Lakosta IT-alalla

Turhautunut IT-työläinen

On se kumma ettei IT-alalla saada millään lakkoa aikaiseksi. Totuushan on se, ettei tässä maassa liikkuisi enää pask*kaan, mikäli tuntuva osa IT-työläisistä olisi vähänkään kauemmin lakossa.

Alalla on ollut YT-neuvotteluja jo ties kuinka kauan. Potkittujen työntekijöiden tilalle on otettu uusia henkilöstövuokrausyrityksistä jne. Samalla kyseiset yritykset tekevät yritysostoja ulkomailta isolla rahalla. Missä menee työntekijöiden toleranssi?

Mikäli tämä meno jatkuu (ja miksi se ei jatkuisi?) niin alalla on todella mukava työskennellä tulevaisuudessa.

Arvostan ahtaajia ja paperimiehiä, sillä heistä löytyy kuitenkin vielä särmää.

Ei niitä meidän etuja aja viimekädessä kukaan muu kuin me itse.

11

3245

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • it-enska

      Meidänkin firmassa on yt-neuvotteluita vähintään joka toinen vuosi. Talon toisessa siivessä on yt:t ja kukaan ei ota mitään kantaa?? Odotellaan vain milloin se napsahtaa omalle kohdalle.

      Lopettakaa tuollainen nöösi poikailu! Asiallehan pitäisi tehdä jotain

      • .. ja nykyisin IT-alan ratk...

        Omien havaintojen (n. 10-v. IT-alalla) perusteella sanoisin että alalla on liikaa JeeJee -miehiä ja naisia, jotka pysyvät tyytyväisenä saadessaan kerran vuodessa firman kalenterin ja uuden kännykän. Tietty särmä puuttuu tekemisestä kokonaan. Kyseenalaistamisen puute vaivaa sekä tehdään kiltisti 1) mitä tahansa ja 2) millä ehdoilla tahansa. Kyseessä ei ole vain kuraportaan ongelma, vaan sama pätee myös esimiestasolla.

        Sen sijaan itsekeskeisyys on hyvin yleistä eli ollaan hissukseen, kun itsellä menee hyvin. Työyhteisön kokonaishyvinvoinnista ei tarvitse välittää. Tietynlainen me-henki puuttuu kokonaan.


    • Nalle

      Onkohan kellään mitään käsitystä siitä mikä on IT-alalla järjestäytymisaste? Siis kuinka moni on liittynyt liittoon?

      Itse en valitettavasti voi liittyä (tai voin) liittoon, koska minulla on toiminimi. Jos saan kenkää, en saa työttömyyskorvausta tuon toiminimen vuoksi.

    • hypeh

      IT-ala on vielä niin nuori. Varsinkin liitto - ja järjestötoiminta it-alalla on vasta viime vuosina lähtenyt kunnolla käyntiin. Vieläkin on it-alalla paljon porukkaa, jotka eivät välttämättä kuulu mihinkään liittoon. Yhtenäistyminen siis vasta aluillaan ja kehittymässä.

      Esim. tietoenator, sonera, elisa jne. tekevät kaikki hyvää tulosta ja väki paiskii niissä ylitöitä. Silti jengiä voidaan heittää pihalle tuotannollisista ja taloudellisista syistä.

      Muutamien vuosien päästä homma alkaa toimimaan it-alallakin varmasti melkein yhtä hyvin kuin monilla muilla aloilla. Sitten ei enää nykyisen kaltainen yritysten toiminta vetele alkuunkaan.

    • hoppa__

      Oma näkemykseni asiasta :

      TEK, Insinööriliitto tms. ovat sekä työnantaja että työntekijäliittoja. Monet näistä pelaa vähän niinkuin molempia puolia ja koska ihminen on semmoinen kuin on niin ajaa pääasiassa omaa etuaan ja sitä kautta vaikuttaa siinä liitossa sillä vakavuudella mitä tarvitsee jotta itse henkilökohtaisesti olisi parhaimmassa mahdollisessa asemassa. Onhan se hullua että työntekijäliitoissa vaikuttaa ihmisiä jotka ovat korkeissa esimies-asemissa yrityksissä.

      Ja sitten tietysti tämä "ei sota yksi miestä kaipaa" ja "jokainen on oman onnensa seppä" ilmiöt. Jokainen kokee olevansa tämä yksi ihminen ja omaa onnea yritetään saavuttaa henkilötasolla vaikka ei oikeasti pysty omaan työsopimukseen vaikuttamaan, mitä TESiä siinä käytetään jne. Joskus jopa halutaan antaa merkki työnantajalle lojaalisuudesta ja sitoutuneisuudesta yrityksen toimiin sillä että ei kuuluta liittoon.

