Jakamaton kuolinpesä

Anonyymi

Meillä on veöjeni kanssa jakamaton kuolinpesä eli tontti jolle veljeni rakensi talonsa. Asun itse Ruotsissa. Haluan vihdoin osuuteni eli puolet tontin arvosta. Tontilla on hyvä sijainti ja sillä on paljon rakennusoikeutta 0,4, joten kiinteistövälittäjän arvioi sen hinnaksi useita satoja tuhansia. Tonttia ei voi lohkoa välittäjän mukaan vaan säilyttää näin.

Veljeni tilasi arvion toiselta välittäjältä saadakseen hinnan alas. Arvio oli noin 70% toisen arvioista. Pitääkö tilata vielä 3. Arvioija? Ottaa keskiarvo? Veljeni sanoo ettei hänellä on rahaa paljoa ja hän on huolehtinut tontista 35v. Tämä pitää huomioida.

2

231

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi

   Ap jatkaa. Jollemme pääse sopimusjakoon lienee tilattava toimitusjako. Tiedän että se voi maksaa >10k e

   • Anonyymi

    MIksi tonttia ei voi lohkoa?

    > Veljeni sanoo ettei hänellä on rahaa paljoa ja hän on huolehtinut tontista 35v. Tämä pitää huomioida.

    Tontista ei lähtökohtaisesti erityisesti huolehdita, ellei se ole metsää tai viljeltyä maata. Vero maksetaan, jos sellainen lankeaa maksuun. Jos ymmärrän oikein, veljesi on huolehtinut siitä, minkä hän on katsonut kuuluvan itselleen tai josta hän hyötyy.

    Oleellista on, mitä verottaja sanoo. Kohteen käypä arvo määritetään aina siitä saatujen ja saatavien tosiasiatietojen perusteella käyttäen kyseiseen tapaukseen parhaiten soveltuvaa arvonmäärittämismenetelmää. Koska käyvällä arvolla tarkoitetaan verotuksessa todennäköistä luovutushintaa, määritetään käypä arvo ensisijaisesti juuri kyseistä kohdetta koskevien kauppahintatietojen perusteella.

    Kauppa-arvomenetelmässä kohteen käypä arvo määritetään vertailukohteissa toteutuneiden kauppahintojen perusteella. Tuottoarvomenetelmä tarkoittaa menetelmää, jolla kohteen arvo (todennäköinen luo­vutus­hinta) määritetään kohteesta käyttöaikana tulevaisuudessa todennäköisesti saatavien vuo­situottojen pääomitettuna nykyarvona. Kustannusarvomenetelmä on todellisiin tai todennäköisiin ja tar­koituk­senmukaisiin rakennus- tai muihin tuotantokustannuksiin sekä kohteen käytettävyyteen perus­tuva arvonmäärittämismenetelmä.

    Teille sopinee kauppa-arvomenetelmä ja siis käypään hintaan, joka arkoittaa tontin todennäköistä myyntihintaa, jonka siitä saisi vapailla markkinoilla kohtuullisella aikataululla. Jos arvioijien hinnat vastaavat toteutuneita kauppahintoja, kumpaa tahansa hintaa voidaan käyttää. Kuten kerrot, voitte käyttää sekä keskiarvoa että pyytää kolmatta arviota. Välittäjillä on luultavasti sitova kirjallinen tieto siitä, millaisiin hintoihin alueella on jotakin myyty.

    Mutta..... Tonttia rasittaa veljesi talo, joka on hänen kotinsa. Tontin arvo on siis teoreettinen arvo, koska tontti on joko koko kiinteistön hinta taloineen tai tontin hinta talo purettuna. Lisäksi veljesi on saanut jatkuvasti ek. tuottoarvoa, koska on saanut asua tontille rakennetulla talolla. Kokonaisuuden hinta on kuitenkin tontin hinta, jonka jaatte keskenänne, sekä talon hinta, joka kuuluu veljellesi. Ehkä veljesi ei ole valmis myymään kotiaan, ja kaiken kaikkiaan teillä on erilaiset intressit.

    Mutta olet oikeassa, toimitusjako saattaa olla paras tai ainoa vaihtoehto. Sinulle ei ole oikeastaan kiinnostavaa se, onko veljelläsi rahaa, hänhän on kerännyt tontista kaiken mahdollisen käyttöhyödyn vuosien aikana. Voit tietenkin antaa lahjan veljellesi tai myydä alihintaisella kaupalla, jos haluat, mutta verottaja puuttuu siihen.


  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Rydman "elämäni hirveimmät päivät" Entäs uhrisi?!

   https://yle.fi/uutiset/3-12515383 Rydman valittelee että vaikeaa on ollut kun jäänyt kiinni mutta entäs uhrisi? Ei yhtään empatiaa uhreja kohtaan!
   Maailman menoa
   376
   6109
  2. Nakkilassa on raiskattu wanhus

   Wanhus on raiskattu nakkilassa palvelutalossa. ( näin uutisoivat molemmat iltapäivälehdet sekä yle )
   Nakkila
   19
   4185
  3. Haluaisin tietää miten sulla menee

   Onko kaikki hyvin? Ja onko sulla yhtään ikävä mua? Itse haluaisin niin kovasti nähdä sut taas :(
   Ikävä
   95
   1719
  4. Mikamika missä mika

   Polliisi etsii https://poliisi.fi/-/epailty-henkirikos-torniossa?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter
   Tornio ja Haaparanta
   14
   1633
  5. Natoon liittymisen hinta kova.

   Suomi joutuu luovuttamaan kurdeja Turkkiin, maksoiko Suomen Nato-jäsenyys monien kymmenien ihmisten vankeus ja kidutuskohtalon vai peräti kuoleman. ht
   Maailman menoa
   376
   1571
  6. Sofia kertoo et halusi luvan kokeiluihin seksin suhteen Lontoossa asuessaan..

   Katos nainen alkaa kertoa et seksikokeilut alkoi maistua, kun muutti Lontooseen.Marokkolainen räppäri ja tietenkin sekin on varsttu mies ja itse sen k
   Kotimaiset julkkisjuorut
   170
   1565
  7. Totuus on että

   Se kaikki sattui ihan vit**ti koska mä tykkään susta todella paljon. Oikeesti tosi paljon. Menin ihan pois raiteilta enkä tajua tätä itekään. Oon mä j
   Ikävä
   42
   1482
  8. Uskallatko paljastaa

   Kaivattusi nimikirjaimet ja sukupuoli? Minä aloitan, KA, nainen.
   Tunteet
   64
   1465
  9. En halua satuttaa sinua

   Mutta tässä ei ole järkeä!..
   Ikävä
   39
   967
  10. Aiotko saattaa sen loppuun

   ..mikä on meillä pahasti kesken..ja milloin...en jaksa odottaa enää..
   Ikävä
   54
   967
  Aihe