Tuhoaako pikalataus puhelimen akun?

Anonyymi

Xiaomilla löytyy 120w latausnopeuksia ja Oneplus laitteissa yli 60w tehoilla. Samsungin lähestymistapa on 15w, 25w ja 45w.

Toivoisin tutkimukseen perustuvia artikkeleita tähän ketjuun ja tietysti kokemuksia.

10

194

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Noi merkit kannattaa unohtaa, 10-15W lataus riittää, Nokia hyvä puuttuu vain joitain hienouksia mitä ei edes tarvitse, jämäkkä,luotettava.

      • Anonyymi

        Eikä riitä nykypäivänä älypuhelimissa ellei ole aikaa odottaa tuntikausia..


      • Anonyymi

        Ei ikinä mulle enää Nokiaa!


    • Anonyymi

      Kännykän vaihtoikä on 3-4 vuoden paikkeilla riippuen valmistajasta. Siinäajassa ei akku kerkeä menemään vaihtokuntoon jos sitä käyttää oikein eli ei tyhjennä 0% ja jätä auringonvaloon/kuumaan paikkaan..

    • Anonyymi

      Lyhenee elinikä ja käyttöaika, sama sähköautoissakin. Isomnpi riski jos kuumenee liikaa. Langaton lataus on paras, helppo käyttää kesken latauksenkin, Nokialla taitaa olla edullisin.

      • Anonyymi

        Eikä lyhene ollenkaan:)


      • Anonyymi

        Ei OnePlussassa akku lämpene pikalatauksella sen enempää kuin normilatauksellakaan. Ainoa millä puhelimeni on lämmennyt reilusti on PD, eli power delivery lataus. Oikein käytettynä (siis ladattuna) li-ion akku kestää vuosien käytön, mutta sen saa pilattuakin melko nopeasti väärin lataamalla.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ei OnePlussassa akku lämpene pikalatauksella sen enempää kuin normilatauksellakaan. Ainoa millä puhelimeni on lämmennyt reilusti on PD, eli power delivery lataus. Oikein käytettynä (siis ladattuna) li-ion akku kestää vuosien käytön, mutta sen saa pilattuakin melko nopeasti väärin lataamalla.

        Taitaapa olla mahdotonta ettei lämpenisi enempää tehokkaammalla latauksella, mutta jos kuuma normilatauksellakin niin et vaan huomaa. Kaikki akut lämpenee ladatessa, jos se tapahtuu nopeasti, lämpöä ei ehdi haihtua yhtä paljon.


    • Anonyymi

      Iphone tukee monien muiden valmistajien tapaan optimoitua akun latausta. Tämän tarkoitus on hidastaa akun ikääntymistä puhelimen oppiessa käyttäjän päivittäisistä latausrutiineista. Jos puhelinta lataa yöllä, tarkoittaa tämä sitä, että lataus pysähtyy 80 prosenttiin ja viimeinen 20 prosenttia ladataan vasta ennen käyttäjän heräämistä aamulla.

      Kingsley-Hughes kertoo, että hän päätti muuttaa lataustapaansa merkittävästi. Sen sijaan, että hän lataisi puhelinta yöllä, hän alkoi ladata puhelinta kahdesti päivän aikana. Herätessään hän latasi 30–45 minuuttia puhelintaan. Tämän jälkeen hän latasi puhelinta uudelleen puolen tunnin ajan iltapäivällä.

      – Tämä mahdollisti tavallisesti puhelimen käyttämisen seuraavaan aamuun asti, Kingsley-Hughes kirjoittaa.

      Pidä lataus noin 80 prosentissa
      Kingsley-Hughes arvelee, että uudenlainen lataussykli vähentää akun sekä laturin kuormitusta. Tämän lisäksi tämä tarkoittaa sitä, että laturia on pidettävä mukana.

      Vaikka laturin kuljettaminen voi tuntua ikävältä, tarkoittaa se kuitenkin sitä, että aina on virtaa tarjolla, jos sitä akuutisti tarvitsee – kunhan pistoke on lähellä.

