Yliopistotutkinnot kokeneet inflaation

Anonyymi

Eipä ole tutkinto enää sama kuin ennen. FM tutkinnossa vaatimukset ovat vähentyneet vuosien mittaan reilusti. Samat maisterin paperit saa nykyään käteen paljon helpommalla kuin 20 vuotta sitten. Miksi näin tapahtuu? Miksi vaatimuksia alennetaan? Siksi, että muuten nykyopiskelija ei pääse yliopistosta läpi.

Onko reilua, että nykypäivänä saa ihan samat paperit reilusti helpommalla kuin aikaisemmin (noin 75% helpommalla)? No eihän se taida olla.

Olin kerran yhdessä YAMK kokouksessa ja siellä opettajat miettivät, että kun joku osa on liian vaikeaa niin otetaan se vaan pois. Näinhän se menee. Niin paljon pitää helpottaa, että opiskelijat pääsevät läpi. Mitäköhän tämä tekee Suomen kilpailukyvylle? Voisiko ne maisterin paperit vaan printata suoraan opiskelematta mitään niin olisiko tarpeeksi helppoa?

Toinen näkökulma on tuo "pönde-tutkinto", eli pääset paljon helpommalla mitä kauemmaksi muutat. Jos nämä molemmat näkökulmat ynnää yhteen: Helsinki-maisteri 20 vuotta sitten vs. Lappi-maisteri tänään. Tulos olisi todennäköisesti erittäin järkyttävä, entisen ammattikoulun vaatimukset ja sen mukainen osaaminen.

7

58

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Niinpä, ja 20 vuotta sitten oli jo paljon helpotettu siitä, mitä vaatimukset olivat 30 vuotta sitten, jolloin itse valmistuin Helsingistä. Opintoviikkoa kohti sai tehdä töitä, puolen opintoviikon kokonaisuuksiakin oli. Kun aloitit opinnot, sait painaa yhtä soittoa ylempään korkeakoulututkintoon ilman kandin alempaa tutkintoa.
      Nyt tehdään viiden opintopisteen kokonaisuuksia, jotka vastaavat työmäärältään ja sisällöltäänkin tuskin entisaikojen kahta opintoviikkoa. Silti opintoviikkoja piti kertyä koko tutkintoon vähimmillään 160.

      Mutta yliopistojen rahoitus riippuu suoritetuista maisterin ja tohtorin tutkinnoista, joten kaikki sisään otetut pitää saada valmistumaan, vaikka lähtötaso olisi kuinka heikko. Opiskelupaikkoja on melkein koko ikäluokalle. Pakko on joustaa vaatimuksista.

    • Anonyymi

      Kun opiskelija massan taso laskee niin vaatimuksia pitää alentaa syystä että saadaan koulutuksen läpi oikea lukumäärä .

    • Anonyymi

      Nyt on lisäksi tullut ns. opintopolku kokeilu, jossa ulkomailta kaavitaan sellaisia uusia opiskelijoita jotka eivät edes täytä yliopiston hakukriteereitä! Mikä voisikaan mennä pieleen?

    • Anonyymi

      Mahtavaa! OKM on ihan paras ja Anita!

    • Anonyymi

      Onhan ylioppilastutkintoakin helpotettu viimeisten 30 vuoden aikana rajusti. Tämän päivän nuori ei osaa edes kuvitella, millaista oli, kun kaikki kokeet kirjoitettiin samana keväänä. Nimenomaan keväänä, syksyllä kirjoitti vain reputtaneita reppanoita. Ja kaikki reaalit kirjoitettiin yhtenä päivänä. Ruotsi oli pakollinen.

      Nykyään yliopistot joutuvat järjestämään ruotsin tukikursseja. Äidinkielenkin kirjallinen osaaminen on hakusessa, joillakin luetun ymmärtäminenkin. Näistä pitäisi tehdä maistereita. Paljosta on jouduttu tinkimään vaatimuksissa. Seuraukset näkyvät työelämässäkin. Jotkut eivät tunne kelloa. Mutta bilettää osataan! Pääministeri itse näyttää mallia.

    • Anonyymi

      Aikoinaan saattoi päästä pankinjohtajaksi, jos oli ylioppilas. Max Jakobson pyrki ylioppilaspohjalta YK:n pääsihteeriksi, mutta oli kyllä juutalaisuus ja suomenruotsalaisuus erikoispätevyytenä.

      Eihän nykyään voi päästä edes töihin minnekään. Ennen vanhaan rekrytoija oli joku entinen armeijan kapiainen, joka katsoi että olet käynyt AUKin tai RUKin ja tervetuloa poika töihin! Nykyään rekrytoijat ovat tytön tylleröitä, jotka opiskelleet 5 vuotta henkilöstöhallinnon erikoisammattitutkintoa. Tämän takia työntekijän palkkaaminen on mennyt epäolennaiseksi pilkunviilailuksi. Nämä tylleröt löytävät sinusta työntekijän yhtä todennäköisesti kuin loppuelämänkumppanin Tinderistä.

      • Anonyymi

        Tuo hallinto”tiede” on nykyään suosittu ala johtajille. Hauskin johtaja”tieteen” esimerkki on Juha Nykänen. Poliittinen virkanimitys GTK:n johtajaksi ja sen sotkettuaan ”hoitamaan” pääkaupunkiseudun joukkoliikennettä.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      243
      3839
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      28
      2298
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      2121
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      90
      2015
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      93
      1694
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      24
      1391
    7. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      8
      1301
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      36
      1297
    9. Kenen etua Stubb ajaa Euroopassa ilmoittaessaan olevansa enemmän Ruotsalainen

      Tasavallan presidentti Alexander Stubb kertoi ensimmäisellä valtiovierailullaan Ruotsissa, että hän ei ole koskaan tunte
      Maailman menoa
      301
      1228
    10. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1227
    Aihe