Lestadiolaisten kasvatusperiaatteet

Anonyymi

Vieläkö vanhoillislestadiolaiset kasvattavat lapsensa rautaisessa kurissa kuten takavuosina on ollut tapana? Vieläkö perheissä annetaan remmiä teineille, jos nämä uhmaavat vanhempien hengellisiä arvoja? Millaisia kokemuksia omista lapsuudenperheistänne? Mitkä ovat omat kasvatusperiaatteenne?

4

64

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Meillä annettin piiskaa vielä v. 1984 jälkeen, vaikka lasten ruumiillinen kuritus kriminalisoitiin tuolloin. Nykyisin on ehkä jo toisin.

    • Anonyymi

      Joo ei tuo lakimuutos meilläkään missään koskaan näkynyt. Remmiä saatiin silloin kun se tarpeelliseksi nähtiin. Ainakaan isompana äiti ei koskaan itse kurittanut vaikka hän rangaistuksesta yleensä päätti, lapsilauman kanssa kun kotiäitinä oli. Isä sitten töistä tultuaan kuritti kaikki, jotka olivat sen äidin mielestä ansainneet...

    • Anonyymi

      Remmi oli ennen vanhaan normaali seuraus, jos teki ilkeyksiä tms. Viimeinen remmimuistoni on noin vuodelta 1983 (en muistaisi vuosilukua enää, mutta helppo laskea vuosiluku, kun muistan minkä ikäinen olin). Lakimuutoksen jälkeen en muista remmiä käytetyn.

      Itse olen tyytyväinen lakimuutokseen, vaikka en olekaan varma, onko kasvatustulos parempi "vitsaa säästämällä". Pahalta sitä toisaalta kyllä tuntuisi käyttää, vaikka se olisi sallittuakin. Nykyään yritetään selvitä puhumalla ja muilla sanktioilla (kivoja asioita pois), jos lapset eivät tottele tai tekevät jotakin pahaa.

      T. VL

    • Anonyymi

      Puhumalla paras, lapsen ikä huomioiden, esimerkillä kasvatus, mutta jos ei olla kypsiä vanhemmiksi, niin sortuu "kurituksiin" !
      Meillä, joskus -50-60 luvuilla isä "piiskasi" pojat, tyttöjä "ohjeisti" äiti, jos älysi pyytää anteeksi, niin sai anteeksi. Mummi asui meillä, ja hän oli lempeä kasvattaja, aina sai seuraa hänestä, jos vanhemmat puuhastelivat omissa töissään.
      Tuolloin oli vallalla vanhempien kunnioitus, ehkä pientä pelkoa, toteltiin useimmiten jo yhdestä käskystä. Yleensä oli melko vapaa kasvatus, ei ollut siihen aikaan pahempia "houkutuksiakaan", tupakka, ehkä pojilla, mutta esimerkki oli vierailuilla käyvä isän veli, setä ja ukot poltti uunin luukku avoinna, olohuoneessa tupakkaa, vihreätä Norttia !
      Vasta yli 60 v. älysivät lopettaa "sauhuttelut", ollen sitä ennen myös "esimerkkinä pahuuteen" omille pojilleen ! Näistä nuorista miehistä nyt enää harva polttaa, siten ovat fiksumpia, kuin esi-isät !! Jos on perheessä poikia vaikka seitsämän, niin ei heille ole antaa "sätkärahaa", vielä sama määrä tyttöjä, joillakin !!
      Rajat ovat rakkautta, vielä nykyäänkin, ei ole hyvä antaa lasten kasvaa ihan "pellossa", eikä pelossa ! Heiistä kumminkin joku saa tai joutuu hoitamaan vanhempiaan, jossain vaiheessa, vanhuudessa !! Lapset ovat vain lainaksi meille annettu, heitä kumminkin rakastetaan ja toivotaan että pärjäisivät elämässään hyvin ja ehkä osaisivat kasvattaa omat lapsensa kunnon kansalaisiksi 1?
      Ei meistä vanhemmista polvistakaan kunnottomia ole tullut, mutta vaan vanhoja ja muistellaan hyvällä omia rakkaita vanhempia !!
      Silti "pojat ovat aina poikia", vielä yli 70-vuotiaina, rakkaita veljiä kumminkin. Rakkautta ja läsnäoloa ei kukaan anna liikaa, missään elämän vaiheessa !!
      Rakastakaa lapsianne, niin he muistavat vanhempina olla myös apuna tarvittaessa !

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1625
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1254
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      88
      1157
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      1096
    5. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      2
      1082
    6. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      586
      1039
    7. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      20
      970
    8. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      932
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      12
      867
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      9
      751
    Aihe