Tuhoaako pikalataus puhelimen akun?

Anonyymi

Xiaomilla löytyy 120w latausnopeuksia ja Oneplus laitteissa yli 60w tehoilla. Samsungin lähestymistapa on 15w, 25w ja 45w.

Toivoisin tutkimukseen perustuvia artikkeleita tähän ketjuun ja tietysti kokemuksia.

10

201

Äänestä

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi

   Noi merkit kannattaa unohtaa, 10-15W lataus riittää, Nokia hyvä puuttuu vain joitain hienouksia mitä ei edes tarvitse, jämäkkä,luotettava.

   • Anonyymi

    Eikä riitä nykypäivänä älypuhelimissa ellei ole aikaa odottaa tuntikausia..


   • Anonyymi

    Ei ikinä mulle enää Nokiaa!


  • Anonyymi

   Kännykän vaihtoikä on 3-4 vuoden paikkeilla riippuen valmistajasta. Siinäajassa ei akku kerkeä menemään vaihtokuntoon jos sitä käyttää oikein eli ei tyhjennä 0% ja jätä auringonvaloon/kuumaan paikkaan..

  • Anonyymi

   Lyhenee elinikä ja käyttöaika, sama sähköautoissakin. Isomnpi riski jos kuumenee liikaa. Langaton lataus on paras, helppo käyttää kesken latauksenkin, Nokialla taitaa olla edullisin.

   • Anonyymi

    Eikä lyhene ollenkaan:)


   • Anonyymi

    Ei OnePlussassa akku lämpene pikalatauksella sen enempää kuin normilatauksellakaan. Ainoa millä puhelimeni on lämmennyt reilusti on PD, eli power delivery lataus. Oikein käytettynä (siis ladattuna) li-ion akku kestää vuosien käytön, mutta sen saa pilattuakin melko nopeasti väärin lataamalla.


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Ei OnePlussassa akku lämpene pikalatauksella sen enempää kuin normilatauksellakaan. Ainoa millä puhelimeni on lämmennyt reilusti on PD, eli power delivery lataus. Oikein käytettynä (siis ladattuna) li-ion akku kestää vuosien käytön, mutta sen saa pilattuakin melko nopeasti väärin lataamalla.

    Taitaapa olla mahdotonta ettei lämpenisi enempää tehokkaammalla latauksella, mutta jos kuuma normilatauksellakin niin et vaan huomaa. Kaikki akut lämpenee ladatessa, jos se tapahtuu nopeasti, lämpöä ei ehdi haihtua yhtä paljon.


  • Anonyymi

   Iphone tukee monien muiden valmistajien tapaan optimoitua akun latausta. Tämän tarkoitus on hidastaa akun ikääntymistä puhelimen oppiessa käyttäjän päivittäisistä latausrutiineista. Jos puhelinta lataa yöllä, tarkoittaa tämä sitä, että lataus pysähtyy 80 prosenttiin ja viimeinen 20 prosenttia ladataan vasta ennen käyttäjän heräämistä aamulla.

   Kingsley-Hughes kertoo, että hän päätti muuttaa lataustapaansa merkittävästi. Sen sijaan, että hän lataisi puhelinta yöllä, hän alkoi ladata puhelinta kahdesti päivän aikana. Herätessään hän latasi 30–45 minuuttia puhelintaan. Tämän jälkeen hän latasi puhelinta uudelleen puolen tunnin ajan iltapäivällä.

   – Tämä mahdollisti tavallisesti puhelimen käyttämisen seuraavaan aamuun asti, Kingsley-Hughes kirjoittaa.

   Pidä lataus noin 80 prosentissa
   Kingsley-Hughes arvelee, että uudenlainen lataussykli vähentää akun sekä laturin kuormitusta. Tämän lisäksi tämä tarkoittaa sitä, että laturia on pidettävä mukana.

   Vaikka laturin kuljettaminen voi tuntua ikävältä, tarkoittaa se kuitenkin sitä, että aina on virtaa tarjolla, jos sitä akuutisti tarvitsee – kunhan pistoke on lähellä.

   Kingsley-Hughesin havainnot ovat linjassa sen kanssa, mitä Aalto-yliopiston kemian ja materiaalitieteen laitoksen professori Tanja Kallio on kertonut Iltalehdelle. Hänen mukaansa puhelimen lataus kannattaa pitää 20–80 prosentin välillä.

