Suomessa haaskataan ruokaa 360 miljoonaa kiloa vuodessa

Anonyymi

Hävikkiä syntyy alkutuotannossa, teollisuudessa, ravintoloissa, kaupassa ja kotitalouksissa. Jokaisen suomalaisen arvioidaan heittävän pois syömäkelpoista ruokaa noin 20-25 kiloa vuodessa. Ruuan hintoihin on tulossa nousua.
Roskiin menee sekä ruokaa että rahaa. Ruoka ei ole jätettä.

39

623

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Ja myöskin perunoita heitetään veteen uskomattomat määrät!
      Jaa...mutta se tapahtuukin siinä keittovaiheessa...sori!

    • Anonyymi

      Lasketaankohan ruokahävikkiin myös hedelmien ja vihannesten kuoret, kahvinporot ym. joita ei syödä mutta joista maksetaan. Minulla hävikki koostuu juuri noista mainitsemistani, valmista ruokaa en roskiin laita ja on vaikea uskoa että nykyaikana oikein kukaan valistunut ihminen laittaa ruokaa roskiin. Lapsiperheissä tietenkin tulee enemmän hävikkiä, lapset kun eivät aina syö kaikkea mitä lautaselle laitetaan, mutta senkin voi minimoida kun on laittamatta liikaa lautaselle ja opettaa lapset santsaamaan jos tarvis..

      • Anonyymi

        Ennen ei tullut kuuloonkaan heittää ruokaa roskiin, mutta nyt kun ruokaa on
        yllin kyllin tulee vähän tunne, että ruokaa eivät kaikki arvosta.


    • Anonyymi

      Vähäsen kirpaisi tämä aloitus ....tänäänkin vein roskiin ruokaa jota en enää käyttänyt..leipä homehtuu kaikkein useimmin ....sitten oli nakkeja ...homeista juustoa ...ei siis homejuustoa.. voi voi mitähän tekisi ettei näin käy ...
      mimmimum-..mi

      • Anonyymi

        Eikö sinulla ole pakastinta? Melkein kaikkia ruokia voi pakastaa, joten on turhaa jättää ruokaa kaappiin vanhenemaan kun voi pakastaa ja käyttää myöhemmin.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Eikö sinulla ole pakastinta? Melkein kaikkia ruokia voi pakastaa, joten on turhaa jättää ruokaa kaappiin vanhenemaan kun voi pakastaa ja käyttää myöhemmin.

        Onhan minulla pakastin ....mutta kun laitan jääkaappiin ja ajattelen että huomenna syön sitä ... ja huomenna ajattelen että syön huomenna....näin se menee ...pitäisi vähän ryhdistäytyä tuon ruuan suhteen....
        mimmimum-..mi


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Onhan minulla pakastin ....mutta kun laitan jääkaappiin ja ajattelen että huomenna syön sitä ... ja huomenna ajattelen että syön huomenna....näin se menee ...pitäisi vähän ryhdistäytyä tuon ruuan suhteen....
        mimmimum-..mi

        Minulle tulee viikon ruuat kerralla kotiin nettikaupasta.
        Laitan h e t i osan leivistä pakkaseen, että on tuoretta leipää vielä muutaman
        päivänkin päästä eikä mene yhtään hukkaan.


    • Anonyymi

      Minkä asialle tavalinen eläkeläinen voi? Itse ostan ruokani valmisateriat sydän merkillä.Joten en heitä valmisateriaa pois.Ravintolaan minulla ei rahaa mennä syömään.Työ-eläkeeni ei riitäisi.Minulla ei tukija,ei lesken eläkettä.Ei kotona asu nurkissa aikuisia lapsia maksamassa puolet kuluista.Vuokralla ihan asun ja itse vuokrani maksan. Ottanut sen asenteen koko elämästäni: Arkkua en rahalla voi vuorata.Mailman menoon en voi vaikutaa en hintojen nousuun.Sitä sitten hintojen noustessa ravintokin,syödään vaatimattomasti.Pitää ainakin noin painon kurissa.Kun ylimäräseen ei rahaa jää,ei edes metro lippuihin shopailut ymm. Hyvää aurinkoista aikaa kaikille. Muistakaa ulkoilla paljon.Terv. Yksinäinen mummo itä-Helsinki

    • Anonyymi

      Turha melskata ruuan kalleutta jos on varaa heittää ruokaa roskiin.

