Edullista ruokaa

Anonyymi

Pitkään aikaan ei ole ollut kotoista ketjua ruuanlaitosta, vaan joka ketjussa pelätään sotaa. Ruuan hinta on jo noussut ja jatkaa nousemistaan, joten edullisia vinkkejä kaivataan. Minä aion alkukesästä kerätä paljon nokkosta ja kuivattaa. Nykyisin teen kaupan pakastepinaatista kerran viikossa keittoa ja keitetyn kananmunan kanssa se on hyvä lounasruoka.

34

53

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Ei ole enää varaa kiristää ruokabudjettia, se on noin 30 euroa viikossa. Onneksi jaksan itse tehdä vielä ruokani. Tänään kalapuikkoja. Noin 3 euron pakeista syö 2 kertaa. Perunoita lisäksi. Omena. Ruisleipää ja juustoa. Kuppi kahvia.

      • Anonyymi

        Sanokaa mitä sanotte, mutta kalapuikot on hyviä. Maukkaat juustot oon aika kalliita,
        mutta kiloon juustoa menee monta litraa maitoa.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Sanokaa mitä sanotte, mutta kalapuikot on hyviä. Maukkaat juustot oon aika kalliita,
        mutta kiloon juustoa menee monta litraa maitoa.

        Minä kaipaan sitä vanhaa hyvän ajan tahkojuustoa. Jossakin erityismyymälässä sitä on joskus saanut, suuresta kiekosta lohkottuja ihania reikäisiä paloja. Mutta nykyisin kaikki lähikauppojen juustot on muoviin pakattuja melko mauttomia. Hinta kyllä on ensiluokkainen.


    • Hyvä ja ajankohtainen aloitus. Vuosien varrella on pyritty pääsemään eroon milloin ruokahävikistä milloin punaisesta lihasta. Kasvisten lisääminen ruokavalioon taitaa olla jo tuttu juttu, ei tarvi muistuttaa. Punaisesta lihasta luopuminen on tietysti selvää säästöä, kotimaiset kasvikset eivät kovin kalliita ole. Kotimaisen kalan hinta on pysynyt aika korkeana, mutta silakat taitavat edelleen olla aika edullisia ?

      Minulla on tuolla kirjahyllyssäni Lars Johanssonin "Saiturin keittokirja" (1992) ja mielestäni Martoilla on myös hyviä julkaisuja aiheesta. Ja eivätkös naistenlehdetkin ole olleet asialla tämän tästä ?
      Varmasti meidän ikäpolvella on jo taito hyppysissä, osataan kyllä säästää, mutta ehkä se mieleen palauttaminen on tämän ajan haaste. Itsekin vasta muistin, etten ole pitkään aikaan tehnyt hernekeittoa. Herneet ovat halpa ja hyvä proteiinin lähde. Itse keitän hernekeiton aina ilman lihaa, sipulia ja porkkanaa vain joukkoon niin kyllä maistuu ja on edullista arkiruokaa..
      Kananmunat ovat edelleen edullisia, vaikka niitä ei ehkä ihan terveystuotteiksi voi lukeakaan. Jotkut bodarit käyttävät tätä proteiinin lähdettä niin, että syövät kananmunasta vain valkuaisen.
      Minulta jäi tänä vuonna nuo nokkoset poimimatta, vaikka listalla oli. Sienisaaliskin jäi vähäiseksi ja tietysti metsämarjat. Aikaisempina vuosina niitä on minulla ollut ihan jaettaviksi saakka.
      Leipominen on monelle harrastus. Minäkin yritän pitää huolen siitä, että ainakin kahvileipä on aina itse leivottua. Hapanleivän juurikin minulla taitaa vielä olla pakastettuna, mutta sen valmistaminen on sen verran työlästä ja taitoakin vaativaa, että se on minulta jäänyt.
      Kuten joku jo kirjoitti, itse valmistaen saa edullista ruokaa ja tietysti myös terveellistä, lisäaineet eivät kovin suotavia ole.

