Maakaasun loppu?

Anonyymi

Jokohan pikku hiljaa valtiovalta alkaa olla suotuisampi hajautetun energian tuotannon tukemisessa.
Tässä olisi yksi mahdollisuus jolla maatilojen kannattavuutta voisi parantaa. Biokaasulaitos, aurinkokennoja katot täyteen ja pyrolyysilaitoksia. Biokaasu voitaisiin hakea tiloilta säiliöautoilla samoin kuin maitokin.
Toivottavasti nyt sitten tulisi biokaasuun ja aurinkoenergiaan kunnon syöttötariffi ja kunnon tuki investoinneille, niin saataisiin nyt sitten enrgian tuotannon riippumattomuuden kaupanpäälle maatilojakin kannattavammiksi.

Saksassahan on jo vuosikymmeniä energiantuotanto ollut iso osa tilojen liikevaihdosta.

13

582

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      teollisuuden tarvitsema itäkaasu korvataan mm. kelluvan LNG-terminaalin avulla. väliin voi tulla saatavuus haasteita mutta niistäkin selvitään.

      tukisidonnaisten maajussien tuotantokapasiteetilla ei ole tähän merkitustä.

      • Anonyymi

        Kyllä siihen kummasti vaan auttaisi jos suomessa pari tuhatta tilaa tuottaisivat biokaasua. Jo 2013 keskikokoisen maatilan biokaasulaitos tuotti noin 630MW kaasua vuodessa. Nykyisin tämä taitaa olla äkkiä tuplaantunut noin 1,3GW osittain siksi että tilojen eläinmäärät ovat moninkertaistuneet. Mietippä sitä että 2000 tilaa tuottaisi nykyisillä tehoilla äkkiä noin 2600GW. Se tietenkin on konaiskulutuksessa pieni osa vajaan kuukauden Suomen kulutus. Mutta yhtä kaikki nostaisi omavaraisuutta. Myöskin lannoite omavaraisuuskin paranisi kertaheitolla.
        Ja voitaisiinhan se kaikki jauhaa tiloilla sähköksi aurikonpaneeleiden lisäksi. Näin se olsi varmaankin myöskin taloudellisinta siirtää markkinoille.

        Otappa selvää saksasta, siellä on jo vuosikymmeniä tilojen liikevaihdosta iso osa tullut energiantuottamisesta ja sielläkin tuet näyttelevät suurinta osaa.
        Lisäksi et ota sitä huomioon, että kun venäläinen kaasu jää pois, niin kaasun hinta aivan varmasti moninkertaistuu, jolloinka maatiloilla tuotettu energia ei olekkaan enää kallista energiaa.


    • Anonyymi

      Jokohan pikku hiljaa valtiovalta alkaa olla suotuisampi hajautetun maatalouden tuotannon tukemisessa.

      • Anonyymi

        Eikö asiallisia argumentteja löytynytkään?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Eikö asiallisia argumentteja löytynytkään?

        No taivaanrannan maalari, mieti nyt vaikka keruukustannuksi ja logistiikkaa


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        No taivaanrannan maalari, mieti nyt vaikka keruukustannuksi ja logistiikkaa

        Minähän tuossa ehdotin että biokaasu jauhettaisiin energiaksi tiloilla, jolloinka sähköverkkoakaan ei tarvitsisi juurikaan vahvistella edes.
        Mutta eipä tuo keruuu eikä logistiikka muutenkaan olisi mahdotonta, kyllähän kaasua nytkin kuljetetaan samanlailla kuin bensaa huoltoasemille että mikäs ongelma se muka olisi?
        Esimerkiksi biokaasu on jo huomattavasti halvenpaa (noin 27%) kuin maakaasu ja kun venäjän puolelta hanat menee kokonaan kiinni, niin hinta vielä moninkertaistuu. Mietippä sitä että venäläinen maakaasu maksoi suomelle vielä esim. 2019 noin 22€/MW ja nyt hinta pyörii 200 - 300 välillä. Se tulee varmasti myös jäämään korkealle halusit sitä tai et.

        Että kyllä sinä häviät tämän pelin. Energiantuotantoa tullaan varmasti hajauttamaan ja maatilojen energiantuotannosta tulee yksi suomen energiantuotannon muodoista tulevaisuudessa.


    • Anonyymi

      V. 2021 kulutus oli samalla tasolla kuin 2020, eli 25 terawattituntiin maakaasun ylemmän lämpöarvon mukaan laskettuna. Kolme neljäsosaa maakaasusta tuotiin Suomeen Imatran kautta ja neljäsosa Balticconnectorin kautta.

      Taitaa olla taivaanrannan maalarilla mittayksikötkin hakusessa.

      • Anonyymi

        Suomen keskimääräinen kulutus on ollut noin 4,4GW tunti, elikä 105,6GW päivässä. Elikä kuukaudessa 3,16TW. Joten tuolla edellä mainittulla noin 2000 maatilan biokaasun tuotolla siitä korvaisi lähemmäs kuukauden kulutuksen tarkemmin sanoen 24 ja 1/2päivän kulutuksen. Että jos nyt menisit ensin edes yläasteelle niin voisit sitten oppia laskemaan.

