Miksi teholähteissä konkka verkkojännittestä antojännitteeseen?

Anonyymi

Miksi hakkuripowereissa on yleensä kytketty sininen 1 kV pienehkö konkka verkkojännitepuolelta muuntajan ohi DC-antojännitteen toiseen napaan?
Onko sillä konkalla joku toiminnallinen tarkoitus, vai onko vain joidenkin häiriöiden poistoon? Äkkiä ajattelisi että DC antojännite pidettäisiin visusti erossa 230 V verkkopuolesta.

10

73

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Tuollaiseen en ole törmännyt koskaan. Sen sijaan maadoitus yleensä tulee laitteen runkoon pistokkeesta(maa,nolla,vaihe). Samoin vaiheen, nollan ja tämän maa-pisteen välillä on 2 kpl konkkaa väleillä maa-nolla ja maa-vaihe. Tuon ideana kai on vähentää rf-häiriöitä yhdessä tulo-suotimen kanssa(näyttää lähinnä poikittain kytketyltä muuntajalta tai ferriittirenkaan läpi kiedotuilta johdoilta) ts. hakkurin häiriöt ei pääse säteilemään verkkoon. Rungosta voi siis saada hiukan näpeilleen jännitettä, jos maadoitus on kytkemättä - virta on kuitenkin aika pieni.

      • Anonyymi

      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Hakkuriteholähteet ovat sen verran uutta tekniikkaa, ettei wanhan kansan elektroniikkamiehet ole niihin tömänneet.
        Tuossakin powerissa näkee tuon konkan joka ylittää hakkurimuuntajan.
        https://www.shoptronica.com/fuentes-ac-dc/5866-fuente-conmutada-ac-dc-5v-2a-62x30mm-0689593940346.html

        Jotenkin tähän liittyen. Perinteisessä teholähteessä on isoja elektrolyyttikondensaattoreita tasaamassa jännitevaihtelua. Ymmärrän, ettei hakkuriteholähteessä tarvita isoa muuntajaa, mutta miksi ei tarvita isoja kondensaattoreita?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Jotenkin tähän liittyen. Perinteisessä teholähteessä on isoja elektrolyyttikondensaattoreita tasaamassa jännitevaihtelua. Ymmärrän, ettei hakkuriteholähteessä tarvita isoa muuntajaa, mutta miksi ei tarvita isoja kondensaattoreita?

        Varmaan liittyy siihen että toimitaan 50 Hz sijasta kymmenien kHz taajuisella sähköllä. Tosin verkkokonkkaa ladataan hakkureissakin 50 Hz:llä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Varmaan liittyy siihen että toimitaan 50 Hz sijasta kymmenien kHz taajuisella sähköllä. Tosin verkkokonkkaa ladataan hakkureissakin 50 Hz:llä.

        Minusta juuri noin. Hakkurin korkea toimintataajuus mahdollistaa sen, että tasasuunnatun 100 Hz taajuudella vaihtelevan tulojännitteen jakson kuluessakin ehditään säätää hakkurin lähtöjännitettä. Verkkokonkan yli näkyvän "raakasähkön" rippelijännite saa olla paljon suurempi kuin lineaarisella powerilla kunhan maksimikuormituksellakaan raakasähkön jännite ei putoa alle kyseisen hakkurin salliman minimijännitteen.


    • Anonyymi
      • Anonyymi

        Se kun enää ei laitteissa ole maadoituksia eikä metallikoteloita, hakkurin häiriötkin on johdettava verkkosähköön. Ei sillä etteikö häiriötaajuudet uppoaisi yhtä hyvin vaiheeseen kuin maahankin.


    • Anonyymi

      Hakkurin DC-puolen AC-komponetti on ikään kuin "maadoitettu" AC-puolelle? Tuntuu hurjalle, miten ihmeessä menee häiriötestistä läpi?

      Olen törmännyt vain optoerottimen kautta kulkevaan takaisinkytkentään, kun hakkurin toisiopuoli on galvaanisesti erotettu ensiöpuolesta.

