Vika sähkömittarissa vai mun tietämättömyydessäni?

Anonyymi

Muutin nykyiseen ensiasuntooni vuokralle (23m^2 yksiö) helmikuun alussa, jonka sähkön kulutukseksi etämittari laski olevan 33 kWh kuun vaihtuessa (sähkölaskun mukaan). Uusi asunto (vastarakennettu kerrostalo) ja sitä mukaan uudet laitteet, ei televisiota, ei saunaa, ei lattialämmitystä ja käytän läppäriä melkein joka päivä, joka on tarvittaessa latauksessa. Modeemin sammutan aina yöksi. Jääkaapissa lämpimin lämpötila käytössä, eli 8°C. Käytän astianpesukonetta keskimäärin kerran viikossa jos kertyy paljon astioita, mut muuten tiskaan käsin heti pois alta. Pyykinpesukone pyörii 1-2 kertaa viikossa. Ruoka valmistuu lähinnä vaan käyttäen hellaa (ja on max 1h ajan käytössä, ei edes sitäkään aina), uunia en käytä melkein ollenkaan. Imuroin kerran viikossa 15-30min. Suihkukäynnit 5min ja laitan suihkun kiinni kun levitän pesuainetta. En oo siis omasta mielestäni mikään hirveä sähkönkuluttaja.

Maaliskuulta tuli päälle 100 euron sähkölasku (sähkön siirto tavallinen lasku). Maaliskuun kulutus oli sähkölaskun mukaan 485 kWh. Oli jo huhtikuun puoliväli kun lasku tuli ja menin samalla tarkistamaan sähköfirman omalle käyttäjäsivulleni huhtikuun kulutusta, joka oli jo puolesta kuusta 250 kWh.

Soitin sähköfirmaan ja selitin asian, ja myöhemmin selvisi että etäluettava mittari ei ollut toiminut muutostani lähtien ollenkaan (yhteys katkennut). Yhteys palautettiin, pahoiteltiin tilannetta ja loppujen lopuksi mun keskimääräinen kulutus yksiössäni on noin 70 kWh/kk. Seuraavat laskut hyvitettiin.

Olin kesäkuussa viikon pois kotoa. Otin kaikki töpselit seinästä irti, paitsi jääkaappipakastimen. Varmistin että lattialämmitys ei ollut päällä eikä mikään muukaan, mikä voisi kuluttaa sähköä (jäi upeat traumat mittarivirheen takia). Aloin siis tuon virheen takia tarkkailemaan käytön raportointia, johon päivittyi reaalisuuruinen sähkön kulutus (ei keskiarvokulutus). Huomasin, että tolta viikolta kun olin pois, sähköä oli kulunut saman verran ihan kuin olisin ollut asunnossa käyttämässä sähköä. Soitin tuosta ja pyysin heitä tarkistamaan mittarin ja yllätys yllätys, mittarista oli uudestaan katkennut yhteys sähköfirmaan tai minne lie ja luonut omia lukemia. Todellinen päiväkohtainen kulutus oli tuolta viikolta noin 0,75 kWh per päivä pelkkä jääkaappipakastin päällä. Näytti virheellisesti noin 2,5-3,0 kWh per päivä.

Olen tämän kuukauden (heinäkuu) ajan ollut kohta yhteensä 3 viikkoa pois kotoa. Ensimmäisen viikon olin asunnolla, ja toisesta viikosta lähtien reissussa. Toisen viikon loppupuolella kirjauduin sivulleni, ja siellä sähkön kulutus näytti taas samaa, ihan kuin olisin ollut paikan päällä kuluttamassa aktiivisesti sähköä (2,5 kWh/pv joka kuluu minulta itseltäni laitteiden latausten, ruuanteon ja pesukoneiden käytön kanssa yms). Soitin uudestaan asiasta sähköfirmaan ja he tutkivat asiaa ja kuulemma etämittarin luennassa viivettä. Asiakaspalvelija väitti lukeman olevan normaali. Lukema ei päivittynyt nettisivulle, niin kuin kesäkuussa päivitettiin kun yhteys palautettiin.

