Mitä oikeuksia VR:ää ja kuntaa vastaan

Anonyymi

Tonttini rajoittuu rautatiehen ja kulku tontille on rautatien yli. 12 vuotta sitten kunta veti kevyenliikenteenväylän niin, että se tuli toisesta suunnasta ja yhtyi tiehen tasoristeyksen kohdalla. Tuli siis viistosti mun tontin kautta kulkien alueellani 40 metrin matkan. Silloin sovittiin korvaukseksi, että pystyttävät kuusiaidan, jotta näkyvyys kevyenliikenteenväylältä pihaani peittyisi. Se kelpasi mulle.

Mutta nyt VR on uusimassa ja poistamassa tasoristeyksiä, niin niiden luonnoksessa/päätöksessä on niin, että turvallisuussyistä uusi linjaus koukkaa minun pihan kautta, kun nyt kevyenliikenteenväylä tulee liian viistosti niiden mielestä. En tiedä osaanko selitää, mutta uusi reitti menee niin, että koko kuusiaita jää uuden linjauksen toiselle puolelle. Eli jatkossa kävelijät ja pyöräilijät menee ihan pihan kautta. Olen tehnyt valituksen VR:lle aikataulujen puitteissa, en tiedä vielä VR:n uudesta kannasta.

Kysymykseeni. Mitä oikeuksia minulla on? Voinko esimerkiksi peruutta kunnan kanssa tekemäni sopimuksen alueeni antamisesta heidän kevyenliikenteenväylän käyttöön, kun ei tuleva linjaus vastaa alkuunkaan sitä mihin suostuin? Tämä minulla tuli mieleen, koska tuskin VR:n päätä käännetään.

Ja tiedän. VR antaa siitä varmaan kohtalaisen korvauksen, mutta itse koen, että he eivät missään nimessä anna sellaista korvausta, joka korvaisi piharauhan menetyksen. Menee siinä kasvihuone ja marjapensaitakin, mutta iso ja periaatteellinen kysymys on tuo piharauha ja pihan koko idean muuttuminen.

Ja tätä ei koskaan tehtäisi, jos kunta ei olisi 12 vuotta sitten vetänyt sitä kevyenliikenteenväyläänsä, koska silloin tasoristeys täyttäisi kaikki turvallisuusvaatimukset, siltä osin mitä vartioimaton risteys niitä täyttää, mutta vartioimattomaksi se on nytkin jäämässä.

Kaikkeen sitä voi hyväähyvyyttään jouutakin. Voinko saada tämän hankkeen estettyä?

6

53

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Omaa maata pitää antaa vain välttämättömyyksiin ns. pakkolunastuslaki.

    • Anonyymi

      VR ei omista kiskoja tai rakenna niitä. VR on liikennöitsijä. Eihän Pohjolan Liikennekänn rakenna teitä....

      • Anonyymi

        No väylävirasto sit.


    • Ainahan kunnan kanssa voi neuvotella, tai yrittää neuvotella. Uskoisin kunnan kanssa tehdyn sopimuksen kuitenkin olevan sellainen, ettei siihen ainakaan olla kirjattu mitään peruutuspykälää. Veikkaisin, että alueella on lisäksi asemakaava, jolloin kevyenliikenteen väylää ei ilman kaavamuutosta siirretä taikka poisteta.

      Voisi olla mielekkäämpää neuvotella ratayhtiön kanssa, että rakentaisivat jykevän aidan jäljelle jäävän tonttisi laitaan.

      • Anonyymi

        Yleiskaava-alue kyseessä.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Yleiskaava-alue kyseessä.

        Luin aloituksesi uudelleen ja ilmeisesti kyse on tasoliittymäsuunnitelmasta (ehdotuksesta).