    • Anonyymi

      Minä asun kerrostalossa lähiössä pääkaupunki seutu. Puhtaita nokosia mahdoton kerätä on koiran pisua ja kakia nissä.Kuin ihmisten huonoa tapaa sylkeä ja virtsata maaston.Ruuan laitto ei kinosta.Kyllä se on Lidi valmisateriat. Tänään ostis kasviskaali -kääryleitä,riitää hyvin 2 päivän lounaaksi.Pieni ruokaselle. Illakiseksi on kaurapuuroa. Valmistan mikrossa. Lisään raejuustoa ja pakaste pussista mustikoita. Hyvin pärjään yön yli. Aamulla kun ei syö mitään.

    • Anonyymi

      Hernissoppa on todella hyvää ja ravitsevaa.
      Välillä teen vaihteluksi vihreistä linsseistä keittoa, joita liotan ensin 2-3 h vedessä, jouduttaa keittämistä.
      Lisukkeeksi porkkanaa tai paprikaa ensin kuullotettuna, joskus lisään maun vuoksi mausteista chorizo -makkaranpaloja.

      • Hyvä kun mainitsit nuo linssit, Ano 19.54. Niitä minäkin käytän paljon. Lastenlasten lempiruoka on linssi/punajuuri/kookoskeitto. Maistuu aikuisillekin.
        Netistä löytyy ohje. Raejuustoa vähän pinnalle, hyvä proteiinilisä eikä rasvaa..))


    • Anonyymi

      Tähän ikään jokainen kai jo tietää mikä on edullinen ruuan raaka-aine,
      mutta tämä rauhallinen aihe on mukava keskustelun aloituksena.
      Esim. peruna, kaali, juurekset, vegaani-hernekeitto jne.
      Laitan hernekeittoon myös vähän porkkanan ja lantunpaloja.
      Lanttua vain ei meinaa enää saada marketeista.
      Joskus ostan pikkupaketin savupekonikuutioita hernekeittoon.
      Tulee makua. Savupotkaa laitoin kauan aikaa sitten,
      kun sitä vielä myytiin. Hernekeittoon ei kyllästy.
      Mihinkään tavalliseen kotiruokaan ei kyllästy
      eikä se tule kalliiksi.
      Se, mitä ei välttämättä tarvitse nostaa kauppalaskua,
      erilaiset makeat ja pullat yms. Onneksi ei ole niihin mielitekoakaan.
      Tein juuri kalakeiton pakastekalasta (seiti).
      On edullista ja helppo ja nopea valmistaa.
      Mitä ruokaa sinä tänään valmistat ?

    • Anonyymi

      Arkiset aiheet on vastapainoksi hyviä, kun auttamattomasti sota ja korona
      pakkaa hallitsemaan ajatuksia. En laita ruokaa tänään. Syön Lidlistä ostamaani
      ahvenkukkoa ja juon piimää päälle.

    • Anonyymi

      Savuliha tuo hernekeittoon kivan maun ja tuoksun.
      Kauan sitten olen syönyt laskiaisrokkaa, jossa oli palvattuja siansorkkia, jotka maistuivat suorastaan herkulliselta.

    • Anonyymi

      Lämmitin uunin ja tein pellillisen lihapullia. Osan söin tänään perunamuussin kanssa ja pakastan loput, saan ainakin 4 kertaa vielä. Lämmitän ne kuullotetun sipulin kanssa matalassa kattilassa, kastikkeen saa samaan kun lorauttaa ruokakermaa. Lihapullista saa pakastevihannesten kanssa keitonkin. Salaattia on joka päivä. Jäävuorisalaatin kerästä saa koko viikoksi, lisää vaikka kurkkua jos raaskii ostaa . Kurkku ja tomaatti on nyt tosi kalliita, 4-6 euroa kilo ja sillä saa jo sianlihaa kilon.