Olin kolmannen viikon alusta 3 päivää kotona (saavuin myöhään maanantaina, olin kokonaisen tiistain, lähdin keskiviikkona aamupäivällä) ja sähkön kulutus kyseisinä päivinä oli kanssa se 2,5 kwh. Nyt oon ollut 1,5 viikkoa pois kotoa ja edelleen näyttää samaa lukemaa. Ei siis tasan 2,5 kWh mutta se vaihtelee siitä välillä yli ja välillä alle mut se on aina yli 2 kWh. Tutkin joka päivältä tuntikohtaista kulutusta ja se näyttää isoa sähköpiikkiä noin kello 16 aikoihin. Samanlaisia piikkejä samaan kellonaikaan näkyi maaliskuun ja huhtikuun sekä kesäkuun viikon tuntikohtaisissa tiedoissa, kun mittari ei toiminut.

Voiko tosissaan jääkaappipakastin kuluttaa päivässä sen 2,5 kWh yksinään, vaikka toukokuussa se oli vain 0,7 kWh? Sen kyseisen mallin vuotuinen sähkönkulutus on 300 kWh, mikä tekee päiväkohtaiseksi kulutukseksi noin 0,8 kWh. Miten mun kotikäynnillä kulutus ei sitten hypännyt yli kolmeen kilowattituntiin, jos kylmälaite käyttää noin paljon päivän aikana? Käytin kuitenkin pyykinpesukonetta pari kertaa ja astianpesukonetta ja muita laitteita kun olin käymässä kotona.

Mitä voin asialle enää tehdä? Tosissaan paha pelko jäi tosta etäluettavan sähkömittarin aikaisemmasta virheestä enkä luota sen tuottamiin lukuihin enää ollenkaan. Eikä huvita maksaa sähkölaskua sellasesta kulutuksesta, joka ei ole oikea. Ainut rauhallinen kuukausi oli tuo toukokuu. Voinko olla vuokranantajaan yhteydessä joka hoitaisi tän asian puolestani? Vai onko tämä vain minun asia hoitaa?

Toivon asiallisia vastauksia. Jos tuo 2,5 kWh/pv kulutus pelkkä jääkaappipakastin päällä on ihan oikean suuruinen kulutus, niin olkoon sitten. Saanpahan ainakin mielenrauhan. Mutta tosiaan toivon neuvoa että miten tälle mittariasialle saisi lopun, ettei tarvitsisi stressata että onko sen yhteys edelleen ok ja toimittaako se edes oikeita tietoja sähkönkulutuksesta.

Laitetaas nyt tänne kun toiselle palstalle on näköjään liian pitkä teksti :)

32

138

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Sinulla on sopimus sähköstä toimittajan kanssa. Vuokranantaja ei kuuu kuvioon.
      Mitä tulee mittariin niin mittalaitedirektiivin mukaan laskuttaja on yksiselitteisesti vastuussa mittarin oikeasta toiminnasta. Direktiivin mukaisissa sähkömittareissa pitää olla sisäinen muisti johon kulutustiedot tallennetaan jos etäyhteys on poikki.
      Kehotan olemaan yhteydessä markkinavalvontaviranomaiseen joka tässä tapauksessa on Tukes.
      Jääkapin kulutuksen voit helposti tarkastaa energiamittarilla sellaisia voi saada lainaksi esim. kirjastoista tai energialaitokselta.
      Onko asunossa oma lämminvesivaraaja tai asuntokohtainen ilmanvaihtokone?

    • Anonyymi

      Kirjoittele vielä pitempi teksti. Sillä asia korjaantuu.

      • Anonyymi

        Kuinka typerä letkautus taas sieltä kotisohvalta läski.


    • Anonyymi

      Ihan aluksi aloittaja säätää sen jääkaapin sellaiseen lämpötilaan jossa ruoka säilyy syömäkelpoisena, eli 3-4 asteeseen.

      Seuraavaksi voi sitten varata ajan kallonkutistajalle, on meinaan mennyt todella sairaaksi tuo sähkönkulutuksen kyttääminen!

      • Anonyymi

        Mene muualle pillittämään. Näillä sähkön hinnoilla kulutus kiinnostaa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Mene muualle pillittämään. Näillä sähkön hinnoilla kulutus kiinnostaa.

        Säädä se termostaatti nyt kuitenkin oikeaan lukemaan, ennen kun saat ruokamyrkytyksen.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Säädä se termostaatti nyt kuitenkin oikeaan lukemaan, ennen kun saat ruokamyrkytyksen.

