Urheilulaseihin huurteenesto vastuslangalla?

Anonyymi

Suunnistuksessa suojalasit (vahvuuksilla) tahtoo huurtua, vaikka ne olisi käsitelty huurteenestolla. Sateella ja märällä kelillä ongelmana ovat linsseihin tulevat vesipisarat.

Saisko huurtumista vähennettyå vastuslangoilla, jotka lämmittävät suojalasien muovilinssejä?

Linssit saa napsautettua irti ja takaisin paikoilleen. Jos linssin reunoille liimaisi ohiet vastuslangat ympäri tehonsäätö, niin toimisko?

Johdot voisivat mennä sankojen päistä ja korvan takaa.

Sähköä saa suunnistusotsavalon akusta. Se on 11,1 V 10 Ah. Suunnistusotsavalo vie n. 50 W ja suunnistukseen riittää 65 Wh valolle ja 35 Wh lasin lämmitykseen, kun varataan 1 h 20 min toiminta-aika.

Suojalasien lämmityksen teho voisi olla max 25 W. Se voisi haihduttaa vesipisaroita, jos lämmön saisi siirtymään muovilinsseihin.

Tehonsäätö pitäisi olla lämpötilatakaisinkytketty. Suunnistuksen aikana ei voi keskittyä säätöön eikä linssitkään saa sulaa.

Ongelmana on muovin huono lämmönjohtavuus. Tummentavat kalvot ei käy.

9

170

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Niinkuin totesit muovi on huono lämmönjohde. Reunoille asennettu vastuslanka lämmittää aika huonosti linssiä. Lämmitys pitäisi olla linssissä. Sairaan ohkainen vastuslanka käy kun sen upottaa linssiin. Saa olla suht tiheällä välillä ja ei välttämättä häiritse näkemistä. Toinen on sitten höyrystää pintaan ohkainen metallikerros tai sitten hiiltä. Aiheuttaa pientä tummentumista. "Kotikonstein" höyrystettäviä metalleja taitaa olla vain alumiini. Sekin tarttee joitain välineitä joita ei löydy jokakodista.

      Silmälasien käyttäjä ja kosteissa tiloissa työskennelleenä joissa myös vesi roiskui pirarat eivät itsessään ollut kovinkaan haitallista. Tai sitten niihin vain tottui. Huurtuminen oli mistä joutu kärsimään kun kaikki tilat eivät olleet tasalämpöisiä ja ilmassa kosteutta runsaasti. Kaipasin siihen hiukan lämmitystä linssille. Mahdolline lämmitystarve olisi Watti tai pari. Siihen tuli sitten muita syitä ettei niitä olisi saanut käyttää töissä niin jätin asian kehittelemättä. Luonnostelin joitain ja tarkoitus oli aloittaa kokeilut Tiimarinlasilla metallikalvon höyrystämisestä.

    • Anonyymi

      Normaalisti tuon voi tehdä kuten autoissakin: puhalla putkea pitkin linsseihin kuivattua ilmaa. Tai pelkkä puhallettu ilmakin saattaisi riittää. Pieniä 12V puhaltimia maailmalla kyllä riittää. Vanhoissa kannettavissa läppäreistä löytyy prosessorin tuuletin, joka on pieni ja tehokas ja joka on valmiiksi koteloitu ja kanavoitu.
      Ja eikun kokeilemaan!

    • Anonyymi

      ITO - kalvon jos linssin pintaan saisi kasvatettua niin sitten sitä voisi resistiivisesti lämmittää painamalla kalvosta lävitse virtaa. Todennäköisesti rahalla saa valmiiksi ITO - pinnoitettuja linssejä. Lasilinssin pintaan kasvattaminen onnistunee helpommin kuin muoviin. Valoa kaupallinen ohut indium-tinaoksidikalvo laskee lävitseen luokkaa 90%.

      Hakusanaksi: custom ito coating

      Itsekin tuota kasvatusta on yritetty, hakusanana DIY ITO coating

    • Anonyymi

      "Silica"-pussukka?