    • Tuohon 20-25 kiloa nokkaa päälle on varmasti laskettu mukaan suurkeittiöiden ja kauppojen hävikit. Nehän joutuu esim. märäntyneitä hedelmiä kaupoissa jatkuvasti heittämään biojätteisiin.
      Vaikea kuvitella, että ainakaan minulla tulisi noin paljon biojätettä, vieläpä syömäkelpoista. Vaikka eihän ne ihan hukkaan mene nekään, kun niistä valmistetaan biokaasua, jolla meidänkin bussit kulkee.

      • Anonyymi

        20-25 kiloa oli uutisessa kotitalouksien osuus per nenä keskimäärin.
        Jossakin kotitaloudessa tulee enemmän hävikkiä, toisessa vähemmän.
        Lapsiperheissä tulee hieman enemmän hävikkiä muistaakseni.


    • Kun minulla tyhjenee Muovinen Juusto-kolmio.
      Minä täytän sen aina Kahvi-Suodattimilla Poroineen.
      Samoin täytän tyhjän Voi-Mariini-rasian.
      Sitten täyttelen tyhjiä Kahvi-Paketteja.
      Niitä on helppoa Lassila-Tikanojan lajitella.
      Heille kun jätteistä maksetaan.
      -
      Minulle ei makseta, olen eläkkeellä.
      Minua palvellaan.
      Olenhan jätteeni maksanut jo ajat sitten.

      H.

    • Anonyymi

      ei haaskata kauaa kun suomeen tulee satojatuhansia ihmisiä tv1 dokkari viljat loppuu maailmasta hetkeksi, alkaa kansanvaellus sit tässä on pätkä ukrainan presidentin neuvonantajasta vuodelta 2019no menevät venäläisille ennennäkemättömät aseet vai avustukset?
      https://areena.yle.fi/1-50949869 nälkää pukkaa 2022 syksyllä. 2023
      tälläistä: Sanoiko tämä kaveri* oikeasti (vuonna 2019), että paras skenaario (siistein asia) Ukrainalle olisi "laajamittainen sota Venäjän kanssa ja Natoon liittyminen Venäjän tappion seurauksena"?
      *(Oleksiy Arestovych, ukrainalainen presidentin neuvonantaja, bloggaaja, näyttelijä, poliittinen ja sotilaskolumnisti)
      https://twitter.com/JariLeino3/status/1504244110701613060

    • Anonyymi

      Tuohan tarkoittaa jotain noin 250 grammaa ruokaa hukkaan joka päivä jokaista suomalaista kohti, vaikuttaa suurelta kun omaa toimintaa tarkastelee, ei mahdollista. Jos hävikiksi luetaan myös esim. hedelmien kuoret, kahvinporot tms. niin pakostakin silloin jotain menee mutta syötävää tuollaista määrää, ei todellakaan. Perunatkin syön pääosin kuorineen. Onko tuossa sitten mukana myös kauppojen poistot tms. ilmeisesti on oltava?

      • Anonyymi

        Kaikki muut oli erikseen, teollisuus, ravintolat ja kauppojen hävikki.
        En muista mistä artikkelin luin, mutta 360 miljoonasta kilosta oli muistaakseni
        noin 100 miljoonaa kiloa kotitalousjätettä vuodessa.
        Jutussa ei lukenut lasketaanko mukaan kahvinporot, appelsiininkuoret yms,
        mutta koska puhuttiin ruokahävikistä olettaisi että ei.
        ap.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kaikki muut oli erikseen, teollisuus, ravintolat ja kauppojen hävikki.
        En muista mistä artikkelin luin, mutta 360 miljoonasta kilosta oli muistaakseni
        noin 100 miljoonaa kiloa kotitalousjätettä vuodessa.
        Jutussa ei lukenut lasketaanko mukaan kahvinporot, appelsiininkuoret yms,
        mutta koska puhuttiin ruokahävikistä olettaisi että ei.
        ap.