        "Säädä se termostaatti nyt kuitenkin oikeaan lukemaan, ennen kun saat ruokamyrkytyksen."

        Meillä on digitermostaatti , kiinasta yli 10 v sitten ostettuja. pitää 0-1 asteen tarkkuudella. Lämpö on 7-8 välissä.
        Esim keitetään broilerinleike, eikä laitetta yhtään, ei yhtään suolaa, koska halutaan elää ilman verenpainelääkkeitä ja pitää munuaiset ja kaikki hyvässä kunnossa. Samanlaista ruokaa on tehty ja lihat on 3.-4 vrk jääkaapissa eikä mitään sairautta ko. jääkaapin aikana, eikä 28 vuotta ennenkään.
        Myös kaikki muu ruoka on suolatonta. Leipomista saadaan suolatonta taikinaa ja leivotaan leivät ja pulat 2 kertaa viikossa.
        Kun maksimi suola on noin 2,5 g, on paineet alat 100/60/52, kun suolaa menee 5-6 g, ulkoruokinnassa, nousee paineet samana päivänä illalla 150-160/85/55

        Esim. Valion 2% kerrosviili pysyy hyvänä 8 vrk päiväyksen jälkeen, jää usein kun ruokailijamäärä vaihtelee. Vettä ei tule pinnalle, on maku ja ulkonäkö kuin uusi.

        Vain kala , vain raaka kylmäsavustettu kala vaatii kylmää. Sellaista en ole syönyt 30 vuoteen, eli lasten häissä.

        Mutta huonoissa jääkaapeissa aidot termarit käynnistyy vasta 12 jopa 15 asteen lämmössä, varsinkin yöllä kun kukaan ei ovella täräytä. Siitä johtuu jääkaapin tavaroiden pieni laadun lasku.

        Meillä oli aivan uusia laatuluokan, omia valitsemia jää ja pakastuskaappeja, uudessa kerrostalossa.
        Kun tyttären poika toi töistä piirturin, näki kuinka yöllä joka yö ainakin kerran käynnistyvät vasta yli 12 asteessa.
        Päivällä kun kaapissa käytiin 2-3 tunnin välein pysyi lämmöt mukavina.

        Saimme sovittua korvaussummat myyjän kanssa, vaikka vaikeaa se oli kun ostaja rakennusfirma.


    • Anonyymi

      Tuosta pitkästä sepustuksesta päätellen veikkaan sitä tietämättömyyttä.
      On normaalia jos etämittaria ei saada yhteysongelmien vuoksi luettua, käytetään arviolaskutusta. Kyllä ne oikeat lukemat alkavat jossain vaiheessa välittyä, jolloin laskutus oikaistaan kulutusta vastaavaksi.

    • Anonyymi

      Mittarivikahan tuo on selvästi. Pyydä mittarinvaihtoa perusteena laitteen jatkuva sekoilu. 500 kWh on isohkon omakotitalon kulutus, 70 kWh kuulostaa enemmän pieneltä yksiöltä.
      Mittari on sähkönsiirtäjän omaisuutta mutta sinun tuossa kannattaa oman etusi vuoksi olla aktiivinen.

      • Anonyymi

        99 %:lla varmuudella kWh-mittarissa on oikea kulutuslukema. Käytännössä syy on joku muu kuin väärin näyttävä mittari.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        99 %:lla varmuudella kWh-mittarissa on oikea kulutuslukema. Käytännössä syy on joku muu kuin väärin näyttävä mittari.

        Noinhan tuo on, mutta loppuun prosentiin -tai oikeasti vielä pienempään osaan osuu kuitenkin melkoisen monta mittaria joissa vikaa tai sitten mennyt ristiin naapurin kanssa


    • Anonyymi

      Näetkö sähköyhtiön sivuilta kulutus tunneittain? Jos ei sieltä niin ehkä Fingridin datahubista näkisi.

      Joskus on kerros ja rivitalossa sekoilua siitä mikä mittari kuuluu mihin asuntoon. Sitä voi tarkistaa keittämällä vettä keskelle yötä, aloitat esimerkiksi klo 22:00 ja lopetat veden keittäminen klo 23:00. Lisää vettä kattilaan jos uhkaa loppua. Jälkeenpäin katsot sitten menikö klo 22-23 2-3 kWh ylimääräistä.