      • Anonyymi

        Minäkin teen joskus lihapullakeittoa, se on balkanilainen ruoka nimeltään
        "topzeta" ja keittoon tulee siellä riisiä perunan sijaan.
        Joskus myös valmistan pelkät lihapullat laihassa lihaliemessä keittämällä.
        Ei roisku rasva ja tulee muhevia, vaikka väriltään haileita.
        Nyt ei raaski ostaa kurkkua ja tomaattia.


    • Anonyymi

      Suomalaiset tomaatit ovat etenkin talvella mauttomia, oikeammin jopa pahoja, eivät edes kesällä herkullisen makeita, kuten vielä viime vuosisadalla.
      Ostan mieluummin paprikaa, sitäpaitsi siinä on paremmat ravintoarvot tomaattiin verrattuna.
      Lisäksi väreissä löytyy.

    • Anonyymi

      En juuri osta valmisruokaa.
      Tilaan ruokani K-citystä, kädet kun toimii ja on viitteellisyyttä laittelen ajankuluksi ruokaa. Netistä saan ruokaohjeet jos emuuten muista, ruokaa laittaessa aika kuluu mukasti.
      Ruokaan menee noin 250 euroa, se ei ole paljon.

    • Anonyymi

      Kun syö halpaa perunaa, porkkanaa, keräkaalia ja tarjousten mukaan kukka- ja parsakaalia, höystettynä sipulilla ja kermalla, joskus ostaa siskonmakkarapaketin tai anjovisfileitä, pärjää ilman herkkuja, saa monipuolista ja terveellistä, ruisleipää paksulla voikerroksella kuiduksi. Naposteltavat ovat pähkinöitä ja siemeniä.
      Verikokeiden tuloksia taas lääkärit kehuivat. Ei ole kolesterolia liikaa!

      Terveellinen ei ole aina kallista, tomaatitta pärjää, hyviä ovat olleet maistaissani kotimaiset tomaatit, kun antaa kaapissa, paperipussissa kypsyä. Tammikuussa ostin yhden.

      • Anonyymi

        Entäs se hyvä kolesteroli, onko sitä tarpeeksi, kun paksuja voikerroksia leivällä syöt? Vaihda kasirasvalevitteeseen!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Entäs se hyvä kolesteroli, onko sitä tarpeeksi, kun paksuja voikerroksia leivällä syöt? Vaihda kasirasvalevitteeseen!

        Kissanrasvaanko?
        Kolesteriarvot eivät laske rasvalla.
        Eivät ole nousseetkaan, ihanne tasot minulla, samoin B12, ja D vitamiini.
        Yhtä en osta, se on margariini ja kurri!


    • Hernekeitto tuntuu pitävän pintansa, se on edullista, ravintorikasta ja ympäristöystävällistä ruokaa, jota voi höystää mieleisekseen. Itse laitan joskus myös pakasteherneistä sosekeittoa, se tuo kevään vihreän raikkaan tuulahduksen ruokapöytään. Kiehautan pakasteherneet kasvisliemikuution maustamassa vedessä, soseutan tehosekoittimessa , lisään ruokakermaa. Pinnalle voi ripotella vaikka rapeita pekonimuruja, mutta smetananokarekin riittää hyvin.

      Tomaateista suosin makeita pieniä kirsikkatomaatteja, joita voi syödä kokonaisina, ei tule vetistä tuntua kuten usein ainakin isommissa pilkotuissa talvitomaateissa. Eriväriset suippopaprikat ovat mietoja ja lähes siemenettömiä. Punasipuli ohuenohuina viipaleina on hyvä lisä salaattiin tai vaikka leivän päälle ja marinoituna se on sellaisenaan hyvä lisuke. Veistän perunankuorimaveitsellä porkkanoista ohuita suikaleita ja lastuja salaattiin ja vokkipannulle. Myös poikittainkeikatut pyöreät appelsiiniviipaleet ovat ihana lisä salaatissa. Erilaisten juuresten raasteista saa maistuvia kasvispihvejä lisäämällä munaa ja jauhoa ja paistamalla lettupannussa. Nyt yrtit saa kukoistamaan aurinkoisella ikkunalaudalla. Ruokaupan ruukkuyrtit voi istuttaa isompaan multatilaan ja ne vaan tuuhettuvat ahkerasta napsimisesta.

