Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

Miksi teholähteissä konkka verkkojännittestä antojännitteeseen?

Anonyymi

Miksi hakkuripowereissa on yleensä kytketty sininen 1 kV pienehkö konkka verkkojännitepuolelta muuntajan ohi DC-antojännitteen toiseen napaan?
Onko sillä konkalla joku toiminnallinen tarkoitus, vai onko vain joidenkin häiriöiden poistoon? Äkkiä ajattelisi että DC antojännite pidettäisiin visusti erossa 230 V verkkopuolesta.

10

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Tuollaiseen en ole törmännyt koskaan. Sen sijaan maadoitus yleensä tulee laitteen runkoon pistokkeesta(maa,nolla,vaihe). Samoin vaiheen, nollan ja tämän maa-pisteen välillä on 2 kpl konkkaa väleillä maa-nolla ja maa-vaihe. Tuon ideana kai on vähentää rf-häiriöitä yhdessä tulo-suotimen kanssa(näyttää lähinnä poikittain kytketyltä muuntajalta tai ferriittirenkaan läpi kiedotuilta johdoilta) ts. hakkurin häiriöt ei pääse säteilemään verkkoon. Rungosta voi siis saada hiukan näpeilleen jännitettä, jos maadoitus on kytkemättä - virta on kuitenkin aika pieni.

      • Anonyymi

      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Hakkuriteholähteet ovat sen verran uutta tekniikkaa, ettei wanhan kansan elektroniikkamiehet ole niihin tömänneet.
        Tuossakin powerissa näkee tuon konkan joka ylittää hakkurimuuntajan.
        https://www.shoptronica.com/fuentes-ac-dc/5866-fuente-conmutada-ac-dc-5v-2a-62x30mm-0689593940346.html

        Jotenkin tähän liittyen. Perinteisessä teholähteessä on isoja elektrolyyttikondensaattoreita tasaamassa jännitevaihtelua. Ymmärrän, ettei hakkuriteholähteessä tarvita isoa muuntajaa, mutta miksi ei tarvita isoja kondensaattoreita?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Jotenkin tähän liittyen. Perinteisessä teholähteessä on isoja elektrolyyttikondensaattoreita tasaamassa jännitevaihtelua. Ymmärrän, ettei hakkuriteholähteessä tarvita isoa muuntajaa, mutta miksi ei tarvita isoja kondensaattoreita?

        Varmaan liittyy siihen että toimitaan 50 Hz sijasta kymmenien kHz taajuisella sähköllä. Tosin verkkokonkkaa ladataan hakkureissakin 50 Hz:llä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Varmaan liittyy siihen että toimitaan 50 Hz sijasta kymmenien kHz taajuisella sähköllä. Tosin verkkokonkkaa ladataan hakkureissakin 50 Hz:llä.

        Minusta juuri noin. Hakkurin korkea toimintataajuus mahdollistaa sen, että tasasuunnatun 100 Hz taajuudella vaihtelevan tulojännitteen jakson kuluessakin ehditään säätää hakkurin lähtöjännitettä. Verkkokonkan yli näkyvän "raakasähkön" rippelijännite saa olla paljon suurempi kuin lineaarisella powerilla kunhan maksimikuormituksellakaan raakasähkön jännite ei putoa alle kyseisen hakkurin salliman minimijännitteen.


    • Anonyymi
      • Anonyymi

        Se kun enää ei laitteissa ole maadoituksia eikä metallikoteloita, hakkurin häiriötkin on johdettava verkkosähköön. Ei sillä etteikö häiriötaajuudet uppoaisi yhtä hyvin vaiheeseen kuin maahankin.


    • Anonyymi

      Hakkurin DC-puolen AC-komponetti on ikään kuin "maadoitettu" AC-puolelle? Tuntuu hurjalle, miten ihmeessä menee häiriötestistä läpi?

      Olen törmännyt vain optoerottimen kautta kulkevaan takaisinkytkentään, kun hakkurin toisiopuoli on galvaanisesti erotettu ensiöpuolesta.

      Hakkuriteholähteet on sikäli hyviä, että ei tarvita järjettömän kokoista muuntajaa ja kondensaattoripankkia, koska toimintataajuus on 50 hertsin sijaan jopa megahertsejä. Lisäksi saadaan samalla vakavointi.

      • Anonyymi

        Niillä häiriötaajuuksilla ei mitää eroa impedansissa, verkkosähkö ja oikean maan välillä. Y-konkan kokoa on vain rajoitettava ettei toisiojännitteessä ala verkkosähkö tuntumaan näpessä.
        Kaikissa hakkureissa ei käytetä takaisikytkentää lainkaan.Ilmeisesti niiten toisiojännite ei ole stabiloitu, vaan alenee kuormituksen mukaan.


    • Anonyymi

      Tulee mieleen hakkuri, jonka rakentelin opiskeluaikana labrassa testimielessä. Satunnainen kela - aika pieni arvoltaan(paksua kuparia, ferriitti) ja kytkentä alkoi ottaa kierroksia vasta taajuuden noustua jonnekin 300kHz tuntumaan. Diodi piti jossain vaiheessa vaihtaa nopeampaan tyyppiin, että sai rippeliä kuriin - se käräytteli fettiä useamman kerran - se 50 Hz tasurisillan komponentti ei oikein toiminut. 5v/300mA oli maksimiteho, koska ohjaava FET:ti oli aika pieni (BS170?). Tuolloin input-jännitettä en tainnut saada nostettua yli 40V:n. PWM:n kontrollilenkkinä toimi jännitteenjako transistorin kannalle. Transistorilla vedettiin FET:n hilalta jännitteet pois - ei mikään lämpöstabiili kytkentä, mutta kyllä se riittävästi silti toimi ja jopa yllättävän hyvin. Aluksi se oli ihan vapaasti värähtelevä kytkentä, mutta tein siihen 555:llä taajuuden - helpotti kummasti FET:n maksimivirran rajaamista!
      Muutenkin huomasi, että virran kasvattaminen pakottaa oikeastaan pudottamaan taajuutta, koska kytkinkomponenteissa alkaa tulla tilan vaihdoissa häviöitä ja isompi virtaiset ei ole niinkään nopeita.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      71
      2358
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      101
      2133
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      80
      1764
    4. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      44
      1567
    5. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1556
    6. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      11
      1495
    7. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      31
      1459
    8. 54
      1325
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      83
      1284
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      30
      1209
    Aihe