    • Anonyymi

      Onko sähkönsiirto ja energia samasta firmasta?

    • Anonyymi

      Voi kuluttaa. Kesällä kuluttaa enemmän, kun sisällä on lämmintä. Onko kyse täysverisestä jääkaappipakastimesta vai ns jenkkikaapista? Minulla tosin jo aika vanha jenkkipaappi vie n. 1 kWh päivässä talvella, mutta kaksi kesällä. Säätö myös vaikuttaa, katso, ettei ole mennyt täysille. Katso sieltä sivuilta, onko tunneittain vaihtelua.

    • Anonyymi

      Voi olla että mittaria ei olla vielä vaihdettu. Ryhmäkeskuksesta pääkytkin pois päältä tunniksi tai kahdeksi, pitäisi tuntisarjaan tulla 0 käyttöä. Saattaa olla että luentajärjestelmä pukkaa arvioitua lukemaa jos ei saa oikeata käyttöä mittarista. Pahin skenaario on jos mittari on ristissä naapuriasunnon kanssa (jos kyse kerrostalosta tai rivitalosta)

      • Anonyymi

        Miksi mittari olisi vaihdettu?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Miksi mittari olisi vaihdettu?

        Kaikki nykyisethän menee vaihtoon.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kaikki nykyisethän menee vaihtoon.

        Kaikkihan joskus vaihdetaan, tuskin kuitenkaan sattumalta juuri nyt.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Miksi mittari olisi vaihdettu?

        Siksi että yleensä vaihdetaan koko mittari vaikka kommunikaatio moduli olisi rikki.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kaikkihan joskus vaihdetaan, tuskin kuitenkaan sattumalta juuri nyt.

        Melkoisen iso vaihtiurakka on meneillään juuri nyt, kun edellisen polven mittarit eivät enää kelpaa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Melkoisen iso vaihtiurakka on meneillään juuri nyt, kun edellisen polven mittarit eivät enää kelpaa.

        Tietoliikenne kehittyy nopeasti ja kaikennäköset vartttitaseet painaa verkkoyhtiöllä päälle. 12vuoden välein vaihetaan mittarit jos ei jo ennen sitä ole mittarinyhteysongelmien takia


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tietoliikenne kehittyy nopeasti ja kaikennäköset vartttitaseet painaa verkkoyhtiöllä päälle. 12vuoden välein vaihetaan mittarit jos ei jo ennen sitä ole mittarinyhteysongelmien takia

        Jeps noitten joittenkin "varttitaseiden" takia romuiksi lähtee nyt nykyiset, kun eivät niihin taivu.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tietoliikenne kehittyy nopeasti ja kaikennäköset vartttitaseet painaa verkkoyhtiöllä päälle. 12vuoden välein vaihetaan mittarit jos ei jo ennen sitä ole mittarinyhteysongelmien takia

        Mitän kaikkia värkkejä jää virattomiksi kun 3G-verkko kohta lopetetaan?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Melkoisen iso vaihtiurakka on meneillään juuri nyt, kun edellisen polven mittarit eivät enää kelpaa.

        Sähköyhtiöt vaihtavat uusiin kaikkea mahdollista jakeluverkossaan, että saavat taseeseen verkon arvoa hilattua ylös. Siirtomaksun hyväksytty enimmäistaso on näet sidottu yhtiön jakeluverkon tasearvoon.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Sähköyhtiöt vaihtavat uusiin kaikkea mahdollista jakeluverkossaan, että saavat taseeseen verkon arvoa hilattua ylös. Siirtomaksun hyväksytty enimmäistaso on näet sidottu yhtiön jakeluverkon tasearvoon.

        Joo tuosta verkon arvon ylös hilaamisesta pitäisi jonkun tehdä hieman juttua jotta paljastuisi mitä järjettömyyksiä siihen liittyy ja kuinka kalliiksi se lopulta tulee...


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Sähköyhtiöt vaihtavat uusiin kaikkea mahdollista jakeluverkossaan, että saavat taseeseen verkon arvoa hilattua ylös. Siirtomaksun hyväksytty enimmäistaso on näet sidottu yhtiön jakeluverkon tasearvoon.

        Jos energiavirasto niin vaatii? Suomessa kun yleensä on ollut tapana noudattaa kaikkia sääntöjä..


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Jos energiavirasto niin vaatii? Suomessa kun yleensä on ollut tapana noudattaa kaikkia sääntöjä..