      Nautin värikkäiden ruoka-ainesten käsittelystä ja värileikistä lautasella. Viisi väriä päivässä takaa vitamiinit, uskon tähän sanontaan.

    • Tämän päivän lehtitietojen mukaan ei meillä kohta ole edullista ruokaa. Kaikkien elintarvikkeiden hinnat ovat nousussa.
      Toistaiseksi olen vain tyytynyt lukemaan uutisia. Entä te muut? Joko on alkanut tuntua, että pitää täydentää varastoja? Kun vielä rahat riittävät.
      Mietin, että pitäisikö ostaa ylimääräinen kahvipaketti.
      Mitä olette ajatelleet hamstrata?

      • Anonyymi

        En hamstraa mitään. Kahvimerkkini maksoi eilen lidlissä 4,90, nousi jo kauan siten. Turhaa mitään muuta hamstrata kuin pitää kotivara 72 tuntia varten.


      • Anonyymi

        Kahvin hinta nousi jo ja se tuotetaan muissa maanosissa. Venäjän sota ei ehkä kahvin hintaan vaikuta paljon muuten kuin kuljetuskustannusten nousun kautta.

        Mitä voisi hamstrata ja säästäisikö siinä paljon ? Sitä on aika työlästä laskea,
        kun ei ole kristallipalloa paljonko hinnat nousevat ja mitkä hinnat.
        Viljan hinta nousee eli leivän hinta nousee, kannattaako ostaa pakastimeen ?
        Kertokaa, mitä kannattaisi ostaa varastoon, mikä säilyy ja minkä hinnannousu
        tulee olemaan suuri !


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        En hamstraa mitään. Kahvimerkkini maksoi eilen lidlissä 4,90, nousi jo kauan siten. Turhaa mitään muuta hamstrata kuin pitää kotivara 72 tuntia varten.

        Mikä katastrofi sinua voi uhata 72 tunnin sisällä ?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Mikä katastrofi sinua voi uhata 72 tunnin sisällä ?

        Esim. sähkökatko tai kaasuvuoto.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Esim. sähkökatko tai kaasuvuoto.

        Onko niitä usein siellä Moskovassa ?


    • Anonyymi

      Kuulostaa paljolta 5 väriä .

      • Anonyymi

        Älä sure värejä saa pullosta.


      • Anonyymi

        Valkoinen peruna, vaaleenvihreekaali, tummanvihree pinaatti, oranssi porkkana, keltanen paprika, punanen omena, liila munakoiso, sininen mustikka. Punastakin montaa eri sävyä löytyy, samoin vihreitä.
        Kuulemma tummanvihreissä vihanneksissa rutkasti ytyä. Esim lehtikaali ja pinaatti.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Valkoinen peruna, vaaleenvihreekaali, tummanvihree pinaatti, oranssi porkkana, keltanen paprika, punanen omena, liila munakoiso, sininen mustikka. Punastakin montaa eri sävyä löytyy, samoin vihreitä.
        Kuulemma tummanvihreissä vihanneksissa rutkasti ytyä. Esim lehtikaali ja pinaatti.

        Musta makkara on terveellinen juures.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Valkoinen peruna, vaaleenvihreekaali, tummanvihree pinaatti, oranssi porkkana, keltanen paprika, punanen omena, liila munakoiso, sininen mustikka. Punastakin montaa eri sävyä löytyy, samoin vihreitä.
        Kuulemma tummanvihreissä vihanneksissa rutkasti ytyä. Esim lehtikaali ja pinaatti.

        Keitätkö perunat ja munakoisot vai raakanako syöt?
        Tuskin maistaisin tuollaista sotkua joka ei ulkonäöllään ainakaan houkuttele.
        Sorkkaeläimille joutaisi.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Keitätkö perunat ja munakoisot vai raakanako syöt?
        Tuskin maistaisin tuollaista sotkua joka ei ulkonäöllään ainakaan houkuttele.
        Sorkkaeläimille joutaisi.

