Sisäkompostori itse tehden?

Katti

Katselin kaupassa L&T:n sisäkompostoria ja se kiinnostaisi, mutta hinta (285 €) kuulostaa liian pahalta. Onko joku tehnyt sisäkompostoria itse? Luulisi, että vanhasta styroks-kylmälaukusta saisi askarreltua jonkinlaisen.

9

5792

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anne3

      Styroxastia-laatikko löytyy jokaiselta,mutta muista hajuongelma,jonka saa pois aktiivihiilisuodattimilla.Lisäksi astian sisällä muodostuu kosteutta,joka pitäisi saada johtaa jonnekkin...
      285 euroa biojätekompostorista?? no, löytyyhän kaupasta vieläkin kalliimpia, esim Pikakompostori 220 maksaa 399euroa!!

      • Katti

        Joo, kyllähän niitä kalliimpiakin tietysti löytyy, tuo vaan oli aika heppoisen näköinen kolmensadan euron laitteeksi. Sivistin itseäni sen verran, että kyseessä ei sentään ole tavallinen styrox, vaan kestävämpi materiaali. Huomasin myös L&T:n sisäkompostorin keksijän tarinan siitä, miten keksintö oli syntynyt: se oli tosiaan aktiivihiilisuodattimella ja vedenpoistolla varustettu kylmälaukusta tehty malli.

        Ongelma siirtyi tällä kertaa syksyyn, hankimme edullisemman ulkokompostorin, joka saa ainakin kesän ajan suorittaa hommansa. Saa sitten nähdä miten talvella käy.


      • Kompostitohtori
        Katti kirjoitti:

        Joo, kyllähän niitä kalliimpiakin tietysti löytyy, tuo vaan oli aika heppoisen näköinen kolmensadan euron laitteeksi. Sivistin itseäni sen verran, että kyseessä ei sentään ole tavallinen styrox, vaan kestävämpi materiaali. Huomasin myös L&T:n sisäkompostorin keksijän tarinan siitä, miten keksintö oli syntynyt: se oli tosiaan aktiivihiilisuodattimella ja vedenpoistolla varustettu kylmälaukusta tehty malli.

        Ongelma siirtyi tällä kertaa syksyyn, hankimme edullisemman ulkokompostorin, joka saa ainakin kesän ajan suorittaa hommansa. Saa sitten nähdä miten talvella käy.

        Compomate-sisäkompostoripakettia saa nyt hintaan 45€. Varmasti hintansa väärti, kun paketti sisältää myös tykötarpeet. www.laboratoriopalvelut.com


    • kompostifriikki

      Koekäytin tuota sisäkompostoria yhden projektin yhteydessä.Se toimi kyllä hyvin, tosin ei kovin paljon lämmennyt, mutta se voi johtua siitä että ruokin sitä liian varovaisesti. Kompostorissa on erillinen sisäosa josta liika kosteus pääsee lippumaan ulkoastiaan jossa on hyvä tuuletus. Seosaineena pitää käyttää vain turvetta. Kiinnostaisi tehdä omatekoinen sisäkomposti ensi talveksi kun se ulkoloota aina jäätyy. Havittelin että siihen voisi käyttää esim isoa reijitettyä ämpäriä jota laitetaan isompaan laatikkoon (vaikka styroksista). Ison laatikon pohjalle pitäisi varmasti laittaa sanomalehtiä tai muuta johon valumanesteet imeytyisi. Tämä toimisi siis kuin kaksiastiaisessa ulkohuussissa. Niin ja siihen kompostiin piti lisätä kompostointia vaudittavaa ainetta, mutta sitä saa vissiin ostaa rautakaupasta.

      • Katti

        Jotain tuollaista minäkin ajattelin, tosin ulkoastiaksi ajattelin sitä kylmälaukkua ja sisäastiaksi joko muoviastiaa (esim. rei'itetty kanisterista leikattu "vati", ämpäri ei oikein muodoltansa sovi) tai tiheästä muoviverkosta tehtyä pussia. Valumavesille ajattelin tehdä reiän ja viemäriin johtavan poistoletkun.


    • Tuvasta

      Ennen joulua tehty kokeilu meni kunnalliseen jäteastiaan. Toinen onnistui ja omalla sisäkompostorilla tehty kompostipussi jatkoi matkaansa ulkokompostoriin!

