Haydn, harvinainen mestari

Anonyymi

Haydn on oikeastaan ainoa säveltäjä Beethovenin ohella, jonka voi sanoa olevan mestari niin kvartetossa, sinfoniassa kuin sonaatissa. Näiden teosryhmien parissa Haydn tuotti yli 200 teosta yhteenlaskettuna. Beethovenin luvut jäävät pienemmiksi, mutta laatu pärjää. Mozart ja Brahms taasen eivät ole mestareita pianosonaatissa, Schubert jäi puolitiehen sinfoniassa verrattuna 106 sinfonian kingiin Haydniin. Haydn oli paitsi mestari esim. kvartetossa, myös koko lajin alullepanija ja isähahmo! Luominen-oratorio on oopperamiehen onnistuminen samantapaisessa lajissa, Händelin jalanjäljissä. Iäkkään miehen ihmeellinen työ Jumalalle.

7

94

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Kyllä Mozart oli minusta vielä suurempi mestari kuin Haydn mainitsemissasi musiikin muodoissa ja Haydn itsekin totesi Mozartin isälle että tämän poika on suurin säveltäjä jonka hän tuntee ulkonäöltä ja nimeltä. Eivät läheskään kaikki Mozartin sonaatit olekaan suuria teoksia mutta kyllä joukosta löytyy myös todellisia mestariteoksia jotka ylittävät Haydninkin parhaat kyseisen lajityypin teokset emotionaalisessa voimassaan. Sinfonioista joskus lukiolaisena saamieni musiikillisten kokemusten valossa väittäisin että Schubert, "klassillisen kirkas romanttisen tunteen hehkuttama melodikko", kohosi viimeisillä sinfonioillaan Haydnia korkeammalle laatutasolle hurmiollisen romanttisen ilmaisukielensä ja suurten mittasuhteidensa ansiosta Schubert kun "kasvoi suureen tyyliin ja suuriin mittoihin" suuressa C duuri sinfoniassaan, vaikka jo ns. Keskeneräinen sinfonia tunkeutuu uudelle romantiikan maaperälle ja on persoonallinen mestariteos. Haydnin Luominen sen sijaan lienee tämän sävellysmuodon kruunu Vuodenajat oratorion ohella niin suurenmoinen teos kuin Schubertin kesken jäänyt mutta säveltäjänsä kypsää tyyliä edustava Lazarus onkin ja jota on verrattu jopa johonkin Wagnerin oopperaan.

    • Anonyymi

      Haydn on taitava kyllä. Kuuntelin tässä hiljattain kahta wagnerin teosta joista löytyi koukkuja ja myös syvyyttä. Toinen niistä ei yhtä syväulotteinen mutta koukkuisa ja se on se saksan kansallislaulu ja toinen oli valkyrie jossa syvyyttä ja koukkua. Klassisen musamaailman hittiteos tuo valkyrie kuten myös saksan kansallislaulu. Haydnin musaan mitä tulee niin on luonut koukkuja myös, mutta paremmin minä hänet tunnen koukeroisuudesta ja taidokkuudesta kuin koukuista. Haydn on kokonaiskuvassa minusta parempi jods vertaa vaikkapa wagneriin. Mozart ja beethoveni on omassa luokassaan. Mozart koskrettaa emotionaalisesti totta se eli peesaan sun mielpidettä jossa oot kehunu ussein moozarttia!

    • Anonyymi

      "Haydn itsekin totesi Mozartin isälle että tämän poika on suurin säveltäjä jonka hän tuntee ulkonäöltä ja nimeltä. "

      Kyllä, mutta Mozartin Haydn-kvartetot eivät pärjää Haydnille, ja todennäköisesti Mozart olisi palauttanut kunnian ja todennut Haydnin olevan suurin säveltäjä.

      • Anonyymi

        Käsittääkseni Mozartin Haydn kvartetoissa on kuitenkin huomattavasti enemmän emotionaalista syvyyttä ja voimaa kuin Haydnin omissa kvartetoissa konsanaan. Vaikka Haydn tunnustikin Mozartin suuruuden säveltäjänä, aikalaiskritiikki kirjoitti varsin pisteliääseen sävyyn Mozartin uusista kvartetoista johonkin tähän tapaan, että "Uudet kvartetot ovat liian vahvasti maustetut. Kenenpä kitalaki voisi niitä sietää." "Säveltäjä kohoaa todella kauniissa osassaan liian korkealle luodakseen uutta, jolloin sydän ja tunne voittavat varsin vähän." Taisi kritiikki jopa kirjoittaa, että" Ovatko uudet kvartetot tarkoitettu laulettaviksi? Ovatko ne vokaalimusiikkia?" Musiikkitieteilijä Alfred Einstein kutsui kuitenkin Mozartin Haydn kvartettoja musiikiksi pakahtumaisillaan olevasta sydämestä mutta Hildesheimerin mielestä "musiikkia musiikista" kuulostaa paljon paremmalta. Mozart itse piti Haydnia ainoana tasavertaisena säveltäjänä kaikista aikalaisista.


      • Anonyymi

        Haydn sanoi myös Mozartin isälle Leopoldille, että:" Pojallanne on makua ja mitä suurimmat tiedot sävellyksessä. Mutta tiedättekö, ilman minua ja kvartettojani hän ei olisi saanut koskaan mitään tällaista aikaan".


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Haydn sanoi myös Mozartin isälle Leopoldille, että:" Pojallanne on makua ja mitä suurimmat tiedot sävellyksessä. Mutta tiedättekö, ilman minua ja kvartettojani hän ei olisi saanut koskaan mitään tällaista aikaan".

        Vielä pari klassisen musiikin taitajaa: Johann Sebastian Bach ja Jean Sibelius.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Vielä pari klassisen musiikin taitajaa: Johann Sebastian Bach ja Jean Sibelius.

        Bach oli ylivertaisena kontrapunktikkona ja polyfonisen sävellystyylin mestarina Erkki Salmenhaaran mukaan lähes yli inhimillinen säveltäjänero kuten Mozart ja Beethovenkin ja miksei myös Schubert eikä ketään muuta voi hänen mukaansa verrata heihin niin paljon kuin mm. Melartinia, Tuukkasta, Pylkkästä, Saikkolaa, Aaltosta, Fordellia ym. ihailenkin.


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      150
      2501
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      26
      1980
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1958
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      89
      1766
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      67
      1530
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1296
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      37
      1202
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1188
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      36
      1188
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1167
    Aihe