        Mistä tuon raakana syönnin keksit? Tietysti niitä ruokia valmistetaan sopivalla tavalla ja eri aterioilla keittämällä ja raakana. Mutta päivän mittaan tulee erivärisiä. Niissä on erilaisia vitamiineja. Salaatissa voi kerralla olla paljonkin värikkäitä tuoreita juttuja.


    • Anonyymi

      Espanjalainen tomaatti on ilmastoteko. Kaikki vihreät sen tietää. Vain närpiöläiset vietnamilaista orjatyövoimaa käyttävät miljonäärit yrittävät tuputtaa meille "kotimaisia" kurkkuja ja tomaatteja. Ensin kupataan miljoonan maataloustuet ja sitten kurkku maksaa 6e kilo.

    • Kotimaista vihannesta mielummin, espanjassa kongolaiset orjina vihannes tuotannossa.

      • Anonyymi

        Orjia on lehtien mukaan vietnamilaisetkin Närpiössä. Useimmat sairastuvat muutamassa vuodessa, etteivät voi enää sitä työtä tehdä. He altistuvat joillekin aineille kasvihuoneissa.
        Se ei estä jonkun muun työn tekemistä, mutta siellä keskenään tomaatinpoiminnassa
        ei ole oppinut suomenkieltä eikä ammattitaitoa ole muuhun. Paha paikka.


    • Anonyymi

      Vietnamilainen työskennellyt Närpiön kasvihuoneilla 8 vuotta ja tuntipalkka 10,50 euroa .
      Riistämistä suorastaan koko touhu.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Olisiko sinulla mitään toiveita?

      Miten sinä toivoisit minun sinua lähestyvän? Mitään mitä olisi tosi hyvä tietää ennen sitä? Jos ei sen kummempia, niin
      Ikävä
      102
      2790
    2. Turun tunnin juna toteutetaan

      Köyhiltä viedään mutta tunnin juna Turkuun viedään läpi. Puhaltakaa PS nyt tämä poikki! https://www.hs.fi/politiikka/ar
      Perussuomalaiset
      235
      1913
    3. Oletko kertonut tästä

      Meidän oudosta jutusta kenellekään? Olen kertonut ystävälleni, että olet saanut minut sekaisin…, mutta tästä hän ei tied
      Ikävä
      112
      1866
    4. Miksi miehet kohtelevat mua huonosti

      Oon nyt tapaillut kolmea ihmistä. Ensimmäisen kanssa nähtiin kolme kertaa, ja meidän oli tarkoitus mennä leffaan tiettyn
      Sinkut
      135
      1548
    5. huono vai hyvä juttu

      Miten ulkopuoliset reagoisivat jos olisit kaivattusi kanssa yhdessä....?
      Ikävä
      93
      1400
    6. Poliisi etsii Leif Lindemannia

      https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/poliisi-etsii-leif-lindemania-julkaisi-kuvan/8982310#gs.cec6zf Onko nähty jo tarhar
      Kokkola
      23
      954
    7. Hitsi että olet tyylikäs!

      Sinulla on upea näkemys ja oikeaa värisilmää. Hyvä etten melkein pudonnut polvilleni eteesi kun hämmästytit minut jällee
      Ikävä
      37
      944
    8. Mitä mielestäsi on aito

      rakkaus? Miten sen kuvailisit?
      Ikävä
      90
      926
    9. Ensi kerralla aion ottaa sinun kanssa

      Tuijotus kisan ja mitäs sitten tapahtuu jää nähtäväksi 🤩😃 Voi olla vähän hankalaa jos muita ihmisiä mutta odotelkoot s
      Ikävä
      46
      798
    10. Voisiko kaivattusi tehdä jotain mitä

      Et voisi antaa anteeksi
      Ikävä
      43
      794
    Aihe