      Vielä kolmanneksi, yrityksiin on tullu tämä trendi saada yrityksen edustajia luottamusmiehiksi, ihmisiä jotka eivät edes auta tai vie asioita eteenpäin jos työntekijä ottaa jonkun asian esille. IT-alan liitoissa näitä on vaikka kuinka paljon. Tämä on myös sitä oman edun tavoittelua. Ei voi ikinä olla ihan varma että onko oma luottamusmies oikeasti yrityksen oma edustaja vai työntekijöiden edustaja. Tämä on todella vaarallista koska jos avautuu jollekkin yrityksen edustajalle jostain asiasta niin se on sama kuin hyökkäisi suoraan yritystä kohtaan.

      -----------------

      IT-alalla jos kerran ei kuulu liittoihin niin suosittelisin erittäin vahvasti että hakeutuisi pieniin kasvuyrityksiin töihin missä oikeasti yksilö pystyy vaikuttamaan asioihin. Jossain Nokialla, Tietoenatorilla tms. on ihan turha kuvitella että yksittäinen ihminen pystyy vaikuttamaan mihinkään. Jos tekee isossa talossa töitä ja oikeasti haluaa vaikuttaa mihinkään, edes omiin henkilökohtaisiin asioihin niin se tapahtuu vain ja ainoastaan sen liiton kautta minkä TESiä yritys seuraa.

      Kostoksi isoille korporaatioille jotka vaan potkii ihmisiä päähän ja häikäilemättömästi käyttää liittoutumattomuutta hyväksi voisi nämä pätevät DI:t, insinöörit ja muut gurut jolle työntekeminen on tärkeämpää kuin liittoon kuuluminen hakeutua pieniin kasvuyrityksiin. Siellä voivat saada aikaan paljon hyvää Suomalaiselle teollisuudelle, vaikuttaa oikeasti henkilötasolla asioihin ja olla ylpeä yrityksen saavutuksia koska siellä konkretisoituu paremmin oma työpanos.

      Tämä "oman onnensa seppä" fraasi ei toimi isoissa yrityksissä, sitä on ihan turha alkaa viljelemään jossain 10000 työntekijän yrityksessä ellet satu olemaan sen toimitusjohtaja.

      Jos haluaa oikeutta tässä maassa, niin isoissa yrityksissä on pakko vaikuttaa asioihin liittojen kautta, pienissä yrityksissä on mahdollista vaikuttaa yksilönä asioihin. Tätä ei vaan ihmiset ymmärrä ja kuvittelevat että ei itse ole vaarassa jos vaan tekee kaiken niinkuin käskee, luopuu kaikista saavutetuista eduista ja tekee juuri sen mitä työnantaja haluaa. Tossa tapauksessa ehkä selviää pidemmälle isoissa yrityksissä mutta luopuu omasta identiteetistään ja kuitenkin voi tulla irtisanomispaperi käteen jonain päivänä.

      Oma tavoitteeni on saada sekä julkisuuteen että tuomioistuimen kautta selväksi Nokialle että laki koskee heitäkin ja saada lopetettua se täysin systemaattinen ja todella vakava häirintä mikä siellä kohdistuu mm. luottamusmiehiin jotka edustaa työntekijöitä. Jos onnistun tässä niin ehkä jopa säästän jonkun henkisen terveyden tulevaisuudessa tuossa firmassa tai ehkä jopa jonkun työpaikan. Sen verran suuressa kiitollisuudenvelassa olen Nokialle että mun pitää tämä hoitaa loppuun asti.

      Ei se ole "Nokia" yrityksenä joka tekee tämmöistä vaan jotkut johtajat ja esimiehet, heistäkin monet painostuksen alla ja jotkut ovat jopa saaneet käskyjä omalta esimieheltään painostaa ja häiriköidä. Luulisi että terveen ihmisen hälytyskellot soisi silloin että nyt jotain on pahasti vialla, ja siinä vaiheessa kun henkilöstöosasto ohjeistaa esimiehiä että "älä laita mitään kirjallisena että ei jää todisteita" niin on todella epäpätevää porukkaa henkilöstöosastolla töissä tai sitten tietoisesti tekevät väärin tai laittomasti. Kumpikin vaihtoehto ei ole hyväksyttävä yrityksessä joka työllistää yli 50000 ihmistä.

