Hävikkiviikko 12.–18.9.2022
Hävikkiviikko haluaa nostaa ruoan arvostusta ja kertoa ruokahävikin vähentämisen tärkeydestä. Se herättelee meitä kaikkia pohtimaan omaa suhdettamme ruokaan ja ruokahävikkiin. Kampanja kannustaa tunnistamaan hävikin syntymisen syitä ja miettimään keinoja, joiden avulla voisimme vähentää ruokahävikkiä omassa arjessamme.
Ei muuta kuin jääkaapin ja kaappien pohjia penkomaan ja ideoimaan ruokia elintarvikkeista joista on parasta ennen päivä menossa umpeen tai muutoin vaan tuote unohtumassa kaapin perälle.
www.havikkiviikko.fi
Siili
Hävikkihiikko 2022
19
189
Vastaukset
- Anonyymi
Oh nou. Joku tarkka kohta huomauttaa että otsikossa on kirjoitusvirhe. Siinä pitäisi lukea et hävikkiviikko, kerkesinpä ite ensin. :).
Siili- Anonyymi
”Hiikko” sopii sinulle paljon paremmin😂
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
”Hiikko” sopii sinulle paljon paremmin😂
Niin minustakin 😁
Siili
- Anonyymi
Minulla tulee tosi vähän ruokahävikkiä. Viimeksi vain pari päivää vihanneslaatikossa ollut avomaankurkku oli alkanut pehmentyä ja homehtua.
Tokihan tulee esim. punanjuurenkuoria tms.
Enempi minua huolettaa nuo kauppojen kymmenet vaihtoehdot jollekin tuotteelle. Pitääkö sitä valinnan mahdollisuutta olla niin paljon.
Tokihan suurin osa kait menee sitten hyväntekeväisyyteen eli ruokajakeluun.
Niin, mietin sitä, että tuotetaanko elintarvikkeita kuitenkin sama määrä vaikka kotitaloudet skarppaisivat? Siirtyisikö se hävikki tuotantoon?- Anonyymi
Oisko näin että elintarvikkeiden tuottamiseen vaikuttaa kysynnän määrä?
"Kuluttajan keskimääräinen ruokahävikki on 20-25 kg/hlö/vuosi
Ruokahävikin osuus koko ruokaketjussa Suomessa on noin 360 milj. kg / vuosi
Ruokahävikkiä syntyy kotitalouksissa keskimäärin 107-137 milj. kg /vuosi
Eniten kotitalouksissa ruokahävikkiä syntyy vihanneksista, juureksista ja perunoista (23 %), hedelmistä ja marjoista (17 %) ja kahvista (14 %)
Suomalaiset kotitaloudet heittävät ruokaa hukkaan noin 500 milj. euron arvosta /vuosi
"Kauppojen hävikin vähentäminen on onnistunut hyvän menekinhallinnan, sähköisten ennuste- ja tilausjärjestelmien, tehokkaan logistiikan, vapautuneiden aukioloaikojen sekä ammattitaitoisen henkilökunnan ansiosta. Tuotteita voidaan myös myydä alennetuilla hinnoilla parasta ennen -merkinnän tai viimeinen käyttöpäivä -päiväyksen lähestyessä. Foodservice-tukkukaupassa hävikin vähentäminen edellyttää erityisesti tehokasta valikoimien hallintaa, tarkkuutta ennuste- ja tilausjärjestelmissä sekä kylmäketjun hallintaa.
Myymättä jääneitä elintarvikkeita annetaan ensisijaisesti hyväntekeväisyyteen tai niitä käytetään hyödyksi teollisten prosessien raaka-aineena. Hävikkiin päätyneestä leivästä voidaan esimerkiksi tehdä liikenteen biopolttoainetta. Vasta sitten vaihtoehtona on hävikin ympäristöystävällinen käsittely jätteenä, kuten hyödyntäminen energiana. Suomessa myös ympäristölainsäädäntö rajoittaa tehokkaasti biohajoavan jätteen päätymistä kaatopaikalle. Orgaanisen jätteen kaatopaikkakielto tuli voimaan 2016."
PTY.FI
Siili - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Oisko näin että elintarvikkeiden tuottamiseen vaikuttaa kysynnän määrä?