      -"Do Not Eat"-

    • Anonyymi

      Minä olen rakentanut suunnistuksessa käytettäviin WOL Pro -suojalaseihin lämmityksen. Yksinkertaisesti vastuslanka molempien linssien ympäri ja sähköjohto ja liitin perään. Vastuslangan painoin kuumalla juottokolvilla linssiin kiinni ja laitoin vielä silikoniliimaa päälle.

      Vastuslankaa ei voi juottaa ainakaan tavallisella kolvilla, joten tein puristusliitoksen sähköjohtoon pienellä kupariholkilla ja laitoin kutistesukkaa päälle.

      Hifistelin sen verran, että virta kiertää linssien ympäri eri suuntiin, jotta magneettikentät kumoaisivat toisiaan. Sitten kompassi pöydälle, lämmitys laseihin päälle ja heiluttelin laseja kompassin ympärillä ja totesin, ettei kompassin neula liikkunut. No ei näillä virroilla pitäisikään.

      Tehonsäätimenä näin protovaiheessa on Partcosta hankittu PWM-säädin. Se on koteloitu malli eikä vesitiivis, mutta on toiminut. Säädin on selkäpuolella akkuvyössä ja tehoa pystyy säätämään suorituksen aikanakin. Miinuksena hiljainen vinkuna, jonka voi sisätiloissa kuulla.

      Akku on pieni Lipo-akku joka ei paljoa paina. Lopullisen akun koon päätin sen jälkeen, kun olin ensin isommalla akulla tehnyt käytännön testejä ja hakenut tarvittavan tehotason.

      Kyllä lämpöä siirtyy riittävästi, kun lämmitysvastuksen lämpötila on riittävän korkea. Jonkun lämpöeristeen voisi laittaa linssin reunoille niin lämpövastus ei polta poskipäitä, jos sattuisi ottamaan kiinni. Muovi sinällään ei polta yhtään.

      Viileällä kelillä huurtumisen kanssa ei ole mitään ongelmaa ja loppusyksyn hienossa tihkusateessa pysyivät kirkkaina maaliin asti. Jännä fiilis juosta sellaisessa hienossa tihkusateessa (tai mitä lie isoja sumupisaroita) ja linssit pysyivät kirkkaina.

      Nyt pitäisi väsätä säädin hakkurityyppisestä mallista ja koteloida pienemmäksi.

    • Anonyymi

      Jos suojalasien linsseissä on kovakalvo+heijastuksenestokalvo niin niitä ei kannata lämmitellä sillä tavalla että joku kohta käy kuumana. Kalvoon rapsahtaa kuumassa hämähäkin verkkoa muistuttava kuviointi. Ei ole tarvinnut kuin kerran hiillokseen puhaltaa lasit päässä niin pilalla olivat.

      • Anonyymi

        Oilisko se heijastuksenestokalvo joka on se heikko kohta. Yhdet lasit meni vaihtoon ennen kuin tuhoutuivat juuri tuon lämpötilavaaran vuoksi. Työhön liityi höyrykeskuksen ylläpito ja siinä sauna+ lämpötilat yleisiä. Optikko lupasi ettei tule kestämään. Uudet sain ennenkuin loma päättyi. Kaikki "uutuudet" eivät ole eduksi ja niistä kannattaa tiedustella mahdollisista ongelmista.


      • Anonyymi

        Suunnistukseen tarkoitetuissa suojalaseissa ei ole mitään heijastuksenestokalvoa. Kestävät lämpöä, mm. pesun Fairylla ja kuumalla vedellä. Lasien pitää olla mahdollisimman kirkkaat, että näkee metsän hämärässä ja yöllä. Linsseillä on jonkin verran paksuutta eli ne eivät ole mitään kananmunankuoria. Ohuempia kuitenkin kuin salibandylaseissa.

        Suunnistajan Kaupan sivuilla WOL Prot näyttävät tummalinssisiltä, mutta todellisuudessa linssit ovat todella kirkkaat (ja korkealaatuiset).


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 122
      2986
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      84
      2731
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      17
      2188
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      20
      1763
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      21
      1668
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      15
      1499
    7. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      17
      1469
    8. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      28
      1417
    9. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      16
      1387
    10. Kristityt "pyhät"

      Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
      Kristinusko
      6
      1312
    Aihe