        Lähde luonnonvarakeskus: Ruokahävikki, alunperin syömäkelpoinen ruoka
        360 miljoonaa kiloa vuodessa
        https://www.saasyoda.fi/ruokahävikki-suomessa


      • Anonyymi

      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Lähde luonnonvarakeskus: Ruokahävikki, alunperin syömäkelpoinen ruoka
        360 miljoonaa kiloa vuodessa
        https://www.saasyoda.fi/ruokahävikki-suomessa

        Suomessa kotitaloudet heittävät vuosittain roskiin yli 100 miljoonaa kiloa ruokaa. Henkilöä kohden heitämme ruokaa pois keskimäärin 20–25 kiloa vuodessa, noin sadan euron arvosta. Luonnonvarakeskuksen tuoreen tutkimuksen mukaan kotitaloudet heittävät Suomessa ruokaa vuosittain roskiin yli 100 miljoonaa kiloa.

        Ruokahävikki Suomessa | Saa Syödä!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Suomessa kotitaloudet heittävät vuosittain roskiin yli 100 miljoonaa kiloa ruokaa. Henkilöä kohden heitämme ruokaa pois keskimäärin 20–25 kiloa vuodessa, noin sadan euron arvosta. Luonnonvarakeskuksen tuoreen tutkimuksen mukaan kotitaloudet heittävät Suomessa ruokaa vuosittain roskiin yli 100 miljoonaa kiloa.

        Ruokahävikki Suomessa | Saa Syödä!

        Ruokahävikillä tarkoitetaan ruokaa, joka on alun perin ollut syömäkelpoista,
        mutta joka syystä tai toisesta jää syömättä ja päätyy biojätteeksi.
        Koko maailmassa noin 30 % kaikesta tuotetusta ruoasta päätyy hävikkiin.

        Suomessa kaikesta syömäkelpoisesta ruoasta haaskataan koko elintarvikeketjussa
        peräti 10–15 % eli noin 360 miljoonaa kiloa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ruokahävikillä tarkoitetaan ruokaa, joka on alun perin ollut syömäkelpoista,
        mutta joka syystä tai toisesta jää syömättä ja päätyy biojätteeksi.
        Koko maailmassa noin 30 % kaikesta tuotetusta ruoasta päätyy hävikkiin.

        Suomessa kaikesta syömäkelpoisesta ruoasta haaskataan koko elintarvikeketjussa
        peräti 10–15 % eli noin 360 miljoonaa kiloa.

        Näin Ruokahävikki jakautuu ruokaketjussa:
        -kotitaloudet 33 %
        -elintarviketeollisuus 23 %
        -ravitsemispalvelut 17 %
        -kauppa 16 %
        -alkutuotanto 11 % *


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Näin Ruokahävikki jakautuu ruokaketjussa:
        -kotitaloudet 33 %
        -elintarviketeollisuus 23 %
        -ravitsemispalvelut 17 %
        -kauppa 16 %
        -alkutuotanto 11 % *

        Erityisen paljon hävikkiä syntyy tyypillisesti lapsiperheissä ja naisten sinkkutalouksissa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Erityisen paljon hävikkiä syntyy tyypillisesti lapsiperheissä ja naisten sinkkutalouksissa.

        Ruokahävikin ympäristövaikutukset

        Kun syömäkelpoista ruokaa heitetään roskiin kaikki ruoan valmistukseen käytetty energia ja työpanokset valuvat hukkaan. Poisheitetyn ruoan ongelma ei niinkään ole syntyvä biojäte tai ruoan päätyminen sekajätteen joukkoon, vaan kyse on ruoantuotannosta aiheutuneista turhista kasvihuonekaasupäästöistä sekä vesistöjä rehevöittävistä päästöistä. Niitä syntyisi vähemmän, mikäli hyödyntäisimme tuotetun ruoan tarkemmin.

