Lestadiolaisten kasvatusperiaatteet

Anonyymi

Vieläkö vanhoillislestadiolaiset kasvattavat lapsensa rautaisessa kurissa kuten takavuosina on ollut tapana? Vieläkö perheissä annetaan remmiä teineille, jos nämä uhmaavat vanhempien hengellisiä arvoja? Millaisia kokemuksia omista lapsuudenperheistänne? Mitkä ovat omat kasvatusperiaatteenne?

4

279

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi

   Meillä annettin piiskaa vielä v. 1984 jälkeen, vaikka lasten ruumiillinen kuritus kriminalisoitiin tuolloin. Nykyisin on ehkä jo toisin.

  • Anonyymi

   Joo ei tuo lakimuutos meilläkään missään koskaan näkynyt. Remmiä saatiin silloin kun se tarpeelliseksi nähtiin. Ainakaan isompana äiti ei koskaan itse kurittanut vaikka hän rangaistuksesta yleensä päätti, lapsilauman kanssa kun kotiäitinä oli. Isä sitten töistä tultuaan kuritti kaikki, jotka olivat sen äidin mielestä ansainneet...

  • Anonyymi

   Remmi oli ennen vanhaan normaali seuraus, jos teki ilkeyksiä tms. Viimeinen remmimuistoni on noin vuodelta 1983 (en muistaisi vuosilukua enää, mutta helppo laskea vuosiluku, kun muistan minkä ikäinen olin). Lakimuutoksen jälkeen en muista remmiä käytetyn.

   Itse olen tyytyväinen lakimuutokseen, vaikka en olekaan varma, onko kasvatustulos parempi "vitsaa säästämällä". Pahalta sitä toisaalta kyllä tuntuisi käyttää, vaikka se olisi sallittuakin. Nykyään yritetään selvitä puhumalla ja muilla sanktioilla (kivoja asioita pois), jos lapset eivät tottele tai tekevät jotakin pahaa.

   T. VL

  • Anonyymi

   Puhumalla paras, lapsen ikä huomioiden, esimerkillä kasvatus, mutta jos ei olla kypsiä vanhemmiksi, niin sortuu "kurituksiin" !
   Meillä, joskus -50-60 luvuilla isä "piiskasi" pojat, tyttöjä "ohjeisti" äiti, jos älysi pyytää anteeksi, niin sai anteeksi. Mummi asui meillä, ja hän oli lempeä kasvattaja, aina sai seuraa hänestä, jos vanhemmat puuhastelivat omissa töissään.
   Tuolloin oli vallalla vanhempien kunnioitus, ehkä pientä pelkoa, toteltiin useimmiten jo yhdestä käskystä. Yleensä oli melko vapaa kasvatus, ei ollut siihen aikaan pahempia "houkutuksiakaan", tupakka, ehkä pojilla, mutta esimerkki oli vierailuilla käyvä isän veli, setä ja ukot poltti uunin luukku avoinna, olohuoneessa tupakkaa, vihreätä Norttia !
   Vasta yli 60 v. älysivät lopettaa "sauhuttelut", ollen sitä ennen myös "esimerkkinä pahuuteen" omille pojilleen ! Näistä nuorista miehistä nyt enää harva polttaa, siten ovat fiksumpia, kuin esi-isät !! Jos on perheessä poikia vaikka seitsämän, niin ei heille ole antaa "sätkärahaa", vielä sama määrä tyttöjä, joillakin !!
   Rajat ovat rakkautta, vielä nykyäänkin, ei ole hyvä antaa lasten kasvaa ihan "pellossa", eikä pelossa ! Heiistä kumminkin joku saa tai joutuu hoitamaan vanhempiaan, jossain vaiheessa, vanhuudessa !! Lapset ovat vain lainaksi meille annettu, heitä kumminkin rakastetaan ja toivotaan että pärjäisivät elämässään hyvin ja ehkä osaisivat kasvattaa omat lapsensa kunnon kansalaisiksi 1?
   Ei meistä vanhemmista polvistakaan kunnottomia ole tullut, mutta vaan vanhoja ja muistellaan hyvällä omia rakkaita vanhempia !!
   Silti "pojat ovat aina poikia", vielä yli 70-vuotiaina, rakkaita veljiä kumminkin. Rakkautta ja läsnäoloa ei kukaan anna liikaa, missään elämän vaiheessa !!
   Rakastakaa lapsianne, niin he muistavat vanhempina olla myös apuna tarvittaessa !

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Beata Papp gold digger (Leppilampi)

   Kivasti nuori nainen turvasi toimeentulonsa kun antoi setämihelle. Naiset!!! Kyllä niitä setämiehiä löytyy aina vaikka naama ois kuin petolinnun perse
   Kotimaiset julkkisjuorut
   58
   2772
  2. Venäjän ydinisku lähestyy hitaasti mutta satavarmasti...

   https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/eac44407-e77d-418b-ae21-1db8a0104309 Venäläisten ärsyttäminen jatkuu, milloin menee kuppi nurin ja "uusi aurinko"
   Maailman menoa
   430
   2410
  3. Ernan pahoinpitely

   Erna pahoinpidelty. Törkeää Seiskalta nimittää tuota kissatappeluksi. Erna kertoo tässä lehtijutussa että hänellä on turvamies aina yöelämässä. Missä
   Kotimaiset julkkisjuorut
   56
   2088
  4. Huumekohussa marinoitu Redrama Vain elämää -kuvauksista: "...valehtelevan, jos sanoo, ettei..."

   Juhannuksen jälkeen Redrama oli aiheuttanut lähipiirissään huolta kuukauden mittaisella katoamistempullaan. Vain elämää -leiri pidettiin toukokuun lop
   Suomalaiset julkkikset
   2
   1897
  5. Paras muistosi hänestä?

   Mitä muistoa muistelet mieluiten ikävöimästäsi ja miksi?
   Ikävä
   100
   1598
  6. Mikä hän on ammatiltaan?

   Mitäs sun ikävän kohde tekee työkseen?
   Ikävä
   102
   1466
  7. Kun mennään...

   yhdessä petiin... Otathan mut peiton alle? Hyvää yötä toivottaa sun nalle. Oot mun oma hehkulamppu, Kauniimpi kuin nätein kukkakimppu. https://you
   Ikävä
   172
   865
  8. Taitaa olla viimeinen talvi.

   Jos sähkön hinta talvella on 4-5 kertaa suurempi, kuin edellisenä talvena, niin mulla ei ole varaa lääkkeisiin, ei ruokaan, muita laskuja en voi maksa
   Pori
   77
   681
  9. Rölli, tänään aiheena psyykkiset ongelmat

   ja suhdesekoilut. Tasapainoisella ihmisellä on tunteet ja järki sopusoinnussa. Tämä johtaa siihen että, myös parisuhdeasioissa ja rakkauselämän puol
   Ikävä
   149
   639
  10. Selvitetään syyt kalliiseen sähköön!

   Sähkön hinta pysyy hirmukalliina riippumatta kulutuksesta. Nytkin keskellä kesää sunnuntaina yli 30 snt/kWh. Mitä onkaan tulossa talvella? https://ww
   Maailman menoa
   218
   619
  Aihe