   – Yleisesti ottaen litiumioniakuissa 20 prosenttia ääripäistä ovat sellaisia alueita, että siellä on isoimmat sähkökemialliset sivureaktiot. Jos niitä välttää, niin silloin akun elinikä pitenee. Lataus kannattaa pitää 20 ja 80 prosentin välillä, jos haluaa ajatella akun elinikää, Kallio sanoi.

   Telian asiantuntija Petri Feirikki taas on aiemmin kertonut, että puhelinta ei kannattaisi yön yli laturissa pitää kiinni.

   – Ensimmäinen ohje on, että sähkölaitteita ladatessa jonkun olisi hyvä olla samassa tilassa vaaratilanteiden välttämiseksi. Erittäin tärkeää on myös se, että puhelimia ei ladattaisi yön yli. Vaikka puhelimien akut eivät pääse ylilatautumaan, kulkee laitteeseen aina virtaa latausjohdon ollessa kiinni. Onnettomuuksien välttämiseksi puhelimen akku kannattaa ladata ennen nukkumaanmenoa tai vasta aamulla, Feirikki sanoi.

   • Anonyymi

    Hirveä vaiva jos pitää kytkeä johtoja monta kertaa päivässä. Lumiassa akku kuin uusi 7 vuoden jälkeen vaikka ladannut aina täyteen kerralla ja muutaman vuoden ollut yöt langattomassa latauksessa, mutta tuo ei lataakaan liian nopeasti ja akkukin kunnollinen irroitettava eikä mikään pussiakku.

    Autoissa laturit lataa viimeiset 20% hitaammin, sama varmaan monissa kännyköissäkin. Tulipalon/räjähdyksen riski kuitenkin aina olemassa jo liittimien kulumisen takia ellei ole langaton.


  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Mitä tapahtui? Bachelor-Timo paljastaa, miksi suhde Sonjaan ajoi karille: "Ehkä ei kuitenkaan..."

   Rovaniemeltä kotoisin oleva Timo Harvey, 32, halusi sitoutua, löytää rakkauden ja asettua aloilleen. Kauden viimeisessä jaksossa Bachelor-Timo valitsi
   Bachelor
   22
   2638
  2. Stefulla taas korkki auki?

   Tästä taitaa tulla hieno päivä 😁
   Kotimaiset julkkisjuorut
   51
   2152
  3. Maisa Torppa miehensä kanssa lomalla

   Espanjan Alicantessa. https://www.seiska.fi/Kotimaa/Vauva-jai-kotiin-Maisa-Torppa-karkasi-rakkaansa-kanssa-aikuisten-lomalle-Espanjaan-kuva
   Kotimaiset julkkisjuorut
   147
   1609
  4. Bachelor-Tuomakselta ikävä yllätys - Hanna tyrmistyi miehen käytöksestä: "Kun kamerat sammuivat..."

   No voihan… Hanna sai kuvausten aikana Tuomaksesta lämpimän, ystävällisen ja avoimen kuvan. Kun kamerat sammuivat, kuinkas sitten kävikään... https://
   Bachelor
   15
   1531
  5. Mies olet kaunis sisältä ja ulkoa

   Haluan sut omakseni. Sinä jos kuka kelpaat :)
   Ikävä
   125
   1200
  6. Lasta odottava Johanna Harlin hehkuu Cannesin juhlissa - Some ylistää: "Maailman kaunein mama"

   Oi, mitkä kuvat suoraan Ranskan Rivieralta. Onnea loppuodotukseen, Johanna ja Renny Harlin! Oletko muuten katsonut The Harlins -realityä? Mielipiteit
   Kotimaiset julkkisjuorut
   16
   902
  7. Venäjän sotilaiden raiskaama 1 vuotias poika kuoli vammoihinsa

   https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/fac86480-df24-41b8-be6c-6ab6ff6476e4 Järkyttävää tämä jatkuva raiskaaminen. patriarkka Kirilin mielestä p
   Maailman menoa
   215
   803
  8. Ihan sekaisin susta taas

   Miksi piti näin rakastua, jos en sua (miestä) koskaan voi saada?
   Ikävä
   83
   699
  9. Haluan lämmittää välejämme

   Haluan saada ja antaa sulle nautintoja, onko se väärin? 💜 Se riittää jos et halua muuta, en tarvitse enempää.
   Ikävä
   50
   681
  10. Tämä oikeasti sattuu

   Alan ymmärtää sua paremmin.
   Ikävä
   44
   658
  Aihe