Maakaasun loppu?

Anonyymi

Jokohan pikku hiljaa valtiovalta alkaa olla suotuisampi hajautetun energian tuotannon tukemisessa.
Tässä olisi yksi mahdollisuus jolla maatilojen kannattavuutta voisi parantaa. Biokaasulaitos, aurinkokennoja katot täyteen ja pyrolyysilaitoksia. Biokaasu voitaisiin hakea tiloilta säiliöautoilla samoin kuin maitokin.
Toivottavasti nyt sitten tulisi biokaasuun ja aurinkoenergiaan kunnon syöttötariffi ja kunnon tuki investoinneille, niin saataisiin nyt sitten enrgian tuotannon riippumattomuuden kaupanpäälle maatilojakin kannattavammiksi.

Saksassahan on jo vuosikymmeniä energiantuotanto ollut iso osa tilojen liikevaihdosta.

9

169

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi

   teollisuuden tarvitsema itäkaasu korvataan mm. kelluvan LNG-terminaalin avulla. väliin voi tulla saatavuus haasteita mutta niistäkin selvitään.

   tukisidonnaisten maajussien tuotantokapasiteetilla ei ole tähän merkitustä.

   • Anonyymi

    Kyllä siihen kummasti vaan auttaisi jos suomessa pari tuhatta tilaa tuottaisivat biokaasua. Jo 2013 keskikokoisen maatilan biokaasulaitos tuotti noin 630MW kaasua vuodessa. Nykyisin tämä taitaa olla äkkiä tuplaantunut noin 1,3GW osittain siksi että tilojen eläinmäärät ovat moninkertaistuneet. Mietippä sitä että 2000 tilaa tuottaisi nykyisillä tehoilla äkkiä noin 2600GW. Se tietenkin on konaiskulutuksessa pieni osa vajaan kuukauden Suomen kulutus. Mutta yhtä kaikki nostaisi omavaraisuutta. Myöskin lannoite omavaraisuuskin paranisi kertaheitolla.
    Ja voitaisiinhan se kaikki jauhaa tiloilla sähköksi aurikonpaneeleiden lisäksi. Näin se olsi varmaankin myöskin taloudellisinta siirtää markkinoille.

    Otappa selvää saksasta, siellä on jo vuosikymmeniä tilojen liikevaihdosta iso osa tullut energiantuottamisesta ja sielläkin tuet näyttelevät suurinta osaa.
    Lisäksi et ota sitä huomioon, että kun venäläinen kaasu jää pois, niin kaasun hinta aivan varmasti moninkertaistuu, jolloinka maatiloilla tuotettu energia ei olekkaan enää kallista energiaa.


  • Anonyymi

   Jokohan pikku hiljaa valtiovalta alkaa olla suotuisampi hajautetun maatalouden tuotannon tukemisessa.

   • Anonyymi

    Eikö asiallisia argumentteja löytynytkään?


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Eikö asiallisia argumentteja löytynytkään?

    No taivaanrannan maalari, mieti nyt vaikka keruukustannuksi ja logistiikkaa


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    No taivaanrannan maalari, mieti nyt vaikka keruukustannuksi ja logistiikkaa

    Minähän tuossa ehdotin että biokaasu jauhettaisiin energiaksi tiloilla, jolloinka sähköverkkoakaan ei tarvitsisi juurikaan vahvistella edes.
    Mutta eipä tuo keruuu eikä logistiikka muutenkaan olisi mahdotonta, kyllähän kaasua nytkin kuljetetaan samanlailla kuin bensaa huoltoasemille että mikäs ongelma se muka olisi?
    Esimerkiksi biokaasu on jo huomattavasti halvenpaa (noin 27%) kuin maakaasu ja kun venäjän puolelta hanat menee kokonaan kiinni, niin hinta vielä moninkertaistuu. Mietippä sitä että venäläinen maakaasu maksoi suomelle vielä esim. 2019 noin 22€/MW ja nyt hinta pyörii 200 - 300 välillä. Se tulee varmasti myös jäämään korkealle halusit sitä tai et.

