Pitkäköliseen lisää kevyen tuulen tehoa.

Anonyymi

Kyseessä on 36 jalkainen vanha ja raskas pitkäkölinen Saltram 36 kutteri.

Veneessä ei ole valmiuksia nykyaikaisille kevyen tuulen purjeille, mutta mieli tekisi hankkia lisää tehoa ko. olosuhteisiin.

Voisiko tällä hetkellä kevyessä tuulessa varsin tahmean, jopa toivottoman veneen saada liikkeelle spinnulla, genaakkerilla, codella tms., mitä niitä ikinä nyt onkin?

Takila on nyky veneisiin verrattuna matala ja tarvittaessa kevyen tuuleen purjealaa pitäisi kasvattaa siis keulapuomilla eteenpäin.

Periaatteessa voisin olla valmis jopa kahden eri purjeen hankintaan, jos sillä olisi odotettavissa merkittäväksi luettavan suuruinen hyöty. Suoraan myötäiseen saatu hyöty lienee varmaan yksinkertaisinta "arvata" ihan lisääntyneen pinta-alan perusteella, mutta laitamyötäisissä ja siitä ylöspäin ei mitään hajua. Nythän vene on ko. olosuhteissa toodeellaa hiidaas, joten suhteellinen tuulikaan ei vahtia anna, mutta paraneeko tilanne oleellisesti suhteellisen tuulen suhteen paremmaalla purjejärjestelyllä? Tosin mahdollisesti parantuva kevyen tuulen vauhti tulee taatusti olemaan sekin hidas ja olen antanut itseni ymmärtää sen poissulkevan ainakin coden?

Veneen vedenpäällinen osa on saman pituisiin nykyveneisiin ja varsinkin moottoriseiloreihin verrattuna tosin aika matala ja tämän haaveilen toiveunissani parantavan tilannetta ihan puhdasta myöttistä lukuunottamatta. Että josko vaikka sillä genaakkerilla saisi vähän jo nuostuakin.

Painotus on ylipäätään siis purjehdittavien olosuhteiden lisäämisellä, ei niinkään absoluuttisella lisääntyvällä nopeudella ja matkan edistymisellä. Eli tarkoitus on vain päästä purjehtimaan enemmän.

Vai onko ihan toivoton ajatus tällä veneellä, josta muuten tykkään?

5

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Spinnulla saat reilusti lisää pinta-alaa ja vauhtia myötätuulesta lähes sivutuuleen, mutta ei tuollaista venettä nopeaksi saa kuin koneella.

      Näyttää yksi lähtevän GGR:ään. Suunnittelee ottavansa 4 spinnua, joista 2 asymmetristä

    • Anonyymi

      Ainakin tuohon jytkyyn uskallat viritellä ja myös käyttää spinnuja ja ties mitä. Ihana vene, ilmastonmuutoksen myötä tuulet lisääntyy ja entistä harvemmin osuu heikkoa tuulta. Minä mielummin lillun heikon tuulen sattuessa, jos sitten kovassa kelissä saa nauttia vakaasta menosta. Millä merialueilla olet seilannut ja suunnittelet seilata?

    • Anonyymi

      Spinnu on hyvä, etenkin jos viitsii nostaa sen ylös. Maksimikokoinen spinnu. Niitä saa myös käytettynä. Kts. googlella second-hand sails. Tilasin Irlannista spinnun samankokoiseen veneeseen sukalla, maksoi 600 euroa.

    • Anonyymi

      Ihan ekaksi, upeeta sinulla on todella hyvä vene. Minä suosittelisin, et code 0 keulapuomi ja rulla syy; tuulialue 60 - 140 astetta, käsittelyn helppous ja SUURI hyöty. lisäksi voit heti lähtiessä laittaa purjeen valmiiksi paikalleen "jos sitä vaikka sattuisi tarvitsemaan"

      • Anonyymi

        Ja itse asiassa se coden rulla voinee olla ylhäällä vaikka koko kauden.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1615
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1244
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      88
      1157
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      1086
    5. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      2
      1072
    6. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      586
      1039
    7. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      20
      970
    8. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      932
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      12
      857
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      9
      741
    Aihe