        Sanoisin, että tässä vaiheessa on enää turha saada kuntaa siirtämään kevyenliikenteenväylää muualle. Toki voit tehdä siitä vaatimuksen kunnalle, mikä tullaan käsittelemään asian vaatimalla tavalla, mutta koska yleensä pyörätien paikka ja rakentaminen on perustunut suostumukseen ja sopimukseen, ei niistä ilman toisen osapuolen (kunnan) suostumusta yleensä vetäydytä. Ja vaikka kunta päättäisikin jostain syystä siirtää kevyenliikenteenväylän muualle, menisi prosessiin niin pitkä aika, että uusi tasoristeysliittymä olisi siihen mennessä jo rakennettu.

        Mielestäni sinun kannattaa olla aktiivinen tasoristeyshankkeen vetäjään ja ilmoittaa heille näkemyksesi asiasta. Yhteyksissä kannattaa olla myös kuntaan, sillä pyörätien mahdollisella linjaamisella uudelleen ja kunnan käsityksellä asiasta saattaa olla merkitystä, varsinkin kun tasoristeyssuunnitelma vaikuttaisi perustuvan pyörätien nykyiseen sijaintiin.

        Rähjäämään ei kannata alkaa, vaan asioiden esittäminen selkeällä tavalla auttaa aina asiassa. Ainakin voit pyytää nähtäväksi mahdolliset vaihtoehtoiset suunnitelmat ja perusteet niiden hylkäämiseksi. Tai sitten voit mahdollisen epäsuotuisan päätöksen jälkeen tehdä valituksen perusteella, ettei mitään vaihtoehtoista suunnitelmaa oltu tehty taikka edes harkittu, vaikka sellaiseen selkeästi olisi ollut mahdollisuus.

        Teet siis selväksi, että vastustat hanketta siinä mielessä, että se ulottuu kohtuuttoman paljon kiinteistöllesi, vaikka hanke olisi toteutettavissa vähemmälläkin haitalla naapurikiinteistöt mukaan lukien (jos on).


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Et voi olla loputtomasti hiljaa

      Nainen. Tarkoitan siis meidän juttua. Eihän tämä tällaiseen epätietoisuuteen voi jäädä siinä vaan särkyy kumpikin. Kerto
      Ikävä
      107
      1692
    2. Nainen mitä tekisit

      Joutuisit tekemään miehelle ja sinulle tai sinulle ja miehellesi ja kahdelle lapselle ruokaa ja kaapista löytyy 2 litraa
      Sinkut
      170
      1113
    3. Ajatus aamuun

      Tämä jollekin tärkeälle. On asioita mistä jutellaan, on asioita mistä vitsaillaan, on myös asioita mistä ei puhuta kenen
      Ikävä
      72
      1077
    4. Ihastuin sun kaksoisolentoon

      Kaipaan sitä nyt tästä eteenpäin. Joskus käy näin. 👋🏻
      Ikävä
      155
      880
    5. Yksi mies ajatteli hyvin pitkään

      ja hänen kaipauksensa menetti kiinnostuksensa häneen…
      Ikävä
      82
      782
    6. Rita syyttää muita "virheistään"

      Taas Donnasta lasu ilmoitus ja kaiken maailman kriisejä Akin virheen takia. Aki teki vakavan rikoksen, turha sitä on mui
      Kotimaiset julkkisjuorut
      54
      749
    7. Niiiiin pihkassa

      Hänen ihanan vuoksi minulla on pikkarit märät koko ajan. Säikähdin vähän, näetköhän kaiken minusta? Yritän pitää perusil
      Ikävä
      39
      680
    8. Jos saisit nainen vielä pudotettua 20 kiloa?

      Niin voitaisiin katsella uudestaan.
      Ikävä
      35
      675
    9. Ei kannata lähteä sotaan jos ei omaa edes alkeellisia taitoja.

      Sodastahan tässä ei varsinaisesti ole edes kyse, vaan naisten ja lasten suojelusta ja oikeuden toteutumisesta, tavalla t
      Ikävä
      118
      646
    10. Ihan yleisesti

      Mitä kautta sun pöksyihin pääsee? Pitääkö luvata kuut taivaalta vai riittääkö jokin muu arkisempi asia?
      Ikävä
      42
      640
    Aihe