta en saanut mitään ilmi. Ajattelin että ny
      Ikävä
      49
      769
    4. Olen lihonut vähän

      Sekin nolottaa. Onneksi ei nähdä ihan heti. Ehdin palata ennalleni.
      Ikävä
      93
      743
    5. Ihan rakentavassa mielessä

      Haluaisin nainen kysyä sinulta ja myös itseltäni että mitä me oikein odotellaan? Olisiko aika jo käydä edes treffeillä?
      Ikävä
      58
      740
    6. Taidan olla ihan sairas

      Kun mietin jo meidän yhteisen lapsen nimeä 😄
      Ikävä
      76
      690
    7. Toivoisin niin

      Että edes kerran heräisin vierestäsi uuteen aamuun.. 💔
      Ikävä
      41
      661
    8. Mitä haluaisit sanoa

      Minulle? Tiedän että aikaa on kulunut mutta ihan mielenkiinnosta, kuitenkin kutkuttelit mun sisintä. T. V
      Ikävä
      42
      615
    9. Tiedät, että ottaisin yhteyttä heti

      Ja ihan kevyesti, jos vain tietäisin, että se on toivottua. Miehelle naiselta.
      Ikävä
      28
      611
    10. Miksi, siis miksi haluat kirjoitella minun kanssa?

      En vain oikeen ymmärrä. Onko sulla tylsää, vai mikä homma?
      Ikävä
      49
      594
    Aihe