"Kuluttajan keskimääräinen ruokahävikki on 20-25 kg/hlö/vuosi
Ruokahävikin osuus koko ruokaketjussa Suomessa on noin 360 milj. kg / vuosi
Ruokahävikkiä syntyy kotitalouksissa keskimäärin 107-137 milj. kg /vuosi
Eniten kotitalouksissa ruokahävikkiä syntyy vihanneksista, juureksista ja perunoista (23 %), hedelmistä ja marjoista (17 %) ja kahvista (14 %)
Suomalaiset kotitaloudet heittävät ruokaa hukkaan noin 500 milj. euron arvosta /vuosi
"Kauppojen hävikin vähentäminen on onnistunut hyvän menekinhallinnan, sähköisten ennuste- ja tilausjärjestelmien, tehokkaan logistiikan, vapautuneiden aukioloaikojen sekä ammattitaitoisen henkilökunnan ansiosta. Tuotteita voidaan myös myydä alennetuilla hinnoilla parasta ennen -merkinnän tai viimeinen käyttöpäivä -päiväyksen lähestyessä. Foodservice-tukkukaupassa hävikin vähentäminen edellyttää erityisesti tehokasta valikoimien hallintaa, tarkkuutta ennuste- ja tilausjärjestelmissä sekä kylmäketjun hallintaa.
Myymättä jääneitä elintarvikkeita annetaan ensisijaisesti hyväntekeväisyyteen tai niitä käytetään hyödyksi teollisten prosessien raaka-aineena. Hävikkiin päätyneestä leivästä voidaan esimerkiksi tehdä liikenteen biopolttoainetta. Vasta sitten vaihtoehtona on hävikin ympäristöystävällinen käsittely jätteenä, kuten hyödyntäminen energiana. Suomessa myös ympäristölainsäädäntö rajoittaa tehokkaasti biohajoavan jätteen päätymistä kaatopaikalle. Orgaanisen jätteen kaatopaikkakielto tuli voimaan 2016."
PTY.FI
SiiliKiitos Siili tuosta tiedosta.
On se hurja määrä tuo yli 20 kg.
Täytyypä syynätä vielä tarkemmin.
Hyvää tietoa myös tuo kauppaketjujen toiminta ja paraneminen.
Kurpitsa-aika, sosekeittoon menee kuoretkin hyvin myskikurpitsasta.
(hymiö) - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Kiitos Siili tuosta tiedosta.
On se hurja määrä tuo yli 20 kg.
Täytyypä syynätä vielä tarkemmin.
Hyvää tietoa myös tuo kauppaketjujen toiminta ja paraneminen.
Kurpitsa-aika, sosekeittoon menee kuoretkin hyvin myskikurpitsasta.
(hymiö)Kiitti itelles. Tuo hävikkiviikko tuli itsellekin vastaan ja kiinnosti. Jaoin sen sillä ajatuksella et jos jotain toistakin kiinnostaisi. Ja omasta taloudestahan sitä liikkeelle lähdetään kuten jätteiden lajittelussakin.
Siili
- Anonyymi
Pidetään hävikkihiikkoja nyt, kun kaikki on liian myöhäistä! On se ihminen lajina vaan niin viisas!
Nyt vaan reilusti kuluttamaan ja lisää hävikkiä jättämään, niin päästään kaiken tuhoavasta lajista nopeammin eroon.- Anonyymi
Koskaan ei ole liian myöhäistä. Jos ei muusta maailmasta välitä niin edes omasta taloudesta.
Siili - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Koskaan ei ole liian myöhäistä. Jos ei muusta maailmasta välitä niin edes omasta taloudesta.
SiiliNyt on jo liian myöhäistä! Enemmän vaan kaikki kuluttamaan, niin pääsemme eroon koko haitallisesta lajista.
Niinhän kirjoitin, enkä omasta taloudestani! - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Nyt on jo liian myöhäistä! Enemmän vaan kaikki kuluttamaan, niin pääsemme eroon koko haitallisesta lajista.
Niinhän kirjoitin, enkä omasta taloudestani!Eikö "kaikki kuluttamaan" tarkoita muutakin kuin sinua itseäsi?
Kuluttajiakin tarvitaan muutoin talous ei pyörine.
Siili
- Anonyymi
Mulla riittää bioastiaksi semmoinen korkeampi irtokarkkirasia jonka normaalisti tyhjennän keskimäärin kerran kahdessa viikossa Biojätettä tulee vain teepussit ja kahvinporot sekä noin kerran kuukaudessa juuresten kuoria ja kananmunankuoria silloin kun leivon tai teen munakastiketta. Kerran kuukaudessa myös kalanperkeitä. Kalanperkeet ja juurestenkuoret vien heti biojätesäiliöön. Ruokaa ei koskaan mene hävikkiin, ei edes lapsenlasten lautasilta silloin kun mummon luona ovat syömässä.
