Onko koronaa edelleen syytä pelätä?

Anonyymi

Ulos koronasta

Kysyimme HUSin Asko Järviseltä, joko baareissa voi juhlia vapaasti ja uskaltaako uutta tuttavuutta pussailla treffeillä ilman pelkoa koronasta.

Yhä useampi on saanut täyden rokotussarjan, sairastanut koronan tai kokenut molemmat. Moni silti miettii, onko koronaa edelleen syytä pelätä.

Kysyimme mieltä polttavat kysymykset HUSin infektiotautien ylilääkäriltä.

Puolet suomalaisista on saanut kolmannen koronarokotteen ja useat ovat myös jo sairastaneet koronan. Kaksi kulunutta vuotta ovat kuitenkin opettaneet meidät pelkäämään. Vaikka rajoituksia puretaan, moni silti edelleen pohtii, onko normaaliin arkeen astuminen hyväksyttävää.

Esitimme ihmisten huulilla nyt pyörivät kysymykset HUSin infektiotautien ylilääkäri Asko Järviselle.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL valmistelee parhaillaan uutta maskisuositusta, mutta onko maskien käyttäminen enää tässä tilanteessa tarkoituksenmukaista ja mitä hyötyä niistä on?

Tautia on edelleen liikkeellä paljon. Uudellamaalla tartuntoja on noin nelinkertainen määrä verrattuna aikaisempiin epidemiahuippuihin ja muualla Suomessa suhteessa vielä vähän enemmän.

Äskettäin taudin sairastanut ihminen ei toki omaksi suojakseen sitä maskia tarvitsisi. Näkisin kuitenkin, että sen käyttäminen on tämän hetken kohteliaisuusetiketti. Julkisilla paikoilla liikuttaessa ei voida tietää, mikä on vieressä seisovan henkilön tilanne.

Asko Järvisen mukaan maskia olisi edelleen hyvä käyttää julkisissa tiloissa kunnioituksesta muita kohtaan. Kuva: Benjamin Suomela / Yle
Maski suojaa käyttäjäänsä tartunnalta ja siltä, että käyttäjä ei tartuta muita. Siksi niiden käyttö julkisissa tiloissa on edelleen järkevää, jotta ne, jotka tautia enemmän pelkäävät tai eivät ole sitä sairastaneet, kykenevät sitä välttämään.

Jos katsotaan kokonaisuudessa epidemiatilannetta ja kaikkia tartuntoja, niin siihen maskien merkitys on ollut koko ajan kohtalaisen pieni. Tartunnat ovat etupäässä tulleet tilanteista, joissa maskeja ei yleensä käytetä, eli pidemmissä kontakteissa.

Onko turvavälien noudattamisesta edelleen hyötyä?

Tähän pätee oikeastaan samat perustelut kuin edelliseen, koska turvaväleillä haetaan samaa eli pyritään välttämään tartuntaa.

Lue jatko YLE:ltä !

5

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Tilanne on pahempi kuin koskaan ennen. Ihmisiä kuolee koronaan kuin
      liukuhihnalta.

      • Anonyymi

        Rokotteista huolimatta tai juurikin niistä johtuen.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Rokotteista huolimatta tai juurikin niistä johtuen.

        Joo piikkien teho on huikea ja sota tuli peittämään ruumiitten salailua - niistä vaietaan ja sotaa tupataan tuutin täydeltä ja toinen kusetushan tämä jo on.
        Yksipuolista uutisointia kuten on jo 2 vuotta totuttu kuulemaan median viilaamalla kansaa pahasti linssiin - moni ei huomaa aivopesua !


    • Anonyymi

      Jokainen tekee omat ratkaisunsa,mitkä tuntuu itseltä oikein? Korona rokoteet suojaa vain taudin vaikeamalta muodolta rokotettuja sairastaa.Itse käytän maskia missä oli ohjestus yhä,oli nitä ohjestuksia tai ei? Sama käsidesiä.Mutenkin elämä menee kuten koko korona aika jo 2vuotta,väistän massoja,tapahtumia jne.En tosin tupakoi en kapakoi.Tansiin tekisi ieli,mutta sepä se kumpi painaa enemmän halu tanssia tai tartuntariski? Tanssi jää väliinon minun ratkaisuni. Olen myös pitänyt maskia ainoana vanhana naisena joku sisälikunta sali missä käyn!Mut eivät. Sama joku kerho jossa käyn,mut eivät.On ihan oma päätökseni ja en kanna huolta muiden päätös asiasta. Tee sis itsenäinen pätös ,mut eivät voi pätää puolestasi. Hyvää aurinkoista päivää 16.3.22. Itä Hesa 94. vanha nainen.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      77
      1766
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1669
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      14
      1468
    4. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1164
    5. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      19
      1153
    6. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      5
      1141
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      12
      1106
    8. Annetaanko olla vaan

      Siinä se, tavallaan kysymys ja toteamuskin. Niin turhaa, niin rikkovaa. On niin äärettömän tärkeä, ja rakas olo.. N
      Ikävä
      29
      1101
    9. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      6
      1089
    10. Pakkoruotsi on leikkikieli, jota ei ole tarkoituskaan osata

      Pakkoruotsi on leikkikieli. Ennen leikkikieltä sanottiin siansaksaksi, sitten keksittiin tilalle pakkoruotsi. Pakkoruot
      Kielipolitiikka
      7
      1074
    Aihe