Akun koko veneen vetoon sähköllä vajaan ?

Anonyymi

Nyt,kun vuosia on jo tullut, niin 750 kg (telakka vene) joka on pyörillä kiskoilla tuntuu käsivinssillä ainavaan raskaammalta. Sähkövinssi paljonko akussa pitää olla ah tunteja tai muuta ? Vetomatka 10 m. kaltevuus alussa n.35ast. 4m. loppu loivaa nousua. Eivät ilmoita tehon tarvetta. Kiitos.

7

77

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi

   Aika raju tuo 35 astetta, eli tarvii olla potkua vehkeissä. Ensikuulemalta voisi arvioida, että akun lataus pitäisi olla jatkuva.

   • Anonyymi

    Ei ole mitään tarvetta jatkuvalle lataukselle.


  • Anonyymi

   Onse ainaki 30 .

  • Anonyymi

   Jos lähdetään purkamaan asiaa fysiikan silmin, niin minimienergiantarve on on veneen potentiaalienergian kasvun verran. Sitten tulee tietenkin häviöt.

   Jyrkempää ja loivempaa eivät anna tarkkaa kuvaa, muttei sitä ehkä tarvita. Ajatellaan, että vene nousee kokonaisuudessaan kolme metriä, joka on paljon 10m matkalla.
   Silloin sen potentiaalienergian lisäys on mgh=750x10x3=22,5 kJ

   Hyötysuhteeksi voidaan vetää hatusta 50% eli energiantarve on 45 kJ eli 6,25 Wh
   Jos haetaan tehoa, niin tehon pitäisi olla vaatimattomat 6,25W, jos työhön saa mennä tunnin verran. Jos taas homma pitää saada tehdyksi kahdssa minuutissa, tehoa pitää olla 190W.

   Kun energia 45 kJ muutetaan Ah:ksi, saadaan melko tarkalleen yksi Ah 12V akulla.
   Koska akkujen luokitukseen käytetyt Ah:t ovat olosuhderiippuvaisia, niin yhtä nostoa varten olisi hyvä olla 2-3Ah akkua. Eli 30 Ah akulla voisi tehdä 10-15 nostoa ilman, että se kärsii.

   • Anonyymi

    Jos nousua olisi 3m, kuluisi 190W teholla aikaa 50% hyötysuhteella 4 minuuttia, 6m nousulla 8 minuuttia. 30Ah akku riittää todella hyvin yhteen nostoon tuolla teholla, ei kymmeneen peräkkäisen. Todellisuudessa vinssin moottorin ottama teho ei ole vakio, mikä tulee huomioida mitoituksessa hyötysuhteen lisäksi. Moottorin arvokilven maksimitehon kannattaisi olla tuplaten tavoiteltuun keskitehoon nähden. Vinssin suurimman vetovoiman tulisi olla veneen painon verran noin jyrkällä vedolla, eli vähintään 7,5 kN.


  • Anonyymi
  • Anonyymi

   Olen tapellut ikäihmisenä samantyyppisten ongelmien kanssa, mutta ratkisumalleissa ei vielä ole ollut sähkövinssiä, vaan vinssin tehostaminen ajatuksella että panostamalla enemmän kuormaa kestävään ja parempaan vältyssuhteeseen saavutetaan etua - joutuu veivaamaan enemmän, mutta ei tarvitse käyttää näitä vähentyviä voimia ihan kuten ennen.

   Joudun sopeutumaan iän tuomiin ongelmiin - yksi niistä on voimien heikkeneminen, taitaa olla keskimäärin niin, että 50-80 vuoden välillä häviää 50 % lihasvoimasta, ja 50 % lähestyy aivan liian liian nopeasti - se täytyy kompensoida
   elmän eri alueilla, jos pystyy.

   Viimeisissä vinssausvirityksissä - näitä on ollut viime vuosina useita - havaitsin, että vinsiin rulla on aivan täynnä , kun lopulta saan telakointiromppeen vinssattua päätepisteeeseen.

   Alussa, kun vinssin kela on tyhjä, saan parilla veivin kierroksella aika vähän liinaa sisälle, mutta kun kela täyttyy, niin liinaa tulee aika lailla - mutta voimaa tavitaan juuri samassa suhteessa enemmän.

   Seuraava parannus tulee olemaan liinan lyhentäminen, ei yhtään ylimääräisiä metrejä, ja jos ei tämä riitä, niin liinan pituuden puolittanminen , ja noston tekeminen kahdessa vaiheessa käyttäen liinan jatkoa alussa, sekä tietenkin pysäytintä pyörille radalla vaihdon ajaksi.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Puhut olevasi hyvä ja kiltti ihminen

   Mutta todellisuudessa oletkin itsekeskeinen ja omahyväinen. Kaiken pitää pyöriä sinun ympärilläsi, kuten esimerkiksi tää
   Ikävä
   165
   2164
  2. Kimmo Kivelä mikä pösilö.

   Kirkkoherra kehtaa kitistä saamastaan kunniamerkistä. Onpa törkee äijä. Ei niin pientä ojaa että meidän kirkkoherralla
   Kiuruvesi
   31
   1647
  3. Nainen kaunokainen

   Mitä teet tänään illalla?
   Ikävä
   52
   1353
  4. Olisin halunnut...

   Olisin halunnut jutella kaikki asiat selväksi. Olen joskus kirjoittanut tänne huonossa mielentilassa ja todella ajattele
   Ikävä
   98
   1328
  5. Paljonko sinulla nainen on velkaa tai säästöjä?

   Sitä tässä mietin jatkoa ajatellen.
   Ikävä
   117
   1180
  6. Tänään on mun viimeinen päivä kanssas Sun

   Tänään on mun viimeinen päivä Kanssas sun, täydellinen Ennenkuin mun mentävä on Kaihtimien välistä valo Tunkeutuu uniisi
   Ikävä
   207
   1020
  7. Kulta miten menee

   Mitä tunnet nyt.
   Ikävä
   68
   1018
  8. Nyt faktoja tiskiin mies

   Kerro kaikki syyt miksi en kiinnosta. Arvaan jo joitain, mutta haluan kuulla ne sinulta.
   Ikävä
   77
   985
  9. Hyvä kuolema?

   Niin.. minulta taas raskaamman puoleinen aloitus.. Olen kuunnellut äänikirjaa hyvästä kuolemasta keskiajalla ja siinä o
   Sinkut
   100
   957
  10. Ollila työt

   Ei kyllä ole kehumista näiden töistä!!Paitsi isä Ollila kyllä jaksaa ajella ja kyylätä mitä muut tekee.
   Oulainen
   20
   952
  Aihe