        Lisäksi kaasua tuottavat myöskin muut esim. jätelaitokset joten tuotanto olisi paljon suurempikin. Vielä sekin että maatila mittakaavan biokaasuvoimalat tulat varmasti tuottamaan tuotakin enemmän kaasua.


    • Anonyymi

      Tulee olemaan toi hajautettu tuotanto tulevaisuutta lähi vuosina. Pellervossa juttua hajautetusta kaasuntuotannosta, jossa maatilat näyttelee suurinta osaa.

    • Anonyymi

      Niillä tiloilla menee nyt hyvin jotka sijoittaneet biokaasulaitokseen. Mutta tosiasia kuitenkin on että vain harvat on sen voinut toteuttaa haluista huolimatta. Mutta tulevaisuudessa tilojen kasvusta johtuen varmasti lähes joka tilalla on jonkinlainen biovoimala ja osa tuloista varmasti tulevausuudessa tulee sieltä.

    • Anonyymi

      Tosiasiassa kulutus on kesälläkin tuplasti enemmän, kuin laskemasi. Ja tuotanto yli puolet pienempi, kuin laskemasi. Jos tuo aiempi on ollut jo suht ison tilan tuotanto, niin se ei ole tuplaantunut ja pienemmät tuottavat vähemmän.
      Biokaasuvoimalan teko ei ole kuitenkaan ilmaista ja turha sitä on tehdä jauhamaan sähköä 20 lehmän paskasta. Riittää lomittajan sähköauton lataukseen. Aurinkopaneeleita ei sen ihmeemmin kannata laittaa. Lisää vain epätasaista sähköntuotantoa ja tuottaa vain, kun kulutus on pienimmillään.

      • Anonyymi

        En ole tuon kirjoittaja, mutta kyllä tuo laskelma näyttää olevan linjassa Suomen kaasunkäytön tilaston kanssa. Voit käydä itse tarkistamassa

        Mitä taas tulee tuohon muuhun mitä sanot, niin et taida olla mikään alan asiantuntija. Suomessa eläintilojen koko kasvaa kokoajan ja lähivuosina keskikoko on äkkiä sata lypsävää plus saman verran muuta karjaa ja siitä mennään ylöspäin, lisäksi biovoimaloiden koko tulee kasvamaan sinun vastustuksestasi huolimatta.
        Investointi on tietysti suuri, mutta siitä saatava hyötykin on todella suuri ei pelkästään kaasun suhteen, vaan siinä oheisena tuottettava sähkö ja läpö ovat myöskin isot tekijät. Muistettava myöskin se, että tällainen tila on lannoituksenkin suhteen lähes omavarainen. Mietippä nyt sitäkin, että vähän tavallista isommalla tilalla jo nykyäänkin lannoite kulut on 50000-100000€ vuodessa.
        Mitä tuossa olen muiden laajentajien kanssa ollut puheissa, niin nyttemmin lähes kaikkiin laajennus suunnitelmiin suunnitellaan ainakin optio biovoimalle. Meilläkin ensi vuonna tehtävän laajennuksen yhteydessä tehdään infra valmiiksi biovoimalan rakentamista varten joka on budjetoitu 2024-2025.


    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 4 tuntia töitä kerran viikossa on naisen mukaan liian raskasta

      Tämä ei taija olls lieksalaine vaikka "tuntomerkkiin" perusteella nii vois eppäillä! 🤣 31-vuotias Maya ei kykene tekemä
      Lieksa
      59
      3067
    2. Riikka Purra rosvosi eläkeläiset!

      1900 euron eläkkeestä rosvottiin 350 euroa. Kohtuullista vai? Perussuomalaisia ei enää ole olemassa meille eläkeläisille
      Maailman menoa
      545
      2922
    3. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      37
      2105
    4. Näytit nainen sanoinkuvaamattoman ihanalta

      En voi unohtaa sinua. Pohdin nyt sinua.
      Ikävä
      49
      1952
    5. Ihastuksesi persoonalliset piirteet ulkonäössä?

      Onko jotain massasta poikkeavaa? Uskallatko paljastaa? Aloitan; todella kauniit kädet ja sirot sormet miehellä.
      Tunteet
      120
      1805
    6. SDP:n kannatus edelleen kovassa nousussa, ps ja kokoomus putoavat

      SDP on noussut Helsingin Sanomien tuoreessa kannatuskyselyssä kokoomuksen ohi Suomen suosituimmaksi puolueeksi. SDP:n ka
      Maailman menoa
      304
      1761
    7. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      9
      1502
    8. Kansaneläkkeiden maksu ulkomaille loppuu

      Hyvä homma! Yli 30 miljoonan säästö siitäkin. Toxia.
      Maailman menoa
      99
      1247
    9. Nainen, meistä tulisi maailman ihanin pari

      Mutta tosiasiat tosiasioina, on liian monta asiaa, jotka sotivat meidän yhteistä taivalta vastaan. Surulla tämän sanon,
      Ikävä
      63
      1198
    10. Ketä ammuttu ?

      Ketä sielä Juupajoela ammuttu ei kait mainemies alkanu amuskelemaan , , Kyösti H ?
      Juupajoki
      22
      1162
    Aihe