Ruotsiin muutto

Anonyymi

Löytyisikö täältä vastauksia muutamiin kysymyksiin? Olen lapsena asunut ruotsissa ja jostain nyt kumpuaa kaipuu takaisin ruotsiin. Muutin suomeen takaisin sen verran nuorena että olen totaalisesti unohtanut ruotsinkielen.
Siksi kysynkin, saako sieltä nykyään suomenkielisiä palveluja, esim. Virastoasioinnissa? Uskon kyllä kielen palaavan nopeastikin kun siihen tottuu ja rohkeasti puhuu ja käyttää ruotsinkieltä.
Mikä on sosiaaliturvan laita, jos ei aivan heti löydy työpaikkaa? Saako ruotsissa asumistukea?
Asuin aikoinaan pohjois-ruotsissa, pienellä paikkakunnalla. Juuri sinne takaisin muutto ei houkuttele. Olisiko vinkkejä parhaimmista kunnista ruotsissa asua? Minulla on kolme lasta. Kaikki ala-aste iässä. Jos suomenkielisiä kouluja löytyisi, olisi se plussaa.

7

62

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Näitä palstoja selaillessa ja kaikenlaisia kauhutarinoita lukiessa tulee vielä sellainen seikka lisättäväksi, että mitä vähemmän monikulttuurinen kunta, sen parempi. Onko ruotsin tilanne todella noin huono? Suurimmat kaupungit muistuttavat lähi-itää? Entä pienemmät kunnat keskiruotsissa ja pohjoisempana?

      • Anonyymi

        Tietynlaiset ongelmat keskittyvät muutamiin kaupunkeihin ja jopa tiettyihin lähiöihin. Viimeisen parinkymmenen vuoden aikana Ruotsi on kuitenkin muuttunut entistä kansainvälisemmäksi siinä mielessä, että umpiruotsalaisia paikkoja on hankala löytää. Kansainvälisyys ei kuitenkaan sinänsä liity levottomuuteen tai esimerkiksi rikollisuuteen. Rannikon kaupungeista mm. Uumaja, Luulaja, Örnsköldsvik, Sundsvall ja Gävle ovat käsittääkseni ihan kivoja paikkoja. Gotlannissa asuvilta olen kuullut, että se on kovin rauhallinen paikka - joidenkin mielestä jopa liian rauhallinen ja unelias. Riippuu varmaan, mistä tykkää.

        Jos olet Suomessa työtön, voit ilmeisesti muuttaa Ruotsiin ns. väliaikaisesti työtä etsimään ja saada jonkin aikaa työttömyyskorvausta Suomesta. Aiemmin se aika oli muistaakseni 3kk. Kannattaa selvittää Suomen viranomaisilta, onko sinulla mahdollisuutta tällaiseen etuun.

        Jos olisin Ruotsiin lähdössä, kertaisin kieltä etukäteen ja selvittäisin, mitä apua työnhakuun voisin saada esim. Ruotsin työvoimaviranomaisilta yms.


    • Anonyymi

      Suomenkieli on hyväksytty vähemmistökieleksi Ruotsissa. Tulkkiapua voi aina pyytää ennenkuin menee viranomaisten luokse asioille.
      "Mikä on sosiaaliturvan laita, jos ei aivan heti löydy työpaikkaa? Saako ruotsissa asumistukea?"
      Tältä sivustolta saat paljon hyvää tietoa ja vastauksia kysymyksiin: https://www.norden.org/fi/info-norden/muutto-ulkomailta-ruotsiin
      "Asuin aikoinaan pohjois-ruotsissa, pienellä paikkakunnalla. Juuri sinne takaisin muutto ei houkuttele. Olisiko vinkkejä parhaimmista kunnista ruotsissa asua? Minulla on kolme lasta. Kaikki ala-aste iässä. Jos suomenkielisiä kouluja löytyisi, olisi se plussaa."
      Täältä linkki paikkakuntiin joissa suomenkielinen opetus.: https://media.rskl.se/2014/06/Ruotsinsuomalaiset-koulut.-pdf.pdf
      Koska suomenkieli on vähemmistökieli niin lapsilla on mahdollisuus saada suomenkielenopetusta vaikka muu opetus olisikin ruotsinkielellä. Lapset oppivat nopeasti uuden kielen jos heillä on jo vakaa pohja omalla äidinkielellään.
      Parhaimmat kunnat Ruotsissa asua. Sehän aivan riippuu siitä mitä mahdollisuuksia haluat itse tarjota esimerkiksi vapaa-ajan harrastuksiin lapsillesi. Haluatko että lapset voisivat vaikka hiihtää, lasketella, yleisurheilla,pelata jalkapalloa ?. Kaikkialla Ruotsissa ei ole enää lumista talvea. Sekin vaikuttaa mistä itse voisit saada töitä.

    • Anonyymi

      Ei taida Ruotsi olla oikea paikka sinulle, jos monikulttuurisuus on ongelma.

      • Anonyymi

        Mietin samaa. Onhan Ruotsissa vielä ns. perinteisempiä paikkakuntia, missä ei ole niin paljon maahanmuuttajia. Mutta kaikki lehdet ja televisio-ohjelmat pursuaa maahanmuuttajia sekä monikulttuurisuutta. Samoin poliitikot ovat hyvin kirjavaa väkeä nykyään ja lasten kouluihinkin monikulttuurisuusaate tursuaa kaikkia reittejä. Monissa kouluissa on pelkkää vegaaniruokaa tarjolla ja koulukirjat on laadittu liirum-laarum -tyylillä kaikkien miellyttämisen näkökulmasta. Varmaan monet nauttivat sellaisesta meiningistä, koska he elelevät Ruotsissa tyytyväisesti, mutta kaikkia se ei miellytä. Moni sellainen, jota ei miellytä, on muuttanut Ruotsista pois. Olen kyllä kuullut, että Pohjois-Ruotsissa olisi monikulttuurisuutta vastustavien ihmisten "linnakkeita", joissa on erilainen ääni kellossa. En sitten tiedä, viihtyisikö suomalainen maahanmuuttaja niissä piireissä. En sano, etteikö Ruotsiin kannattaisi muuttaa. Sanon vaan, että jos sinne muuttaa, kannattaa asennoitua niin, että tiettyjä ilmiöitä on pakko tavalla tai toisella sietää.


    • Anonyymi

      Rättipäitä riittää ,ei Ruotsi ole sama lintukoto mihin tultiin 1980 :-(

      Per-kel

    • Anonyymi

      No finnjävelinä et ehkä saa enää samaa holhousta Ruottinmaalla ku ennen vanhaan täältä lähteneille annettiiin. On nuo muun maalaiset sen roolin omaksuneet. Toki voi näinä aikoina olla viisastakin laittaa tuo itämeri puskuriksi väliin.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1898
    2. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      133
      1888
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1838
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      85
      1630
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      62
      1448
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1256
    7. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1153
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1150
    9. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1148
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1127
    Aihe