      Tässä Ida-Sofian Tuvan talvinen sisäkompostori:

      1. Styrox-kylmälaukku 30 l . Sisällä ulommaisena kaupan muovikassi, jonka sisällä Bioskan oranssi, nopeasti maatuva biojätepussi, 30 l..

      2. Alkukäynnistys; vanhentuneita hiutaleita aiemman kokeilun sisältöä lämmintä nestettä. Kylmälaukku lämpimällä lattialla ( täällä viileät lattia, joten: laukun pohjalla kuumalla vedellä täytetyt lasipullot).

      3. Päivittäin: lisätään maatuvat ruuanjätteet yms. Lämpöpulloihin kuumaa vettä tarvittaessa!

      4. Silloin tällöin: joukkoon vähän kuiviketta, esim. puutarhamultaa ja haketta. Nesteenä astioiden huuhteluvesi/kahvin loput/ maidon loput jne.

      Käytän tiskipöydällä kannellista (roskiin menevää) muovikippaa, johon kerään päivän maatuvat. Yleensä siirto kompostoriin kerran päivässä . Lämpöpullojen vaihdon yhteydessä massaa kannattaa liikutella, kosteus tasoittuu .
      Bioska-pussissa käytän muovista pussinsulkijaa. Ulompi muovikassi kiepautetaan kevyeen solmuun. Styrox-laukun kansi hyvin suljettuna, tarvittaessa kivi painoksi, hajua tulee jonkinverran varsinkin loppuvaiheessa. Pienessä taloudessa kestää täyttyä noin kuukauden verran.
      Nestettä ja kuiviketta oppii nopeasti lisäämään riittävästi, nesteen juoksutusta en ole tarvinnut. Pussin täytyttyä pidän sen edelleen kylmälaukussa noin viikon ajan lämpöpulloja vaihtaen.
      Uusi pussi on vähitellen saamassa sisältöä ja sekaan laitetaan pieni määrä ulosvietävästä satsista. Aloitetaan taas alusta :)
      Vien sisällön maalaismaisemiin ulkokompostoriin jatkamaan, Bioska-pussi alkaa jo hajota, teen siihen vielä pieniä reikiä ja peittelen lämpimästi puutarhajätteellä.

      • Tuvasta

        Hyvin toimii edelleen.
        Bioska-pussit eivät ole itsestään lähteneet hajoamaan maalla olevissa kompostoreissa . Toisaalta massa niissä ei ole myöskään jäätynyt.
        Kompostorien pinta on aina uuden pussin viedessäni laskenut parikymmentä senttiä (vien 1-2 viikon välein). Lisään joka kerta sisäkompostoripussin viedessäni puutarhajätettä , hyvin hajoaa vaikka joskus lehdet lumisia. Yleensä kastelen
        pienellä määrällä kuumaa vettä.


    • Toimiiylitalvenkin

      Talousjätteen kompostointi vaatii yleensä lähes kymmenkertaisen määrän tukiainetta. Tukiaineeksi kylläkin kelpaa lehtipuuhake, "kypsytetty" havupuuhake, turve, puuceen pöntön sisältö,... Tuoretta havupuuhaketta kompostoriin ei saa laittaa, kuin korkeitaan hyvin pieniä määriä.

      Yleensä kompostin toiminta vaatii typpilisäyksen. Hiukan voi lisätä myös puutarhalannoitetta, mutta vaan todella hiukan. Jos kompostiin tulee runsaasti puuceen sisältöä, niin silloin typpilisäystä voi vähentää tai jättää kokonaan pois.

      Jos käytössä on talvikäyttöön suunniteltu kompostori, niin se saattaa pysyä toiminnassa koko talven ja se sietää myös normaalin talousjätteen lisäysksen ja tukiaineen lisäyksen.

      • sika-hyvä-kompostori

        Taannoin ulkokompostorini ei oikein meinannut käynnistyä ja kompostiherätekin maksaa enemmän kuin saatavan mullan arvo.
        Hmm, ureassahan on typpeä reilusti. Lorottelin ämpäriin sopivan määrän ja sitten vettä ämpäri täyteen. Näytti heräävän henkiin, mutta, mutta ... tienoo tuoksui ihan sikalalta. "Ei se tuoksu meidän tontilta tule".
        Hajun poissaamiseen menikin sitten useampi ämpärillinen vettä.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      75
      5634
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      24
      2496
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      26
      1977
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      59
      1725
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1601
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1398
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      9
      1307
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      10
      1281
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      7
      1239
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1193
    Aihe