      Hakkuriteholähteet on sikäli hyviä, että ei tarvita järjettömän kokoista muuntajaa ja kondensaattoripankkia, koska toimintataajuus on 50 hertsin sijaan jopa megahertsejä. Lisäksi saadaan samalla vakavointi.

      • Anonyymi

        Niillä häiriötaajuuksilla ei mitää eroa impedansissa, verkkosähkö ja oikean maan välillä. Y-konkan kokoa on vain rajoitettava ettei toisiojännitteessä ala verkkosähkö tuntumaan näpessä.
        Kaikissa hakkureissa ei käytetä takaisikytkentää lainkaan.Ilmeisesti niiten toisiojännite ei ole stabiloitu, vaan alenee kuormituksen mukaan.


    • Anonyymi

      Tulee mieleen hakkuri, jonka rakentelin opiskeluaikana labrassa testimielessä. Satunnainen kela - aika pieni arvoltaan(paksua kuparia, ferriitti) ja kytkentä alkoi ottaa kierroksia vasta taajuuden noustua jonnekin 300kHz tuntumaan. Diodi piti jossain vaiheessa vaihtaa nopeampaan tyyppiin, että sai rippeliä kuriin - se käräytteli fettiä useamman kerran - se 50 Hz tasurisillan komponentti ei oikein toiminut. 5v/300mA oli maksimiteho, koska ohjaava FET:ti oli aika pieni (BS170?). Tuolloin input-jännitettä en tainnut saada nostettua yli 40V:n. PWM:n kontrollilenkkinä toimi jännitteenjako transistorin kannalle. Transistorilla vedettiin FET:n hilalta jännitteet pois - ei mikään lämpöstabiili kytkentä, mutta kyllä se riittävästi silti toimi ja jopa yllättävän hyvin. Aluksi se oli ihan vapaasti värähtelevä kytkentä, mutta tein siihen 555:llä taajuuden - helpotti kummasti FET:n maksimivirran rajaamista!
      Muutenkin huomasi, että virran kasvattaminen pakottaa oikeastaan pudottamaan taajuutta, koska kytkinkomponenteissa alkaa tulla tilan vaihdoissa häviöitä ja isompi virtaiset ei ole niinkään nopeita.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mies kateissa Lapualla

      Voi ei taas! Toivottavasti tällä on onnellinen loppu. https://poliisi.fi/-/mies-kateissa-lapualla
      Lapua
      37
      2621
    2. Olenko joka hetki

      Ajatuksissasi?
      Ikävä
      38
      2467
    3. Onko kaivattusi perään

      Moni muukin?
      Ikävä
      95
      1779
    4. Joo nyt mä sen tajuan

      Kaipaan sua, ei sitä mikään muuta ja olet oikea❤️ miksi tämän pitää olla niin vaikeaa?
      Ikävä
      86
      1321
    5. Olen aina vain

      Ihmeissäni siitä että oletko niin tosissani minusta? Mitä muut ajattelisi meistä?
      Ikävä
      51
      1320
    6. Olipa ihana rakas

      ❤️🤗😚 Toivottavasti jatkat samalla linjalla ja höpsöttelykin on sallittua, kunhan ei oo loukkaavaa 😉 suloisia unia kau
      Ikävä
      5
      1205
    7. Kansanedustaja Teemu Keskisarja ei osallistu Linnan juhliin vaan natsikulkueeseen

      Kerääkö poliisi taas natsiliput pois osallistujilta?
      Maailman menoa
      287
      1132
    8. Nainen jos pitää sanoa

      Ne huonot puolet mitä omaat niin kestätkö kritiikin.
      Ikävä
      56
      1048
    9. Kumpi teistä rakastui ensin?

      Sinä vai kaipaamasi henkilö (jos siis tunteet ovat molemminpuolisia)? Tai jos kyse ei ole vielä rakkaudesta, niin kumpi
      Ikävä
      38
      799
    10. Niin se vain on

      Haluatko kuulla salaisuuden mies rakastan sua.
      Ikävä
      27
      770
    Aihe