      Nokia on yrityksenä aivan fantastinen firma, valitettavasti niin iso ja kasvanut semmoista vauhtia viimeisen 10 vuoden aikana että tärkeisiin tehtäviin on pesiytynyt vääränlaisia ihmisiä jotka tappaa kaiken sen hyvän mitä Nokia on aikaisemmin ollut. Tämä pitää yrittää korjata ennenkuin se on liian myöhäistä. Varmaan tämä sama koskee mm. Tietoenatoria tms. isoja IT-alan yrityksiä. Perinteinen Suomalainen tyyli on hyvin suorasanainen ja rehti, nyt ollaan menossa kohti umpikieroa vehkeilyä joka ei tuota mitään vaan kuluttaa niitä hyviä voimavaroja mitä ns. "hyvinä aikoina" on kerätty.

    • ...

      Siis ketä luulet IT-alan lakon kiinnostavan? Ainoa seuraus siitä on se, että projektien aikataulut kiristyvät entisestään ja työhönpaluun jälkeen puristetaan entistä tiukempaa päivää. Ehkä vähän kurssitkin saattavat notkahtaa.

    • lakko

      Olihan se lakko lähellä tulla tänä keväänä. Ylempien toimihenkilöiden järjestö YTN uhkasi lakolla jos sen vaatimuksiin ei suostuta. Vaatimukset olivat mm. ylityökorvaukset on maksettava lain ja työehtosopimuksen mukaan myös ylemmille toimihenkilöille (insinöörit, DI:t jne.), omalla ajalla tapahtuvasta työmatkasta on saatava korvaus sekä se että luottamusmiesten asemaa parannetaan. YTN järjestön www sivuilla on tiedotteet sopimuksesta joka saavutettiin 14.3 jolla lakko vältettiin. Olisi toki ollut kivaa nähdä mitä lakko saa aikaan. Tämä oli kuitenkin hyvä alku, otetaanpas lisää ongelmia esiin esim. ensi sopimuskierroksella (miksei aikaisemminkin) ja uhataan lakolla jos ei asioita saada kuntoon.

      • Xerxes

        Kyllä, lakko oli lähellä, mutta kyseessä ei ollut IT-ala, vaan Teknologiateollisuus (Metalli).


      • lakosta
        Xerxes kirjoitti:

        Kyllä, lakko oli lähellä, mutta kyseessä ei ollut IT-ala, vaan Teknologiateollisuus (Metalli).

        Eikös Teknologiateollisuus käsitä useita aloja, mm. osa porukasta kuuluu insinööriliiton kautta IT-alalle, näin ainakin käsitin että mm. Nokiallakin olisi porukka mennyt lakkoon. Nokialla HR lähetti jonkun asiattoman kirjeen henkilöstölle ettei lakkoon ole pakko mennä.

        Taitaa olla ongelma IT-alalla että porukka kuuluu eri liittoihin esim. Erto, Insinööriliitto jne. Tässähän ei synny tarpeeksi joukkovoimaa työnantajaa vastaan vai tekevätkö liitot yhteistyötä ? No, onhan minimaalisen pieniä mielenosoituksia nähty tänä keväänä, Oulussa Nokian ulosmarssi ja koko maassa TeliaSoneran työntekijöiden ulosmarssi, kaukana lakosta kuitenkin.

        Tähän vaikeaan tilanteeseen IT-alalla ei ole tultu hetkessä, mm. 90-luvulla aloitettu ylikoulutus on osasyynä tähän, hyvähän työnantajan on porskuttaa kun kaikki pelkäävät oman työnsä puolesta kun on hirveä ylitarjonta työntekijöistä. Insinööriopiskelijoillakin oli ulosmarssi jossa vaadittiin aloituspaikkojen vähentämistä huomattavasti, olisi pitänyt herätä jo vuosia sitten tilanteeseen. Nokia mm. ilmoitti tarvitsevansa joka vuosi pari tuhatta uutta insinööriä, hyvähän niitä vaatimuksia on esittää ja korjata voitot kotiin.


    • IT-maisteri

      IT-alalla on liikaa teekkareita ja d-insinöörejä, jotka kuvittelee olevansa herroja. Herrathan ei lakkoile, herrat käskee.

      Insinööri on epäsosiaalinen olento, joka ei kykene edes tervehtimään työkaveriaan, vaativimmista yhteistoiminnan muodoista puhumattakaan.

      Lisäksi D-inssit ovat TEK:in jäseniä, joka ajaa vain ylempien toimihenkilöiden (esimiestason) etuja.

    • Anonyymi

      Kyllä töitä tekevälle riittää, nurisijat veks, ja uudet tekijät tilalle. Saavat sitten valittajat etsiä uusia duuni paikkoja vaikka mäkkärin kassalta yms...

    Ketjusta on poistettu 9 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      208
      3377
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      24
      2161
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      2071
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      90
      1945
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      70
      1598
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      24
      1371
    7. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      8
      1261
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      36
      1247
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1217
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1198
    Aihe