      Kingsley-Hughesin havainnot ovat linjassa sen kanssa, mitä Aalto-yliopiston kemian ja materiaalitieteen laitoksen professori Tanja Kallio on kertonut Iltalehdelle. Hänen mukaansa puhelimen lataus kannattaa pitää 20–80 prosentin välillä.

      – Yleisesti ottaen litiumioniakuissa 20 prosenttia ääripäistä ovat sellaisia alueita, että siellä on isoimmat sähkökemialliset sivureaktiot. Jos niitä välttää, niin silloin akun elinikä pitenee. Lataus kannattaa pitää 20 ja 80 prosentin välillä, jos haluaa ajatella akun elinikää, Kallio sanoi.

      Telian asiantuntija Petri Feirikki taas on aiemmin kertonut, että puhelinta ei kannattaisi yön yli laturissa pitää kiinni.

      – Ensimmäinen ohje on, että sähkölaitteita ladatessa jonkun olisi hyvä olla samassa tilassa vaaratilanteiden välttämiseksi. Erittäin tärkeää on myös se, että puhelimia ei ladattaisi yön yli. Vaikka puhelimien akut eivät pääse ylilatautumaan, kulkee laitteeseen aina virtaa latausjohdon ollessa kiinni. Onnettomuuksien välttämiseksi puhelimen akku kannattaa ladata ennen nukkumaanmenoa tai vasta aamulla, Feirikki sanoi.

      • Anonyymi

        Hirveä vaiva jos pitää kytkeä johtoja monta kertaa päivässä. Lumiassa akku kuin uusi 7 vuoden jälkeen vaikka ladannut aina täyteen kerralla ja muutaman vuoden ollut yöt langattomassa latauksessa, mutta tuo ei lataakaan liian nopeasti ja akkukin kunnollinen irroitettava eikä mikään pussiakku.

        Autoissa laturit lataa viimeiset 20% hitaammin, sama varmaan monissa kännyköissäkin. Tulipalon/räjähdyksen riski kuitenkin aina olemassa jo liittimien kulumisen takia ellei ole langaton.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä hittoa tapahtuu nuorille miehillemme?

      Mikä on saanut heidän päänsä sekaisin ja kadottamaan järjellisyytensä normaalista elämästä ja ryhtymään hörhöiksi? https
      Maailman menoa
      359
      4121
    2. En sitten aio sinua odotella

      Olen ollut omasta halustani yksin, mutta jossain vaiheessa aion etsiä seuraa. Tämä on aivan naurettavaa pelleilyä. Jos e
      Ikävä
      83
      1769
    3. Muistatko kun kerroin...

      että palelen..? Myös nyt on kylmä. Tahtoisin peittosi alle.
      Ikävä
      44
      1536
    4. Martina jättää triathlonin: "Aika kääntää sivua"

      Martina kirjoittaa vapaasti natiivienkusta suomeen käännetyssä tunteikkaassa tekstissä Instassaan. Martina kertoo olevan
      Kotimaiset julkkisjuorut
      62
      1515
    5. En vain ole riittävä

      Muutenhan haluaisit minut oikeasti ja tekisit jotain sen eteen. Joo, ja kun et varmaan halua edes leikisti. Kaikki on o
      Ikävä
      29
      1350
    6. Oon pahoillani että

      Tapasit näin hyödyttömän, arvottoman, ruman ja tylsän ihmisen niinku minä :(
      Ikävä
      59
      1321
    7. Kuka sinä oikeen olet

      Joka kirjoittelet usein minun kanssa täällä? Olen tunnistanut samaksi kirjoittajaksi sinut. Miksi et anna mitään vinkkej
      Ikävä
      52
      1319
    8. Persut vajosivat pinnan alle

      Sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuson (ps) tietämättömyys hallinnonalansa leikkauksista on pöyristyttänyt Suomen ka
      Maailman menoa
      201
      1296
    9. Hei, vain sinä voit tehdä sen.

      Only you, can make this world seem right Only you, can make the darkness bright Only you and you alone Can make a change
      Ikävä
      7
      1200
    10. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1194
    Aihe