        Suurin osa ruoan ympäristövaikutuksista syntyy maanviljelyssä ja eläintuotannossa. Toiseksi eniten päästöjä syntyy ruoan valmistuksesta ja säilytyksestä kotona. Ympäristövaikutuksia syntyy myös elintarviketeollisuudesta, kuljetuksista, pakkauksista ja kaupasta, mutta niiden osuudet ovat pienempiä.

        Ennaltaehkäisemällä ruokahävikin syntyä, vältetään koko ketjun turhaan syntyneet päästöt.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ruokahävikin ympäristövaikutukset

        Kun syömäkelpoista ruokaa heitetään roskiin kaikki ruoan valmistukseen käytetty energia ja työpanokset valuvat hukkaan. Poisheitetyn ruoan ongelma ei niinkään ole syntyvä biojäte tai ruoan päätyminen sekajätteen joukkoon, vaan kyse on ruoantuotannosta aiheutuneista turhista kasvihuonekaasupäästöistä sekä vesistöjä rehevöittävistä päästöistä. Niitä syntyisi vähemmän, mikäli hyödyntäisimme tuotetun ruoan tarkemmin.

        Suurin osa ruoan ympäristövaikutuksista syntyy maanviljelyssä ja eläintuotannossa. Toiseksi eniten päästöjä syntyy ruoan valmistuksesta ja säilytyksestä kotona. Ympäristövaikutuksia syntyy myös elintarviketeollisuudesta, kuljetuksista, pakkauksista ja kaupasta, mutta niiden osuudet ovat pienempiä.

        Ennaltaehkäisemällä ruokahävikin syntyä, vältetään koko ketjun turhaan syntyneet päästöt.

        Ympäristövaikutukset ovat luku sinänsä, useinkaan ei silloin kyse ole edes ruokahävikistä sillä emme kai pidä esim. lehmien syömää ruokaa hävikkiruokana? Mutta ympäristövaikutuksia sillä on koska karja tuottaa paljon kaasuja jne. Toki samalla tulee myös lannoitteeksi sopivaa lantaa.


    • Anonyymi

      Se on liian halpaa.

    • Joskus lukenut sellaistakin, että ei mitään nälänhätää olisikaan missään, jos kaikki käyttökelpoinen ruoka jaettaisiin maapallon väestön kesken.
      Lisäksi luontoon jää joka vuosi paljon syömäkelpoista evästä.

    • Anonyymi

      Jokin aika sitten oli uutisissa kokeilusta kahvinporojen keräämisestä kahviloista ja ravintoloista. Tarkoitus on hyödyntää puutarhamullaksi. Huoltoasemien kahviloista tulee paljon. Aiemmin biojätteeksi meni.
      Minä pesen perunat hyvin ja käytän kuorineen.
      Tosi vähän tulee biojätettä. Käytetyt suodatinpussit, 1 vuorokaudessa, joskus harvoin 2.

      • Anonyymi

        Biojäte mädätetään biokaasulaitoksessa tai kompostoidaan.
        Mädätettäessä biojätteestä syntyy biokaasua, jota käytetään polttoaineena.
        Kompostoitavasta materiaalista syntyy multaa.
        Myös mädätyksessä syntyvä massa voidaan kompostoida.


    • Anonyymi

      Yeap, ja jos meitsi ei heitä yhtään, niiin kuinka paljon joku heittää. - Nm. Puolestani

    • Anonyymi

      Irvokasta. Järkyttävää. Väärin. Hulluutta. Tietämättömyyttä. Tyhmyyttä. - Nm. Sivistymättömyyttä

    • Anonyymi

      Silti valitetaan koko ajan.

      • Anonyymi

        Kaikilla ei ole varaa heittää ruokaa jätteeseen.


    • Anonyymi

      Jotkut joutuu dyykkaamaan safkaa jäteastioista.

    • Anonyymi

      Onneksi siihen tulee muutos.