    Että kyllä sinä häviät tämän pelin. Energiantuotantoa tullaan varmasti hajauttamaan ja maatilojen energiantuotannosta tulee yksi suomen energiantuotannon muodoista tulevaisuudessa.


  • Anonyymi

   V. 2021 kulutus oli samalla tasolla kuin 2020, eli 25 terawattituntiin maakaasun ylemmän lämpöarvon mukaan laskettuna. Kolme neljäsosaa maakaasusta tuotiin Suomeen Imatran kautta ja neljäsosa Balticconnectorin kautta.

   Taitaa olla taivaanrannan maalarilla mittayksikötkin hakusessa.

   • Anonyymi

    Suomen keskimääräinen kulutus on ollut noin 4,4GW tunti, elikä 105,6GW päivässä. Elikä kuukaudessa 3,16TW. Joten tuolla edellä mainittulla noin 2000 maatilan biokaasun tuotolla siitä korvaisi lähemmäs kuukauden kulutuksen tarkemmin sanoen 24 ja 1/2päivän kulutuksen. Että jos nyt menisit ensin edes yläasteelle niin voisit sitten oppia laskemaan.

    Lisäksi kaasua tuottavat myöskin muut esim. jätelaitokset joten tuotanto olisi paljon suurempikin. Vielä sekin että maatila mittakaavan biokaasuvoimalat tulat varmasti tuottamaan tuotakin enemmän kaasua.


  Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Lopullinen varmistus. Suomi ja Ruotsi eivät liity Natoon

   Suomen ja Ruotsin liittyminen Natoon on estetty Erdoganin toimesta: https://www.is.fi/politiikka/art-2000008826412.html Tämä on pieni askel Erdogani
   Maailman menoa
   618
   2410
  2. Uskallatko laittaa tuntomerkkejä

   Samaan kommenttiin sekä itsestäsi, että kaivatustasi?
   Ikävä
   109
   2172
  3. Mitä tapahtui? Bachelor-Timo paljastaa, miksi suhde Sonjaan ajoi karille: "Ehkä ei kuitenkaan..."

   Rovaniemeltä kotoisin oleva Timo Harvey, 32, halusi sitoutua, löytää rakkauden ja asettua aloilleen. Kauden viimeisessä jaksossa Bachelor-Timo valitsi
   Bachelor
   13
   1506
  4. Martiinan "Ikuinen rakkaus", hah hah haaa

   Onko tämä lippisressukka nyt sitten taas se ikuinen rakkaus ? ? miksi ikiteini mara on niinkin tyhmä ja nolo ?
   Kotimaiset julkkisjuorut
   153
   891
  5. Stefulla taas korkki auki?

   Tästä taitaa tulla hieno päivä 😁
   Kotimaiset julkkisjuorut
   19
   771
  6. Zaharova yllättäisi sotilaallisesti

   Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Maria Zaharova sanoi keskiviikkona, että Venäjän vastaus Suomen Nato-jäsenyyteen tulee olemaan luonteeltaan sotilaa
   Maailman menoa
   167
   760
  7. Mies olet kaunis sisältä ja ulkoa

   Haluan sut omakseni. Sinä jos kuka kelpaat :)
   Ikävä
   78
   721
  8. Naton vastustajat pääosin kouluja käymätöntä, ja vähemmän älykästä porukkaa

   monet myös työttömiä. Paljolti samaa jengiä joka myös vastustaa koronarokotuksia, ja puolustaa venäjää. Uutiset luetaan mm. MV-lehdestä. Veikkaan ett
   Maailman menoa
   264
   674
  9. olis ihan fllirttailla sulle mies

   Katsella silmiin ja leijua sun lähellä.
   Ikävä
   47
   615
  Aihe