Asunnon lämmittäminen ikkunoiden avulla.

Anonyymi

Olen pidemmän aikaa miettinyt AVUSTAVAA lämmitintä tavallisille kuluttajille. Ideana olisi että auringon paistaessa ikkunan eteen asunnon sisäpuolelle laitetaan jotain suurempaa massaa, joka on ulospäin maalattu mustaksi keräten paljon auringonsäteitä lämmittäen sitä. Huono puoli on että asunnon luonnonvalo katoaa ja tulee pimeämpää. Tätä olisi tarkoitus käyttää vain silloin kun huoneessa/kotona ei olla, jolloin se ei haittaa. Tämä auringon valolla lämmitetty massa säteilisi passiivisesti lämpöä aivan kuten vesipatterikin seinällä. Mitään tuulettimia ei olisi.

Olisi halpa valmistaa esim. melkein ikkunn kokoinen muovisäiliö ja 5cm paksu täytettynä tavallisella vedellä. Teline korkeussäätöinene jossa pyörät alla ja se voidaan kärrätä sivulle jos ei haluta käyttää. Tai saranoilla katosta ja narulla vedetään pystysuorasta asennosta ikkunan edestä kattovasten vaakatasoon kun ei haluta käyttää. Vielä tehokkaammaksi järjestelmän voi tehdä kun vesisäiliöstä on letkuilla putkitus ympäri kämppää ja pieni vesipumppu pienellä aurinkopaneelilla toimien vain kun aurinko paistaa kierrättäen lämpimää nestettä varaten lattian/seinän lämmöllä?

Tai joku suunnittelee "taipuisat metalliverhot" jotka voidaan kätevästi sulkea ja avata, mutta niihin varautuu lämpöä merkittäviä määriä?

Huono puoli on että voi mennä turhan kuumaksi kämppä, mutta pääasiassa tätä avustavaa lämmitystä on tarkoitus käyttää syksyllä ja keväällä (puolet vuodesta), jolloin kämpän ylikuumeneminenkaan ei ole ongelma.

Aurinko on tehokas lämmittäjä jos vain pääsee paistamaan suoraan useamman tunnin. Nyt näin tulevina energiakriisin aikoina tälläiselle kikkailulle voisi olla kysyntää vähävaraisilla perheillä?

Miten tämän avustavan aurinkolämmittimen voi toteuttaa mielestäsi fiksusti VÄHÄLLÄ rahalla jos ei halua monen tonnin aurinkokeräinjärjestelmää rakentaa?

7

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Kannattaa tosiaan keksiä pyörä uudelleen. Neliskanttinen on hyvä lähtökohta toimivuutta voi parantaa lisäämällä kulmia. Missään nimessä ei kannata aloittaa mistään valmiista käytännön ratkaisusta.

    • Anonyymi

      Varauskyky on riippuvainen keräävän massan tai nesteen määrästä, siis oikeastaan painosta. Muutamalla litralla nestettä tai muutamalla kilolla varaavaa massaa ei pysty lämmittämään oikeastaan mitään.

    • Anonyymi

      Jos asunnossa on suuret ikkunat, niin lattiaa vasten voi laittaa jonkin mustaksi maalatun materiaalin joka johtaa hyvin lämpöä kuitenkin lattiaan. Sisustuksen ilme kyllä muuttuu "synkäksi" mutta ei tarvitsisi ikkunoita peittää. Pieni mahdollisuus on että lattiamateriaali kärsii tästä kuumasta lisämateriaalista lattian päällä esim. tummuu/vaalenee (varjo ja lämpö) vuosien aikana.

      • Anonyymi

        Jos asunnossa on lattia, sitä voi käyttää lämmön varaamiseen. Antaa auringon paistaa lattialle ja valmista tuli!

        Jos ikkunan eteen virittää jotain mustaksi maalattua levyä, niin ei se levy käytännössä mitään varaa, vaan kuumenee ja luovuttaa lämpönsä huoneilmaan. Todella huono tapa tämä, koska ilmasta lämmön pitäisi sitten siirtyä lattiaan yms. pintoihin, mutta tämä on hidas prosessi. Korkeaksi nouseva ilman lämpötila tarkoittaa myös, että osa lämmöstä karkaa seinien läpi ulos.