    • Anonyymi

      Miksiköhän tämä aloitus ja aihe ei ole saanut peräänsä ylipitkää ketjua, niiin kuin monet huu-haa-aiheet, joilla ei ole mitään merkitystä, tarkoitusta eikä vaikutusta mihinkään. - Nm. Mistä se on kertomus

      • Anonyymi

        Se on kertomus siitä, että eniten tällä palstalla on niitä, joita kiinnostaa vain huu-haa
        ja ketju voi jatkua ikuisuuksiin ilman järjen häivää. Ei asia-aiheet vedä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Se on kertomus siitä, että eniten tällä palstalla on niitä, joita kiinnostaa vain huu-haa
        ja ketju voi jatkua ikuisuuksiin ilman järjen häivää. Ei asia-aiheet vedä.

        Yeap, olet vallan vimmatun oikeassa. - Nm. Kertomus ei ole hyvä


    • Anonyymi

      Olisi mielenkiintoista tietää hävikkitilasto tämän ja ensi vuoden jälkeen.
      Onko hintojen nousu vaikuttanut ruuan arvostukseen.

      • Anonyymi

        Joillekin hintojen nousu vaikuttaa kovastikin perustarpeiden täyttämiseen. Joillekin toisille korotuksilla ei ole mitään merkitystä eikä heidän tarvitse muuttaa kulutustottumuksiaan millään tavalla. - Nm. Hyvinvointieriarvoisuutta


    • Anonyymi

      Luin, että yli 60000 taloutta vajoaa köyhyyteen elinkustannusten nousun takia
      entisten yli 800000:n lisäksi, jotka ovat köyhiä tai riskirajalla.

    Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nurmossa kuoli 2 Lasta..

      Autokolarissa. Näin kertovat iltapäivälehdet juuri nyt. 22.11. Ja aina ennen Joulua näitä tulee. . .
      Seinäjoki
      56
      3071
    2. Vanhalle ukon rähjälle

      Satutit mua niin paljon kun erottiin. Oletko todella niin itsekäs että kuvittelet että huolisin sut kaiken tapahtuneen
      Ikävä
      47
      2881
    3. Maisa on SALAKUVATTU huumepoliisinsa kanssa!

      https://www.seiska.fi/vain-seiskassa/ensimmainen-yhteiskuva-maisa-torpan-ja-poliisikullan-lahiorakkaus-roihuaa/1525663
      Kotimaiset julkkisjuorut
      124
      2669
    4. Mikko Koivu yrittää pestä mustan valkoiseksi

      Ilmeisesti huomannut, että Helenan tukijoukot kasvaa kasvamistaan. Riistakamera paljasti hiljattain kylmän totuuden Mi
      Kotimaiset julkkisjuorut
      348
      1746
    5. Mitä sanoisit

      Ihastukselle, jos näkisitte?
      Tunteet
      71
      1094
    6. Ensitreffit Hai rehellisenä - Tämä intiimiyden muoto puuttui suhteesta Annan kanssa: "Meillä ei..."

      Hai ja Anna eivät jatkaneet avioliittoaan Ensitreffit-sarjassa. Olisiko mielestäsi tällä parilla ollut mahdollisuus aito
      Ensitreffit alttarilla
      10
      1071
    7. Purra hermostui A-studiossa

      Purra huusi ja tärisi A-studiossa 21.11.-24. Ei kykene asialliseen keskusteluun.
      Perussuomalaiset
      193
      947
    8. Miksi pankkitunnuksilla kaikkialle

      Miksi rahaliikenteen palveluiden tunnukset vaaditaan miltei kaikkeen yleiseen asiointiin Suomessa? Kenen etu on se, että
      Maailman menoa
      101
      802
    9. Miten meinasit

      Suhtautua minuun kun taas kohdataan?
      Ikävä
      44
      799
    10. Joel Harkimo seuraa Martina Aitolehden jalanjälkiä!

      Oho, aikamoinen yllätys, että Joel Jolle Harkimo on lähtenyt Iholla-ohjelmaan. Tässähän hän seuraa mm. Martina Aitolehde
      Suomalaiset julkkikset
      26
      790
    Aihe