        Ei energiavirasto vaadi verkon arvon keinotekoista ylös hilaamista. Se on vaan niin että roistot vaan äkkiä huomaavat tällaiset porsaanreiät säädöksissä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Joo tuosta verkon arvon ylös hilaamisesta pitäisi jonkun tehdä hieman juttua jotta paljastuisi mitä järjettömyyksiä siihen liittyy ja kuinka kalliiksi se lopulta tulee...

        Kentältä kuuluu että verkonrakentamisessa ei käytetä nykyisin mitään vanhaa käyttökelpoistakaan materiaalia, kaikki purettu menee surutta roskalavalle, vaikka olisi vain alle vuoden ollut joku muuntaja tms. käytössä. 🤬


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kentältä kuuluu että verkonrakentamisessa ei käytetä nykyisin mitään vanhaa käyttökelpoistakaan materiaalia, kaikki purettu menee surutta roskalavalle, vaikka olisi vain alle vuoden ollut joku muuntaja tms. käytössä. 🤬

        Jeps -tuo on yksi osa sitä mainitsemaani järjettömyyttä.


    • Anonyymi

      Pidät ruokiasi aivan liian lämpimässä. Jääkaapin oikea lämpötila on n. 5C, lämpimämmässä ruoat pilaantuvat herkästi.

    • Anonyymi

      Helen sähkö esim. Otan 1kk .laskun sähkösä 42 neljö vanha kerrostalo.Kulutukseni 1,kuukausi( asunto kesällä plusi31-32 auringon takia kuuma) 61 kWh. Kiinteinä kalusteina jääkappi-pakastin.kaapiston sisällä en saa vedetty pois , Koska on mitoiltaan kaapin kokoinen vain ilma reikä ylhäällä ja alhalla lattia. Saunaa ei ole. On 1 tuletin käytössä että saan vileä keholleni.En tee ruokaa. mikro käytössä ja valmisareriat.1 kerta amulla kahvinkeitin käytössä. illalla kenties veden keitin. Mikään laiteni ei dikitaalinen.Tietoinen valinta ei ajastinta mikro,pesukonen,kahvinkeitin!TV 32 tuumaa Mutta ei koskaan valmiustilassa se tai mikään muukaan.1 kerta viikossa imuroin. 1 -2 kertaa helten takia pesen pykiä, En pitkällä ohjelmalla.Talossa ei pesutupaa.Kolmen kerostalon päässä en reumakäsine pysty hyödyntää sitä,En vaan kerä nurkin hikisiä vaateita .Latureita en jätä pistorasiaan.En tiedä onko kuukaus kulutus paljon tai vähän?Todella ei tee ruokaa yksin asuvana koskaan.Joulu valot pieni patterilla parveke,

    • Anonyymi

      En jaksanut paneutua mutta yksi asia.

      muutimme vanhuksien ja velipoikien kanssa aivan samaan uuteen kerrostaloon.
      Minulla oli jääkaapissa joku maitopurkki ja pari muuta juttua. Otin ne nopeasti.
      Äidilläni jk täynnä ja etsi sieltä aina kauan kunnes löysi.

      Kävin syömässä päivällä ja ihmettelin kun äidin jääkaappi kävi paljon vähemmän aikaa kuin minun.

      SYY, kun avasin tyhjän jääkaapin, sieltä pääsi koko kaapillinen ilmaa vaihtumaan. Äidilläni ei ilma vaihtunut.
      OPETUS: Laita vaikka jotain isoja astioita jotka täyttää jääkaappia ja joita on helppo ottaa pois jos ostat enemmän tavaraa. Metalliset ei ole hyviä, eikä pyöreätkään koska eivät täytä tilaa. Ei myöskään täytätetyt pullot, ehkä.
      Wc paperi yksi hyvä. Mutta millä saat kätevästi tyhjää tilaa täytettyä, jotta ei koko jk ilma vaihdu.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      66
      4673
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      14
      2269
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      25
      1794
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1518
    5. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      32
      1461
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1318
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      10
      1237
    8. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      15
      1156
    9. 23
      1092
    10. Martinasta kiva haastattelu Iltalehdessä

      Hyvän mielen haastattelu ja Martina kauniina ja raikkaan keväisenä kuvissa.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      291
      1024
    Aihe