Lihat ostan aina luuttomina, kalaa en osta fileenä koska saan halvalla suoraan kalastajalta suolistettuna ja niistä menee sitten hävikkiin vain pää, selkäruoto, nahka ja evät. Pakastin on kätevä keksintö :)
vn - Anonyymi
Koko elämänme on vietetty "hävikkiviikkoa". Se syödään, mitä on ostettu.
- Anonyymi
En ole vieläkään oppinut ostamaan ruokaa vain yhdelle henkilölle. Vilkaisin jääkaappia, löytyi tuotteita joista päivämäärät menneet umpeen jo kuukausia sitten. Sinappi, ketsuppi, majoneesi, kallen kaviaari, fetajuusto. Jauhoista ruisjauho oli käyttöpäivältään vanhentunut.
- Anonyymi
Kyllä. Yksinasuvalle saisi monestakin tuotteesta olla pienempiä pakkauksia.
Siili - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Kyllä. Yksinasuvalle saisi monestakin tuotteesta olla pienempiä pakkauksia.
SiiliEn enää osta tuotteita, joiden tiedän menevän vanhaksi, esim. mätitahna.
Liian iso tuubi. Miksi tuubissa ei ole muuten mainintaa kauanko se säilyy avattuna
kylmässä ?
Myöskään sillipurkissa ei ole mainintaa eikä salaatinkastikkeissa ja monessa muussakin tuotteessa voisi olla maininta.
Aistinvaraiseen tulkintaan ei aina uskalla luottaa.
Luulenpa että eläkeläisikäiset eivät ole "oppineet" tuhlaamaan ruokaa.
- Anonyymi
Mullakin koko elämä hävivikkiviikkoa. Ei mene roskiin ruokaa lainkaan. Siihen 20 kg:oon lasketaan lantun- ja muiden juuresten kuoret, kananmunankuoret, kahvinporot, mustikan roskat. Laitan omppuhilloa lasten puista heille palautettavaski, niistä roippeet lasketaan mukaan, joten ei 20 kg mahdoton määrä ole. On harhauttavaa sanoa hävikiksi.
Mutta vähän asian vierestä. Laitoin 1,3 kilon suolaamattoman sianniskapaistin tiiviskantisessa padassa ja uteliaisuuttani valmiina punnitsin, että tuo 300 gr oli nestettä, näyttää aika paljolta. Mietin onkohan lihan omaa nestettä vai onko sujautettu vettä. Eipä silti, syödyksi se liemikin tulee. - Anonyymi
Kävin kirkolla syömässä.Joka torstai on 1 e.lounas hävikki ruuasta tehty. Yksin asuvana minulta ei ruoka jätettä jää.Koska syön sydänmerkillä olevia valmisaterioita.Hedelmia osta 1-2kpl.kerralla.Tomatit on juttuni niitä pussilisen ja mitään ei jää bio pussin heitettäväksi.Mutta mitään puolimätiä hedelmiä EN kaupasta halvalla osta tai viimeisen myyntipäivän menen tuoteta valmisaterioita ymm.
Jossain haastattelussa joku sanoi et heillä hävikkiruokaa ei tule kun syöttävät koiralle ne mitä menisi hävikkiin. Meillä ei koira syö ihmisten ruokaa. Ehkä n menasta palasen tai juustomurusen.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Ensi kesänä
Näin kesän viimeisenä minuutteina ajattelen sinua. Olisiko seuraava kesä "meidän" kesä? Tänä vuonna ei onnistuttu, mutta663362Tukalaa kuumuutta
Tietäisitpä vaan kuinka kuumana olen käynyt viime päivät. Eikä johdu helteestä, vaan sinusta. Mitäköhän taikoja olet teh433157Anne Kukkohovin karmeat velat ovat Suomessa.
Lähtikö se siksi pois Suomesta ? Et on noin kar? mean suuret velat naisella olemassa1202610- 432538
- 311953
Okei, myönnetään,
Oisit sä saanut ottaa ne housutkin pois, mutta ehkä joskus jossain toisaalla. 😘271850- 481636
Mihin hävisi
Mihin hävisi asiallinen keskustelu tositapahtumista, vai pitikö jonkin Hannulle kateellisen näyttää typeryytensä851465- 391320
- 821179