    • Anonyymi

      Kyllä tuollaisia on tehtykin ulkomailla. Youtubesta löytyy. En nyt muista millä hakusanoilla. Eräskin oli tehnyt suuren kennon monta metriä kanttiinsa muovisista pakkausten pohjista joissa myydään mm. suuri määrä kanankoipia tms. Siinä oli jonkinlainen putkista tehty lämmön talteenottojärjestelmä, todennäköisesti vettä lämmitti.

      Auringon valon energiaa voisi ja kannattaisi kyllä käyttää enemmänkin hyödyksi. Paketit tahtoo olla kuitenkin kalliita, monta tuhatta, ja kestäisi varmaan ainakin 7 vuotta että maksaa itsensä takaisin. Mutta omaa kokemusta tästä ei ole niin en voi sanoa varmasti. Ja jos kennot on ulkona niin niihinhän sataa luntakin päälle ja pitää käydä lakaisemassa lumet pois.

    • Anonyymi

      Kyllä se auringon säteily enimmäkseen sisälle rakennukseen toviksi jää kun sisään ikkunasta pääsee eli ts. lämmittää kaikkea huoneessa olevaa. Mustaksi maalattu raskas levy, vesisäiliö tms. muuttaisi tilannetta lähinnä siten, että tuo lämpenee ennen kuin lämpö pääsee muuanne huoneeseen. Toisaaltaan koska musta pinta lämpenee kuumemmaksi kuin huoneen muut pinnat, niin lämmönhukka ikkunan läpi kasvaa jonkin verran, ts. sisätiloja lämmittävä vaikutus saattaakin jäädää pienemmäksi kuin ilman tuota lisämassaa.
      Etelämpänä paikoissa, joissa vuorokautiset lämpötilaerot ovat säännöllisesti suuria, voidaan käyttää Trombe-seinää, jonka aurinko lämmittää päivällä ja joka vapauttaa lämmön hiljakseen huoneeseen auringon laskettua. Noita on erilaisia, mutta pääpiirteissään muodostuu ikään kuin ylimääräisestä seinästä aurinkoisella puolella, jossa ulkoseinällä on lasitus, jonka läpi aurinko pääsee lämmittämään välissä olevaa seinää. Tarvittaessa seinään voidaan rakentaa luukut, joiden kautta sisäilma pääsee kiertämään lämmenneen seinän ja lasituksen välistä tehostaen lämmönsiirtoa. Massaa noissa on tyypillisesti vähintään tuhansia kiloja. Suomessa ongelmana on, että silloin kun sitä lämmitystä eniten tarvitsisi, ei aurinko paista.

      • Anonyymi

        Aurinkoiseen suuntaan avautuvan ikkunan energiatase on positiivinen ts. sisään tulee vuoden mittaan enemmän energiaa kuin ulos karkaa lämpöä. Jos ikkuna ei ole ihan surkea (vanha 2-lasinen).

        Ei tarvi tonnien lisäinvestointeja eikä tarvi ottaa riskiä lämmönkeruuputkien vuotojen kanssa. Lämmön varaaminen onnistuu raskaisiin rakenteisiin. esim. betonilattiaan. Kunhan päästetään valo osumaan tähän materiaaliin. Jos nyt jotain välttämättä pitää turata, niin tehokkainta varmaan olisi vaihtaa lattian pintamateriaali hyvin lämpöä johtavaan laatoitukseen. Tosin se voi sitten keskitalvella olla kylmä jalkapohjaan ja jos tämä kompensoidaan lisäämällä lämmitystä, on menty ojasta allikkoon.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      40
      2042
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      45
      1577
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      29
      1461
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      19
      1447
    5. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1431
    6. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1405
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      2
      1377
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1310
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1240
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      5
      1227
    Aihe