Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

Testamentin toimeenpano - yksi testamentinsaaja

Anonyymi

Viime aikoina on "tulkittu" testamentteja, joissa kaikki omaisuus määrätään täysin omistusoikeuksin yhdelle henkilölle. Testamentinsaajaksi nimetty henkilö voi olla Ville, Veijo, Veikko, Matti tai Liisa (sentään yksi nainenkin joukossa!!).

Miten sellainen testamentti tulkitaan?

Se on hyvin yksinkertaista. Jäämistö on annettava yhdelle henkilölle, kun testamentissa niin määrätään. Mitään muuta tulkintaa ei voida tehdä, koska kaikki muut käsitykset olisivat väärintulkintaa ja sen sanamuodon ylittämistä.

Kun siis testamenttissa kaikki omaisuus määrätään Villelle, voidaan pesänjako tehdä vain niin, että Ville tosiaankin saa kaiken. Poikkeuksena on testamentin tehottomuus mahdollista rintaperillistä vastaan, jos mainittu tekee lakiosavaatimuksen määräajassa testamentin tiedoksiannosta.

Kaikenlainen muu "toimeenpano" ei ole testamentissa ilmaistun perittävän viimeisen tahdon toimenpanoa vaan perillisten oman mielen mukaista pesänjakoa. Se on sallittua, koska perilliset saavat yksimielisiä ollessaan jakaa jäämistön haluamallaan tavalla.

Perintö- ja lahjaverotukseen on merkitystä sille, mihin perusteeseen jäämistön jako nojautuu. Jos jäämistöä jaetaan oman mielen mukaan, kysymykseen tulee verottajan näkökulmasta katsoen lahjoitus. Joku edunsaajista eli perillisistä ja/tai testamentinsaajista on lahjoittanut osuudestaan jotakin muille. Tällöin saaja maksaa ensin perintöveron ja lahjansaaja maksaa lahjaveroa.

Toinen ja kokonaan eria asia edellisestä on perinnöstä luopuminen, jolloin perillinen tai testamentinsaaja ei lainkaan ota perintöä/testamenttia vastaan. Silloin hänelle ei tule veroseuraamuksiakaan.

Lopuksi vielä on todettava, että kahden ristiriitaisen testamentin ollessa kyseessä, niiden tulkintaa ei voida tehdä niin, että toisesta otetaan joitakin itselle mieluisia kohtia ja toisesta jätetään epämieluisat kohdat huomioon ottamatta. Jos siis kahdesta testamentista molemmissa määrätään kaikki omaisuus yhdelle henkilölle, ei jäämistöä voida jakaa heille molemmille kahteen osaan.

3

71

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Tuo se testamenntisi perunkirjoitukseen, joka tuskin ihmeellistä tulkintaa tarvitsee, mutta kirjataan.
      Verohallinnolle perukirjan liitteenä testamentti sitten kulkeutuu. Perukirjassa ja muutoinkin pitäisi olla muutoin tulkinta epäselvissä tapauksissa.

    • Anonyymi

      Pitkä oli teksti ja melkein alussa lähti lapasesta.

      Jos ja kun osataan lukea, kirjoittaan ja ymmärretään kirjoitusta tai sen sanomaa, menisi oikein, mutta jos ymmärrys puuttuu, puuttuu myös asioiden oikeellisuus.

      Joten yritäppä uudelleen.

    • Anonyymi

      Koskeeko tuo myös käteistä?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      71
      2348
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      101
      2123
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      78
      1738
    4. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      44
      1557
    5. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1546
    6. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      11
      1485
    7. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      31
      1449
    8. 52
      1308
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      78
      1268
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      30
      1209
    Aihe