450 000 peltohehtaarin

Anonyymi

tukioikeudet jäävät Suomessa vuokraviljelijöille.

Turun Sanomat 29.10.2004 3:00

EU:n maataloustuen uudistuksen seurauksena Suomessa jää merkittävä osa viljelymaan tukioikeuksista pellonvuokraajille. Vuokratun pellon tukioikeus ei palaudu maanomistajalle vuokra-ajan päätyttyä. Uudistus toteutetaan Suomessa 2006.

Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen (Mtt) tuoreen selvityksen mukaan peltojen vuokrasopimuksista kaksi kolmasosaa jatkuu vähintään vuoteen 2006. Tämä tarkoittaa sitä, että noin 450 000 hehtaarilla eli viidenneksellä koko maan peltoalasta EU:n tukioikeus irtoaa varsinaisesta maan omistusoikeudesta.

- Kyse on suuresta yhteiskunnallisesta asiasta, siinä kajotaan selkeästi omistusoikeuteen. Maanomistaja menettää tukioikeuden myötä osan pellon arvosta, koska tukioikeus ei enää sisälly mahdolliseen uuteen vuokrasopimukseen, tutkija Sami Myyrä Mtt:sta sanoo.

Hän pitää maanomistajien kannalta erityisen harmillisena sitä, että tukioikeus jää vuokramiehelle, vaikka vuokrasopimusta tehtäessä ei ole ollut tietoa EU:n tukiuudistuksen ehdoista. Mtt:n selvitys perustuu kyselyyn, joka tehtiin niin ikään ennen kuin EU-komission esitys tukioikeuksien muodostamisesta tuli markkinoille.

Myyrän mukaan EU:n tasolla kyse ei ole ongelmasta, sillä Euroopassa peltomaan vuokrasopimukset ovat Suomeen verrattuna erittäin pitkiä.

Selvityksestä ilmenee, että Suomessa keskimääräinen vuokra-aika on kuutisen vuotta, minkä takia maanomistajalle syntyy nopeammin uhka menettää tukioikeutta vastaava rahasumma pellon arvosta.
Tilakoko kasvanut vuokrauksella

EU:n jäsenyyden aikana pellonvuokraus on Suomessa yleistynyt, kun viljelyä jatkaneet tilat ovat kasvattaneet peltoalaansa yli kaksi kolmasosaa pääosin peltoa vuokraamalla. Viime vuonna Suomen peltoalasta 33 prosenttia viljeltiin vuokrattuna.

- Vuokraus on nopeuttanut rakennekehitystä. Sen sijaan että viljelijät olisivat ostaneet peltoa, he ovat voineet investoida suoraan tuotantoon, koneisiin, rakennuksiin ja eläimiin, Myyrä sanoo.

Hän myöntää, että EU-jäsenyyden aikana maatalouden tuet ovat pääomittuneet peltomaahan niin, että osa tuista on mennyt suoraan pellon vuokraan tai ostetun pellon hintaan ja sitä kautta varsinaisen maatalouden ulkopuolelle.

Tutkimuksen mukaan Länsi- ja Etelä-Suomen maatalousalueilla vuokrapellosta kilpaillaan rajusti. Vuokrahinnat ovat nousseet jopa 350 euroon hehtaarilta, mikä on aika paljon, kun vuodesta 2006 lähtien EU:n tuki näillä alueilla on 200 - 250 euroa hehtaarilta.

Myyrän mukaan maanomistajan kannalta paras ratkaisu EU-uudistuksessa olisi vuokrasopimuksen purkaminen, jos se olisi mahdollista. Tämän jälkeen maanomistaja voisi viljellyttää peltonsa vaikka ostopalveluna omissa nimissään, jolloin tukioikeudet jäisivät maanomistajalle.

Maataloustuottajain Varsinais-Suomen liiton toiminnanjohtaja Paavo Myllymäki näkee tukien kiinnittymisen peltoon huolestuttavana ilmiönä.
Kallis pelto jo riski tuotannolle

- Pellosta maksettu hinta on jo yksi suurimpia riskejä maatalouden kannattavuudelle. Täytyy muistaa, että niin EU:n kuin kansallisenkin maatalouspolitiikan lähtökohta on viljelijän tukeminen eli maatalouden tuki kuuluu nimenomaan sille, joka peltoa viljelee, Myllymäki sanoo.

Myllymäki muistuttaa, että EU:n CAP-tuen osuus kaikista maatalouden tuista on vain kolmannes.

Ensi vuoden alusta viljelijöiden on sitouduttava luonnonhaittakorvauksen eli LFA-tuen järjestelmään seuraaviksi viideksi vuodeksi ja myös uuden ympäristötuen ehtoihin ensin kahdeksi ja sitten todennäköisesti viideksi vuodeksi.

- Kysymys tukioikeudesta on saanut keskusteluissa viime aikoina liikaakin huomiota. Samalla on unohdettu maataloustuotannon kokonaisuus. Viljelyn kannattavuus ja sitä kautta myös peltomaan arvo on kiinni monesta muustakin seikasta kuin EU:n CAP-tuesta, Myllymäki huomauttaa.




https://www.ts.fi/uutiset/1074003658

4

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Tukikelpoisuutta pukkaa.

    • Anonyymi

      Siis uutinen vuodelta 2004?

      Niin noh eihän siitaä ole kuin 18 vuotta....

    • Anonyymi

      Kivasti oon teheny kauppaa tukiokeuksilla ja kiintiööllä ja nyt niitei ookkaa.

    • Anonyymi

      😋😋😋😍😍😍😍😋😋😋

      ❤️ Kuumat tytöt odottavat sinua -> https://www.ero4.fun/girl4love

      🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞💋💋💋💋💋🔞

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      26
      1366
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      7
      1292
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      5
      1206
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      2
      1204
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      1
      1183
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      1
      1181
    7. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1177
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      2
      1154
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      3
      1139
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1130
    Aihe